RSS Feed for This PostCurrent Article

Τα περιστέρια – οι φίλοι των ανθρώπων

Τα περιστέρια στην εποχή του Μεσαίωνα είχαν τον ρόλο των ταχυδρόμων, γιατί ήταν εκπαιδευμένα να μεταφέρουν γράμματα από σπίτι σε σπίτι.

Στις  μέρες μας όμως τα περιστέρια είναι απλά αδέσποτα, γιατί η χρησιμότητα τους στον άνθρωπο είναι περιορισμένη. Μερικοί τα σκοτώνουν για ασήμαντους λόγους, όπως το παράτημα των αυγών τους σε διάφορα σημεία, τα περιττώματά τους,  ο θόρυβος από τα φτερουγίσματά τους και άλλα.

Εγώ ο ίδιος αποτελώ παράδειγμα από την ομάδα ανθρώπων που ασχολούνται με τα περιστέρια και τα πουλιά γενικώς, καθώς έχω στην κατοχή μου ένα περιστέρι! Το έχω από μικρό και το έχω σε ένα μεγάλο κλουβί. Τρέφεται κυρίως με καλαμπόκι και ψωμί .Δευτερεύοντες τροφές είναι τα πίτουρα και τα ψίχουλα από λαχανικά και φρούτα. Τα περιστέρια είναι πολύ υπάκουα και το δικό μου με ένα μου σφύριγμα έρχεται και προσγειώνεται πάνω στο χέρι μου.

Όταν εκτρέφεις ένα περιστέρι πρέπει να το προστατεύεις από τους χειρότερους εχθρούς του όπως το γεράκι, τη γάτα και τη κουκουβάγια. Απαραίτητο για ένα περιστέρι είναι η ψειρόσκονη, γιατί πιάνει εύκολα ψείρες. Πρόβλημα είναι και τα νύχια, διότι μεγαλώνουν υπερβολικά και χρειάζονται κόψιμο κατά διαστήματα, αν δεν εφαρμοστεί αυτό, τότε το περιστέρι δεν θα μπορεί να περπατήσει ή να σταθεί όρθιο.

Σημαντικό που έχει ένα περιστέρι είναι οι συμβολισμοί του, όπως στην θρησκεία το άγιο πνεύμα (φανερώθηκε στην βάπτιση του Ιησού), και στο λαό την ειρήνη και την ελευθερία (στις επίσημες τελετές ελευθερώνουν λευκά περιστέρια). Να αναφέρω επίσης και μια παροιμία όπως μην κάνεις την αθώα περιστερά και ένα μικρό ποίημα, πετάς περιστεράκι μου στο κήπο στην αυλή δεν βλέπεις το γεράκι το άγριο πουλί.

Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι πως είναι στο χέρι του καθενός είναι να ασχοληθεί με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και να τα εκπαιδεύσουν. Ποιός ξέρει αυτό που αρχίζει ως χόμπι μπορεί να καταλήξει σε κάτι καλύτερο!!

Trackback URL



  1. 2 Comment(s)

  2.   By ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ on Μαρ 21, 2013 | Reply

    Aδερφε οτι και να πω πιστευω πως θα ειναι λιγο.Απλα μαγεια,χιλια συγχαρητηρια.Πιστευω ,αν και δεν ξερω και πολλα για τα πουλια , πως τα περιστερια ειναι τελεια, με πολυ ενδιαφερον καθως και με εναν φοβερο χαρακτηρα.Επισης θα ηθελα να αποδωσω κατι σαν φορο τιμης σε εσενα που εχεις στην κατοχη σου ενα απο αυτα τα πλασματα και επειδη εχω την τιμη να σε γνωριζω προσωπικα ξερω ποσο πολυ ασχολεισαι με αυτο.Θα ηθελα να σε συγχαρω και παλι για το αρθρο σου!

  3.   By ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΡΓΥΡΩ on Απρ 9, 2013 | Reply

    Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε στην κατοχή μας ένα ζώο  και ειδικότερα ένα ασυνήθιστο ζώο σαν το δικό σου , ένα περιστέρι. Έχοντας στην κατοχή μας ένα ζώο γίνομαστε ανεξάρτητοι και αναλαμβάνουμε κάποιες εργασίες για την ομαλή διαβίωσή του. Μπράβο σου που εκτρέφεις ένα περιστέρι καθώς είναι ένα ζώο αγνό και αθώο .

Post a comment

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση