Χελιδονίσματα!

Τα χελιδονίσματα είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα της πρώτης Μαρτίου, η συνήθεια δηλαδή να γυρίζουν το πρωί της ημέρας αυτής τα παιδιά της σχολικής ηλικίας τα σπίτια κρατώντας ένα ξύλινο ομοίωμα χελιδονιού και να τραγουδούν τον ερχομό της ανοίξεως και την επιστροφή των χελιδονιών.Τα χελιδονίσματα είναι συνέχεια από τα χελιδονίσματα των αρχαίων Ελλήνων.

Ο Γεώργιος Μέγας («Ελληνικές γιορτές και έθιμα της λαϊκής λατρείας») καταγράφει ένα τραγούδι από τα «χελιδονίσματα» στις Μέτρες της Θράκης όπου δύο παιδιά παίρνουν ένα καλάθι, το γεμίζουν φύλλα κισσού και περνούν μέσα από αυτό ένα ραβδί’ στην άκρη του ραβδιού προσαρμόζουν τη χελιδόνα, ένα ξύλινο ομοίωμα πτηνού. Γύρω στον λαιμό της χελιδόνας υπάρχουν κουδουνάκια, που ηχούν, καθώς κινείται το ραβδί από το οποίο αυτή κρέμεται. Τα παιδιά με το καλάθι της χελιδόνας πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν:

Ήρθε, ήρθε χελιδόνα
ήρθε κι άλλη μελιηδόνα,
κάθισε και λάλησε,
και γλυκά κελάδησε:
Μάρτη, Μάρτη μου καλέ,
και Φλεβάρη φοβερέ,
κι αν φλεγίσεις κι αν τσικνίσεις,
καλοκαίρι θα μυρίσεις.

Κι αν χιονίσεις κι αν κακίσεις,
πάλιν άνοιξιν θ’ανθίσεις.
Θάλασσαν επέρασα
και στεριάν δεν ξέχασα,
κύματα κι αν έσχισα,
έσπειρα, ‘κονόμησα.
Έφυγα κι αφήκα σύκα,
και σταυρόν και θημωνίτσα,
κι ήρθα τώρα κιηύρα φύτρα,
κι ηύρα χόρτα, σπάρτα, βλίτρα,
βλίτρα, βλίτρα, φύτρα, φύτρα.

 

Πηγή: www.liberal.gr

 

«Τα παραδοσιακά μέσα μεταδίδουν μηνύματα. Τα ιστολόγια προκαλούν συζητήσεις»

Αποτέλεσμα εικόνας για Loïc Le MeurΟ Loïc Le Meur, Γάλλος blogger αλλά και σύμβουλος του Νικολά Σαρκοζί σε θέματα διαδικτύου, συμπυκνώνει σε μια απλή φράση τη νέα διάσταση των εργαλείων του διαδικτύου. Συγκεκριμένα, θέλοντας να δώσει έμφαση στις διαφορές μεταξύ των παραδοσιακών μέσων (απλές ιστοσελίδες, Web 1.0) και των νέων (blogs, Web 2.0) επισημαίνει
πως τα πρώτα απλά πληροφορούν ενώ τα δεύτερα προκαλούν συζητήσεις. 
    Δεν θα μπορούσε παρά να συμφωνήσει κανείς με την παραπάνω άποψη, αν αναλογιστεί πόσο έχει αλλάξει η επικοινωνία και η πληροφόρηση τα τελευταία χρόνια. Αναντίρρητα, οι παραδοσιακές ιστοσελίδες αποτελούν ένα στείρο πληροφοριακό περιβάλλον, όπου ο χρήστης περιηγείται και συλλέγει παθητικά ό,τι του προσφέρεται. Αντίθετα, τα blogs, είναι ένας προσωπικός χώρος δημοσίευσης ποικίλου ψηφιακού υλικού που δίνει τη δυνατότητα σε άλλους χρήστες να αλληλεπιδρούν με το περιεχόμενο και «να προκαλούν συζητήσεις», διαμορφώνοντας έτσι ένα συνεργατικό διαδικτυακό περιβάλλον.

Αποτέλεσμα εικόνας για blogs
Loïc Le Meur