Μερικοί απλοί κανόνες προστασίας σε περίπτωση καταιγίδας…

Αν η καταιγίδα σας βρει σε ανοικτή περιοχή…

1)Κατευθυνθείτε αμέσως στο εσωτερικό κλειστού κτιρίου (όχι κάτω από στέγαστρο ή μέσα σε ανοικτό γκαράζ). Αν δεν υπάρχει κοντά σας κτίριο μπείτε σε κλειστό αυτοκίνητο), με κλειστά παράθυρα, χωρίς να ακουμπάτε τις εσωτερικές μεταλλικές επιφάνειες.

2) Προσπαθήστε να μην είστε το ψηλότερο σημείο σε ένα ανοικτό πεδίο.
3) Σε οποιαδήποτε περίπτωση μείνετε μακριά από δένδρα.
4) Αν δεν μπορείτε να βρείτε καταφύγιο τότε πάρτε τη “θέση προστασίας από κεραυνό” δηλαδή καθίστε έτσι ώστε να ακουμπούν στο έδαφος μόνο τα δάκτυλα των ποδιών με τις φτέρνες ψηλά και ενωμένες και με τα χέρια σας καλύψτε το κεφάλι στο ύψος των αυτιών. Προσπαθήστε να είστε όσο πιο μικρός στόχος γίνεται.

6) Αν είστε στο δάσος και δεν προλαβαίνετε να μετακινηθείτε σε πιο ασφαλή περιοχή, βρείτε καταφύγιο κάτω από τα πιο χαμηλά δέντρα.

7) Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω. Το νερό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού και μπορείτε να χτυπηθείτε από κεραυνό σε αρκετή απόσταση από το σημείο επαφής του με το νερό. Αν είστε σε σκάφος, καθίστε στο κέντρο του σκάφους, μακριά από οποιοδήποτε μεταλλικό αντικείμενο.

8) Απομακρυνθείτε από οποιοδήποτε μεταλλικό αντικείμενο (στύλους, φράκτες, σύρματα για άπλωμα ρούχων). Μην ακουμπάτε πάνω σε αυτοκίνητα ή μηχανές. Αφήστε από τα χέρια σας όλα τα μεταλλικά αντικείμενα (πχ. καλάμι ψαρέματος, εργαλεία κλπ).
9) Απομακρυνθείτε από ομάδες ανθρώπων. Αν είστε με παρέα σε εξωτερικό απροστάτευτο χώρο μην στέκεστε δίπλα-δίπλα και προπαντός μην ακουμπάτε ο ένας τον άλλο.

10) Αν είστε έξω με τους φίλους σας και δείτε τα μαλλιά τους να ανασηκώνονται ή νιώσετε στο δέρμα σας τσιμπήματα αυτό σημαίνει ότι είστε σε κίνδυνο γιατί ηλεκτρικό φορτίο συγκεντρώνεται κάπου κοντά σας. Ο κεραυνός μπορεί να χτυπήσει από στιγμή σε στιγμή.

Αν η καταιγίδα σας βρει μέσα στο σπίτι…

1)       Μείνετε μακριά από ηλεκτρικές συσκευές (ακόμα και από το ψυγείο!) γιατί ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα στο σπίτι από τα καλώδια του ηλεκτρικού ρεύματος.

2)       Βγάλτε τις συσκευές από την πρίζα.

3)       Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο  γιατί ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από την τηλεφωνική γραμμή και να σας χτυπήσει.

4)       Μην κάνετε μπάνιο και μην πλένετε άλλα αντικείμενα.

5)       Μη  στέκεστε κοντά στα παράθυρα.

    http://www.meteo.gr/

                                                           http://www.gscp.gr/

Κατηγορίες: ΦΥΣΙΚΑ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση