Εκδήλωση για τους τρείς Ιεράρχες

Την αγάπη για τα ελληνικά γράμματα και την ελληνική παιδεία, την κοινωνική δράση και το φιλανθρωπικό έργο των τριών Ιεραρχών, τίμησε το σχολείο μας με αφορμή τη σχολική εορτή των τριών Ιεραρχών στις 30 Ιανουαρίου.

MSA_3IERARXES_3MSA_3IERARXES_4

Οι τρεις εορταζόμενοι άγιοι της Εκκλησίας είχαν όλοι τους βαθιά αγάπη για τα ελληνικά γράμματα, γνώριζαν σε βάθος και πλάτος την ελληνική παιδεία και διέθεταν εκπληκτική ελληνομάθεια. Έδωσαν στον δημόσιο χώρο μάχες για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη, από πολύ υψηλές, μάλιστα, θέσεις ευθύνης και άσκησαν τα δημόσια καθήκοντά τους με ευθύνη, πνεύμα διακονίας, θάρρος και παρρησία. Δεν διαχώρισαν ποτέ την πίστη στον Θεό από την έγνοια για τον φτωχό  και τον ξένο και προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα, κάνοντας οι ίδιοι πράξη στη ζωή τους, τη διδαχή τους, ότι όποιος νοιάζεται τους φτωχούς δεν μπορεί να είναι ο ίδιος «σωρευτής πλούτου».

Τι θα απαντούσαν οι τρείς Ιεράρχες στα ερωτήματα των σημερινών μαθητών για την παιδεία, το ρόλο του δασκάλου και τη σχέση του με τους μαθητές; Από 68 διαφορετικά τους γραπτά ακούστηκαν οι απαντήσεις τους με τη φωνή που τους δάνεισαν οι μαθητές του Λυκείου.

Ερ: Πώς πρέπει ο δάσκαλος να αντιμετωπίζει τη συμπεριφορά του νέου που δεν είναι η καλύτερη;

«Ο λόγος του να είναι λόγος ανθρώπου που διδάσκει παρά ελέγχει, που παιδαγωγεί παρά τιμωρεί, που βάζει τάξη παρά διαπομπεύει, που διορθώνει παρά επεμβαίνει στη ζωή του άλλου. Ο δάσκαλος κυρίως πρέπει να διδάσκει και να παιδαγωγεί με πραότητα. Γιατί, μια ψυχή που έχει ανάγκη να μάθει, δεν είναι δυνατόν να μάθει κάτι ωφέλιμο, όταν αυτό προσφέρεται με θρασύτητα και ερειστικότητα.»

«Μετρίασε την απειλή με την ελπίδα. Διαπίστωσα ότι η καλοσύνη πετυχαίνει πολλά και παρακινεί»

«Δίνετε πολλή σημασία στην ενθάρρυνση»

ΕΡ: Τι έχετε να προσθέσετε για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους υπευθύνους;

«Κάτι προς τους εκπαιδευτικούς: Κι αν ακόμη είμαστε δάσκαλοι, ας μην απορρίπτουμε ως άχρηστες τις συμβουλές των μικρότερων»

«Κάτι προς τους μαθητές: Καθένας να πολλαπλασιάσει το χάρισμα που έχει, για το καλό και προς όφελος των πολλών. Γιατί δεν υπάρχει κανείς χωρίς χαρίσματα»

«Κάτι προς τους υπευθύνους: Στους δασκάλους πρέπει να χορηγούμε με αφθονία τα υλικά αγαθά για να μην αποκάμνουν και να μην απογοητεύονται»

Πάντα επίκαιροι και οι στίχοι του Παύλου Σιδηρόπουλου από το τραγούδι του «Εν κατακλείδι» που συνόδευσε μουσικά το αφιέρωμα.

«εσείς που ‘σαστε υγιείς και αξιοπρεπείς βοηθήστε μας και λίγο.
Δώστε μας πνοή, στέγη και τροφή, μια ιδέα στεγανή που να μην μπάζει κρύο.»

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το Απολυτίκιο των τριών Ιεραρχών και τους ψαλμούς που απέδωσαν οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και του Λυκείου.

MSA_3IERARXES_1MSA_3IERARXES_2MSA_3IERARXES_5

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν καθώς και  στους εκπαιδευτικούς που οργάνωσαν την εκδήλωση, τον κ. Έξαρχο Γιώργο ΠΕ02 και τον κ. Γιαννούτσο Παναγιώτη ΠΕ16. Επίσης,  στον κ. Ζηρίλιο Νικόλαο ΠΕ16 για την τεχική βοήθεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *