COMENIUS 2013-2015

COMENIUS LGO

Το 8ο Γυμνάσιο Ηρακλείου συμμετέχει σε πρόγραμμα Comenius με τίτλο:                         Medieval Era Evolves Today (MEET),                                                                                              με άλλες τέσσερις Ευρωπαικές χώρες: Ρουμανία, Πολωνία, Λιθουανία και Τουρκία.  Η διάρκεια του προγράμματος είναι δύο χρόνια, στη διάρκεια των οποίων θα πραγματοποιηθούν εργασίες και δραστηριότητες με θέμα το Μεσαίωνα (Μεσαιωνική Αρχιτεκτονική, Ενδυμασία, Ήθη-Έθιμα, Μουσική και Χοροί) καθώς και  επισκέψεις στις παραπάνω χώρες.

1o Έτος: 2013-2014

 

DSC_5336

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 1

Οκτώβριος 2013 :                                                                                                                         Προκειμένου να μελετήσουν τη Μεσαιωνική περίοδο της πόλης του Ηρακλείου μαθητές και καθηγητές επισκέφτηκαν το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και μελέτησαν τα Ενετικά μνημεία της πόλης.

Νοέμβριος 2013 :                                                                                                                      Προετομασία για την πρώτη επίσκεψη στη Ρουμανία:

1. Δημιουργία logo που θα έπαιρνε μέρος στο διαγωνισμό για το logo του προγράμματος. Η ζωγραφιά της μαθήτριας Φρεσκάκη Μαριτίνας, από το Γ4 θεωρήθηκε η καλύτερη για να αντιπροσωπεύσει το σχολείο μας. Στο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στην πρώτη συνάντηση στη Ρουμανία, αναδείχτηκε πρώτη έπειτα από ψηφοφορία, και έτσι έγινε η αφίσα του Project:

Castro2(1)

2. Δημιουργία μουσικού σήματος  που θα συμμετείχε στο διαγωνισμό στη Ρουμανία, από τους μαθητές: Ψαρουδάκη Νίκο, Β3 και Χιώτη Παράσχο, Γ4. Στο διαγωνισμό που έγινε στη Ρουμανία, έπειτα από ψηφοφορία, εκλέχτηκε το μουσικό σήμα της Τουρκίας.

3. Δημιουργία video – παρουσίασης του σχολείου και του τόπου μας, Ηράκλειο.

4. Δημιουργία παρουσίασης της Μεσαιωνικής περιόδου στην Ελλάδα, από όλη την ομάδα που συμμετέχει στο πρόγραμμα comenius.

 

 Δεκέμβριος 2013 : Η πρώτη συνάντηση, Φοξάνη, Ρουμανία (2 – 6/12/2013)

DSC00506 - Αντίγραφο (2)

                  ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 2                       Visit to Romania-video

Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2014 :                                                                                   Προετοιμασία για τη δεύτερη επίσκεψη στην Πολωνία:

Μελέτη Ελληνικών Μεσαιωνικών πόλεων – Δημιουργία σχεδίων                                               Η Μεσαιωνική πόλη του Ηρακλείου (σχέδιο της Φρεσκάκη Μαριτίνας, Γ4)

Μάρτιος 2014:  Η δεύτερη συνάντηση, Κρακοβία, Πολωνία (3 – 7/3/2014)

DSC01266Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής έγινε η παρουσίαση της μελέτης των μεσαιωνικών πόλεων κάθε χώρας και στο εργαστήριο που ακολούθησε, σχεδιάστηκε από κοινού και κατασκευάστηκε η μακέτα της μεσαιωνικής πόλης του προγράμματος:

DSC01264

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 3

Visit to Cracow – video

Μάρτιος 2014: Προετοιμασία επίσκεψης στην Ελλάδα:

1. Greek Medieval Costume – powerpoint παρουσίαση της μεσαιωνικής ενδυμασίας στον ελληνικό χώρο και στη περιοχή της Κρήτης.

2. Greek Medieval Jewellery – powerpoint παρουσίαση των μεσαιωνικών κοσμημάτων, ιδιαίτερα της Βυζαντινής περιόδου.

3. Greek Medieval Coat of Arms – powerpoint παρουσίαση των ελληνικών οικόσημων εκείνης της εποχής με ιδιαίτερη έμφαση στα κρητικά οικόσημα της ενετικής περιόδου.

Απρίλιος 2014: Η τρίτη συνάντηση στο Ηράκλειο, Ελλάδα (7 – 11/4/2014)

Κατά τη διάρκεια της τρίτης συνάντησης στην Ελλάδα, οι χώρες παρουσίασαν την ενδυμασία της μεσαιωνικής περιόδου, καθώς και διάφορα κοσμήματα.

DSC_5443

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα οικόσημα από κάθε χώρα και ακολούθησε εργαστήριο για την κατασκευή του οικόσημου του προγράμματος, με στοιχεία και από τις πέντε χώρες:

DSC_6002DSC_5941

Ενημερωτικό Δελτίο 4

Visit to Greece – video

2o Έτος: 2014-2015

Οκτώβριος 2014: Μεσαιωνικά Έθιμα 

Ασχοληθήκαμε με δυο εθιμα που έχουν τις ρίζες του στη Μεσαιωνική εποχή:                     1. το έθιμο της Καντάδας, ένα έθιμο που ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο και στο νησί μας       2. το έθιμο Μόστρα που αναβιώνει κάθε χρόνο στα Θυμιανά Χίου, την περίοδο του καρναβαλιού. Δημιουργήσαμε τα παρακάτω video:

Cantada               –Mostra

 

Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2015: Μεσαιωνικό Λεξικό

Συγκεντρώσαμε λέξεις που σχετίζονται με το μεσαίωνα και φτιάξαμε ένα πολυγλωσσικό λεξικό που αποτελείται από δύο κεφάλαια:

  • Μεσαιωνικές Λέξεις
  • Λέξεις που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή

Απρίλιος 2015 : Εκδρομή στην Πελοπόννησο

Στα πλαίσια του προγράμματος Comenius μαθητές και καθηγητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα επισκεφτήκαμε χώρους μεσαιωνικούς και αρχαιολογικούς της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας ( Επίδαυρος, Μυστράς, Μονεμβασιά, Πύλος, Ολυμπία, Ναύπακτος, Δελφοί)

P4030577 P4040713P4020161

Μάιος 2015: Επίσκεψη στη Λιθουανία (4-8/5/2015)

Θέμα της συνάντησης ήταν «Ρυθμοί του Μεσαίωνα». Ασχοληθήκαμε δηλαδή με μουσική και χορό από τη μεσαιωνική εποχή. Κάθε χώρα παρουσίασε δύο μουσικά κομμάτια και ένα χορό. Στη συνέχεια δημιουργήσαμε ένα χορό με βήματα και από τους πέντε χορούς και φτιάξαμε το χορό του προγράμματος! (video)

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 5

Ιούνιος 2015: Διαγωνισμοί

  • Διαγωνισμός Αρχιτεκτονικής, “The Medieval City

Κάθε χώρα  επέλεξε πέντε φωτογραφίες/εικόνες/σχέδια από μεσαιωνικούς χώρους και μετά από ψηφοφορία αναδείχθηκε η πιο δημοφιλής. (Πατήστε εδώ για τις εικόνες και την ψηφοφορία)

  • Διαγωνισμός Φωτογραφίας , “ Images of Medieval on Νative Land”

Κάθε χώρα επέλεξε πέντε φωτογραφίες/εικόνες/σχέδια από μεσαιωνικούς χώρους της την εποχή εκείνη και πως είναι σήμερα αυτές οι περιοχές. Μετά από ψηφοφορία αναδείχθηκε η πιο δημοφιλής. (Πατήστε εδώ για τις εικόνες και την ψηφοφορία)

 

 

 

//

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.