Το “Έθιμο” της Βασιλόπιτας

Τις πρώτες μέρες του νέου έτους μπορούμε να φτιάξουμε μια βασιλόπιτα στο νηπιαγωγείο. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε, αν θέλετε και την παρακάτω συνταγή , που μπορούν εύκολα να τη διαβάζουν και τα μικρά παιδιά.

Βασικό χαρακτηριστικό όλων ωστόσο αποτελεί η ύπαρξη κέρματος (τυλιγμένο σε αντικολλητικό χαρτί κι όχι σε αλουμινόχαρτο για λόγους υγείας ). Το κέρμα μπορεί είναι ευρώ ή σε ορισμένες περιπτώσεις φλουρί κωνσταντινάτο.

Επίσης, ένα ακόμη χαρακτηριστικό της είναι ότι να γράφουμε συνήθως το έτος, την καινούργια χρονιά και εκφράσεις, όπως χρόνια πολλά ή καλή χρονιά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν πρόκειται για σύλλογος ή ομάδα αναγράφεται και το όνομά του.

«Πώς προήλθε, όμως το έθιμο με τη βασιλόπιτα;», ίσως αναρωτηθούν μερικά πιτσιρίκια. Ο Μέγας Βασίλειος, αν και πολύ πλούσιος, θέλοντας να αφιερωθεί στο Θεό, θέλησε να μοιράσει την περιουσία του στους φτωχούς. Έτσι, λοιπόν έφτιαξε μικρά ψωμάκια κι έβαλε στην καθεμιά μερικά νομίσματα και τα μοίρασε στους ανθρώπους.

Τι λέει  η ιστορία ; Ο Μέγας Βασίλειος για να προστατέψει την Καισάρεια από τις επιδρομές των αλλόθρησκων ζήτησε από τους πιστούς να κάνουν έρανο, με σκοπό να δελεάσουν τον εχθρό. Ο εχθρός όμως δεν κατόρθωσε να εισβάλει στην Καισάρεια κι έτσι τα πολύτιμα αντικείμενα και νομίσματα παρέμειναν στην Καισάρεια. Ο Μέγας Βασίλειος αποφάσισε να τα μοιράσει στο λαό. Έτσι, σκέφτηκε να κάνουν ψωμάκια και να τα βάλουν μέσα. Μερικά από τα νομίσματα ή τα άλλα πολύτιμα αντικείμενα έτυχε να βρίσκονται στα ψωμάκια των μικρών παιδιών.

«Εγώ στο σπίτι μου, πάντα κερδίζω το φλουρί !», ίσως ακούσουμε ένα παιδάκι  να λέει. Συνήθως στο σπίτι οι μαμάδες, για να μη στενοχωρήσουν το μικρό τους ή τα μικρά τους μπορεί να βάλουν ένα ή και περισσότερα φλουριά. Στο σχολείο, όμως όταν ετοιμάζουμε τη βασιλόπιτα μαζί με τα παιδιά, καλό είναι να τους εξηγήσουμε, για να μη στεναχωρηθούν μετά ότι το φλουρί είναι ένα και το βάζουμε σε τέτοιο σημείο, που να μη φαίνεται από κανέναν!

Και για τον τυχερό της χρονιάς υπάρχει συνήθως κι ένα μικρό δωράκι! Αυτό καλό θα είναι στο νηπιαγωγείο να είναι ένα βιβλίο.

Πώς μοιράζουμε τα κομμάτια; Το πρώτο κομμάτι άλλες φορές είναι για το σπίτι ή το σχολείο κι άλλες φορές για το Χριστό, την Παναγία, τον Άγιο Βασίλη. Καλό είναι να ονοματίζουμε τα κομμάτια και να είναι γύρω ολόκληρη η οικογένεια ή τα παιδιά. Στο σπίτι, όταν κόβουμε τη βασιλόπιτα, αφού πρώτα τη σταυρώσουμε, δίνουμε ιεραρχικά τα κομμάτια ανάλογα με την ηλικία των μελών της οικογένειας  από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο. Στο σχολείο μπορεί να πάρουν τα παιδιά κομμάτι ανάλογα με τη σειρά που κάθονται , προς αποφυγή των συγκρούσεων ή παραπόνων…

Βασιλόπιτα – κέικ από τον Άκη…

Βασιλόπιτα είναι ένα γλυκό που όλοι λαχταρούν την Πρωτοχρονιά και όλοι καταστρέφουν ψάχνοντας το φλουρί.

Ο Άκης Πετρετζίκης προτείνει μια πολύ εύκολη συνταγή, καθότι ο χρόνος είναι περιορισμένος για τους περισσότερους, αλλά ταυτόχρονα πολύ νόστιμη!