Πειράματα του Τμ.Βιολογίας κατέδειξαν σημαντικές επιπτώσεις από τη χρήση κινητών.

Συνέντευξη στον κύριο Λουκά Μαργαρίτη, καθηγητή στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών:

ΛΟΥΚΑΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας και

Ραδιοβιολογίας στο Τμήμα Βιολογίας

του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τι έδειξαν τα πειράματα που έγιναν στο Τμήμα Bιολογίας κ. Mαργαρίτη;

Στον τομέα βιολογίας κυττάρου και φυσικής ακτινοβολίας ξεκινήσαμε τα πειράματα πριν από χρόνια χρησιμοποιώντας πειραματόζωα. Στην πρώτη φάση χρησιμοποιήσαμε έντομα και στη συνέχεια καλλιέργειες κυττάρων θηλαστικών, έτσι ώστε να δούμε τις επιδράσεις μπορεί να υπάρχουν στον άνθρωπο. Τα πειράματα διήρκεσαν οκτώ χρόνια, με χρηματοδότηση μόνο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δεν συμμετείχαν εταιρείες ή κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Μάλιστα, είχαμε δυσκολία ακόμα και να το δημοσιεύσουμε, για ευνόητους λόγους. Τελικά, το καταφέραμε το 2004 στο περιοδικό «Electromagnetic Biology».

Ποια ήταν τα συμπεράσματα;

Τα πειράματά μας απέδειξαν ότι έχουμε σημαντικές επιπτώσεις. Ας σημειωθεί ότι χρησιμοποιήσαμε κανονικά κινητά τηλέφωνα, απ’ αυτά που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά και όχι απλώς κάποιες πηγές εκπομπής ακτινοβολίας. Μάλιστα, χρησιμοποιήσαμε κινητό τηλέφωνο μεσαίου SΑR. Στα έντομα, που ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας. Και αυτό μάλιστα υποβάλλοντάς τα σε έκθεση χρήσης κινητού μόλις έξι λεπτά τη μέρα και για μόλις δύο μέρες! Πολύ ανησυχητικά είναι και τα πρώτα αποτελέσματα στα κύτταρα, όπου καταγράφονται μεγάλες αλλοιώσεις.

Ποιες είναι oι επιπτώσεις στα κύτταρα;

Τα μικροκύματα επιδρούν με πολλούς μηχανισμούς. Μία από τις συνέπειες είναι η πρόκληση διαδικασίας αντιγραφής DΝΑ, με αποτέλεσμα τον απρόβλεπτο διπλασιασμό των κυττάρων. Ταυτόχρονα, προκαλούν σημαντικές διαταραχές των ιόντων ασβεστίου μέσα στα κύτταρα. Οι κινήσεις των ιόντων τροποποιούνται με τους παλμούς της ακτινοβολίας. Οι συνέπειες είναι πολλαπλές. Ερευνητές στη Σουηδία έχουν παρατηρήσει ότι διαρρηγνύεται ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός, που διασφαλίζει ότι μια σειρά από ουσίες που κυκλοφορούν στο αίμα δεν μπορούν να περάσουν στο εγκεφαλικό υγρό. Έτσι, εισβάλλουν τοξίνες στον εγκέφαλο. Άλλες έρευνες καταγράφουν προσωρινή απώλεια μνήμης ύστερα από χρήση κινητού. Στην Ουγγαρία καταγράφηκε σχεδόν στείρωση, από χρήστες που τοποθετούσαν το κινητό στην τσέπη τους… Συνολικά, μέχρι τώρα οι εταιρείες έλεγαν δεν τρέχει τίποτα.. Αλλά τώρα πια έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει πρόβλημα… Μεγάλα εργαστήρια σε όλο τον κόσμο εκδίδουν διαρκώς μελέτες που καταγράφουν πιθανές επιπτώσεις. Εγκεφαλογραφήματα έχουν καταγράψει διαταραχές, ενώ και σε αρουραίους (που είναι θηλαστικό) έχουν παρουσιαστεί πολλά προβλήματα…

Έχουν γίνει επιδημιολογικές έρευνες; Τι έχουν δείξει;

Δεν έχω πολύ εμπιστοσύνη στις επιδημιολογικές έρευνες. Σχεδόν όλες γίνονται εκ των υστέρων. Αλλά το ερώτημα είναι τι μετράς. Πόσο μίλησε ο καθένας που συμμετέχει; Με τι κινητό, σε τι απόσταση από την κεραία, για πόσα χρόνια; Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν πάρα πολλές μελέτες που έχουν καταγράψει κίνδυνο καρκίνου, νόσο του Πάρκινσον, διαταραχές μνήμης, κόπωση, μείωση της ακοής. Άλλες πάλι δεν δείχνουν ιδιαίτερους κινδύνους… Σε αυτές βασίζονται οι εταιρείες για να πουν «ορίστε, υπάρχει αβεβαιότητα, άρα προχωράμε….». Εδώ υπάρχει πρόβλημα και με την Παγκόσμια Οργάνωση Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας που δεν κατεβάζει τα όρια…

Πιστεύετε ότι τα όρια εκπομπής πρέπει να γίνουν πιο αυστηρά;

Οπωσδήποτε. Ακόμα κι αν υπάρχουν υπερβολές όσον αφορά την επικινδυνότητα των κινητών, εγώ θα έλεγα: Σταματήστε, κατεβάστε τα όρια τώρα! Στην πρώην Σοβιετική Ένωση, όπου είχαν μελετήσει από παλιά τις μη θερμικές επιδράσεις, τα όρια είναι έως και 100 φορές αυστηρότερα! Μάλιστα τον Οκτώβριο έγινε διεθνές συνέδριο στη Μόσχα το οποίο υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω ερευνών. Άρα η ανησυχία υπάρχει….

Και μέχρι να ληφθούν κάποια μέτρα στην παραγωγή, τι πρέπει να κάνει ο χρήστης;

Πιστεύω ότι η χρήση του blue tooth και των hands free είναι πολύ αποτελεσματική. Σε κάθε περίπτωση, το κινητό πρέπει να κρατιέται μακριά από τα ζωτικά όργανα. Τέλος, πολύ μεγάλη προσοχή στα παιδιά.

2 σχόλια

  1. Έχει σημασία δηλαδή το πόσο κοντά έχουμε το κινητό στα ζωτικά όργανα, ποιο είναι το καλύτερο μέρος να το κουβαλάμε πάνω μας;

    1. Αγαπητέ Παντελή το καλύτερο είναι να έχεις το κινητό μέσα σε ένα τσαντάκι ή τσάντα για τις γυναίκες και όχι κολλητό πάνω στο σώμα σου, αφού στον κορμό υπάρχουν τα ζωτικά όργανα. Έτσι θα το έχεις λιγότερες ώρες κοντά σου, αφού αν πας κάπου μπορείς να αφήσεις το τσαντάκι και 2 μέτρα μακριά σου. Επίσης η τσάντα μετακινείται και δεν επηρεάζει συνεχώς το ίδιο όργανο.

      Το καλύτερο σημείο στο σώμα (πιο πολύ για τους άντρες) είναι ο αστράγαλος, όπου κάποιοι άνθρωποι έχουν φτιάξει αυτοσχέδιες θήκες και έχουν το κινητό τους κάτω από το “μπατζάκι” του παντελονιού.

      Προσωπικά νομίζω ότι το κινητό δεν είναι τόσο απαραίτητο, ώστε να το κουβαλάμε κάθε ώρα και στιγμή πάνω μας. Είναι ένα εργαλείο το οποίο πρέπει να το χρησιμοποιούμε σωστά, προσέχοντας πρωτίστως την υγεία μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση