Οἱ νέοι καὶ οἱ ἐθισμοί – Σέκτες καὶ ἐθιστικὲς συμπεριφορές 2

Μέθοδοι προσηλυτισμού

Κατά κανόνα, οι λατρείες αποκρύπτουν τους αληθινούς στόχους τους. Μιλάνε με ανακρίβεια και παραπλανητικά για τον εαυτό τους. Αποκρύπτουν το αληθινό τους κέντρο, που μπορεί να είναι γκουρουϊστικό ή κάποιο κέντρο ενός αυτοαποκαλούμενου “μεσσία” ή “αβατάρ”. Παρουσιάζονται με προσωπείο χριστιανικό, φιλοσοφικό, ψυχολογικό ή με χίλιους δύο άλλους τρόπους (πολεμικές τέχνες, φεστιβάλ αθλητισμού, χορός, μουσική, ειρηνιστικά κινήματα, οικολογικά, υγιεινιστικά, μονάδες εναλλακτικής ιατρικής, θεραπευτικές κοινότητες αποτοξίνωσης από τα ναρκωτικά κ. ο. κ.).

Χρησιμοποιούν συνήθως ορολογία χριστιανική ή κοσμική με αντεστραμμένο νόημα. Το πλησίασμα νέων θυμάτων μπορεί να γίνει με μια πρόσκληση για δωρεάν τεστ προσωπικότητας, για ένα χορτοφαγικό γεύμα, με ένα κύκλο διαλέξεων σε θέματα γενικού ενδιαφέροντος, με σεμινάρια αυτογνωσίας ή έλεγχου του νου (mind control), κ.ο.κ.

Ιδιαίτερα επικίνδυνες μπορούν να χαρακτηριστούν οι προσπάθειες παγίδευσης νέων μέσω αθώων φαινομενικά δραστηριοτήτων, όπως οργάνωσης: (α) σεμιναρίων φιλοσοφίας και αυτογνωσίας, (β) αθλητικών εκδηλώσεων, συνυφασμένων με ανατολική φιλοσοφία (τοξοβολία ζεν κ.α.), (γ) θεραπειών ποικίλου περιεχομένου με έμφαση στην απωανατολίτικη πρακτική, (δ) εκδρομών, συνυφασμένων με διαλέξεις ινδουιστικού περιεχομένου. Υπάρχουν πράγματι οργανώσεις-σέκτες-παραθρησκείες, που διαθέτουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια και συνεργάζονται με αρκετές συναφείς εταιρείες και πρόσωπα.

Άλλες πάλι από τις παραθρησκευτικές αυτές ομάδες ποντάρουν σε μια λεγόμενη «πνευματική αφύπνιση» και «θεραπεία», σε εσωτερικές «τεχνικές αυτοοργάνωσης» και αναμόχλευσης «ψυχικών αρχείων» για ελευθέρωση από τραυματικές δήθεν εμπειρίες του παρελθόντος. Σε τέτοιου είδους «θεραπείες» και ψυχοαναλύσεις διδάσκεται, επιλεκτικά, η αντιχριστιανική πίστη στη μετενσάρκωση, ο διαλογισμός, η «κουνταλίνι» (εσωτερική, ενεργειακή, φιδοειδής δύναμη) και άλλες «σωτήριες αποκαλύψεις» του νεοεποχίτη ιδρυτή και μεσσία της αποκρυφιστικής σέκτας. Συνήθως οι «αποκαλύψεις» αυτές αφορούν: θεό, άνθρωπο, κόσμο, φύση, ψυχή (ως προσωρινή σύνδεση στοιχείων), υπεράνθρωπες δυνάμεις (μέσω υποτίθεται διαλογισμού), νιρβάνα (ινδουιστικός απρόσωπος παράδεισος), πολλές επαναφορές στη ζωή (ίσως με μορφές δαιμόνων ή ζώων), αλλά και βουδιστική υπόσχεση γνώσης προηγούμενων δήθεν ζωών.

Μερικές ομάδες χρησιμοποιούν το λεγόμενο “βομβαρδισμό αγάπης”, μέχρι να οδηγηθεί κανείς σε ψυχολογική εξάρτηση. Η μέθοδος αυτή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη στις περιπτώσεις που κάποιος βρίσκεται μπροστά στην ανάγκη να πάρει αποφάσεις και να κάνει ουσιαστικές αλλαγές στη ζωή του. Τότε μπορεί να νοιώσει πως η συναισθηματική προσχώρηση σε μια τέτοια ομάδα θα μπορούσε να τον βοηθήσει. Το “δέσιμο” που δημιουργείται τότε, είναι δύσκολο να σπάσει.

 Εικόνα 01 Σέκτες

“Προγραμματισμός” των μελών

 

Μετά την πρώτη επαφή με τη λατρεία, ακολουθούν διαδικασίες για την ένταξη του νέου θύματος στην οργάνωση. Αυτές είναι: α)Το σεξ ή η λεγόμενη “διάχυση”, β) ο απόλυτος έλεγχος της πληροφόρησης, με σκοπό να περιορισθούν οι εναλλακτικές λύσεις από τις οποίες το θύμα θα μπορούσε να κάνει ελεύθερη επιλογή, γ) η παραπλάνηση, με το να αποκρύπτει η οργάνωση τους αληθινούς της σκοπούς, την αληθινή της ταυτότητα, τις πραγματικές διασυνδέσεις της σε παγκόσμια κλίμακα, δ)κάποιο είδος πλύσης εγκεφάλου, για την απόλυτη αποδοχή δογματικού συστήματος, που διαβολοποιεί την ελεύθερη και ανεξάρτητη σκέψη και θεωρεί σατανικό ολόκληρο τον κόσμο έξω από την οργάνωση, ε) η πρόκληση φοβίας, ενοχών και αγωνίας, που οδηγούν σε ολοκληρωτική εξουθένωση του θύματος και υποβάλλουν την “πεποίθηση” πως μόνο μέσα στην ομάδα μπορεί να απαλλαγεί κανείς από όλα αυτά, στ) η ανεπαρκής δίαιτα και η κόπωση, ώστε το άτομο να οδηγείται σε ψυχολογική κατάπτωση και ψυχική αποσύνθεση, με αποτέλεσμα τη μείωση της προσοχής και την εξασθένηση της ανεξάρτητης, κριτικής σκέψης.

Εικόνα 02 Σέκτες

 

Συνέπειες στην ψυχοσωματική υγεία

Με τη δέσμευση σε μια τέτοια ομάδα, ο τρόπος σκέψης και ο τρόπος ζωής της οργάνωσης γίνεται δεύτερη φύση για τον οπαδό. Σκέψεις και θέσεις που είχε κανείς στο παρελθόν εξαφανίζονται. Στο θύμα παρατηρούνται: περιορισμένη χρήση της γλώσσας και στερεότυπες απαντήσεις, παράξενη συμπεριφορά, εξασθένιση της προσωπικής σκέψης και κρίσης, αδυναμία διατήρησης των, πριν την ένταξη στην οργάνωση, αναμνήσεων. Πολλά πρώην θύματα, μετά την απεμπλοκή τους από την ομάδα, χρειάζονται 1 έως 2 χρόνια για επανένταξη στην κανονική ζωή, ενώ άλλα μπορεί να έχουν ψυχικές διαταραχές και να παραμείνουν σε κατάσταση ψυχολογικής φοβίας για πολλά χρόνια. Πέραν από τις ψυχικές δε λείπουν και οι σωματικές βλάβες: από τους έρπητες όλων των ειδών, μέχρι τις χρόνιες κακώσεις από επιβλαβείς πρακτικές “ασκήσεων” γιόγκα.

Κάποιες παραθρησκευτικές οργανώσεις ειδικεύονται στην παρασκευή και το εμπόριο ελιξηρίων, φαρμάκων, ουσιών με υπόβαθρο μαγικό, αλλά που περιέχουν (εκτός από κρέμες, έλαια, υγρά, χρώματα και τροφές) και βαρέα μέταλλα (μόλυβδο και ψευδάργυρο), τα οποία ενδεχομένως να δημιουργούν βλάβες στην υγεία των πελατών και χρηστών τους. Η φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από την παρασκευή τέτοιων χημικών ουσιών είναι σαφώς εξωχριστιανική, αλχημιστική και αποκρυφιστική. Υπεισέρχονται και παράγοντες επίκλησης πνευμάτων που ενεργοποιούν δήθεν τα φάρμακα, σύμφωνα με τις μαγικές απόψεις τους, ή τα καθιστούν δυναμοποιημένα με ταχύτατες περιστροφές, ενώ αυτό που τελικά θεραπεύει, ισχυρίζονται, δεν είναι η ουσία του φαρμάκου, αλλά ο αποκρυφιστικός «αιθέρας», που ενώνεται με το εναπομείναν υλικό.

Το αποτέλεσμα, στις περισσότερες περιπτώσεις, και αν τελικά ο νέος άνθρωπος δεν αναπτύξει κριτικές ικανότητες και δεν καταφέρει να ξεφύγει, είναι η νοσηρή εσωστρέφεια, η κατάθλιψη, η τυφλή υποταγή και η αντικοινωνικότητα. Παρατηρούνται ακόμη στα θύματα: νοητική αδυναμία για συνεννόηση, εξασθένηση κρίσης και μνήμης.

 

Συνέπειες στο οικογενειακό – κοινωνικό περιβάλλον

Η συμμετοχή σε κάποια οργάνωση με τα χαρακτηριστικά της λατρείας έχει αρνητικές επιπτώσεις και στο περιβάλλον του οπαδού. Όχι λίγες φορές η οικογένεια του θύματος οδηγείται σε οικονομική εξουθένωση, πληρώνοντας ακριβά την εμπλοκή του. ‘Αλλοτε η οικογένεια οδηγείται σε διάλυση, αν δεν θελήσει να ακολουθήσει την “υπαρξιακή” επιλογή του μέλους της. Είναι συχνές οι εντάσεις, που μπορούν να φθάσουν και μέχρι το φόνο του γονέα ή του συζύγου, που δεν ενδίδει στις επιθυμίες του θύματος-οπαδού, που βρίσκεται σε απόλυτη εξάρτηση από τον αρχηγό της λατρείας, το γκουρού ή το διδάσκαλο. Στο κοινωνικό επίπεδο, οι ομάδες αυτές που χαρακτηρίζονται “καταστροφικές λατρείες” έχουν αποδεδειγμένα αναμειχθεί σε συγκεκριμένες παράνομες και ανήθικες πρακτικές, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται: α) Η κακοποίηση, η παραμέληση και ο θάνατος παιδιών, β) η παράνομη μετανάστευση, γ) η χρήση, η διακίνηση και η εμπορία ναρκωτικών, δ) ο δόλος και η εξαπάτηση στη στρατολογία οπαδών, ε) οι παράνομες οικονομικές δραστηριότητες και οι επιχειρήσεις με κολοσσιαία κέρδη, στ) οι κλοπές, ζ) οι απειλές, η ταλαιπωρία και οι εκβιασμοί των οικογενειών των θυμάτων -και όσων ασκούν δυσμενή κριτική στη λατρεία-, με μηνύσεις και αχρείες πράξεις, η) η αποθήκευση και η εμπορία όπλων και πυρομαχικών, θ) η σεξουαλική κακοποίηση και η πορνεία, ι) οι απαγωγές, οι φόνοι, οι απόπειρες φόνων, ια) η ψυχολογική και συναισθηματική φθορά. Πολλά μέλη καταστροφικών λατρειών που κατόρθωσαν να ξεφύγουν, προέβησαν σε συγκεκριμένες καταγγελίες για τις παραπάνω πρακτικές.

Αρκετές από τις σέκτες-παραθρησκείες αυτές τρομοκρατούν τα μέλη με μια άμεση δεύτερη παρουσία του μεσσία τους και με ένα, επί των θυρών, τέλος του κόσμου. Οπότε οι οπαδοί συνήθως καλούνται (και πράγματι το κάνουν) να προσφέρουν τις περιουσίες τους στην οργάνωση τους, αφού δεν θα τις χρειαστούν στην άλλη ζωή. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, στις οποίες οι καθοδηγητές ορισμένων σεκτών έχουν πείσει τα μέλη της ομάδας ότι επικοινωνούν με εξωγήινους και αντλούν μηνύματα από πνευματικά όντα για το καλό της ανθρωπότητας ή για τον «εξαγνισμό» του πλανήτη. «Εξαγνισμός» σημαίνει στη γλώσσα τους την φασιστικού τύπου επιλεκτική απομάκρυνση ή δολοφονία εκατομμυρίων ανθρώπων για να επικρατήσουν στη γη οι «άριστοι». Ομαδικές αυτοκτονίες εκατοντάδων ατόμων-οπαδών έχουν γίνει με σκοπό τη φυγάδευσή τους σε άλλα πλανητικά συστήματα, όπου επικρατεί, σύμφωνα με την αρρωστημένη φαντασία των ηγετών τους, ειδυλλιακή ζωή, σε αντίθεση με τον υπάρχοντα αντικοινωνικό, μοχθηρό και καταπιεστικό τρόπο ζωής. Όσοι δεν μπόρεσαν να αυτοκτονήσουν, τους «αυτοκτόνησαν» ειδικοί φρουροί των παραθρησκειών αυτών. Τέτοιου είδους περιστατικά συνέβησαν πράγματι στον Καναδά, στην Ιαπωνία, στην Ελβετία και στη Γαλλία, όπως προαναφέρθηκαν

Ευάλωτοι να παγιδευτούν σε σέκτες

Ευάλωτος στην παγίδευση κάποιας καταστροφικής λατρείας είναι ο καθένας. Δεν έχει την παραμικρή σημασία η εξυπνάδα, η μόρφωση, η θέληση ή πιθανώς η επιφανειακή, δογματική τοποθέτηση κάποιου, μπροστά στον κίνδυνο εμπλοκής του. Μεγαλύτερο, βέβαια, κίνδυνο παγίδευσης έχουν άτομα με ψυχολογικά προβλήματα, με σχέδια μεγαλόπνοα για το μέλλον, με αδύνατη θέληση. Όσοι νοιώθουν μοναξιά και αβεβαιότητα. Κινδυνεύουν ακόμη οι εύπιστοι και καλοπροαίρετοι, που πείθονται εύκολα ότι η οργάνωση μπορεί να τους προσφέρει το μυστικό της ευτυχίας, την επιτυχία, την ψυχική και σωματική υγεία. Ακόμη πρόσφορα θύματα είναι οι ρομαντικοί, οι ιδεαλιστές και οι φίλοι της ουτοπίας.

 Εικόνα 03 Σέκτες

 

(Συνεχίζεται)

 

Σχετικά με ΜΑΚΡΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

Μιχαὴλ Μακρίδης Μαθηματικὸς ΠΕ 03 – Διπλωματοῦχος Ἐκκλησιαστικῆς Βυζαντινῆς καὶ Παραδοσιακῆς μουσικῆς. Καθηγητὴς στὸ 13ο Λύκειο Πατρῶν “Κωστῆς Παλαμᾶς” Δήμου Πατρέων.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Project. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.