Τοιχογραφώ

τοιχογραφώ

 Η Πόλη είναι αυτό που είναι, γιατί οι Πολίτες είναι αυτοί που είναι

Πλάτωνας

 

Η Πόλη είναι κτισμένη πολιτική

Αριστοτέλης

 

Γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις

Γκάντι

 

Η επαφή με τη δημιουργική διαδικασία της τέχνης πάντα λειτουργούσε ως ακονόπετρα των αισθήσεων, οξύνοντας τα μάτια, το μυαλό και τα συναισθήματα. Η εικαστική παρέμβαση στο σχολείο μας με την δημιουργία τοιχογραφίας είναι προϊόν συλλογικής δουλειάς και έγινε στα πλαίσια του μαθήματος Ερευνητική Εργασία. Η τοιχογραφία μας φιλοδοξεί να ομορφύνει και να αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο το χώρο του σχολείου επιδρόντας θετικά στην ψυχολογία μαθητών, καθηγητών και στην μικρή κοινωνία του Ζηπαρίου. Στοχεύει επίσης να ευαισθητοποιήσει όλους μας γύρω από το περιβάλλον, την όψη της πόλης και τις συνέπειες που έχει στην ψυχολογία, στην αισθητική και στην καθημερινότητά μας.

Κατά την διάρκεια της Ιστορίας της Τέχνης η τοιχογραφία συναντάται στις βραχογραφίες της παλαιολιθικής εποχής, τις τοιχογραφίες της αρχαιότητας σε Ελλάδα (Κνωσός, Θήρα) και Ιταλία (Πομπηία), τη μεξικάνικη παράδοση των murales (Diego Rivera), τις παραδοσιακές νωπογραφίες (Βυζάντιο, Αναγέννηση), για να φτάσουμε μέχρι και τη σημερινή τέχνη του δρόμου και τα graffiti (Banksy). Στον 21ο αιώνα η τέχνη του δρόμου χρησιμοποιεί ποικίλα υλικά και τεχνικές αποτελώντας σύνηθες εικόνα της καθημερινότητας μας. Ξεκίνησε την δεκαετία του ΄70 σε υποβαθμισμένες συνοικίες, αρχικά ως κίνηση αυτοεπιβεβαίωσης του γράφοντος και στις μέρες μας αποτελεί τρόπο διαχείρισης του υποβαθμισμένου και όχι μόνο αστικού τοπίου. Η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην οπτική ρύπανση και στην εικαστική ανάπλαση, δηλαδή του βάνδαλου από τον σκεπτόμενο δημιουργό, είναι η αγάπη και ο σεβασμός του για το “περιβάλλον”.

Μαρία Καρατοσίδη

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Hello world!

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτή είναι η πρώτη σας δημοσίευση. Αλλάξτε την ή διαγράψτε την και αρχίστε το “Ιστολογείν”!

Συμβουλευτείτε τα αρχεία βοήθειας για την διαχείριση του ιστολογίου σας.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | 1 σχόλιο