Μικρές εικόνες, μεγάλες εντυπώσεις …

Την Πέμπτη 30 και την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017, στο πλαίσιο του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ», πραγματοποιήσαμε μια διήμερη εξόρμηση σε διάφορες περιοχές της κεντρικοδυτικής κυρίως Πελοποννήσου. Οι περιοχές ενδιαφέρουσες τόσο για την ιστορία τους όσο και για τη σημερινή τους αξία στην καθημερινή μας ζωή.
Αρχικά επισκεφθήκαμε τη Λίμνη Στυμφαλίας, όπου σύμφωνα με τον μύθο ο Ηρακλής πραγματοποίησε τον έκτο του άθλο αντιμετωπίζοντας τις Στυμφαλίδες Όρνιθες. Σήμερα είναι μια λίμνη με καλαμιώνες και πλούσιο οργανικό κόσμο, η οποία θεωρείται φυσικό καταφύγιο και σταθμός ξεκούρασης για τα μεταναστευτικά πουλιά. Απολαύσαμε την πανοραμική θέα των νερών της και περπατήσαμε στα οργανωμένα μονοπάτια της περιοχής καταλήγοντας τέλος στο υπερσύγχρονο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας που αντιμετωπίζει μουσειολογικά και βιωματικά το φαινόμενο του βιότοπου της λίμνης και τα προβλήματά του.
Ύστερα είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το Σπήλαιο Κάψια. Το θέαμα μοναδικά εντυπωσιακό όπου χρώματα εκρηκτικά, κόκκινα, κίτρινα και γαλάζια δημιουργούν ένα έργο τέχνης απαράμιλλης ομορφιάς φτιαγμένο από την ίδια τη φύση. Η επαφή όμως με τη φύση μας άνοιξε η όρεξη και τι πιο ωραίο από μια στάση στο Λεβίδι για φαγητό, όπου δοκιμάσαμε αρκαδικές νοστιμιές. Το σούρουπο μας βρήκε στην πανέμορφη Σκαφιδιά Ηλείας, στο πολυτελές ξενοδοχείο Aldermar, όπου γευματίσαμε και διανυκτερεύσαμε.
Τη δεύτερη μέρα της εκδρομής μας, μετά από ένα πλούσιο πρωινό, ξεναγηθήκαμε στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολύμπιας, η οποία έχει καθιερωθεί όχι μόνο στο πανελλήνιο αλλά και παγκοσμίως ως το σημαντικότερο θρησκευτικό και αθλητικό κέντρο της αρχαιότητας. Το δέος που δημιουργεί ο χώρος έκανε τη φωνή μας ψίθυρο και πραγματικά νοιώσαμε μέθεξη περιδιαβαίνοντας το χώρο. Τέλος, αυτό που σίγουρα θα μας μείνει αξέχαστο ήταν η απίστευτη διαδρομή με τον Οδοντωτό, από το Διακοφτό στα Καλάβρυτα. Η επίσκεψη μας στον τόπο της θυσίας μοναδικός φόρος τιμής για τους προγόνους μας. Η απόλαυση του τοπίου σε δεύτερο πλάνο.
Τα αξιοθέατα υπέροχα, η διαδρομή ευχάριστη. Όλη η εκδρομή μια απίστευτη εμπειρία. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συνοδούς-καθηγητές μας και όλους όσοι συνέβαλλαν με το δικό τους τρόπο στο να πραγματοποιηθεί η εκδρομή αυτή. Ευχαριστούμε που μας δώσατε την ευκαιρία να ζήσουμε κάτι τόσο ξεχωριστό.
(Χριστίνα Φράγκου)