Επιστροφή σε Γεωγραφία

B1.2

Χωρίζοντας το φυσικό περιβάλλον σε ενότητες.

Ψηφιακό Εκπαιδευτικό περιεχόμενο:

Διαδραστικό σχολικό βιβλίο – Β1.2

Η βιόσφαιρα

Βοηθητικές ερωτήσεις για την καλύτερη κατανόηση του μαθήματος:

1. Τι ονομάζουμε περιβάλλον και σε ποιες κατηγορίες διακρίνεται; Περιβάλλον ονομάζουμε ότι μας περιβάλλει και διακρίνεται σε φυσικό και ανθρωπογενές. Φυσικό είναι το περιβάλλον όπου κυριαρχεί η φύση και ανθρωπογενές είναι το περιβάλλον όπου κυριαρχούν οι ανθρώπινες δραστηριότητες (πόλεις, βιομηχανίες, έργα κλπ).

2. Ποιες είναι οι ενότητες στις οποίες χωρίζεται το φυσικό περιβάλλον; α) η ατμόσφαιρα β) η υδρόσφαιρα γ) η λιθόσφαιρα δ) η βιόσφαιρα.

3. Τι ξέρεις για την ατμόσφαιρα; Διάβασε ότι λέει το βιβλίο στη σελίδα 36.

4. Τι ξέρεις για την υδρόσφαιρα; Διάβασε ότι λέει το βιβλίο στη σελίδα 36.

5. Τι ξέρεις για τη λιθόσφαιρα; Διάβασε ότι λέει το βιβλίο στη σελίδα 36.

6. Τι ξέρεις για τη βιόσφαιρα; Διάβασε ότι λέει το βιβλίο στη σελίδα 36.

7. Τι ονομάζεται οικοσύστημα; Οικοσύστημα ονομάζεται ένα ολοκληρωμένο συγκρότημα στο περιβάλλον, μέσα στο οποίο οι βιοτικοί και οι αβιοτικοί παράγοντες του βρίσκονται σε διαρκή αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση. Παραδείγματα οικοσυστήματος: μια πόλη, ένα δάσος, ένας βοσκότοπος, η όχθη μιας λίμνης, μια όαση στη έρημο, μια παραλία κλπ.

8. Ποιοι παράγοντες ενός οικοσυστήματος ονομάζονται βιοτικοί; Βιοτικοί ονομάζονται όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, όπως τα ζώα, τα φυτά, οι μικροοργανισμοί και βέβαια ο άνθρωπος.

9. Ποιοι παράγοντες ενός οικοσυστήματος ονομάζονται αβιοτικοί; Αβιοτικοί ονομάζονται οι παράγοντες που δε διαθέτουν το χάρισμα της ζωής, όπως ο αέρας, το νερό, το έδαφος, οι βροχοπτώσεις, η θερμοκρασία κ.ά.

10. Που συναντάμε οικοσυστήματα και πώς μπορούμε να τα ταξινομήσουμε; Οικοσυστήματα μπορούμε να συναντήσουμε εντός των ορίων της βιόσφαιρας. Μια απλή ταξινόμηση στα οικοσυστήματα είναι να τα διακρίνουμε σε χερσαία, όπου υπερτερεί το έδαφος (ένα ορεινό λιβάδι, μια γεωργική καλλιέργεια, ένα δάσος κλπ) και σε υδάτινα, όπου το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι το νερό (ένα ποτάμι, μια λιμνοθάλασσα, ένας βάλτος κλπ). Μια άλλη ταξινόμηση είναι να τα διακρίνουμε σε φυσικά οικοσυστήματα (ένας κοραλλιογενής ύφαλος) και τεχνητά οικοσυστήματα (μια πόλη).

… συνεχίζεται

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση