Το Μουσικό Σχολείο Άρτας παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον ποιητή Κ.Π.Καβάφη

«Σκιά και νυξ είν’ η Σιγή˙ ο Λόγος, η ημέρα.»

Ένα ταξίδι – αφιέρωμα στην ποίηση του Καβάφη,

από το σκοτάδι προς το φως.

Την Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2013, ώρα 20:00, στην Αίθουσα Διώνη, το Μουσικό Σχολείο Άρτας, μέλος του δικτύου συνεργαζόμενων σχολείων με την UNESCO (ASPnet), παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον ποιητή Κ. Π. Καβάφη.

Το Δίκτυο Συνεργαζόμενων Σχολείων με την UNESCO (ASPnet) ιδρύθηκε το 1953 και είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο σε 179 χώρες με 8.500 περίπου εκπαιδευτικά ιδρύματα (συμπεριλαμβανομένων νηπιαγωγείων, σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ινστιτούτων επιμόρφωσης καθηγητών), τα οποία εργάζονται για την υποστήριξη της ποιοτικής εκπαίδευσης στην πράξη. Εντάσσεται στο μεγαλύτερο Πρόγραμμα της UNESCO «Εκπαίδευση για Όλους (EFA)». Αποστολή της UNESCO είναι να προωθεί την εκπαίδευση ως θεμελιώδες δικαίωμα, να βελτιώνει την ποιότητα της εκπαίδευσης και να ενεργοποιεί τον πειραματισμό, την καινοτομία και το διάλογο για την υιοθέτηση εκπαιδευτικών πολιτικών.

Το 2013 έχει οριστεί από την ελληνική επιτροπή της UNESCO ως έτος Καβάφη. Ο Κωνσταντίνος Καβάφης (1863-1933) είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Ο ιδιότυπος λόγος του πλάθει εικόνες που αποτυπώνονται έντονα στο νου του αναγνώστη. Κάθε ποίημα αφηγείται μια ιστορία που χτίζεται με τρόπο θεατρικό για να αποδώσει, άλλοτε τα ανθρώπινα αδιέξοδα, τη μοίρα των ανθρώπων, την αξιοπρέπεια και το χρέος και άλλοτε τη διεισδυτική ματιά του ποιητή πάνω στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι της εποχής και του τόπου του, ματιά που ξαφνιάζει με τη διαχρονικότητα των συμπερασμάτων της.

Τα ποιήματα που επιλέχθηκαν για το μικρό αυτό αφιέρωμα, αποτελούν πρόσκληση για ένα ταξίδι από το σκοτάδι της σιγής του νου και των αισθημάτων, προς το φως της αποκάλυψης του δυναμικού μας που αφήνουμε ανεκμετάλλευτο και της ανάληψης της προσωπικής μας ευθύνης για την πορεία της ζωής μας.

Τη μουσικοθεατρική παρουσίαση ποιημάτων του Κ. Π. Καβάφη, θα ακολουθήσει σύντομη εισήγηση της κας Ελένης Ρούμκου, σχολικής συμβούλου των φιλολόγων με τίτλο: «Η καβαφική θεώρηση του ανθρώπου».

Παράλληλα, στο φουαγιέ της αίθουσας Διώνη θα υπάρχει εικαστική έκθεση (ζωγραφική, γλυπτά) με έργα των μαθητών του σχολείου εμπνευσμένα από τα ποιήματα Περιμένοντας τους Βαρβάρους και Ιθάκη.

Σας προσκαλούμε λοιπόν στην αίθουσα Διώνη, την Τετάρτη το βράδυ, να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο του μεγάλου αυτού σύγχρονου ποιητή, έναν κόσμο μακρινό χρονικά, πολύ κοντινό μας όμως όσον αφορά στα γεγονότα που αφηγείται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *