Ημέρα ασφαλούς διαδικτύου 2024

image

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΕ ΜΠΛΟΓΚ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

Για τη δημιουργία ανάρτησης θα πρέπει να ακολουθήσετε τα βήματα:

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Copyright Symbols

“Copyright Symbols” από MikeBlogs διατίθεται με άδεια χρήσης CC by-2.0

Τα πνευματικά δικαιώματα αποτελούν μια μορφή προστασίας που παρέχεται από τον νόμο στους συντάκτες και τους δημιουργούς αυθεντικής εργασίας. Οι δημιουργοί έχουν έτσι αποκλειστικό δικαίωμα επάνω στο έργο τους σε σχέση με την (προσωρινή ή μόνιμη) χρήση, αντιγραφή, ή αναπαραγωγή του έργου τους, με οποιοδήποτε τρόπο και σε οποιοδήποτε μέσο.

Κανένας άλλος εκτός από το δημιουργό δεν μπορεί να κάνει οποιαδήποτε χρήση του έργου, εάν δεν υπάρχει γραπτή, σαφής δήλωση από τον ίδιο το δημιουργό. Τα έργα αυτά μπορούν να είναι: λογοτεχνία (βιβλία, άρθρα), δράμα (θεατρικά έργα, ταινίες), μουσική, καλλιτεχνία (ζωγραφική, γλυπτά), λογισμικό, καθώς και ορισμένες άλλες αυθεντικές δημιουργικές εργασίες.

ΠΗΓΗ: saferinternet

Πνευματική Ιδιοκτησία

ΤαCopyright Protection πνευματικά δικαιώματα αποτελούν μια μορφή προστασίας που παρέχεται από τον νόμο στους συντάκτες και τους δημιουργούς αυθεντικής εργασίας. Οι δημιουργοί έχουν έτσι αποκλειστικό δικαίωμα επάνω στο έργο τους σε σχέση με την (προσωρινή ή μόνιμη) χρήση, αντιγραφή, ή αναπαραγωγή του έργου τους, με οποιοδήποτε τρόπο και σε οποιοδήποτε μέσο.–

Κανένας άλλος εκτός από το δημιουργό δεν μπορεί να κάνει οποιαδήποτε χρήση του έργου, εάν δεν υπάρχει γραπτή, σαφής δήλωση από τον ίδιο το δημιουργό. Τα έργα αυτά μπορούν να είναι: λογοτεχνία (βιβλία, άρθρα), δράμα (θεατρικά έργα, ταινίες), μουσική, καλλιτεχνία (ζωγραφική, γλυπτά), λογισμικό, καθώς και ορισμένες άλλες αυθεντικές δημιουργικές εργασίες.

 

ΠΗΓΗ: saferinternet



Λήψη αρχείου

Copyright Protection από Ledio (mostly away) διατίθεται με άδεια χρήσης CC by-sa-2.0

Grooming

Από το 1975 έως το 1985, οι αρχές επιβολής του νόμου στις Ηνωμένες Πολιτείες συνειδητοποίησαν όλο και περισσότερο τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών που συνέβαινε σε παιδιά εκτός της οικογένειάς τους, που διαπράττονταν από άτομα που δεν ήταν ξένα.  Προηγουμένως, το επίκεντρο της επιβολής του νόμου ήταν ο «ξένος κίνδυνος» και εκείνοι που χρησιμοποιούσαν απειλές βίας για να εξασφαλίσουν τη συμμόρφωση από τα θύματά τους.  Σε αυτές τις πρόσφατα αναγνωρισμένες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης, τα παιδιά χειραγωγήθηκαν με έναν «συνδυασμό προσοχής, στοργής, καλοσύνης, δώρων, αλκοόλ, ναρκωτικών, χρημάτων και προνομίων».  Ενώ υπάρχουν παραδείγματα πριν από αυτήν την εποχή όπου το μοτίβο αναγνωρίστηκε, ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας που το FBI συνειδητοποίησε το πρότυπο και οι ποινικές έρευνες άρχισαν να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στις Ηνωμένες Πολιτείες.  Υπήρχε επίσης αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι οι παραβάτες εντάχθηκαν σε οργανώσεις που εξυπηρετούν τη νεολαία για να αποκτήσουν πρόσβαση σε πιθανά θύματα. (περισσότερα…)

Προσωπικά Δεδομένα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ;

Προσωπικά δεδομένα είναι κάθε πληροφορία που σε χαρακτηρίζει, όπως για παράδειγμα το όνομά σου, η διεύθυνσή σου, το τηλέφωνό σου, τα ενδιαφέροντά σου, οι επιδόσεις σου στο σχολείο, οι φωτογραφίες σου, οι απόψεις σου, κ.ά.

Μερικές φορές τα προσωπικά σου δεδομένα αφορούν ιδιαίτερα ευαίσθητα στοιχεία της ιδιωτικής σου ζωής, όπως το θρήσκευμά σου, τις πολιτικές σου πεποιθήσεις, την κατάσταση της υγείας σου ή την ερωτική σου ζωή. (περισσότερα…)

Κακόβουλο λογισμικό

Για αρχή το διαδίκτυο είναι ένα παγκόσμιο σύστημα διασυνδεμένων δικτύων υπολογιστών, αλλά ταυτόχρονα είναι και μια τεράστια πηγή πληροφοριών, έτσι έχουν την δυνατότητα να συνδέονται πολύ άνθρωποι από διάφορα μέρη του κόσμου. Ωστόσο είναι γνωστός ο κίνδυνος προσωπικής ασφάλειας των χρηστών απέναντι σε ιδιωτικές πληροφορίες  και περιουσίες οι οποίες και πρέπει να προστατεύονται. Όλοι μας έχουμε ευαίσθητες πληροφορίες όπως κωδικοί πρόσβασης που μπορεί να συνδέονται με προσωπικά δεδομένα και με την ιδιωτική μας ζωή. Αυτό δημιουργεί μια ανασφάλεια σε περίπτωση που διαρρεύσουν εάν κάποιος τις παραβιάσει. Ένας από τους τρόπους που παραβιάζουν την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων μας είναι το κακόβουλο λογισμικό.

κακόβουλο λογισμικό είναι τα δεδομένα και το λογισμικό το οποίο έχει ως σκοπό να προκαλέσει δυσλειτουργία σε έναν υπολογιστή όπως να αλλοιωθούν, να διαγραφούν ή και να υποκλαπούν από τον υπολογιστή. Επομένως υπάρχουν θέματα ασφάλειας και προστασίας στα υπολογιστικά συστήματα.

Υπάρχουν πολλά και διάφορα είδη κακόβουλου λογισμικού όπως για παράδειγμα: (περισσότερα…)

Grooming

Πριν ο όρος “καλλωπισμός” συνδεθεί με την περιποίηση ενός παιδιού για σεξουαλική κακοποίηση, είχε φτάσει να έχει την έννοια της καθοδήγησης, της καθοδήγησης ή της προετοιμασίας κάποιου για ηγεσία.

Από το 1975 έως το 1985, οι αρχές επιβολής του νόμου στις Ηνωμένες Πολιτείες συνειδητοποίησαν όλο και περισσότερο τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών που συνέβαινε σε παιδιά εκτός της οικογένειάς τους, που διαπράττονταν από άτομα που δεν ήταν ξένα.  Προηγουμένως, το επίκεντρο της επιβολής του νόμου ήταν ο «ξένος κίνδυνος» και εκείνοι που χρησιμοποιούσαν απειλές βίας για να εξασφαλίσουν τη συμμόρφωση από τα θύματά τους. ] Σε αυτές τις πρόσφατα αναγνωρισμένες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης, τα παιδιά χειραγωγήθηκαν με έναν «συνδυασμό προσοχής, στοργής, καλοσύνης, δώρων, αλκοόλ, ναρκωτικών, χρημάτων και προνομίων».  Ενώ υπάρχουν παραδείγματα πριν από αυτήν την εποχή όπου το μοτίβο αναγνωρίστηκε, ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας που το FBI συνειδητοποίησε το πρότυπο και οι ποινικές έρευνες άρχισαν να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στις Ηνωμένες Πολιτείες.  Υπήρχε επίσης αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι οι παραβάτες εντάχθηκαν σε οργανώσεις που εξυπηρετούν τη νεολαία για να αποκτήσουν πρόσβαση σε πιθανά θύματα.

Για παράδειγμα, μια μελέτη του 1977 χρησιμοποίησε την ορολογία “πιεσμένες σεξουαλικές επαφές” και “αναγκαστικές σεξουαλικές επαφές” για να διακρίνει δύο τύπους παραβατών. ] Τα αδικήματα της σεξουαλικής πίεσης είχαν έλλειψη σωματικής δύναμης και συμπεριφοράς που ήταν αντιεπιθετική, χρησιμοποιώντας “πείθος ανταμοιβής, προσοχής, στοργής, χρημάτων, δώρων ή παγίδευσης”. Τα «αδικήματα σεξουαλικής βίας» χρησιμοποιούσαν την απειλή βλάβης ή σωματικής βίας, όπως «εκφοβισμός, λεκτική απειλή, περιορισμός, χειραγώγηση και σωματική δύναμη».

Ο Ken Lanning πιστώνεται ως ένας από τους πρώτους επαγγελματίες που χρησιμοποίησαν τον όρο “grooming”.  Θυμάται ότι χρησιμοποιήθηκε σε συνομιλίες μεταξύ επαγγελματιών επιβολής του νόμου και επισημαίνει την πρώτη γνωστή γραπτή περιγραφή της διαδικασίας του καλλωπισμού των παιδιών σε ένα βιβλίο του 1979 που γράφτηκε από τον Nicholas Groth και την πρώτη έντυπη χρήση της λέξης grooming σε ένα άρθρο του 1984 από τον Jon Conte.  Στην αρχή της χρήσης του, τόσο η περιποίηση όσο και η αποπλάνηση χρησιμοποιούνταν για να περιγράψουν αυτόν τον τύπο μη βίαιου δράστη και ο Λάνινγκ θυμάται ότι χρησιμοποίησε και τους δύο όρους εναλλακτικά.

TWITTER

TWITTER

Το Twitter είναι μια δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που επιτρέπει στους χρήστες να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω σύντομων μηνυμάτων, γνωστών ως “tweets”. Με μια περιορισμένη αριθμητικά χαρακτήρων ανά μήνυμα, το Twitter προάγει τη συνοπτικότητα και τη συνοχή των ιδεών.

Οι χρήστες μπορούν να ακολουθήσουν άλλους χρήστες και να λάβουν ενημερώσεις για τις δραστηριότητές τους μέσω του ροής τους. Επίσης, μπορούν να αναρτήσουν φωτογραφίες, βίντεο και συνδέσμους για να μοιραστούν περιεχόμενο με τους ακόλουθούς τους.

Το Twitter έχει γίνει ένας σημαντικός χώρος για την επικοινωνία, την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων. Οι χρήστες μπορούν να παρακολουθούν ειδήσεις, να συμμετέχουν σε συζητήσεις και να ανακαλύπτουν νέες ιδέες από διάφορους τομείς.

Επιπλέον, το Twitter έχει γίνει ένα εργαλείο για την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών. Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Twitter για να επικοινωνήσουν με το κοινό τους, να προωθήσουν προσφορές και να λάβουν ανατροφοδότηση από τους πελάτες τους.

Το Twitter έχει επίσης παίξει σημαντικό ρόλο στην πολιτική σφαίρα, επιτρέποντας στους πολίτες να εκφράσουν τις απόψεις τους και να συμμετέχουν σε διαδικτυακές συζητήσεις (περισσότερα…)

FACEBOOK

Το Facebook είναι μια κοινωνική πλατφόρμα διαδικτύου που δημιουργήθηκε από τον Mark Zuckerberg και τους συνεργάτες του, και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2004. Το Facebook επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν προσωπικά προφίλ, να συνδέονται με φίλους και γνωστούς, και να αναρτούν και να μοιράζονται φωτογραφίες, βίντεο και άλλο περιεχόμενο.Το Facebook πρόκειται να επιτρέψει έως και πέντε προφίλ συνδεδεμένα με έναν λογαριασμό - ertnews.gr

Οι χρήστες μπορούν επίσης να εκφράζουν τη γνώμη τους με τη μορφή καταχωρήσεων καταστάσεων, σχολίων και αρέσεων. Το Facebook έχει εξελιχθεί επίσης ως πλατφόρμα διαφήμισης και επιχειρηματικής προώθησης, παρέχοντας δυνατότητες σε επιχειρήσεις και άλλους να φτιάξουν σελίδες και να επικοινωνούν με το κοινό τους.

Το Facebook έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα παγκοσμίως, με εκατομμύρια χρήστες που το χρησιμοποιούν για κοινωνική δικτύωση, επικοινωνία και κοινοποίηση πληροφοριών. (περισσότερα…)

Hλεκτρονική απάτη, Phishing

Το phishing είναι μια μορφή απάτης στο διαδίκτυο, όπου οι κακόβουλοι προσπαθούν να αποκτήσουν προσωπικές πληροφορίες, όπως κωδικούς πρόσβασης και πληροφορίες πιστωτικών καρτών, παριστάνοντας αξιόπιστες πηγές.

Τρόποι πραγματοποιήσης της ηλεκτρονικής απάτης

Το phishing γίνεται με διάφορους τρόπους, και οι επιθέσεις εξελίσσονται συνεχώς. Ορισμένοι κοινοί τρόποι περιλαμβάνουν:

1. Κατασκευή Ψεύδους Ιστότοπου:
   – Δημιουργία ψεύτικων ιστοσελίδων που μοιάζουν με πραγματικές υπηρεσίες (τράπεζες, τροχαία, κ.λπ.) με σκοπό την απόκτηση διαπιστευτηρίων.
2. Ψεύτικα Email ή Μηνύματα Κειμένου (Smishing):
   – Αποστολή αλληλογραφίας που παριστάνει να προέρχεται από αξιόπιστες πηγές, ζητώντας προσωπικές πληροφορίες.
3. Κοινωνική Μηχανική:
   – Χρήση ψυχολογικών τεχνικών για να πείσουν τα θύματα να αποκαλύψουν ευαίσθητες πληροφορίες.
4. Εκβιασμός (Ransom Phishing):
   – Απειλή με δημοσίευση ή καταστροφή ευαίσθητων πληροφοριών, εκτός εάν το θύμα πληρώσει ένα αίτημα εκβίασης.
5. Επιθέσεις Man-in-the-Middle:
   – Κατασκευή ενδιάμεσων σταθμών για να καταγράφονται πληροφορίες κατά τη διάρκεια επικοινωνιών.

(περισσότερα…)

Τι είναι το grooming;

ergasiaΤο grooming είναι μια χρησιμοποιούμενη στρατηγική από άτομα με κακόβουλες προθέσεις που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν άλλα άτομα , συνήθως μέσω του διαδικτύου. Οι δράστες του grooming χρησιμοποιούν ψυχολογικές τεχνικές για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των θυμάτων τους, δημιουργώντας μια εικόνα ψεύτικης φιλίας ή εμπιστοσύνης.

Για να προφυλαχθούν τα παιδιά, οι γονείς μπορούν να είναι ενεργοί στην επιτήρηση των διαδικτυακών δραστηριοτήτων τους, να ενθαρρύνουν τον ανοιχτό διάλογο και να εκπαιδεύουν τα παιδιά για τους κινδύνους online. Επίσης, είναι σημαντικό να ενισχύεται η συνειδητοποίηση σχετικά με την αναγνώριση και αντίδραση σε επικίνδυνες καταστάσεις. (περισσότερα…)