Νόμπελ Λογοτεχνίας 2018 και 2019. Διπλή ανακοίνωση – διπλή απονομή! Η Κεντρική Ευρώπη «νικήτρια»

Πέρυσι δεν δόθηκε από τη Σουηδική Ακαδημία  το Νόμπελ Λογοτεχνίας λόγω ενός σκανδάλου που είχε ως αποτέλεσμα την καταδίκη του συζύγου ενός μέλους της Ακαδημίας.

Η Ακαδημία αναδιοργανώθηκε στο μεταξύ, διόρισε νέα μέλη, τροποποίησε κανόνες και έτσι φέτος έγινε  η διπλή ανακοίνωση των νικητών για το 2018 και το 2019.

νομπελ λογοτεχνιας

Η Πολωνή ‘Ολγκα Τοκάρτσουκ και ο Αυστριακός Πέτερ Χάντκε είναι οι νικητές για το 2018 και το 2019 αντίστοιχα.

Peter-handkeΟ Πέτερ Χάντκε κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2019 για «μια επιδραστική εργασία η οποία με γλωσσική επινοητικότητα διερεύνησε την περίμετρο και την ιδιαιτερότητα της ανθρώπινης εμπειρίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ακαδημία.

Ο Πέτερ Χάντκε ήταν ένας από τους ελάχιστους λόγιους ανά τον κόσμο που πήρε θέση ενάντια στους βομβαρδισμούς της Σερβίας από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ το 1999.  Δεν τόλμησε μόνο να μιλήσει. Τόλμησε να ταξιδέψει, τόλμησε να περπατήσει στους τόπους που έπεσαν οι βόμβες του ΝΑΤΟ. Τόλμησε να γράψει!

Να υπενθυμίσουμε ότι   ο Χάντκε το 2007 κηρύχτηκε επίσημα «ανεπιθύμητος διανοούμενος» στη Γαλλία και απαγορεύτηκε το ανέβασμα θεατρικού έργου του στην «Κομεντί Φρανσέζ», επειδή παραβρέθηκε στην κηδεία του Μιλόσεβιτς στη Σερβία!

ολγα τοκαρτσουκ

Από την άλλη,  η Όλγκα Τοκάρτσουκ για μια «αφηγηματική φαντασία η οποία με βαθύ πάθος συμβολίζει την υπέρβαση των ορίων ως μορφή ζωής».

Η Κεντρική Ευρώπη για ακόμη μία φορά στο προσκήνιο.

«Ως δυναμικοί Τζόκερ της λογοτεχνίας, ιδιοσυγκρασιακοί, ανυπότακτοι, είρωνες και άκρως ευρηματικοί, τόσο ο Χάντκε όσο και Τοκάρτσουκ είναι ακριβώς αυτό που φαντάζεσαι και περιμένεις από έναν νομπελίστα λογοτέχνη: να σκέφτεται συμπαντικά, καθολικά, γνωρίζοντας βαθιά τι σημαίνει ποίηση και πρόζα αλλά και να υπερβαίνει με την πένα του την αφηγηματική εξήγηση και ευκολία. Όχι με την έννοια της κατανόησης αλλά της παιγνιώδους ικανότητας να ξεπερνά το δεδομένο και να βλέπει τι κρύβεται από πίσω» (Τ. Μανδηλαρα).
Πηγές: www.lifo.gr, kathimerini.gr,  thetoc.gr ,     @NobelPrize