RSS Feed for This PostCurrent Article

Μουσική και ψυχολογία των εφήβων

Έχουν γίνει πολλές έρευνες απο επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο, με θέμα την επίδραση της μουσικής στην ψυχολογία των εφήβων. Η εφηβεία είναι μια περίοδος συναισθηματικής φόρτισης όπου οι νέοι καταφεύγουν στην μουσική για να δείξουν με έμμεσο τρόπο τι νιώθουν. Σε αυτή την ηλικία ξεκινούν για πρώτη φορά να δίνουν μεγάλη σημασία στους στίχους των τραγουδιών και ψάχνουν για ένα βαθύτερο νόημα.

Πολλές φορές έχουμε αφεθεί στην μουσική αφήνοντάς την να μας χαλαρώσει και να μας κάνει να ονειρευτούμε ένα κόσμο στον οποίο δεν υπάρχουν τα προβλήματα και το άγχος της καθημερινότητας. Οι έφηβοι είναι φορτωμένοι από ενδοσχολικές και εξωσχολικές εργασίες. Παρ’ όλ ‘αυτά προσπαθούν να βρουν έστω και ελάχιστο χρόνο για χαλάρωση και έκφραση των συναισθημάτων τους μέσω της μουσικής. Πολλοί έχουν ως συντροφιά την ώρα του διαβάσματος τον χαμηλό ήχο της μουσικής,ενώ άλλοι παίζουν κάποιο μουσικό όργανο στα λίγα λεπτά διαλείμματος.

Ως μικροί ακόμα σε ηλικία δεν γνωρίζουν τους εαυτούς τους και ακολουθούν διάφορα, μουσικά κυρίως, πρότυπα. Άλλοτε μετά από σκέψη και άλλοτε από απόφαση στιγμής.  Κάποιοι μουσικοί τους δίνουν δύναμη και κουράγιο να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής. Οι κινήσεις άλλων μουσικών τους επηρεάζούν αρνητικά (π.χ. όταν οι στίχοι ενός τραγουδιού μεταφέρουν λάθος μήνυμα στο νεαρό κοινό)

Η μουσική είναι ένας τρόπος έκφρασης. Μπορεί να επηρεάσει τον έφηβο ανάλογα με το πώς την αντιλαμβάνεται. Προσωπικά για μένα η μουσική είναι τρόπος ζωής, τίποτα λιγότερο!

*Ευχαριστώ τη φίλη μου Σοφία Γούλα για τη συμβολή της στη συγγραφή του άρθρου.

Trackback URL



  1. 6 Comment(s)

  2.   By ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ on Μαρ 8, 2013 | Reply

    Ελενακι συγχαρητηρια για το αρθρο, πραγματικα ειναι πολυ ωραιο και οταν μαλιστα αναφερεις την συμβολη της Σοφιας στον σχηματισμο του αρθρου τοτε το αποτελεσμα δεν θα μπορουσε να ειναι διαφορετικο. Πιστευω πως η μουσικη παιζει πρωτευοντα ρολο στον σχηματισμο της ψυχοσυνθεσης των νεων αλλα και στην μετεπειτα πορεια της ζωης τους η μουσικη ειναι αυτη που θα τους συντροφευει και θα διαχειριζεται την ψυχολογια τους ειτε ανεβαζοντας ειτε κατεβαζοντας την. Και ξανα συγχαρητηρια.

  3.   By ΚΑΠΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ on Μαρ 9, 2013 | Reply

    Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου Έλενα!!! Όπως κι εσύ ανέφερες η μουσική είναι τρόπος ζωής!!! Μας βοηθάει να εκφραζόμαστε και το σημαντικότερο απ΄ όλα?… καλλιεργεί το πνεύμα!!!!

  4.   By ΓΟΥΛΑ ΣΟΦΙΑ on Μαρ 12, 2013 | Reply

    Σίγουρα η μουσική είναι τρόπος ζωής, έκφρασης, καλλιεργεί το πνεύμα, την ψυχή. Εκτός από αυτά η μουσική πιστεύω είναι ο καλύτερος φίλος, γιατί η ΜΟΥΣΙΚΗ είναι αυτή που θα είναι πάντα εκεί για σένα όταν κανείς δεν θα είναι και αυτή που θα μένει πάντα όταν όλοι θα φεύγουν. Είναι απίθανο το πώς μπορεί να σου αλλάξει τη διάθεση, τις σκέψεις και τα συναισθήματα, ιδιαίτερα σε έναν έφηβο που όλα αυτά ποικίλουν και αλλάζουν έντονα.

  5.   By ΡΟΥΜΠΗ ΕΛΕΝΑ on Μαρ 13, 2013 | Reply

    Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΙΣ ΜΕ ΛΕΞΕΙΣ… ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΜΑΓΕΥΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗ ΜΕΛΩΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΗΧΟ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ”ΑΝΕΒΑΣΕΙ” ‘Η ΚΑΙ ΝΑ ΣΕ ”ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ” ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ. ΘΥΜΥΣΟΥ ΟΜΩΣ ΟΤΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΟΤΑΝ ΟΛΟΙ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΠΩΣ ΔΕ ΘΑ ΣΕ ΣΤΗΡΙΞΕΙ…
     

  6.   By ΤΣΕΡΤΟΥ ΜΑΡΙΑ on Μαρ 25, 2013 | Reply

    Συμφωνώ απόλυτα με το παραπάνω άρθρο. Πιστεύω, ότι ανάλογα με την ψυχολογία μας υπάρχουν πάντα τα κατάλληλα τραγούδια να ακούσουμε να χορέψουμε ή να τραγουδήσουμε. Είναι ένας τρόπος ώστε να φανερώσουμε την θλίψη ή την χαρά που νιώθουμε. Βέβαια, ο κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του προτιμήσεις και γι’αυτό μπορεί να εκφράζεται παίζοντας κάποιο μουσικό όργανο για παράδειγμα!!!!!!

  7.   By ΣΑΚΕΛΛΙΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ on Απρ 10, 2013 | Reply

    Εκτός από αυτή την “μαγική” ιδιότητα της μουσικής να σε χαλαρώνει  και να σου προσφέρει συντροφιά στις δύσκολες στιγμές σου, πιστεύω πως είναι αξιοθαύμαστο το ότι και η πιο μελαγχολική μελωδία και το πιο μελαγχολικό τραγούδι μπορούν να σε κάνουν  να νιώσεις καλά για τον εαυτό σου. Σε βοηθούν να συνηδειτοποιήσεις πως και άλλοι άνθρωποι έχουν βιώσει παρόμοιες καταστάσεις και συναισθήματα με εσένα και κατάφεραν να τα ξεπεράσουν , όπως θα τα ξεπεράσεις και εσύ με το πέρασμα του χρόνου.

Post a comment

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση