ERIC CARLE. Ένας μεγάλος δημιουργός για μικρά παιδιά. Επιμορφωτική ημερίδα για νηπιαγωγούς και δασκάλους. OMEP & ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ

Διοργάνωση: Παράρτημα Αθήνας- ΟΜΕΡ Παγκόσμια Οργάνωση Προσχολικής Αγωγής σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ. Το μήνυμα της ημερίδας:
» Υπάρχει πάντα κάποια στιγμή στην παιδική μας ηλικία που ανοίγει η πόρτα και αφήνει το μέλλον να μπει … .» Γκράχαμ Γκρην
Μια ημερίδα όπου είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε φίλοι, συνάδελφοι, συνεργάτες, πανεπιστημιακοί, ερευνητές,εκπαιδευτικοί της τάξης, εκδότες, … όλοι ‘εραστές’ των τεχνών και των παιδικών βιβλίων.
Ευχαριστώ πολύ τις κυρίες Ελένη Σταμπόγλη, Αλέξα Αποστολάκη και Έφη Μανίτσα για το κάλεσμα. Ακόμη ευχαριστώ την κ. Μαρία Δημοπούλου για τη πολύτιμη πολύχρονη συνεργασία μας, την αμοιβαία εκτίμηση και για πολλούς άλλους λόγους.
Σχεδιασμός και υλοποίηση εργαστηρίου Μιχαηλίδου Βασιλική.
Στο εργαστήρι με τον τίτλο «Πρώτες έννοιες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα βιβλία του Eric Carle» αξιοποιήσαμε επιλεγμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης από το βιβλίο των Δημοπούλου Μαρίας, Ζόμπολα Τάσου, Μπαμπίλα Ελένης & Χατζημιχαήλ Μαριάννας, «Περιβαλλοντική αγωγή για μικρά παιδιά» των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο και δημιουργήσαμε καρτέλες- εκπαιδευτικό υλικό που αναφέρονται στα στοιχεία του περιβάλλοντος όπως αναπτύσσονται στο βιβλίο.
Στη συνέχεια, παρουσιάσαμε τον τρόπο δημιουργίας πολύχρωμων φύλλων για κολάζ στην τάξη, με ή χωρίς εγχαράξεις, με την τεχνική του Eric Carle (βίντεο) και διαθέσαμε έτοιμα φύλλα (δημιουργημένα στο νηπιαγωγείο), στα οποία οι συμμετέχουσες καλούνταν να τα χρησιμοποιήσουν και να επέμβουν δημιουργικά. Εδώ πρέπει να ευχαριστήσω τις συναδέλφους μου στο 13ο Νηπιαγωγείο Γαλατσίου κ. Μαρία Βασιλακάκη και κ. Ελένη Γιαννακοπούλου για την πολύχρονη υποστήριξη τους και την υπομονή τους στα εκπαιδευτικά (παρα)τολμήματα μου.
Οι συνάδελφοι έπρεπε να δημιουργήσουν, ανά ζευγάρι, ένα εικαστικό έργο, όπου θα αποτυπώνονταν συγκεκριμένα στοιχεία του περιβάλλοντος (κάρτες), να αναζητήσουν (σε βιβλία με ποιητικές συλλογές έγκριτων Ελλήνων ποιητών/τριών ) και να επιλέξουν στίχους παιδικών ποιημάτων για να εμπλουτίσουν το εικονιστικό τους κείμενο: να δημιουργήσουν μια νέα σύνθεση ποιητικού λόγου και εικόνας. Στο τέλος,στην ολομέλεια, αφού παρουσιάσει η κάθε ομάδα το έργο της και διαβάσει τους στίχους που επέλεξε, να συνθέσουμε ένα νέο ποίημα σε πολλές εικόνες για το περιβάλλον και τη ζωή. Εδώ μπορείτε να απολαύσετε τα έργα των συναδέλφων και να διαβάσετε το ποίημα που προέκυψε:
Η σάρκα φλόγα, φλόγα η χαίτη/ ένα λιοντάρι ανήμερο προβάλλει./ Το μάτι φως, το βήμα του φωτιά/ και βάτος αναμμένη το κεφάλι. / … Στα νύχια του/ της δύσης τη γαλήνη αρπάζει (Ρ. Καρθαίου)./ Το κόκκινο μπαλόνι μου/ που μου ‘φυγε από το χέρι/ ακόμα πάει, ποιος ξέρει;/ Κι ο χαρταετός/ που πέταξε και δεν τον ξαναείδα/ σκάλωσε σε ηλιαχτίδα; (Θ. Χορτιάτη)/ Είδα σπίτια και μεγάλα και μικρά/ όμορφα άσχημα, φτωχά, φανταχτερά. (Ντ. Χατζηνικολάου)/ Κάτω από το παραθύρι/ στης αυλίτσας την πρασινάδα/ κάποια μέρα η Μαργαρίτα/ φύτεψε μια κερασιά (Γ. Κυπριωτάκης) / Ξύπνα λουλουδάκι./ Λούσου στη δροσούλα./ Γέλασε στον ήλιο,/ της αυγής ψιχούλα./ Γέλασε στ’ αγέρι,/ στα πουλιά, στο ρυάκι./ Γέλα και σ’ εμένα,/ το καλό παιδάκι.(Γ. Κρόκος)/ Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας/ ο πετροπαιχνιδιάτορας/ λίγο το στόμα του άνοιξε/ κι ευθύς εμύρισε άνοιξη./ Τα δέντρα κελαηδήσανε/ τα ζωντανά σουνίσανε/ κι οι άνεμοι χρωματιστούς/ γεμίσανε χαρταετούς (Ο.Ελύτης)./ Είχα μια θάλασσα δική μου/ κι έναν δικό μου ουρανό/ όπως εσύ κορυδαλλέ μου/ όπως εσύ θαλασσοπούλι μου./ Κι απόμειναν τα χρώματα/ του γαλανού παραδείσου/ Μονάχα μέσα στο όνειρο/ και στις χρυσές κορνίζες. (Ν. Κανάκης)/ Να’ναι τάχα πλεούμενο/ να’ ναι καράβι;/ Τρομαγμένα τα κύματα/ φεύγουν μπροστά του (Ζ. Παπαντωνίου)/ Τα δελφίνια στο χαρτί/ του νερού χαρταετοί/ όλο πήδους και ναζάκια/ χρυσοφτέρουγα ναυτάκια./ Παίζουν και ασφυκτιούν/ έξω στη ζωή να βγουν/ με φωνές και με τραγούδια/ με σημαίες και λουλούδια. (Β.Δ. Αναγνωστόπουλος).
Ευχαριστώ ιδιαίτερα τις συναδέλφους που συμμετείχαν με δημιουργίες τους στο εργαστήριο: Κατερίνα Χοβαρδά, Ιωάννα Αντωνίου, Μαρία Καβράκη,Σταυρούλα Ντελή, Γιαννακοπούλου Ελένη, Βασιλακάκη Μαρία, Ελένη Αντωνοπούλου, Αναστασία Ιορδάνη, Ειρήνη Ρουχωτά, Μαρία Ζηνέλη, Ιωάννα Αναγνωστίδου, Κλεοπάτρα Καλέντζη, Ντίνα Γκαραγκάνη, Ελένη Κελέκου, Μαρκέλλα Πουλημένου, Σοφία Κομνηνίδη, Εύη Γούτα και όσες αποχώρησαν πριν τη λήξη του εργαστηρίου (ξεφύγαμε στο χρόνο) και δεν άφησαν τα ονόματά τους για να τις μνημονεύσω.
Ήταν ένα πολύ δημιουργικό εργαστήρι όπου προσεγγίσαμε διαθεματικά περιβαλλοντικές έννοιες και τις αποδώσαμε ποιητικά και εικαστικά. Ας το δοκιμάσουμε και στις τάξεις μας να επιλέξουμε και να προωθήσουμε την ανάγνωση ποιημάτων για παιδιά. Ας δώσουμε στα παιδιά μας κάθε μέρα στίχους, ποιήματα με αισθητική αξία, όπως ένα κέρασμα, να τους ανοίξουμε την όρεξη για το ωραίο, να απολαύσουν τα ποιήματα όπως ακριβώς τα παιχνίδια τους.

Με αφορμή το βιβλίο «Η σοφή μας η δασκάλα» της Ζ. Σαρρή και ζωγραφίζοντας όπως ο Θεόφιλος.

Εικαστικό πολύπτυχο

» Οδός ονείρων».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

P1010111

P1010112

P1010113

P1010114

Τολμήσαμε την περιδιάβαση στην «Οδό ονείρων» του Μ. Χατζηδάκι με τους στίχους του Ν. Γκάτσου. Εξαιρετική εμπειρία !

Μία εκδήλωση για τα παιδιά, με τα παιδιά κι ακολουθώντας τις επιθυμίες των παιδιών.

Με τη σκέψη μας σε όλα τα παιδιά του κόσμου και ιδιαίτερα σε αυτά που φέραμε σε αυτό τον κόσμο και τα καταδικάσαμε να υποφέρουν.

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού.

1001 δραστηριότητες για να αγαπήσω το βιβλίο. Το βρήκαμε (σε ηλεκτρονική μορφή) και σας το προτείνουμε για δημιουργικές δραστηριότητες στο νηπιαγωγείο.

«Η Υπόσχεση» είναι ένα πρωτότυπο παραμύθι για τις ανταλλαγές πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1922-23, μέσα από τα μάτια μιας Ελληνίδας και μιας Τουρκάλας από τα περίχωρα της Σμύρνης –τις επτάχρονες φίλες Ευγενία και Φάτμα. Μια ιστορία για τη ζωτική δύναμη της μνήμης όσο οι χρόνοι απομακρύνονται.

Αφήγηση του βιβλίου «Η υπόσχεση».
Το παραμύθι δημιουργήθηκε από την βραβευμένη ελληνο-βρετανίδα storyteller Anna Conomos, σε συνεργασία με τον Eric Loren και τη δημιουργική ομάδα ‘Story Spinner’ με έδρα το Λονδίνο, με την υποστήριξη του British Council στο πλαίσιο του προγράμματος «Our Shared Europe».yposxesh

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για την τέχνη του animation με απλές τεχνικές.

Teaching Simple Animation: Fun With Thaumatropes and Other Big Words.birdcage

Μια ιστορία για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

Μια ιστορία που γράφεται και εικονογραφείται μέσα από τα επετειακά μηνύματα και τις αφίσες που δημιουργούνται κάθε χρόνο ειδικά για αυτή την ημέρα.

Η πηγή της ζωής. Μία ταινία animation του Παναγιώτη Παππά και μουσική του Δ. Παπαδημητρίου. Η ταινία είναι βασισμένη σε ιστορία του LAFCADIO HEARN (Λεφκάδιος Χερν).

Το κομμάτι που λείπει συναντά το μεγάλο Ο- Ένα εκπληκτικό βιβλίο με σκίτσα για την αναζήτηση της πληρότητας.

Οι γωνίες και τα σχήματα αλλάζουν… Οι γωνίες στρογγυλεύουν … . Ευχαριστούμε τον Σελ Σιλβερστάιν για τα υπέροχα βιβλία του.

Top
...
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων