Διατροφή και Βιταμίνες.
Δείτε και το σύνδεσμο που ακολουθεί
http://www.iatronet.gr/diatrofi/threptikes-oysies/58/articles.html
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
A (και ο πρόδρομός της β-καροτένιο
- ΣΗΠ της ΕΕ (1) ανά ημέρα
- Συνιστώμενη Ημερήσια Παροχή για τις Διατροφικές Επισημάνσεις των Τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
800 µg
- ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΗΓΕΣ
Κίτρινα ή πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, συκώτι, γαλακτοκομικά προϊόντα.
- ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ
Δημιουργία και διατήρηση του δέρματος, των μαλλιών και των βλεννωδών μεμβρανών· μας βοηθά να δούμε στο χαμηλό φως· ανάπτυξη των δοντιών και των οστών.
- ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ
Νυχτερινή τύφλωση, ξηρό φολιδωτό δέρμα, συχνή κόπωση.
- ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ; (4)
Ναι, σε υψηλές δόσεις.
- ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ
Σερβίρετε τα φρούτα και τα λαχανικά ωμά και συντηρήστε τα σκεπασμένα και στο ψυγείο. Κάντε τα λαχανικά στον ατμό, ψήστε ή σιγοψήστε τα κρέατα.
- ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ…;
Η βιταμίνη Α είναι επίσης γνωστή ως ρετινόλη.
- B1 (θειαμίνη)
- ΣΗΠ της ΕΕ (1) ανά ημέρα
Συνιστώμενη Ημερήσια Παροχή για τις Διατροφικές Επισημάνσεις των Τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
1.4 mg
- ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΗΓΕΣ
Μαγιά, σιτάρι, προϊόντα ολικής άλεσης, συκώτι.
- ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ
Βοηθά το σώμα στην απελευθέρωση ενέργειας από τους υδατάνθρακες κατά το μεταβολισμό· ανάπτυξη και μυϊκός τόνος.
- ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ
Αστάθεια της καρδιάς, κόπωση, νευρικές διαταραχές, νοητική σύγχυση.
- ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ; (4)
Όχι – οι υψηλές δόσεις απεκκρίνονται από τα νεφρά.
- ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μην πλένετε τα ζυμαρικά ή το ρύζι πριν και μετά το μαγείρεμα. Μαγειρέψτε στο ελάχιστο δυνατό νερό.
- ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ…;
Το 1910, ένας Γερμανός επιστήμονας ταυτοποίησε τη βιταμίνη B1 για πρώτη φορά και την ονόμασε «vitale amine» δίνοντας το όνομα στις βιταμίνες.
- B2 (ριβοφλαβίνη)
- ΣΗΠ της ΕΕ (1) ανά ημέρα
Συνιστώμενη Ημερήσια Παροχή για τις Διατροφικές Επισημάνσεις των Τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
1.6 mg
- ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΗΓΕΣ
Μαγιά, προϊόντα ολικής άλεσης, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, εντόσθια, γάλα και αυγά.
- ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ
Βοηθά το σώμα στην απελευθέρωση ενέργειας από τις πρωτεΐνες, τα λίπη και τους υδατάνθρακες κατά το μεταβολισμό.
- ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ
Πληγές στις γωνίες του στόματος, δερματικές ενοχλήσεις, αναιμία.
- ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ; (4)
Δεν έχουν αναφερθεί τοξικές επιδράσεις.
- ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αποθηκεύστε τα τρόφιμα σε δοχεία που δεν μπαίνει φως· μαγειρέψτε τα λαχανικά στο λιγότερο δυνατό νερό· ψήστε τα κρέατα.
- ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ…;
Το γάλα είναι η καλύτερη πηγή βιταμίνης B2. Καθώς η βιταμίνη είναι φωτοευαίσθητη, μην αφήνετε το γάλα στον ήλιο γιατί θα καταστραφεί η βιταμίνη.
- Νιασίνη, Νικοτινικό οξύ, παλαιότερα γνωστή ως B3
- ΣΗΠ της ΕΕ (1) ανά ημέρα
Συνιστώμενη Ημερήσια Παροχή για τις Διατροφικές Επισημάνσεις των Τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
18 mg
- ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΗΓΕΣ
Κρέας, πουλερικά, ψάρι, εμπλουτισμένα δημητριακά, φιστίκια, πατάτες, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά.
- ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ
Συμμετέχει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών.
- ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ
Δερματικές διαταραχές, διάρροια, δυσπεψία, γενικευμένη κόπωση.
- ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ; (4)
Το νικοτινικό οξύ πρέπει να λαμβάνετε μόνο υπό την επίβλεψη γιατρού.
- ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ψήστε το μοσχάρι, το βόδι, το αρνί και τα πουλερικά. Μαγειρέψτε τις πατάτες στο λιγότερο δυνατό νερό.
- ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ…;
Η νιασίνη δημιουργείται στο σώμα από τη μετατροπή ενός αμινοξέος που υπάρχει στις πρωτεΐνες.