Αριστοτελική Λογική

Για την καλύτερη κατανόηση της ενότητας που διδαχθήκαμε στο μάθημα της Φιλοσοφίας για τον Αριστοτέλη και τη Λογική του, παρακολουθήστε το βίντεο παρακάτω και στη συνέχεια κάντε την άσκηση που ακολουθεί.

Χαλκίδα, η πόλη του Γιάννη Σκαρίμπα

Μιαν άλλη Χαλκίδα, με μια ατμόσφαιρα ιδιαίτερη και μαγευτική, ανακαλύπτουμε στην ποίηση του Γιάννη Σκαρίμπα.

Για τον σημαντικό αυτόν ποιητή διαβάζουμε στον ιστότοπο που διατηρούν οι “Φίλοι του Γιάννη Σκαρίμπα”:

“[…]Η φιλολογία πλέον τον τοποθετεί στους κύριους εισηγητές και εκφραστές του παράδοξου στον χώρο της νεοελληνικής μας λογοτεχνίας και του θεάτρου του παραλόγου. Μάλιστα, αρκετοί μελετητές τον θεωρούν ως τον πρώτο Έλληνα συγγραφέα του είδους, ενώ ο ίδιος επαιρόμενος, δήλωνε πως προηγήθηκε και του Ιονέσκο και των άλλων εκφραστών του Θεάτρου του Παραλόγου στον ευρωπαϊκό, τουλάχιστον, χώρο.

Ως συγγραφέας ο Σκαρίμπας με αυταπάρνηση, σαρκασμό και καυστικότητα για έξι και πλέον δεκαετίες από την «πεπρωμένη πόλη» του Χαλκίδα δίχως σταματημό στηλίτευε τα κακώς της κοινωνίας κείμενα, τον σκοταδισμό των πνευματικών ιδρυμάτων και τον τελματικό λόγο των λογοτεχνικών κύκλων της πρωτεύουσας, αντιτείνοντας συνάμα τη δική του στοχαστική πρόταση. Γεγονός ετούτο, που συνετέλεσε στον παραγκωνισμό του από τους ψηλοκάπελους φιλολογικούς κύκλους της εποχής του και στην κακόπιστη κριτική πολλών εκ των επαϊόντων.

Πιστός στις αρχές του ο Σκαρίμπας και ακλόνητα πεπεισμένος για τη σημαντικότητα και την αγέραστη υφή του έργου του, δήλωνε απερίφραστα πως: «Εμένα η μάνα Ελλάδα τώρα με κοιλοπονάει!»

Και πράγματι, όσο περνάει ο καιρός ο – κατά δήλωσή του ως ο «χαλκιδεότερος πάντων των Χαλκιδέων», και από το 1935 ο ταυτισμένος με τη Χαλκίδα του – Γιάννης Σκαρίμπας, λογίζεται λαμπρό πνευματικό τέκνο της Ελλάδας, που όλο και περισσότερους φανατικούς αναγνώστες αποκτά, ενώ οι μελετητές του έργου του διαρκώς αυξάνονται, προσεγγίζοντας πολύπλευρα τα συγγραφικά του δημιουργήματα και αναδεικνύοντάς τα φιλολογικά. […]”

Διαβάστε εδώ το ποίημα “Χορός Συρτός” του Σκαρίμπα.