27 Ιανουαρίου 2017 – Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

Η 27η Ιανουαρίου καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Το 2004 μετά από ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων (Ν.3218/04 και Π.Δ. 31/05) καθιερώθηκε ως  Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. Πρόκειται για την  ημέρα που απελευθερώθηκε από τα σοβιετικά στρατεύματα το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς – Μπίρκεναου, στην Πολωνία.

Στο Ολοκαύτωμα εξοντώθηκαν 6.000.000 Εβραίοι με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο. Άντρες, γυναίκες και παιδιά κυνηγήθηκαν, εκτοπίστηκαν, συγκεντρώθηκαν και οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα του θανάτου. Στόχος ήταν η «Τελική Λύση». Στόχος ήταν να αφανιστούν από προσώπου γης. Το Ολοκαύτωμα αποτελεί την πιο σκοτεινή σελίδα του 20ου αιώνα, μια σελίδα στην οποία όποτε γυρνάμε, μόνο ντροπή και αποτροπιασμό μπορούμε να νιώθουμε για την φρίκη που προκάλεσε ο φασισμός και ο ναζισμός στην ανθρωπότητα. Αλλά αυτά δεν αρκούν. Η διατήρηση της μνήμης  οφείλει να  αποτελέσει μια ασπίδα προστασίας για το μέλλον, ώστε να διασφαλίσουμε ότι ο φασισμός δε θα έχει ποτέ ξανά θέση στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ιδιαίτερα σήμερα, που η ανθρωπότητα δοκιμάζεται ξανά, που ομάδες πληθυσμού σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν τη μισαλλοδοξία, τον ρατσισμό και τη βία, που οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα βρίσκονται σε άνοδο, χρειάζεται να προασπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο τη δημοκρατία και τις αξίες του ανθρωπισμού.

Το σχολείο μας τίμησε την ημέρα μνήμης με την προβολή μιας κινηματογραφικής ταινίας με ανάλογο περιεχόμενο. Οι μαθητές, αφού ενημερώθηκαν για το ιστορικό γεγονός του Ολοκαυτώματος, παρακολούθησαν την κινηματογραφική ταινία «Το αγόρι με τις ριγέ πιτζάμες» του Μαρκ Χέρμαν (2008)

 

Υπόθεση :Η ιστορία διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Πρωταγωνιστής είναι ο Μπρούνο, ο οκτάχρονος γιος του Διοικητή του στρατοπέδου. Μέσα από τα αθώα μάτια του Μπρούνο παρακολουθούμε τη ζωή στο στρατόπεδο και την εξέλιξη μιας απαγορευμένης φιλίας που ανθεί ανάμεσα σε αυτόν και τον Σμούελ, ένα αιχμάλωτο Εβραιόπουλο. Τους δύο φίλους χωρίζει ένα συρματόπλεγμα το οποίο βάζει τα όρια στους 2 κόσμους. Μια ιστορία για το Ολοκαύτωμα και τις σχέσεις των ανθρώπων μέσα στον παραλογισμό του πολέμου, βασισμένη στο βιβλίο του Τζον Μπόιν.

Τρέιλερ της ταινίας

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *