Τι σημαίνει για τους Έλληνες η 25η Μαρτίου;

Αθανασία Μπασδέκη

Μαθήτρια 2ου Γυμνασίου Κορίνθου

Θέμα: άρθρο για την 25η Μαρτίου

αναγνώσθηκε στην εορτή του σχολείου στις 22/3/2013


Τι σημαίνει για τους Έλληνες η 25η Μαρτίου;

25η Μαρτίου. Τι να σημαίνει άραγε για μας τους Έλληνες αυτή η ημερομηνία; Αρκετοί δε γνωρίζουν το λόγο για τον οποίο γιορτάζουμε αυτή τη μέρα, πράγμα σύνηθες για την εποχή μας. Ελπίζω μερικοί έστω από εμάς να μπορούν να καταλάβουν και να νιώσουν την αξία των γενναίων πράξεων των αγωνιστών του ’21, οι οποίοι πάλεψαν σκληρά για μια Ελλάδα την οποία εμείς τώρα καταστρέφουμε. Με την άγνοια και την απάθεια οδεύουμε αργά και σταθερά προς τη λήξη της ελευθερίας που εκείνοι απλόχερα μας πρόσφεραν. Όμως τι είναι αυτό που μας οδηγεί να ξεχνάμε κάτι τόσο σπουδαίο; Μπορούν κυρίως τα οικονομικά συμφέροντα να καταπνίξουν το συναίσθημα της εθνικής συνείδησης; Άραγε είναι δίκαιο;

Εκείνοι πολέμησαν για την ελευθερία μας και ‘μεις, κινούμενοι από μία ψευδαίσθηση χρημάτων και κύρους, αφήνουμε να μας εξουσιάζουν οι υποτιθέμενοι “δυνατοί”. Κινούμαστε δίχως σκέψη και πάντα καθοδηγούμενοι από την εξουσία.

Μακάρι οι Έλληνες του παρόντος να έμοιαζαν περισσότερο με τους Έλληνες του τότε. Γιατί εκείνοι δε φοβόντουσαν να κάνουν όνειρα, δε δίσταζαν να μάχονται ακόμα και αν το τίμημα ήταν ο ίδιος ο θάνατος. Ίσως κάποιος να υποθέσει ότι η κατάσταση τους οδήγησε να πράξουν όπως έπραξαν. Αυτός ο κάποιος όμως θα ήταν καλύτερα να σκεφτεί πρώτα τι θα έκανε αν βρισκόταν στη δική τους θέση. Θα φερόταν όπως εκείνοι ή μήπως θα κρυβόταν στο δικό του καλοφτιαγμένο ψέμα, που του προσφέρει προσωρινή ηρεμία;

Κάποτε κανείς δε δείλιαζε να χαθεί για τα πιστεύω και τα ιδανικά του … κανείς. Όλοι πάλευαν για ένα καλύτερο μέλλον ακόμη και αν οι ίδιοι δε θα το ζούσα ποτέ.

Και ερχόμαστε στο σήμερα. Πώς τους τιμάμε εμείς, τι κάνουμε γι’ αυτούς; Τους θυμόμαστε μια φορά το χρόνο; Συνήθως ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος πρέπει να μάχεται συνέχεια για την ελευθερία, χωρίς να τρομοκρατείται. Είναι λάθος να αφήνουμε το φόβο να μας κυριεύει, να φοβόμαστε ακόμα και να ζήσουμε. Είναι καιρός να ξυπνήσουμε από το βαθύ λήθαργο στον οποίο έχουμε βολευτεί. Να πράξουμε χωρίς δισταγμό και να νιώσουμε για λίγο πραγματικά ελεύθεροι, όποια και αν είναι η έννοια της ελευθερίας. Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος, γιατί το παρελθόν μας μας βοηθάει να κτίσουμε το μέλλον μας. Και αφού το παρελθόν δεν αλλάζει πρέπει εμείς τουλάχιστον να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε το μέλλον. Το μέλλον που κάποιοι άλλοι ετοίμασαν για μας.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

«Άρθρο πνευματικής ιδιοκτησίας»: Το άρθρο αυτό είναι πνευματική ιδιοκτησία της Αθανασίας Μπασδέκη. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή, η δημοσίευση, η αναπαραγωγή ή η μετάδοση του, από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια της αρθρογράφου.

3 σχόλια

  1. Μπράβο! Συγχαρητήρια.

  2. Συγχαρητήρια Αθανασία για το πολύ ωραίο άρθρο σου. Εύχομαι να γίνει αφορμή προβληματισμού και αφύπνισης όλων μας.

  3. Σοφά και υπεύθυνα λόγια από μαθήτρια γυμνασίου … λόγια τα οποία πιστεύω ότι εκφράζουν κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο. Και ακούγοντάς τα από μία νεαρή κοπέλα, από ένα παιδί, το σίγουρο είναι ότι σε ταρακουνάνε από την ύπνωση, αλλά και σου δίνουν ελπίδα για το μέλλον.
    Ένα μεγάλο μπράβο από μένα Αθανασία. Θα κρατήσω από σένα το: “είναι καιρός να ξυπνήσουμε από το βαθύ λήθαργο στον οποίο έχουμε βολευτεί” … και να προτείνω εγρήγορση.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση