maria's strange…blog!

A little town on the web…

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας για την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας για την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Γρίσπου Μαρία | 31 Ιανουαρίου 2017 στις 16:45

Η 27η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Ο συμβολισμός της ημέρας είναι προφανής: είναι η ημέρα που ο συμμαχικός στρατός απελευθέρωσε το Άουσβιτς, το κατεξοχήν στρατόπεδο εξόντωσης των Εβραίων κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για στιγμή αποκαλυπτική – στιγμή που η ανθρωπότητα ήρθε αντιμέτωπη με το Απόλυτο Κακό, με ένα έγκλημα που της πήρε πολύ καιρό να συλλάβει σε όλες τις διαστάσεις του.
Στο Ολοκαύτωμα εξοντώθηκαν 6.000.000 Εβραίοι με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο. Κυνηγήθηκαν, εκτοπίστηκαν, συγκεντρώθηκαν και οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα του θανάτου. Όμοια άντρες, γυναίκες και παιδιά. Στόχος ήταν η «Τελική Λύση». Στόχος ήταν να αφανιστούν από προσώπου γης. Το Ολοκαύτωμα αποτελεί την πιο σκοτεινή σελίδα του 20ου αιώνα, μια σελίδα στην οποία όποτε γυρνάμε, μόνο ντροπή και αποτροπιασμό για την φρίκη μπορούμε να νιώθουμε. Αλλά αυτά δεν αρκούν. Αυτό που χρειάζεται να νιώθουμε είναι η αποφασιστικότητα ότι δεν θα επιτρέψουμε σε τίποτα παρόμοιο να συμβεί ξανά. Ποτέ.

Γι’ αυτό και το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δίνει ιδιαίτερη σημασία στην σημερινή Ημέρα Μνήμης. Το χρέος απέναντι σε μια τέτοια μέρα είναι διπλό. Η μία όψη του είναι να θυμόμαστε, να μην ξεχάσουμε. Να θυμόμαστε ότι το Ολοκαύτωμα είναι κομμάτι της δικής μας ιστορίας, όχι μόνο της ευρωπαϊκής, αλλά και της ελληνικής. Σε αυτό αφανίστηκαν οι εβραϊκές κοινότητες της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων και Εβραίοι συμπολίτες μας από την υπόλοιπη Ελλάδα. Κοντά 65.000 συμπολίτες μας βρήκαν τραγικό θάνατο στα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης. Πολίτες των οποίων την γενοκτονία οργάνωσε και πραγματοποίησε το Γ’ Ράιχ με μεθοδικότητα και συστηματικότητα, προσβλέποντας να τους εξαφανίσει από το πρόσωπο της γης. Έχουμε χρέος να θυμόμαστε επίσης ότι το Ολοκαύτωμα δεν έγινε μόνο εξαιτίας όσων συμμετείχαν ενεργά σε αυτό, αλλά και εξαιτίας αυτών που το ανέχθηκαν, που στάθηκαν αδιάφοροι απέναντί του και στα μικρά εγκλήματα που το συνέθεσαν. Και κυρίως έχουμε χρέος να θυμόμαστε ότι το Ολοκαύτωμα, και ο ναζισμός, δεν είναι κάτι ξένο από την ιστορία μας, αλλά σάρκα από την σάρκα του πολιτισμού της Ευρώπης – ότι είναι η σκοτεινή όψη του πολιτισμού μας. Και ότι συνεπώς δεν είμαστε ποτέ ασφαλείς από παρόμοιους κινδύνους. Στο σημείο αυτό ερχόμαστε στη δεύτερη όψη του χρέους μας απέναντι στην ημέρα. Να μην αφήσουμε να ξανασυμβεί.

Διαβάστε όλο το άρθρο »

Κατηγορία Χωρίς κατηγορία

Ο Γιάννης Χαρούλης ερμηνεύει Κωστή Παλαμά…

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Γιάννης Χαρούλης ερμηνεύει Κωστή Παλαμά…

Γρίσπου Μαρία | 31 Ιανουαρίου 2017 στις 15:53

Ο Γιάννης Χαρούλης συναντά τον Κωστή Παλαμά

Ας αφήσουμε μία φορά στην άκρη τη λέξη «διαχρονικός». Ας παραλείψουμε τη φράση «περισσότερο επίκαιρος από ποτέ». Και ας συμφωνήσουμε μεταξύ μας, σε μία μικρή λυρική συνωμοσία, ότι ο «Δωδεκάλογος του γύφτου» γράφτηκε πριν από λίγες ημέρες. Γράφτηκε για να μιλήσει για τον βασιλιά που διασκεδάζει ενώ ο εχθρός πλησιάζει· για τις ταπεινώσεις της πατρίδας· για τον άνθρωπο που είναι «ξένος πάντα με τον ξένο, ξένος και με τον δικό»· για τις ανυπότακτες ψυχές που πάντα ψάχνουν το νέο. Ποιος δεν θα ήθελε να μελοποιήσει ένα τέτοιο έργο; Και ποιος δεν θα ήθελε να το τραγουδήσει;

Διαβάστε όλο το άρθρο »

Κατηγορία Χωρίς κατηγορία

Για καλό μήνα…

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Για καλό μήνα…

Γρίσπου Μαρία | 4 Δεκεμβρίου 2016 στις 22:01

Κατηγορία Χωρίς κατηγορία

Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού στο Μουσείο Παιδικής Τέχνης

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού στο Μουσείο Παιδικής Τέχνης

Γρίσπου Μαρία | 3 Δεκεμβρίου 2016 στις 15:55

Το Μουσείο Παιδικής Τέχνης γιορτάζει την Παγκόσμια ημέρα του Παιδιού, την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, με δημιουργικές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια, με ελεύθερη είσοδο και δωρεάν δράσεις!

«Φροντίζοντας με Τέχνη» όλη την οικογένεια, όλο τον πλανήτη!

Παγκόσμια ημέρα του Παιδιού η Κυριακή 11 Δεκεμβρίου και το Μουσείο Παιδικής Τέχνης γιορτάζει με δημιουργικές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια, προσφέροντας, με ελεύθερη είσοδο, την ευκαιρία για μια αρχική γνωριμία με την πολύπλευρη δράση «Φροντίζω με Τέχνη» που θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017. Η πολύπλευρη δράση «Φροντίζω με Τέχνη» υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πραγματοποιείται από το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης με σκοπό την καλλιέργεια της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας από τη νηπιακή ηλικία μέσω της Τέχνης.

Γνωστό για τις κοινωνικές ευαισθησίες του, το Μουσείο Παιδικής Τέχνης επέλεξε το θέμα της Φροντίδας που ξεκινάει από τον ίδιο μας τον εαυτό και επεκτείνεται στην οικογένεια, στους φίλους, στον συνάνθρωπο, στο αστικό και φυσικό περιβάλλον , τα φυτά, τα ζώα, όλα τα έμβια όντα, για να αγκαλιάσει τελικά ολόκληρο τον πλανήτη. «Από τον μικρόκοσμο του εγώ στον πλανήτη του εμείς», όπως είναι και ο τίτλος της έκθεσης που θα εγκαινιαστεί σύντομα στο Μουσείο Παιδικής Τέχνης, με 122 έργα παιδιών από το 1945 έως το 2016, από την πλούσια συλλογή του Μουσείου, δωρεές και συνεργασίες .

thumbnail
Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, από τις 11.00 έως και τις 14.00, μικροί και μεγάλοι μαζί, όλα τα μέλη της οικογένειας, με την υποστήριξη των ανθρώπων του Μουσείου, θα προσεγγίσουν βιωματικά, μέσα από παιχνίδια Τέχνης και 4 διαφορετικές 15λεπτες εικαστικές δράσεις που επαναλαμβάνονται κάθε μία ώρα, την πολύπλευρη έννοια της Φροντίδας. Ξεκινώντας από την ατομική υγιεινή, την ισορροπημένη διατροφή, τη σωματική άσκηση και τα προσωπικά ενδιαφέροντα, θα αντιληφθούν τη σημασία της φροντίδας στο οικογενειακό πλαίσιο, θα ευαισθητοποιηθούν γύρω από τις ιδιαίτερες ανάγκες κοινωνικά ευπαθών ομάδων, όπως είναι οι πρόσφυγες, τα ΑμΕΑ και οι μη προνομιούχες ομάδες του πληθυσμού, θα αναγάγουν την αναγκαιότητα της φροντίδας στο αστικό και φυσικό περιβάλλον, αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις της έλλειψης φροντίδας. Θα αναλογιστούν τον ρόλο της ατομικής και συλλογικής ευθύνης και την ανάγκη προσωπικής ενεργοποίησης, θα διερευνήσουν τρόπους συλλογικής δράσης για τη διαμόρφωση μιας κοινωνίας με αλληλεγγύη .

Ως «αρχή» της Φροντίδας προς τον συνάνθρωπό μας, το Μουσείο Παιδικής Τέχνης έχει ξεκινήσει ήδη εικαστικά εργαστήρια σε παιδιά πρόσφυγες, σε συνεργασία με την Εταιρεία Ανάπτυξης & Προβολής του Δήμου Αθηναίων και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Προσωρινή Στέγαση Προσφύγων» του δήμου Αθηναίων. Παράλληλα, το Μουσείο Παιδικής Τέχνης συνεργάζεται με τοΚέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας Αθηνών (ΚΣΠΟΑ) των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδας στην Κυψέλη, πραγματοποιώντας εργαστήρια ζωγραφικής έκφρασης σε παιδιά 5-9 ετών κοινωνικά ευπαθών ομάδων.

Όλα τα υλικά τα παραχωρεί το Μουσείο.

Από την ιστοσελίδα: http://www.culturenow.gr

Κατηγορία Χωρίς κατηγορία

Ευχές

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ευχές

Γρίσπου Μαρία | 15 Δεκεμβρίου 2014 στις 17:10

christmasΚαθώς τα Χριστούγεννα, η Πρωτοχρονιά και τα Φώτα βρίσκονται πλέον σε… απόσταση αναπνοής… εύχομαι σε όλους ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ!

Κατηγορία Χωρίς κατηγορία

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση