RSS Feed for This PostCurrent Article

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΧΩΡΕΣ.

Στις μέρες μας, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μάθεις πληροφορίες για ένα ξένο πολιτισμό η μια χώρα. Υπάρχει λοιπόν το διαδίκτυο με το οποίο μπορείς να βρεις οποιαδήποτε  πληροφορία για την οποία  επιθυμείς να μάθεις. Έτσι και εγώ θα σας διηγηθώ κάποια πράγματα για την Φινλανδία, χώρα που κατάγεται η μητέρα μου, αυτό ουσιαστικά με κάνει Ελληνο-Φιλανδή!

Αρχικά, θα ήθελα να τονίσω πως η Φινλανδία είναι μια χώρα φημισμένη για την ομορφιά των λιμνών και ποταμών της (συχνά σχηματίζουν καταρράκτες) που για την ακρίβεια έχει 60.000 λίμνες και ποτάμια. Επίσης για τις μεγάλες της χιονοπτώσεις που διαρκούν περίπου 6 μήνες στο Βορρά και 3 μήνες στο Νότο (ύψους γύρω στο 1 μέτρο), για την μεγάλη και καταπράσινη βλάστηση της που καλύπτει το 70% της Φινλανδίας και για τον φημισμένο Άγιο-Βασίλη της. Την άνοιξη αρχίζουν  βγαίνουν φράουλες και νόστιμα μούρα που τα κάνουν μαρμελάδες και διάφορα παραδοσιακά λικέρ.

Ζώα που κυριαρχούν στην Φινλανδία είναι κυρίως θηλαστικά όπως λαγοί, ελάφια, τάρανδοι, λύκοι αλλά και η αρκτική αλεπού  και από πτηνά όμως υπάρχουν,  κυρίως μπλε παγώνια και κουκουβάγιες. Στις λίμνες και τα ποτάμια υπάρχουν πολλών ειδών ψάρια, όπως και αγριόχηνες, κύκνοι και φώκιες, οι φώκιες βρίσκονται συνήθως στα παράλια. Ένας παραδοσιακός τρόπος χαλάρωσης και θεραπείας είναι η γνωστή στις σκανδιναβικές χώρες Sauna. Επειδή στις σκανδιναβικές χώρες δεν υπήρχε το λεγόμενο τζάκι, οι άνθρωποι έμπαιναν σε ειδικά δωμάτια που είχαν ένα ξεχωριστό φούρνο, ο όποιος είχε τοποθετημένες πάνω του πέτρες καυτερές, στις οποίες πέτρες ρίχνεις νερό και ύστερα αυτές εκπέμπουν ζεστό ατμό. Σπορ που κάνουν το χειμώνα σε εκείνες τις περιοχές του κόσμου είναι κυρίως το hokey, το ski και το skating.

Στην Φινλανδία υπάρχουν πολλά και διάφορα έθιμα και παραδόσεις που γιορτάζονται αναλόγως με την εποχή και άλλες τιμητικές εκδηλώσεις προς τιμήν κάποιων σημαντικών προσώπων της ιστορίας τους. Τα Χριστούγεννα έχουν μεγάλη πέραση στη Φινλανδία, οι άνθρωποι περιμένουν με μεγάλη ανυπομονησία για να φάνε τα διάφορα τοπικά παραδοσιακά φαγητά και γλυκά. Κοντά στην πρωτοχρονιά ο κόσμος από όλα τα μέρη της γης επισκέπτονται το Ροβανιέμι ένα Βόριο χωριό της Φινλανδίας που κατοικεί ο Άγιος-Βασίλης (εκεί στέλνουν τα γράμματα τους τα παιδιά και περιμένουν τα δώρα τους για τις γιορτές).  Το Πάσχα, τα παιδιά ντύνονται ζητιάνοι και γυρνούν στους δρόμους με καπνισμένα πρόσωπα, ζητιανεύοντας και κρατώντας σκουπόξυλα. Σε ορισμένα μέρη της δυτικής Φινλανδίας ανάβουν μεγάλες φωτιές (ύψους 7 μέτρων) την περίοδο ανάμεσα στην καθαρά Δευτέρα και την Κυριακή του Πάσχα για να ξορκίσουν τις μάγισσες που πετούν τριγύρω. Κάποια έθιμα που γίνονται εκεί τηρούνται και σε κάποιες άλλες χώρες του κόσμου. Όπως συνηθίζεται και σε άλλες χώρες την ημέρα του Πάσχα οι γονείς κρύβουν το πρωί σοκολατένια αβγουλάκια, μόλις τα παιδιά ξυπνήσουν με ευτυχισμένα προσωπάκια και βλεμματάκια ψάχνουν να βρουν χαρούμενα το καθένα μόνο του το σοκολατένιο του αβγουλάκι ώστε να το κατασπαράξουν.

Τέλος είμαι πολύ χαρούμενη που κάθε δεύτερο καλοκαίρι επισκέπτομαι τη Φινλανδία και βρίσκω τα ξαδέλφια μου που επιθυμώ όλο τον καιρό να δω.  Περνώ υπέροχα και μου μένει αξέχαστη αυτήν η εκδρομή που περιλαμβάνει όλων των ειδών περιπέτειες. Ταξίδια με το αυτοκίνητο, βόλτες με τα πόδια, κολύμβηση στις κοντινές παράλιες και μερικά σπορ όπως τραμπολίνο και baseball.

Αυτά λοιπόν, ήταν κάποια από τα ήθη και έθιμα της Φινλανδίας που αισθάνομαι πως και η  Ελλάδα και η Φινλανδία είναι πατρίδες μου.

Trackback URL



  1. 1 Comment(s)

  2.   By ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΡΓΥΡΩ on Μαρ 14, 2013 | Reply

    Πολύ ωραίο άρθρο ! Πραγματικά ήμουν περίεργη να μάθω λεπτομέρειες για τα ήθη , τις συνήθειες  και τον πολιτισμό της Φινλανδίας.Πήρα κάποιες σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες των παιδιών.Θα ήθελα μία μέρα να επισκεφτώ μία χώρα σαν τη Φινλανδία!!!!!!!!

Post a comment

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση