Τα συναισθήματα αποτελούν μια πλούσια και πολυπλοκότατη διάσταση της ανθρώπινης εμπειρίας. Είναι σαν ποτάμια συναισθημάτων που διαπλέκονται στον ψυχισμό μας, καταφέρνοντας να μας καθοδηγούν σε κάθε στιγμή της ζωής μας. Από τη χαρά μέχρι τη θλίψη, τα συναισθήματα είναι ουσιώδης συνιστώσα του ανθρώπινου ψυχισμού. Η χαρά είναι ίσως το πιο φωτεινό από όλα τα συναισθήματα. Είναι η αίσθηση της ευτυχίας, η στιγμή που ο χρόνος σταματά και όλα τα προβλήματα φαίνονται μικρά. Είναι η αίσθηση που μας κάνει να θέλουμε να μοιραστούμε τη χαρά μας με τον κόσμο. Από την άλλη πλευρά, η θλίψη είναι ένα συναίσθημα βαθιάς αγωνίας. Είναι το βάρος στην καρδιά μας που μας υπενθυμίζει την αμφισβήτηση και την αβεβαιότητα της ζωής. Όμως, ακόμα και η θλίψη έχει τον δικό της ρόλο στην ανθρώπινη ψυχολογία, βοηθώντας μας να αντιληφθούμε τη βαθύτερη σημασία της απώλειας και της αλλαγής.
Στο πλαίσιο της ανάπτυξης των σχέσεων και της ενσυναίσθησης των μαθητών/τριων αλλά και της διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων με σκοπό την πρόληψη, σήμερα στις 4/3/2024, ημέρα Δευτέρα αφιερώσαμε ένα δίωρο και ασχοληθήκαμε με τα συναισθήματα, τις εκφράσεις τους και τις αιτίες που τα προκαλούν. Αρχικά μέσω ενός φύλλου εργασίας τα αναγνωρίσαμε και τα δραματοποιήσαμε. Μάλιστα, είχαμε συντροφιά μας την ψυχολόγο του σχολείου μας, κυρία Ελεωνόρα, η οποία μας εξήγησε και μας παρουσίασε τα 5 βασικά συναισθήματα πάνω στα οποία βασίζονται όλα τα υπόλοιπα. Μιλήσαμε για αυτά και αναφερθήκαμε βιωματικά σε παραδείγματα. Μέσω της δραματοποίησης μπήκαμε σε ρόλους παιδιών που έκαναν λάθη και ζητούν συγχώρεση, παιδιών που πληγώθηκαν σωματικά ή ψυχικά και δε δέχονταν τη συγγνώμη και παιδιών που πραγματικά μετάνιωσαν και έκαναν ό,τι μπορούσαν για να επανορθώσουν.
Τα συναισθήματα, όπως οι νότες ενός μουσικού κομματιού, δημιουργούν μια πανίσχυρη συμφωνία που αναδεικνύει την ποικιλομορφία της ανθρώπινης ψυχής. Και ενώ περνάμε από διάφορες συναισθηματικές καταστάσεις, η ικανότητά μας να κατανοούμε και να αποδεχόμαστε αυτά τα συναισθήματα είναι η βάση για μια πλούσια, εμπλουτισμένη ζωή. Για αυτό τον σκοπό είναι θεμιτό οι μικροί μας μαθητές από την τρυφερή ηλικία της Α’ τάξης να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους και να μάθουν να τα διαχειρίζονται και να τα μοιράζονται. Η εν λόγω δράση έδωσε έναυσμα για το άνοιγμα των παιδιών και την έκθεσή τους στην ομάδα καθώς και τους έδωσε επιλογές διαχείρισης των λαθών τους με στόχο την αρμονική συνύπαρξη όλων των μελών της ομάδας. Ευχαριστούμε την ψυχολόγο μας!
Παζλ, Μαθηματικά ή και τα δύο;
Σήμερα στις 5/3/2024 οι μικροί μαθητές της Α’ τάξης ήρθαν αντιμέτωποι με το δίλημμα παζλ ή μαθηματικά. Και επέλεξαν και τα δύο. Τα παζλ αποτελούν εκπαιδευτικά παιχνίδια που προάγουν την ανάπτυξη πολλών διαφορετικών ικανοτήτων και είναι ένα εξαιρετικό μέσο για τη διασκέδαση και την εκπαίδευση ταυτόχρονα. Ανάλογα με τον τύπο του παζλ και το επίπεδο δυσκολίας, οι επιδράσεις στις ικανότητες μπορεί να ποικίλουν. Ενισχύουν την ικανότητα των παιδιών να αναγνωρίζουν μοτίβα, να εξελίσσουν τον συλλογισμό, και να ενεργοποιούν τη μνήμη τους. Με τον τρόπο που το φτιάξαμε όμως ήρθαμε πιο κοντά ο ένας στον άλλον αλλά και εξασκηθήκαμε στις προσθέσεις! Κάθε ομάδα πήρε μερικά κομματάκια παζλ όσα ήταν και τα παιδιά της ομάδας και αμέσως έπρεπε να λύσουν την πρόσθεση με τον τρόπο που ταίριαζε στον καθένα. Όποια ομάδα τελείωνε ερχόταν στην έδρα όπου βρισκόταν το ταμπλό του παζλ και ανακοίνωνε τις προσθέσεις και τα αποτελέσματα τους. Αν ήταν σωστά έψαχνε να βρει που θα βάλει το κομματάκι του και με βάση την εικόνα και το σχήμα του κομματιού αλλά και με βάση το αποτέλεσμα αφού στο ταμπλό του παζλ ήταν γραμμένοι αριθμοί που αντιστοιχούσαν στα αποτελέσματα των προσθέσεων. Σιγά σιγά με την προσφορά όλης της τάξης και των μαθηματικών μας γνώσεων… φτιάξαμε το δικό μας παζλ.
Ημέρα Δράσης κατά του σχολικού εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας
Ο σχολικός εκφοβισμός αναφέρεται σε μια μορφή αρνητικής συμπεριφοράς που στοχεύει ένα παιδί ή έναν εφήβο στο σχολικό περιβάλλον. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να είναι φυσική, ψυχολογική ή και τα δύο.
Οι μορφές του σχολικού εκφοβισμού περιλαμβάνουν τον λεκτικό εκφοβισμό, τη σωματική βία, την κοινωνική απομόνωση, τον κυβερνοεκφοβισμό (μέσω του Διαδικτύου) και άλλες μορφές επιθετικής συμπεριφοράς. Οι συνέπειες του σχολικού εκφοβισμού μπορεί να είναι σοβαρές και να επηρεάζουν την ψυχολογική και σωματική υγεία του θύματος.
Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε τη σημασία της πρόληψης και της ενεργού αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού. Εκπαιδευτικοί, γονείς και παιδιά πρέπει να εργαστούν από κοινού για να δημιουργήσουν ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον στα σχολεία. Επιπλέον, η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση σχετικά με το θέμα μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των περιπτώσεων σχολικού εκφοβισμού. Για αυτό το σκοπό και με αφορμή την ημέρα δράσης κατά του σχολικού εκφοβισμού οι μαθητές της Α’ και της ΣΤ’ τάξης αφού είδαν κάποιο βίντεο ως έναυσμα για τον σχολικό εκφοβισμό, συζήτησαν για το πως πρέπει να συμπεριφέρονται, να μιλάνε και να παίζουν ώστε να είναι όλοι ασφαλείς σωματικά και ψυχικά και ευτυχισμένοι. Αμέσως μετά χωρισμένοι σε ομάδες σκέφτηκαν κάποια συνθήματα/ μηνύματα με θετικό πρόσημο και τα κατέγραψαν σε χαρτάκια. Τα κολλήσαμε σε ένα μπαλόνι το οποίο απελευθερώσαμε ψηλά στον ουρανό ώστε να φτάσουν τα όμορφα λόγια μας και τα θετικά μας μηνύματα σε όλα τα παιδιά και τους εφήβους. Είπαμε όχι στη βία, ναι στη φιλία!