mourikis’s blog

Απλά ένα ακόμα ιστολόγιο Blogs.sch.gr

Αλλαξα σχολή, άλλαξα ζωή

Αντιγράφω από το http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=317253&ct=1&ml=2&dt=26/02/2010

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010  [ 18:54 ]

Ο Αλέξανδρος άφησε την Ιατρική για να γίνει ηλεκτρολόγος μηχανικός. Η Γιαλένα εγκατέλειψε τα Νομικά για να σπουδάσει Διοίκηση Πολιτιστικών Χώρων και Θεατρολογία. Και η Μαριλένα διαγράφηκε από την Αρχιτεκτονική για να εγγραφεί στην Ιατρική. Σας φαίνονται σενάρια επιστημονικής φαντασίας; Και όμως, πρόκειται για υπαρκτούς έλληνες φοιτητές που αποφάσισαν να λάβουν μια καθόλου εύκολη απόφαση: να αμφισβητήσουν τον παραδοσιακό κανόνα που με απαρέγκλιτη αυστηρότητα προβλέπει ότι «περνάτε σε μία σχολή, σπουδάζετε, αποφοιτάτε και εργάζεστε πάνω σε αυτό που σπουδάσατε για το υπόλοιπο της ζωής σας».

Το να επιλέξεις σχολή _ και άρα επάγγελμα _ στην ηλικία των 18 ετών αποτελεί επιβεβλημένο μονόδρομο στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Εντελώς αυθαίρετα, ωστόσο, θεωρείται αυτονόητη η υποτιθέμενη ικανότητα των εφήβων να λάβουν μια τόσο σημαντική απόφαση σε μικρή ηλικία. Τι εφόδια τους παρέχονται, άλλωστε, για να αποφασίσουν σωστά; Ενας σχεδόν ανύπαρκτος επαγγελματικός προσανατολισμός και η κλασική νοοτροπία της ελληνικής οικογένειας, με τη χαρακτηριστική εμμονή στις «υψηλόβαθμες» σχολές.

«Αν ήσουν καλός μαθητής με έφεση στις θετικές επιστήμες, όλοι θεωρούσαν δεδομένο ότι ήθελες να περάσεις στην Ιατρική _ το κλασικό ελληνικό στερεότυπο μας ασκούσε τρομερή πίεση» θυμάται ο Αλέξανδρος Λαγάκος (25 ετών), ο οποίος εγκατέλειψε την Ιατρική για να σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πολυτεχνείο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. «Αποφάσισα την αλλαγή όταν διαπίστωσα ότι η καθημερινότητα του ιατρικού επαγγέλματος δεν μου ταίριαζε. Ωστόσο οι φίλοι και οι συγγενείς μου έδειχναν σοκαρισμένοι. Δεν μπορούσαν να αντιληφθούν πώς “τολμούσα” να απορρίψω μια τόσο υψηλόβαθμη σχολή» προσθέτει.

«Ο επαγγελματικός προσανατολισμός ήταν ανύπαρκτος στο σχολείο και κατά συνέπεια οι περισσότεροι μαθητές ταυτίζαμε τα μαθήματα και τις εξετάσεις με την επαγγελματική σταδιοδρομία» σχολιάζει η Μαριλένα Αλεξάνδρου (24 ετών), τελειόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία για έναν χρόνο σπούδασε στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του ίδιου πανεπιστημίου. «Αντί να αναζητούμε το επάγγελμα που θα θέλαμε να ασκήσουμε, σκεφτόμασταν ποια σχολή έχει υψηλότερη βάση και σε ποιο μάθημα είμαστε καλοί. Εν τέλει κάποιοι από εμάς καταλήξαμε σε λάθος επιλογές για τους λάθος λόγους» προσθέτει.

Το θάρρος της επιλογής

Τα προβλήματα των φοιτητών που θέλουν να αλλάξουν πορεία σπουδών δεν τελειώνουν όταν συνειδητοποιήσουν τη «λανθασμένη» τους επιλογή. Αντιθέτως, για τη συντριπτική πλειονότητα τότε ακριβώς ξεκινάει ένας συναισθηματικός Γολγοθάς με επίκεντρο το μεγάλο ερώτημα: «Να τολμήσω την αλλαγή ή όχι;».

«Απαιτείται ωριμότητα και δύναμη για να παραδεχθείς ότι η απόφαση που έλαβες στα 18 σου δεν σε εκφράζει πια» σχολιάζει η Γιαλένα Κλειδαρά (25 ετών), η οποία επέλεξε να παραμερίσει μια νομική καριέρα για να σπουδάσει Διοίκηση Πολιτιστικών Χώρων και Θεατρολογία. «Οταν τελείωσα το Λύκειο, βασικός μου στόχος ήταν να περάσω στο Διπλωματικό Σώμα, γι’ αυτό και επέλεξα τη Νομική. Στην πορεία οι στόχοι και οι φιλοδοξίες μου άλλαξαν και αντιλήφθηκα ότι είχα ανάγκη κάτι πολύ πιο δημιουργικό. Είχα δύο επιλογές: είτε να αγνοήσω τις ανάγκες μου είτε να αναλάβω δράση» διηγείται η Γιαλένα.

Εν τέλει η Γιαλένα επέλεξε να τολμήσει την αλλαγή. Αυτή όμως δεν ήταν καθόλου εύκολη απόφαση! «Πολλοί από τους ανθρώπους που συναναστρέφομαι δυσκολεύονται ακόμα και σήμερα να αντιληφθούν το γιατί επέλεξα τον χώρο του πολιτισμού, αντί για τη δικηγορία. Τους φαίνεται εντελώς παράλογο ότι κάποιος είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει ένα επάγγελμα “κύρους” για να κάνει κάτι που _ στην Ελλάδα τουλάχιστον _ θεωρείται “επισφαλές”» καταλήγει.

Τα πράγματα δεν ήταν ευκολότερα για τον Δημήτρη Χατζόπουλο, ο οποίος εγκατέλειψε την Ιατρική για να σπουδάσει στο Τμήμα Φυσικής Αγωγής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Η επιλογή του, βέβαια, εν τέλει δικαιώθηκε, καθώς σήμερα ο Δημήτρης κατέχει θέση λέκτορα στο Τμήμα Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ωστόσο, παρά την επιτυχημένη «κατάληξη», βίωσε σε μεγάλο βαθμό το βάρος της επιλογής του. «Το να αφήσω την Ιατρική ήταν από τις πιο δύσκολες αποφάσεις της ζωής μου. Είχα μεγαλώσει με την πεποίθηση ότι μόνο αυτό το επάγγελμα σου δίνει κύρος και χρήματα. Το επάγγελμα του γυμναστή με γοήτευε, αλλά δεν ήταν εύκολο να θέσω τις δικές μου προτεραιότητες, ενάντια στο “όνειρο” της οικογένειας» σχολιάζει.

Τα πιο “κερδοφόρα” πτυχία στις ΗΠΑ

 Μια συνηθισμένη απορία ενός εφήβου είναι “τι επάγγελμα θα διαλέξω?” Ας δούμε μερικά στατιστικά στοιχεία για το πόσο κερδοφόρα είναι κάποια επαγγέλματα στις ΗΠΑ. ΠΡΟΣΟΧΗ δεν σημαίνει ότι τα ίδια ακριβώς ισχύουν και στη χώρα μας. Για παράδειγμα στη χώρα μας που δεν υπάρχει ανεπτυγμένη Χημική βιομηχανία και βιομηχανία εξόριξης πετρελαίου.

Αντιγράφω από το  http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/530717/ArticleNewsWorld.aspx

(περισσότερα…)

Οι επαγγελματικές ευκαιρίες σε καιρούς κρίσεως

Η ιστρορία ενός Ινδού μετανάστη στις ΗΠΑ, μηχανικού Η/Υ από όταν βρέθηκε στην ανεργία μετά το “σκάσιμο” των εταιριών του Ιντερνετ το 2001. Για τους γνωρίζοντες Αγγλικά μόνο δυστυχώς.

“Lessons in unemployment from the dot com bust”

http://blogs.techrepublic.com.com/hiner/?p=1310&tag=nl.e101

Οι δουλειές του μέλλοντος και τα επαγγέλματα της ανεργίας

Από το http://www.capital.gr/news.asp?id=531435

Επαγγέλματα όπως ιχθυολόγος, τεχνολόγος αρτοποιίας ? ζαχαροπλαστικής, σχεδιαστής επίπλων και μηχανικός εμπορικού ναυτικού εμφανίζουν καλύτερες προοπτικές απασχόλησης για τα επόμενα τουλάχιστον 10 χρόνια, σε σχέση με τα επαγγέλματα … υψηλού κοινωνικού status, όπως αυτά του γιατρού, του δικηγόρου ή ακόμη και του δημοσιογράφου, των οποίων οι προοπτικές απασχόλησης θεωρούνται πολύ αρνητικές. Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα των ερευνών της επιστημονικής ομάδας του πρώην υπουργού και καθηγητή της Οικονομικής της Εργασίας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Θεόδωρου Κατσανέβα, όσες εργασίες σχετίζονται με την υψηλή τεχνολογία, καθώς και με οικονομικούς, διοικητικούς, τραπεζικούς, εμπορικούς και κατασκευαστικούς τομείς θα έχουν σταθερή ζήτηση στο άμεσο μέλλον.

Η επιστημονική ομάδα του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς Θεόδωρου Κατσανέβα, (Ph.D., L.S.E.), παρουσιάζει τα νέα δεδομένα και στοιχεία της κυλιόμενης έρευνας για τις προοπτικές των επαγγελμάτων στα επόμενα 5-10 χρόνια που διενεργείται σε σταθερή βάση επί σειρά ετών τα τελευταία χρόνια.

Η έρευνα για τις τάσεις της αγοράς εργασίας την περίοδο Σεπτεμβρίου 2007 ? Μαίου 2008, διενεργείται με κατευθυνόμενα ερωτηματολόγια, συνεντεύξεις, παρακολούθηση των οικονομικών εξελίξεων και της εκροής αποφοίτων από διάφορες σχολές, εξέταση επιμέρους δεικτών και πληροφοριών, καθώς και με  επιστημονική παρατήρηση σε διαρκή βάση.

Τα επαγγέλματα της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών και της τηλεπικοινωνίας συνεχίζουν να εμφανίζουν πολύ θετικές προοπτικές. Ο ευρύτερος κλάδος των οικονομικών επαγγελμάτων εμφανίζει επίσης, όπως και παλαιότερα, θετικές προοπτικές, αν και παρουσιάζονται τελευταία προβλήματα στην άμεση απορρόφηση αποφοίτων του κλάδου, όπου για να αποκτήσει κανείς «απασχολησιμότητα» και σχετικά ικανοποιητική αμοιβή, χρειάζεται να έχει επέλθει ικανός χρόνος πρακτικής εμπειρίας. Η εφορία αποτελεί πάντα σταθερή και ανοδική αξία, γι? αυτό και οι φοροτεχνικοί και οι λογιστές εμφανίζουν σταθερή ανοδική απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας. Τα επαγγέλματα του χρηματιστή, και του εκτελωνιστή, έχουν αρνητικές προοπτικές, ενώ επίσης, πτωτική τάση συνεχίζει να εμφανίζει η απορροφητικότητα  των ασφαλιστών και των τραπεζικών υπαλλήλων, σε σχέση με τις καλύτερες μέρες του παρελθόντος.

Οι καλοί και έμπειροι πωλητές βρίσκουν πάντα επαγγελματικές διεξόδους, αν και το  λιανικό εμπόριο είναι ιδιαίτερα κουραστικό και απαιτητικό. Το ισοζύγιο για  εκπαιδευμένα και έμπειρα στελέχη δημοσίων σχέσεων συνεχίζει να εμφανίζει βελτίωση, ενώ μικρή κόπωση εμφανίζει η απορροφητικότητα των διαιτολόγων και διατροφολόγων.

Η δικηγορία παρουσιάζει ακόμα υψηλότερο κορεσμό από παλαιότερα, με τη μερική εξαίρεση κυρίως όσον αφορά το εμπορικό, το ναυτιλιακό και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Η κατάσταση στον κλάδο της δημοσιογραφίας παραμένει δυσχερής, όπου τα πρώτα βήματα, κατά κανόνα, γίνονται υπό εξαιρετικά δυσάρεστες συνθήκες.

Το ισοζύγιο των πιλότων και των ιπτάμενων φροντιστών παρουσιάζει περαιτέρω σημάδια κορεσμού, σε αντίθεση με ότι παρατηρείται σε άλλες χώρες όπως λχ. η Τουρκία και η Κύπρος. Κάμψη παρουσιάζει και το ισοζύγιο των γυμναστών, αν και σε ορισμένα αθλήματα όπως στο τένις, στην ιππασία, αλλά και στο ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, κλπ., οι καλοί προπονητές μπορούν να βρουν σχετικά εύκολα εργασία.

Οι εμποροπλοίαρχοι και οι μηχανικοί εμπορικού ναυτικού, εμφανίζουν ακόμη  καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές. Οι ναυπηγοί, εφ? όσον συνδυάζουν και γνώσεις μηχανολογίας, έχουν σχετικά ευνοϊκότερες επαγγελματικές προοπτικές από παλαιότερα.

Μικρή βελτίωση εμφανίζει η μέχρι πρότινος μάλλον αρνητική απορροφητικότητα  των χημικών-μηχανικών.  Όσον αφορά  τους μηχανικούς ενέργειας, τους τεχνολόγους φυσικού αερίου, οι προοπτικές διαγράφονται αρκετά καλύτερες, ύστερα από την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης και την αναμενόμενη επέκταση των υποδομών φυσικού αερίου.

Τα κατασκευαστικά επαγγέλματα συνεχίζουν την ισχυρή ανοδική τους πορεία, ενώ σημαντικές ευκαιρίες για πολιτικούς μηχανικούς, αρχιτέκτονες, μηχανολόγους-μηχανικούς, τοπογράφους μηχανικούς, κλπ. παρουσιάζονται στις χώρες της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων. Αντίθετα, κάμψη  εμφανίζει η κατάσταση της αγοράς εργασίας για τους γραφίστες και τους διακοσμητές.

Τα περισσότερα πρακτικά επαγγέλματα μεσαίας και χαμηλής εκπαίδευσης στις κατασκευές, τη μηχανολογία, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τον επισιτισμό και ειδικότερα όσον αφορά τις κλασσικές ειδικότητες του ηλεκτρολόγου, υδραυλικού, ψυκτικού, ξυλουργού, μεταλλουργού, αλουμινά, πλακά, οδηγού φορτηγού, λεωφορείου, ταξί, παρουσιάζουν συνεχόμενη βελτίωση της θέσης τους στην αγορά εργασίας, παρ? όλο τον εισαγόμενο ανταγωνισμό από τους εξειδικευμένους μετανάστες. Πολλοί πρώην Έλληνες τεχνίτες-εργάτες, μετεξελίσσονται σε εργολάβους που απασχολούν μετανάστες, ορισμένοι από τους οποίους και αυτοί με τη σειρά τους να αναλαμβάνουν ρόλο εργολάβων.

Οι μάγειρες και οι ζαχαροπλάστες αποτελούν πάντοτε μια σταθερή αξία με υψηλή απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας.

Οι φυσιοθεραπευτές αντιμετωπίζουν τελευταία κάμψη της απορροφητικότητάς τους λόγω του παράνομου ανταγωνισμού μεταναστών που απασχολούνται στην παραοικονομία του κλάδου.

Χειροτερεύει ακόμα περισσότερο η κατάσταση για τους γιατρούς, ενώ ιδιαίτερα αρνητική είναι η περίπτωση των οδοντογιατρών.

Η εικόνα για τους χημικούς, τους βιολόγους, τους φαρμακοποιούς συνεχίζει να είναι στα ίδια περίπου αρνητικά επίπεδα. Η ιδιαίτερα αρνητική σήμερα θέση των νηπιαγωγών στην αγορά εργασίας, θα μπορούσε να καλυτερεύσει με τη μείωση του συνολικού αριθμού των αποφοίτων και την υιοθέτηση του θεσμού του ολοήμερου νηπιαγωγείου, όπως διαφαίνεται ότι υπάρχει ως ισχυρή πολιτειακή πρόθεση. Αντίθετα οι ειδικοί για τα ΑΜΕΑ, ένα επάγγελμα με ειδικές απαιτήσεις και γνώσεις, εμφανίζουν ανοδική επαγγελματική απορροφητικότητα.

Η κατάσταση για τους μαθηματικούς και τους φυσικούς εμφανίζει βελτίωση.

Οι γυμναστές αντιμετωπίζουν προβλήματα, τα παιδαγωγικά επαγγέλματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που συνδέονται με θεωρητικές σπουδές, όπως η φιλοσοφία, η φιλολογία, η θεολογία, η ιστορία, η αρχαιολογία, έχουν  όπως και παλιότερα, πολύ αρνητικές προοπτικές και το ίδιο ισχύει για τη λαογραφία και την ανθρωπολογία.

Αρνητικές αν και με λιγότερη οξύτητα εμφανίζονται τα επαγγέλματα που συνδέονται με την κοινωνιολογία, τις διεθνείς σπουδές, τις πολιτικές επιστήμες, την εθνολογία, τη γεωγραφία. Όμως, οι απόφοιτοι όλων των ως άνω θεωρητικών σπουδών, μπορούν πολύ πιο εύκολα απ? ότι οι ομόλογοί τους σε  στενές, τεχνοκρατικές ειδικότητες, να μεταστραφούν σε άλλα επαγγέλματα, όπως αυτά των δημοσίων σχέσεων, του τουρισμού, της διοίκησης επιχειρήσεων, κλπ.

Το ισοζύγιο για τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης εμφανίζει μέχρι και σήμερα ικανοποιητική εικόνα, λόγω της γνωστής απορρόφησης μεγάλου αριθμού αποφοίτων από τις συναφείς σχολές, ύστερα από τη δημιουργία των ολοήμερων σχολείων. Η κατάσταση αυτή όμως αναμένεται να αντιστραφεί σταδιακά μετά τα επόμενα 8-10 περίπου χρόνια.

Σε όλους των κλάδους των καλών τεχνών, η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα δυσάρεστη. Επαγγέλματα όπως οι τεχνολόγοι μουσικής και οι τεχνολόγοι γραφικών τεχνών, έχουν αντίθετα πολύ καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές. Μικρή κάμψη εμφανίζει το επάγγελμα του κωμωτή/τριας, λόγω της πληθώρας των αποφοίτων από διάφορες σχολές.

Τα περισσότερα επαγγέλματα υγείας και πρόνοιας, με εξαίρεση, όπως ειπώθηκε των γιατρών, των οδοντιάτρων και των φαρμακοποιών, συνεχίζουν να έχουν καλές έως πολύ καλές εργασιακές προοπτικές. Μια πρόσφατη αρνητική εξέλιξη παρατηρείται στον κλάδο των ψυχολόγων.

Οι κτηνίατροι, οι ιχθυολόγοι, ιχθυοπαθολόγοι, οι θαλασσολόγοι, συνεχίζουν να έχουν ικανοποιητικές προοπτικές. Οι γεωπόνοι εμφανίζουν και αυτοί οριακά θετικό ισοζύγιο και ειδικότερα στην περίπτωση που έχουν αποκτήσει γνώσεις για σύγχρονες, εναλλακτικές καλλιέργειες και μεθόδους και έχουν τη διάθεση να τις εφαρμόσουν στην πράξη.

Πολλά νέα παιδιά στρέφονται τα τελευταία χρόνια στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, λόγω της σιγουριάς της μονιμότητας που διασφαλίζει η αποφοίτησή τους απ? αυτές.

Τα επαγγέλματα εκείνα που η πορεία τους εμφανίζει μερική βελτίωση σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, εμφανίζονται στους πίνακες με μπλε χρωματισμό, ενώ τα επαγγέλματα που εμφανίζουν περαιτέρω αρνητικές προοπτικές, εμφανίζονται με μοβ χρωματισμό.

 

Επιλογή επαγγελμάτων με αρνητικές προοπτικές

 

Γιατρός, Οδοντίατρος, Γεωλόγος, Μεταλειολόγος,  Φαρμακοποιός, Βιολόγος, Χημικός, Χημικός-Μηχανικός, Ναυπηγός, Αεροναυπηγός, Χρηματιστής, Τραπεζικός υπάλληλος, Πιλότος, Ιπτάμενος φροντιστής, Γενετιστής,  Αστρονόμος, Σεισμολόγος, Τεχνολόγος, Κλωστοϋφαντουργός, Δικηγόρος, Δημοσιογράφος, Τραπεζικός, Πολιτικός Επιστήμονας, Κοινωνιολόγος, Διεθνολόγος, Φιλόλογος, Θεολόγος, Ιστορικός, Αρχαιολόγος, Γεωγράφος, Λαογράφος, Ανθρωπολόγος, Μαθηματικός, Φυσικός, Νηπιαγωγός, Βρεφονηπιοκόμος, Ηθοποιός, Μουσικός, Σκηνοθέτης, Ζωγράφος, Γλύπτης, Θεατρολόγος, Ενδυματολόγος, Εικονολήπτης, Ηχολήπτης, Παραγωγός ραδιοφώνου, Μακιγιέρ, Ιατρικός Επισκέπτης, Βοηθός Φαρμακοποιού

 

Επιλογή επαγγελμάτων με θετικές ή πολύ θετικές προοπτικές

 

Πληροφορικός, Πληροφορικός δικτύων, Πληροφορικός-Οικονομολόγος,

Πληροφορικός-Μηχανικός, Πληροφορικός-Τηλεπικοινωνιών, Τηλεπληροφορικός, Πληροφορικός Ψηφιακής Εικόνας, Πληροφορικός-Αυτοματισμών,Πληροφορικός-Ηλεκτρονικός-Ηλεκτρολόγος,

Πληροφορικός-Εκπαιδευτικός, Οικονομολόγος

Οικονομολόγος διοίκησης ή πωλήσεων, Ασφαλιστής, Φοροτεχνικός, Λογιστής, Στέλεχος τουριστικών επιχειρήσεων, Στέλεχος δημοσίων σχέσεων, Ξεναγός, Μεταφραστής, Εμποροπλοίαρχος, Μηχανικός εμπορικού ναυτικού,

Μηχανολόγος-Μηχανικός, Πολιτικός Μηχανικός, Αρχιτέκτονας-Μηχανικός

Μηχανολόγος διοίκησης, Τεχνολόγος τροφίμων, Ελεγκτής ποιότητας, Τεχνολόγος ενέργειας, Τεχνολόγος μουσικών οργάνων,

Τεχνολόγος-Ακτινολόγος, Τεχνολόγος ιατρικών μηχανημάτων ή  εργαστηρίων, Δάσκαλος, Γυμναστής, Ψυχολόγος, Κοινωνικός Λειτουργός, Νοσηλευτής, Διαιτολόγος, Αισθητικός, Λογοθεραπευτής, Φυσιοθεραπευτής, Εργοθεραπευτής, Κτηνίατρος, Ιχθυοπαθολόγος, Ιχθυολόγος

Γεωπόνος φυτικής ή ζωικής παραγωγής, Γεωπόνος, Θερμοκηπίων,

Γεωπόνος σύγχρονων ή οικολογικών καλλιεργειών, Τεχνολόγος- Ζωοτεχνικός, Ποτοποιός, Οινολόγος, Μάγειρας, Ζαχαροπλάστης, Κομμωτής, Γραφίστας, Διακοσμητής, Επιπλοποιός, Σχεδιαστής επίπλων, Ξυλουργός, Ηλεκτρολόγος, Ηλεκτροτεχνίτης, Υδραυλικός, Ψυκτικός,  Αλουμινάς, Σοβατζής, Πλακάς, Μαρμαράς, Ειδικός για ΑΜΕΑ, Ειδικός αισθητικής, Επαγγελματίας οδηγός, Πωλητής.

Ματιές στο (κοντινό) μέλλον

 αντιγράφω από την Ελευθεροτυπία http://new.enet.gr/?i=news.el.texnologia-episthmh&id=12599

Η μνήμη των ανθρώπων είναι βραχεία. Ξεχνάμε εύκολα και θεωρούμε δεδομένο ό,τι έχουμε στη ζωή μας. Κι όμως, οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον τομέα της τεχνολογίας την τελευταία δεκαετία είναι κολοσσιαίες.

Τείνουμε να νομίζουμε ότι το pc, με το οποίο δουλεύει η πλειονότητα από εμάς καθημερινά, ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας πριν από 10 χρόνια. Και ότι είχαμε ανέκαθεν στην τσάντα μας ένα κινητό τηλέφωνο.

Βεβαίως, η διαπίστωση αυτή λειτουργεί και αντίστροφα: οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να διανοηθούμε τις αλλαγές που έρχονται στο πολύ κοντινό μας μέλλον. Και πως πράγματα που άλλοτε τα θεωρούσαμε επιστημονική φαντασία, γίνονται τα γκατζετάκια που λατρεύουμε να χρησιμοποιούμε.

Καθήστε αναπαυτικά στην πολυθρόνα σας, πάρτε στα χέρια σας μια κούπα καφέ και διαβάστε αράδες από το πολύ κοντινό μας μέλλον.

Απολαύστε την τεχνολογία όπως μεταφράζεται σε αριθμούς:

* Οι εργασίες που το 2010 θα έχουν την μεγαλύτερη ζήτηση, δεν υπήρχαν το 2004!

* Οι σημερινοί σπουδαστές προετοιμάζονται για να δουλέψουν σε θέσεις που δεν υπάρχουν ακόμα, στις οποίες θα χρησιμοποιούνται τεχνολογίες που δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί, προκειμένου να δώσουν λύσεις σε προβλήματα, τα οποία αυτή τη στιγμή μας είναι άγνωστα!

* Το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ υπολογίζει ότι ο σημερινός σπουδαστής όταν φτάσει τα 38, θα έχει αλλάξει 10-14 δουλειές.

* Ενας στους 4 εργαζόμενους δουλεύει στην υπηρεσία του για λιγότερο από ένα χρόνο.

* Ενας στους 2 εργαζόμενους, εργάζονται στην ίδια δουλειά για λιγότερο από 5 χρόνια.

* Ενα στα 8 ζευγάρια που παντρεύτηκαν πέρσι στις ΗΠΑ γνωρίστηκαν μέσω Διαδικτύου.

* Υπάρχουν περισσότεροι από 200 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι χρήστες στο Myspace.

* Αν το Myspace ήταν χώρα, θα ήταν η 5η μεγαλύτερη του κόσμου (Μεταξύ της Ινδονησίας και της Βραζιλίας)

* Κάθε μήνα οι αναζητήσεις που γίνονται στο google φτάνουν τα 3,1 δισεκατομμύρια. Το 2006 ο αριθμός αυτός ήταν 2,7 δισ. Σε ποιον κάναμε όλες αυτές τις ερωτήσεις πριν να εφευρεθεί το google?

* Το πρώτο διαφημιστικό μήνυμα σε κινητό τηλέφωνο στάλθηκε τον Δεκέμβριο του 1992. Σήμερα ο αριθμός τέτοιων μηνυμάτων, που στέλνονται καθημερινά, ξεπερνά τον αριθμό του πληθυσμού που ζει στον πλανήτη.

* Χρόνια που χρειάστηκαν οι παρακάτω συσκευές για να μπουν σε 50 εκατομμύρια σπιτικά: Ραδιόφωνο: 38 χρόνια, τηλεόραση: 13, internet: 4, ipod: 3, facebook: 2!

* Το 1984, μόνο 1.000 σπίτια διέθεταν Internet. Το 1992, 1.000.000 σπίτια. Το 2008, 1.000.000.000.

* Υπάρχουν περί τις 540.000 λέξεις στην αγγλική γλώσσα. Περίπου 5 φορές περισσότερες λέξεις απ’ όσες υπήρχαν την εποχή του Σέξπιρ.

* Τα άρθρα στην εφημερίδα New York Times, αν κάποιος τη διαβάζει συστηματικά επί μια εβδομάδα, περιέχουν περισσότερες πληροφορίες απ’ όσες μάθαινε σε ολόκληρη τη ζωή του ο μέσος άνθρωπος του 18ου αιώνα.

* Περίπου 4 εξαμπάιτ νέων πληροφοριών θα δημιουργηθούν φέτος. Περισσότερες δηλαδή απ’ όσες δημιουργήθηκαν τα περασμένα 5.000 χρόνια.

* Ο αριθμός των καινούργιων τεχνικών πληροφοριών που προκύπτουν, διπλασιάζεται κάθε 2 χρόνια.

* Για τους σπουδαστές που ξεκινούν μια τεχνική σχολή, αυτό σημαίνει ότι από αυτά που θα μάθουν στο 1ο έτος, τα μισά θα είναι ήδη παρωχημένα όταν φτάσουν στο 3ο έτος.

* Μέχρι το 2013 υπολογίζεται ότι θα κατασκευαστεί υπερυπολογιστής που θα ξεπερνά κατά πολύ τις υπολογιστικές ικανότητες του ανθρώπινου εγκεφάλου.

* Υπολογίζεται ακόμα ότι μέχρι το 2049, ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής αξίας περίπου 1.000 δολαρίων, θα ξεπερνά τις υπολογιστικές ικανότητες του συνόλου του ανθρώπινου είδους!

* Οση ώρα διαβάζετε αυτές τις αράδες: 67 μωρά γεννιούνται στις ΗΠΑ, 274 στην Κίνα, 395 στην Ινδία, και 694.000 τραγούδια κατεβαίνουν παράνομα από το Διαδίκτυο.

Για περισσότερα δείτε και: www. youtube. com/watch?v=jpEnFwiqdx8

(Τα νούμερα προέρχονται από καμπάνια της Sony κατά της διαδικτυακής πειρατείας στη μουσική.)

Μπήκαμε και στα blogs…

Αντε να δουμε αν εχουμε κατι σοβαρο να γράψουμε

Γειά σου Κόσμε!

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτή είναι η πρώτη σας δημοσίευση. Αλλάξτε την ή διαγράψτε την και αρχίστε το “Ιστολογείν”!


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων