Υλοποίηση ετήσιου προγράμματος Διαγενεακής Αλληλεγγύης

Με αφορμή την επιτυχία της περσινής εκδήλωσης για την Ενεργό Γήρανση και την Αλληλεγγύη μεταξύ των Γενεών, το Μουσικό Σχολείο Άρτας αποφάσισε την υλοποίηση ενός ετήσιου προγράμματος Διαγενεακής Αλληλεγγύης. Στόχος του φετινού προγράμματος είναι η συμμετοχή των ηλικιωμένων στη ζωή του σχολείου μέσα από διάφορες δραστηριότητες προκειμένου οι μαθητές να γίνουν φορείς της σοφίας και της πείρας των μεγαλυτέρων και, ακολούθως, συνεχιστές της λαϊκής παράδοσης.

Παρακάτω παρατίθεται ένα σύντομο πλάνο των δραστηριοτήτων που θα υλοποιηθούν κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς:

ΠΛΑΝΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΔΙΑΓΕΝΕΑΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ Γιορτή 28ης Οκτωβρίου: Ο βομβαρδισμός της Άρτας και ο πόλεμος μέσα από τα μάτια των – τότε – παιδιών Θα δοθεί στους μαθητές ερωτηματολόγιο προκειμένου να διερευνηθεί ποιοι παππούδες και γιαγιάδες είναι κατάλληλοι για συνέντευξη. Οι συνεντεύξεις βιντεοσκοπούνται, γίνεται μοντάζ και προβάλλονται στη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ Τα γιατροσόφια της γιαγιάς: Καταγραφή παραδοσιακών μεθόδων αντιμετώπισης ασθενειών και συγκέντρωσή τους σε φυλλάδιο / βιβλιαράκι Οι μαθητές κάνουν έρευνα σχετική με παραδοσιακά γιατροσόφια στους ηλικιωμένους του περιβάλλοντός τους, καταγράφουν τις πληροφορίες και τις συγκεντρώνουν σε ενημερωτικό φυλλάδιο / βιβλιαράκι.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ –

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Τοπικά παραδοσιακά παραμύθια: Καταγραφή – Δραματοποίηση Οι μαθητές ζητούν από ηλικιωμένους να τους αφηγηθούν παραδοσιακά παραμύθια, γίνεται πρόχειρη καταγραφή των παραμυθιών και στη συνέχεια επιλέγεται από τους μαθητές το πιο ενδιαφέρον παραμύθι για να δραματοποιηθεί.
ΜΑΡΤΙΟΣ – ΑΠΡΙΛΙΟΣ Δημοτικό τραγούδι: Συνάντηση μαθητών με ηλικιωμένους οργανοπαίχτες – ανταλλαγή απόψεων – «εργαστήρι» παραδοσιακής μουσικής Οι μαθητές συναντιούνται με ηλικιωμένους καταξιωμένους οργανοπαίχτες στο χώρο του σχολείου. Γίνεται συζήτηση και ανταλλαγή σκέψεων και απόψεων ανάμεσα στις δύο γενιές και στη συνέχεια, μαθητές και ηλικιωμένοι παίζουν από κοινού παραδοσιακά τραγούδια.
ΜΑΪΟΣ Τελική εκδήλωση προγράμματος: Παρουσίαση του τελικού προϊόντος του προγράμματος ” Παρουσίαση του δραματοποιημένου παραμυθιού με μουσική επένδυση δημοτικού τραγουδιού και «γλέντι» στην αυλή του σχολείου

Φωτογραφίες από την περσινή εκδήλωση του σχολείου μπορείτε να δείτε στην παρακάτω διεύθυνση: http://www.panoramio.com/user/6924137

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *