ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:  ΟΔΥΣΣΕΑΣ  ΕΛΥΤΗΣ

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ  ΓΕΝΝΗΣΗΣ:  1911

ΤΟΠΟΣ  ΓΕΝΝΗΣΗΣ:  ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Η ΖΩΗ ΤΟΥ

  Τα πρώτα καλοκαίρια της ζωής του πέρασαν στην Κρήτη, τη Λέσβο και τις Σπέτσες. Τον Νοέμβριο του 1920, μετά την πτώση του Βενιζέλου, η οικογένειά του αντιμετώπισε διώξεις, εξαιτίας της προσήλωσής της στις  βενετικές  ιδέες. Ο ίδιος ο Βενιζέλος είχε στενές σχέσεις με την οικογένεια και είχε φιλοξενηθεί συχνά στην οικία της στο κτήμα του κλειδιού.. Το 1923 ταξίδεψε οικογενειακώς στην Ευρώπη, επισκεπτόμενος την Ιταλία, την Ελβετία, τη Γερμανία και τη Γιουγκοσλαβία. Στη Λωζάννη ο ποιητής είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τον εξόριστο μετά την πτώση του Ελευθέριο Βενιζέλο.

 

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ

  Το 1979 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Η αναγγελία της απονομής του βραβείου από τη Σουηδική Ακαδημία έγινε στις 18 Οκτωβρίου “για την ποίησή του, η οποία, με φόντο την ελληνική παράδοση, ζωντανεύει με αισθητοποιημένη δύναμη και πνευματική καθαρότητα βλέμματος τον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργικότητα“, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης.

 

ΕΡΓΑ

Ο ΗΛΙΟΣ Ο ΗΛΙΑΤΟΡΑΣ

ΕΞΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΤΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ

ΤΟ ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ

ΟΙ ΚΛΕΨΥΔΡΕΣ ΤΟΥ ΑΓΝΩΣΤΟΥ

https://el.wikipedia.org/wiki/

ΓΙΩΡΓΟΣ Ο.

Ε΄1ου ΔΗΜ.ΣΧΟΛ.ΣΚΥΔΡΑΣ

2015-16

 

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 

Ονοματεπώνυμο: Νίκος Καζαντζάκης

Χρονολογία γέννησης: 1883

Τόπος γέννησης: Ηράκλειο Κρήτης

Η ζωή του: Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1906 πρωτοεμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα με το μυθιστόρημα Όφις και Κρίνο. Παράλληλα με τη συγγραφή, αρθρογραφούσε σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά υπό τα ψευδώνυμα ΑκρίταςΚάρμα Νιρβαμή και Πέτρος Ψηλορείτης. Το 1907 ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι. Το 1910 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα και το 1911 παντρεύτηκε τη Γαλάτεια Αλεξίου. Ταξίδεψε πολύ στη ζωή του. Το 1953 προσβλήθηκε από μία μόλυνση στο μάτι. Τελικά έχασε την όρασή του από το δεξί μάτι. Κατηγορήθηκε ως ιερόσυλος, για αποσπάσματα του Kαπετάν Mιχάλη  και το σύνολο του περιεχομένου του Τελευταίου Πειρασμού (1953). Το 1954 η Ιερά Σύνοδος ζήτησε από την κυβέρνηση την απαγόρευση των βιβλίων του. Τελικά η Εκκλησία της Ελλάδος δεν τόλμησε να προχωρήσει στον αφορισμό του, καθώς ήταν αντίθετος σε κάτι τέτοιο ο οικουμενικός πατριάρχης Αθηναγόρας. Στον τάφο του  χαράχθηκε, όπως το θέλησε ο ίδιος, η επιγραφή:

«Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος».

 

Τιμητική διάκριση: Παγκόσμιο Βραβείο Ειρήνης (Βιέννη 28 Ιουνίου 1956), Κρατικό Βραβείο Θεάτρου (Αθήνα 1956).

Τι είπαν γι’αυτόν: «Έβαλε τον εαυτό του κάτω εξήντα χρόνια μοναξιάς, τον έστυψε κι έβγαλε την καλύτερη σταγόνα που έχουμε. Κι αν ακόμη αρνηθείς όλο του το έργο, μένει ο ίδιος ο άνθρωπος» (Αλέξης Μινωτής).

 Έργα:

Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά

Ο Καπετάν Μιχάλης

Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται

Ο Τελευταίος Πειρασμός                               Στάθης Μ.  Ε1

Ο Φτωχούλης του Θεού                    1ο Δημ.Σχολ.Σκύδρας

Αναφορά στον Γκρέκο                   https://el.wikipedia.org

 

 

Κατηγορίες: ΓΛΩΣΣΑ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση