Feed
Άρθρα
Σχόλια

Γεννήθηκε στο Κόμο της Β. Ιταλίας το 1745. Καταγόταν από οικογένεια ευγενών,και έχοντας την οικονομική ευχέρεια αυτή έκανε πολλά ταξίδια στην Ευρώπη που του έδωσαν την ευκαιρία να σχετισθεί με τους περίφημους σοφούς του καιρού του.


Σε ηλικία δεκαοχτώ χρονών ο Βόλτα άρχισε να μελετά τα φαινόμενα του ηλεκτρισμού. Μετά τα διάφορα ταξίδια του τον ξαναβρίσκουμε στα 1779 στην Ιταλία όπου διορίζεται καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Παβίας. Εδώ άρχισε να μελετά τα διάφορα φυσικά φαινόμενα και σε λίγο παρουσίασε τις πρώτες του ανακαλύψεις: Το ηλεκτροφόρο και το ηλεκτροσκόπιο και σε συνέχεια το ευδιόμετρο, το ηλεκτρικό πιστόλι και την άσβεστη λυχνία υδρογόνου.

Στα χρόνια 1780-1782 βρίσκεται στο Παρίσι οπού συνεργάζεται με τους Λαβουαζιέ (1743 -1794) και Λαπλάς (.1749 -1827) και εξετέλεσε πειράματα γύρω από τον ατμοσφαιρικό ηλεκτρισμό. Στα 1783 ανακαλύπτει το ηλεκτροσκόπιο και δε σταμάτησε ούτε στιγμή να σπουδάζει τον ηλεκτρισμό.

Στα 1786 ο Γκαλβάνι κάνει τις ανακοινώσεις του για τον γαλβανισμό και το ζωικό ηλεκτρισμό και ο Βόλτα είναι από τους πρώτους που κατανοούν την τεράστια αξία αυτής της ανακαλύψεως. Όμως, δεν παραδέχεται την εξήγηση που δίνει ο Γκαλβάνι στο φαινόμενο αυτό. Κάνει ο ίδιος πειράματα και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ζωικός ηλεκτρισμός δεν υπάρχει και ότι ο γαλβανισμός οφείλεται στην κυκλοφορία ηλεκτρικού ρεύματος που αναπτύσσεται όταν δυο διαφορετικά μέταλλα, πού αγγίζουν δυο διαφορετικά σημεία του σώματος ενός ψόφιου βατράχου, έρθουν σε επαφή μεταξύ τους.

Ο Γκαλβάνι επιμένει στην άποψή του, αλλά και ο Βόλτα δεν υποχωρεί και ή διένεξη ανάμεσα στους δύο αυτούς επιστήμονες και τους οπαδούς τους συνεχίζεται και μετά το θάνατο του Γκαλβάνι (1798).

Ο Βόλτα πειραματίζεται συνεχώς και τελικά εφεύρε την ηλεκτρική στήλη, πού αποδείκνυε την ορθότητα των απόψεων του. Κι η ανακάλυψη αυτή του Βόλτα στάθηκε αποφασιστική για την παραπέρα ανάπτυξη των εφαρμογών του ηλεκτρισμού. Όταν το 1800 ανακοινώνει την ανακάλυψή του στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου, ολόκληρος ο επιστημονικός κόσμος στάθηκε με δέος σ’ αυτήν.

Κατασκευάζοντας ο Βόλτα το 1800 την ηλεκτρική στήλη που φέρνει το όνομά του, άνοιξε το δρόμο για την ανακάλυψη του δυναμικού ηλεκτρισμού, που αποτέλεσε μια από τις πιο σημαντικές βάσεις για την ανάπτυξη του σημερινού τεχνικού πολιτισμού με το ηλεκτρικό φως, τις ηλεκτρικές κουζίνες κλπ. Δίκαια, λοιπόν, θεωρείται από τους σκαπανείς του ηλεκτρισμού.

Η “βολταϊκή στήλη”, γιατί έτσι ονομάστηκε ή ηλεκτρική στήλη από το όνομά του, έκανε τεράστια εντύπωση και στον Ναπολέοντα. Τον καλεί στο Παρίσι και του ζητά να επαναλάβει μπροστά του το πείραμα. Κι ο Βόλτα θριαμβεύει ακόμα μια φορά, όταν στην αίθουσα της Ακαδημίας Φυσικών Επιστημών κάνει το πείραμα του. Ό Ναπολέων θαυμάζει τον εφευρέτη και ήταν τόσο μεγάλος ο θαυμασμός του που αργότερα εκδηλώθηκε σ’ όλο του το μεγαλείο. Στα 1805, αρχίζοντας πια να γερνά ο Βόλτα, θέλησε να αποσυρθεί από τη διδασκαλία του Πανεπιστημίου της Παβίας. Ο Ναπολέων που το έμαθε του διεμήνυσε:
– Στην επιθυμία σας δεν είμαι σύμφωνος. “Αν ή καθηγητική έδρα του Πανεπιστημίου σας κουράζει, δεν έχετε παρά να λιγοστέψετε τις ώρες διδασκαλίας σας. Κάνετε έστω και ένα μάθημα το χρόνο. Μα πρέπει να ξέρετε πως το όνομα Αλέξανδρος Βόλτα πρέπει να παραμείνει επικεφαλής εκείνων που διδάσκουν στο Ιταλικό Πανεπιστήμιο.
Μια άλλη ακόμη εκδήλωση του θαυμασμού που είχε ο Ναπολέων στον Βόλτα είναι ότι τον ονόμασε κόμη και τον διόρισε γερουσιαστή του Ιταλικού κράτους. Κι ακόμα ο Βόλτα έγινε μέλος του Ιταλικού Ινστιτούτου και διαφόρων ξένων Ακαδημιών.

Παρά την υπόδειξη, όμως, του Ναπολέοντα, ο Βόλτα έφυγε από το Πανεπιστήμιο σε λίγο και, γέρος πια, ξαναγύρισε σ’ ένα χωριό κοντά στο Κόμο, το Κάμναγκο. Εκεί είχε μια έπαυλη και σ’ αυτήν πέθανε το 1827.

Το θάνατο του θρήνησε όλος ο κόσμος. Γιατί πραγματικά ο Βόλτα δεν στάθηκε μόνον ένας μεγάλος επιστήμονας αλλά και ένας περίφημος άνθρωπος. Η βολταϊκή του στήλη ήταν το πρώτο και το πιο σημαντικό βήμα για τη μελέτη των νόμων του δυναμικού ηλεκτρισμού και των εφαρμογών του.

Ήταν η πρώτη φορά που ή ανθρωπότητα διέθετε μια πηγή συνεχούς ηλεκτρικού ρεύματος. Αλλά ο Βόλτα δεν περιορίστηκε στην πρώτη του στήλη. Την τελειοποίησε και έπειτα από πολλά πειράματα έφτιαξε το ηλεκτρικό στοιχείο Βόλτα. Αντί τώρα να τοποθετεί τις χάλκινες και τσίγκινες πλάκες τη μια πάνω στην άλλη πάνω σ’ ένα τραπέζι, βάζοντας ένα πανί βουτηγμένο σε οξύ ανάμεσα τους, τις τοποθετούσε δυο – δυο σε δοχεία γεμάτα με διάλυση θειικού οξέος. Δοχεία που ήταν τοποθετημένα στη σειρά περιέχουν το καθένα μια από χαλκό και μια από ψευδάργυρο, βυθισμένες σε μια αραιή διάλυση θειικού οξέος. Προσβάλλοντας το οξύ τον ψευδάργυρο δημιουργείται ένα ηλεκτρικό ρεύμα από τον ψευδάργυρο προς τον χαλκό. Το χάλκινο ραβδί του πρώτου δοχείου συνδέεται με το τσίγκινο του δεύτερου). Έπειτα το χάλκινο του δευτέρου με το τσίγκινο του τρίτου και ούτω καθ’ εξής. Από το χάλκινο ραβδί του τελευταίου δοχείου φεύγει ένα λεπτό σύρμα, που περνά από μια ηλεκτρική λάμπα ή άλλο όργανο που καταλήγει στο τσίγκινο ραβδί του πρώτου δοχείου, οπότε κλείνει το κύκλωμα και κυκλοφορεί το ηλεκτρικό ρεύμα. Καθένα απ’ αυτά τα δοχεία λέγονται ηλεκτρικό στοιχείο κι όλα μαζί αποτελούν μια συστοιχία ή μπαταρία.

Μ’ αυτή του τη συσκευή, ο Βόλτα έδωσε στους ανθρώπους μια πηγή απ’ όπου μπορούσαν να παίρνουν ηλεκτρικό ρεύμα. Σιγά-σιγά οι μπαταρίες τελειοποιήθηκαν, αλλά το όνομα του Βόλτα έμεινε για πάντα δεμένο με τον ηλεκτρισμό και μ’ αυτό βαπτίστηκαν οι μονάδες που μετράμε την τάση μιας ηλεκτρικής πηγής (βολτ), το όργανο που μετράμε την τάση (βολτόμετρο), το όργανο που κάνουμε την ηλεκτρόλυση του νερού (βολτάμετρο), η συσκευή που παράγουμε πάρα πολύ δυνατό φως (βολταϊκό τόξο) κλπ.

Ο Βόλτα δημοσίευσε πολλές μελέτες γύρω από τα θέματα της φυσικής και προπαντός του ηλεκτρισμού. Το 1927 η Ιταλική Κυβέρνηση εξέδωσε τα άπαντά του.

Πηγή: focusmag.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων