χρήσεις γης – σχεδιασμός πόλης

Ο σχεδιασμός μιας πόλης  θα πρέπει να ακολουθεί τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, δηλαδή αφενός να καλύπτει τις ανθρώπινες ανάγκες και αφετέρου να διασφαλίζει τη δυνατότητα στις μελλοντικές γενιές να καλύψουν τις δικές τους. Στη δημιουργία μιας πόλης που θα είναι οικονομικά βιώσιμη, οικονομικά αποδοτική και κοινωνικά δίκαιη, ο σχεδιασμός του γεωγραφικού χώρου τόσο από πλευράς πολεοδομίας όσο και χωροταξικά θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα τον κοινωνικό προγραμματισμό και να διασφαλίζει την ποιότητα του περιβάλλοντος. Να έχει πολιτική με στόχο την αειφορική χρήση, την προστασία της βιοποικιλότητας, την ανάπτυξη με βάση τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής


Οι βασικές λειτουργίες μιας πόλης είναι η οικονομική, η διοικητική, πνευματική, κοινωνική, τουριστική, συγκοινωνιακή. Οι διαδικασίες που είναι αναγκαίες και σημαντικές για να εξυπηρετούν τις ανάγκες και τις λειτουργίες της πόλης πρέπει να έχουν στόχο την ποιότητα ζωής (κατοικία, εκπαίδευση, άθληση), την υποστήριξη οικονομικών δραστηριοτήτων, την υποδομή σε δίκτυα (οδικό, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιακό, ενέργειας). Να βασίζονται σε ενέργειες που έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν αλλά και σε νέες καινοτόμες.
Για τον σχεδιασμό θα πρέπει να ληφθούν υπ όψιν η γεωγραφική τοποθέτηση της περιοχής στο χώρο και στον χρόνο και οι παράγοντες που την διαμόρφωσαν, με ανάλυση των φυσικών δεδομένων (έδαφος, υπέδαφος, ατμόσφαιρα) γιατί παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στη ροή ανάμεσα στα κτίρια όσο και στην έκθεση στον ήλιο.
Οι πόλεις είναι πηγή και τόπος δημιουργίας πολιτισμού αλλά και πηγή και τόπος για περιβαλλοντικά προβλήματα. Για την ισορροπία του οικοσυστήματος και την προστασία του περιβάλλοντος η διαχείριση των φυσικών πόρων πρέπει να εστιαστεί στη βιοτική και αβιοτική συνιστώσα σε χωροταξικό και πολεοδομικό επίπεδο με εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στον σχεδιασμό γιατί έτσι προλαμβάνονται οι περιβαλλοντικές βλάβες. Για την αειφορική ανάπτυξη της πόλης απαιτείται συντονισμός ανάμεσα στους οικονομικούς παράγοντες και της ανάπτυξης με κοινωνική πολιτική και περιβαλλοντική ευαισθησία. Γιατί πέρα από τους χωροτάκτες και τους πολεοδόμους χρειάζεται πολιτική βούληση με γνώμονα ότι θα ζήσουν άνθρωποι σε αυτή την πόλη, που θα αναπτύξουν σύνολα, υποσύνολα, κοινωνικές σχέσεις, περιβαλλοντικές και άλλες οργανώσεις και «Ο πολιτισμός πρέπει να ισχυροποιηθεί υπό την διπλή του έκφραση, δηλαδή ως κέλυφος και ως περιεχόμενο».

από την εργασία μου “Χρήσεις γης – σχεδιασμός πόλης”

Μάντζιου Μαρία

Δημιουργός: Μαρία Μάντζιου

εκπαιδευτικός χημικός στο 9ο ΓΕΛ Ιωαννίνων
ιστοσελίδες
χημείας ανάλυση http://mariapmantziou.blogspot.gr/
χημειομαθήματα http://blogs.sch.gr/mmantziou/
χημεία http://users.sch.gr/mmantziou/autosch/joomla15/


Περισσότερες πληροφορίες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση