Μετάβαση στα σχόλια

Γνωριμία με το Μηχανισμό των Αντικυθήρων 11 Δεκεμβρίου 2015

Συντάκτης: ΛΙΟΥΤΑΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ | κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία
Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αν γυρίζαμε πίσω στο χρόνο κατά περίπου δύο χιλιάδες χρόνια και κοιτάζαμε στον ουρανό, με βεβαιότητα θα συμφωνούσαμε με την κύρια ιδέα της εποχής για τη θέση του ανθρώπου μέσα στο ουράνιο οικοδόμημα: Η Γη βρίσκεται στο κέντρο του σύμπαντος. Τα περιθώρια αμφισβήτησης της γεωκεντρικής θεωρίας είναι πολύ στενά. Οι φωνές που υποστηρίζουν το αντίθετο, βάζοντας τον Ήλιο στην ιδιαίτερη αυτή θέση της Γης, δεν τυγχάνουν ιδιαίτερης αναγνώρισης. Το έδαφος και ο χρόνος δεν είναι κατάλληλος ώστε να ανατραπεί η γεωκεντρική θεωρία που συνεχώς κερδίζει έδαφος με το να “επιβεβαιώνεται”, να τροποποιείται και να βελτιώνεται. Η χρήση των επίκυκλων στην περιγραφή της κίνησης των πλανητών ισχυροποίησε τα επιχειρήματα υπέρ της θεωρίας αυτής και εδραίωσε την κυριαρχία της για ακόμα δεκαπέντε περίπου αιώνες.

Η παρατήρηση και μόνο του ουράνιου θόλου δεν ήταν αρκετή για να καθησυχάσει τα ανήσυχα πνεύματα των φιλοσόφων της εποχής που αναζητούσαν τρόπο να συνδέσουν την περιγραφή του σύμπαντος με τα μαθηματικά. Οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι είχαν ανακαλύψει εμπειρικούς νόμους για τον υπολογισμό της θέσης και της επανεμφάνισης των πλανητών αλλά καμιά γεωμετρική εικόνα δεν συνόδευε τις παρατηρήσεις αυτές. Καθώς τα ουράνια φαινόμενα έπαιζαν ανέκαθεν σπουδαίο ρόλο στην ζωή των ανθρώπων, μέσα στην ανάγκη συσσώρευσης και συστηματοποίησης της ήδη υπάρχουσας γνώσης, γεννιέται ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων. Οι αστρονόμοι της εποχής δοκιμάζουν να προσαρμόσουν τα μαθηματικά στα κοσμολογικά μοντέλα. Μετράνε τις περιόδους περιφοράς των πλανητών και τις μεταβολές στη φαινόμενη κίνηση του Ήλιου και τη Σελήνης. Στο σημείο αυτό ο άγνωστος δημιουργός του Μηχανισμού των Αντικυθήρων επινοεί και κατασκευάζει έναν Μηχανισμό που έμελλε να αλλάξει κατά πολύ την εικόνα που είχαμε για τη Μηχανική και την Τεχνολογία στην αρχαία Ελλάδα.

Η ιστορία του Μηχανισμού των Αντικυθήρων είναι τόσο συναρπαστική, που θα καθηλώσει όποιον αρχίσει να αναζητά απαντήσεις στα ερωτήματα σχετικά με το ρόλο που επιτελούσε.  Τα απομεινάρια του Μηχανισμού των Αντικυθήρων βρίσκονται στην αίθουσα 38 της μόνιμης έκθεσης της Συλλογής Χαλκών του Αρχαιολογικού Μουσείου των Αθηνών με κωδικό αριθμό Χ15087 και μαρτυρούν τον υψηλό βαθμό ανάπτυξης της τεχνολογίας στην περίοδο των ελληνιστικών χρόνων. Πριν επισκεφθείτε το κορυφαίο αυτό τέχνημα της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας, γνωρίστε το μέσα από το video (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο – Hublot – NVP3D) στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

Τα ίχνη μιας μεγαλοφυίας

Καλώς ορίσατε στο Ιστολόγιο 3 Απριλίου 2013

Συντάκτης: ΛΙΟΥΤΑΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ | κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία
Τα σχόλια είναι κλειστά.

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο αυτό που έχει ως σκοπό την ενημέρωση της μαθητικής κοινότητας των σχολείων στα οποία εργάζομαι και όχι μόνο. Εύχομαι οι σελίδες του να αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο για Μαθητές και συναδέλφους Καθηγητές και πηγή έμπνευσης για την ενασχόληση με το μαγικό κόσμο της Διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση