Ο Ευριπίδης και το έργο του “Ελένη”

Ιαν 201226

Μια ενδιαφέρουσα εργασία μαθητών που θα βοηθήσει στην πληρέστεση κατανόηση του έργου της “Ελένης” και στη δραματουργική τέχνη του Ευριπίδη.

Μια παράσταση της “Ελένης”…

Ιαν 201225

Οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Άργους ανέβασαν την παράσταση της “Ελένης” και μάλιστα στον χώρο του αρχαίου θεάτρου της πόλης…

Ένας μουσικός από τα παλιά…

Ιαν 201225

παράσταση αυλητή από αρχαίο αγγείο

Ένας τέτοιος αυλητής συνόδευε με τη μουσική του τα τραγούδια του Χορού στις αρχαίες παραστάσεις τραγωδίας!

Η Πάροδος στην “Ελένη” του Ευριπίδη (στίχοι 192-288)

Ιαν 201225

1. Η Πάροδος είναι τραγούδι που τραγουδά ο Χορός καθώς μπαίνει για πρώτη φορά στην ορχήστρα. Ο Χορός στο αρχαίο θέατρο εμφανιζόταν με επισημότητα, με τελετουργικό τρόπο και ρυθμικά βήματα. Την Πάροδο, όπως και όλα τα τραγούδια του Χορού (δηλαδή τα Λυρικά Μέρη της τραγωδίας) συνοδεύε με τη μουσική του ένας αυλητής. Το θέαμα, λοιπόν, στις αρχαίες παραστάσεις παρουσίαζε ποικιλία, αφού συνδύαζε λόγο (υποκριτές), κίνηση (Χορός) και μουσική (τραγούδια του Χορού με τη συνοδεία του αυλητή).

2. Ο Χορός αποτελούνταν από 15 χορευτές και ήταν ένα ομοιογενές σύνολο, δηλαδή αποτελούσαν μία ομάδα ανθρώπων που είχαν κοινά χαρακτηριστικά. Ο Χορός δεν αποτελείται από 15 διαφορετικά πρόσωπα ή ρόλους, αλλά συνιστά ένα πρόσωπο και ένα ρόλο! Ο  Χορός συνήθως αποτελείται από γυναίκες ή γέροντες, τους οποίους στις αρχαίες παραστάσεις υποδύονταν πάντα άνδρες. Η σύνθεση του Χορού από γυναίκες ή γέροντες εξυπηρετεί τη δραματική οικονομία. Οι γυναίκες και οι γέροντες είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν δύναμη ή εξουσία για να επέμβουν καίρια και δραστικά ώστε να αλλάξουν τη ροή της υπόθεσης. Συνήθως αυτές οι γυναίκες ή οι γέροντες του Χορού συμμετέχουν συναισθηματικα, συμβουλεύουν, συμπάσχουν με τον τραγικό ήρωα και παρακολουθούν την πορεία του.

Εργασία: Από ποιους αποτελείται ο Χορός της “Ελένης” του Ευριπίδη; Γιατί διάλεξε αυτή τη σύνθεση ο ποιητής;


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων