Επίσκεψη στο Parlamentarium και στο Ευρωκοινοβούλιο

Τη βράβευση του Μουσικού Σχολείου στις Βρυξέλλες, την Τρίτη, 13/11/2012 , για τη συμμετοχή του στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό generations@school στον οποίο κατέκτησε την 3η θέση πανευρωπαϊκά, ακολούθησε ξενάγηση την επόμενη μέρα, Τετάρτη, 14/11/2012, για την ομάδα των συμμετεχόντων στην τελετή βράβευσης του διαγωνισμού στο κέντρο επισκεπτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Parlamentarium. Εκεί, με τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού, ενημερωθήκαμε για την ιστορία των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τους στόχους της Ε.Ε., τις δράσεις των ευρωβουλευτών και τα διάφορα κέντρα λήψης αποφάσεων στις τρεις πόλεις που φιλοξενούν τα κτίρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις Βρυξέλλες, το Στρασβούργο και το Λουξεμβούργο.

Μας έγινε σαφές κατά την περιήγησή μας στο Parlamentarium ότι κεντρικός άξονας της λειτουργίας του είναι να προβληματίσει τους επισκέπτες ως προς την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας ενωμένης Ευρώπης. Στη φωτογραφία δεξιά βλέπουμε έναν μακρύ διάδρομο με φωτογραφίες από διάφορες ιστορικές στιγμές των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μας έκανε εντύπωση ότι ενώ υπάρχει άφθονο φωτογραφικό υλικό από τις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας συνοψίζεται σε δύο φωτογραφίες: μία από τη χούντα και μία από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου…

Κατά την έξοδό μας από το χώρο του Parlamentarium, δινόταν η δυνατότητα στους επισκέπτες να γράψουν ένα μήνυμα σχετικά με το όραμά τους για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μήνυμα αυτό προβαλλόταν στη συνέχεια σε έναν τοίχο. Το δικό μας μήνυμα, βασισμένο εν μέρει και στις εντυπώσεις μας από την τελετή βράβευσης της προηγούμενης ημέρας, ήταν το εξής:

«Θα ήθελα να προστατεύεται περισσότερο η διαφορετικότητα της κουλτούρας των διαφόρων κρατών – μελών της Ε.Ε. και να μην προωθείται τόσο έντονα η ομοιομορφία. Η διαφορετικότητα είναι αυτή που προσδίδει ουσία και περιεχόμενο σε μια συνεργασία λαών!»


Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου είχαμε μία ενδιαφέρουσα συνάντηση με το συμπατριώτη μας κ. Αντώνη Κοσσυβάκη, Υπεύθυνο Επικοινωνίας της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελληνική Αντιπροσωπεία. Με μεγάλη προθυμία ο κ. Κοσσυβάκης μας ξενάγησε στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εκεί, μαζί με μία ομάδα Ελλήνων συναντήσαμε τον ελληνικής καταγωγής, Γερμανό Ευρωβουλευτή, κ. Γιώργο Χατζημαρκάκη καθώς και τον Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Σπύρο Δανέλλη, οι οποίοι μας πληροφόρησαν για το έργο τους και για τη λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου.  Κατά την αποχώρησή μας από το χώρο του Κοινοβουλίου, συναντηθήκαμε και με την Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κα Μαριέττα Γιαννάκου – Κουτσίκου. Ο κ. Κοσσυβάκης ενημέρωσε τους Ευρωβουλευτές για την επιτυχία του Μουσικού Σχολείου Άρτας και αυτοί με τη σειρά τους εξέφρασαν τα θερμά τους συγχαρητήρια και τις ευχές τους για νέες επιτυχίες του σχολείου.






Άποψη από τον τελευταίο όροφο του Κοινοβουλίου.


Μία από τις αίθουσες συνεδριάσεων του Κοινοβουλίου.


Κάτω (από τα αριστερά προς τα δεξιά): Με τους κυρίους Δανέλλη, Κοσσυβάκη και Χατζημαρκάκη, οι οποίοι κρατούν το δώρο του Μουσικού Σχολείου προς αυτούς: ένα ημερολόγιο του 2013 με φωτογραφίες από την εκδήλωση Διαγενεακής Αλληλεγγύης του σχολείου και ένα dvd που περιέχει την εργασία των μαθητών για τη δράση «Παιδιά πάμε Ελλάδα»






Με την κα Μαριέττα Γιαννάκου – Κουτσίκου.

Η επίσκεψή μας στο Ευρωκοινοβούλιο αποτέλεσε μία σημαντική εμπειρία για μας και ευχόμαστε να το επισκεφτούμε κάποια στιγμή και με τους μαθητές του σχολείου μας!
































Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *