Πληροφορική στην Εκπαίδευση

Μαρία Δήμητρα Κωνσταντοπούλου – Καθηγήτρια Πληροφορικής

Ενεργοποιήθηκε ο μεγαλύτερος υπερυπολογιστής με 1 εκ. επεξεργαστές που λειτουργεί σαν τον ανθρώπινο εγκέφαλο

Κάτω από: Υλικό | ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡ
Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2018 9:02 μμ |  Με ετικέτα |

SpiNNaker manchester

Χρειάστηκαν δέκα χρόνια για το Πανεπιστήμιο του Manchester να σχεδιάσει, να κατασκεύασει και να ενεργοποιήσει τον υπερυπολογιστή SpiNNaker, εφοδιάζοντάς τον με ένα εκατομμύριο επεξεργαστές για να λειτουργεί όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Η ενεργοποίηση του SpiNNaker (Spiking Neural Network Architecture) έγινε στις 2 Νοεμβρίου και μπορεί να πραγματοποιεί πάνω από 200 εκατομμύρια ενέργειες ανά δευτερόλεπτο, με τους επεξεργαστές του να φτάνουν το 1 εκατομμύριο και το κάθε τσιπ να αποτελείται από 100 εκατομμύρια ημιαγωγούς. Όλα αυτά ακούγονται πολύ εντυπωσιακά ειδικά αν σκεφτούμε ότι χρειάστηκαν 20 χρόνια για τη σύλληψη αυτής της ιδέας και δέκα χρόνια κατασκευής η οποία χρειάστηκε χρηματοδότηση 15 εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας, με την υποστήριξη του EPSRC και του European Human Brain Project.

Ένα από τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του είναι πως μπορεί να πραγματοποιεί εξομοίωση της λειτουργίας περισσότερων βιολογικών νευρώνων από οποιοδήποτε άλλο υπολογιστή στον κόσμο και σε πραγματικό χρόνο. Οι νευρομορφικοί υπολογιστές είναι συστήματα με ηλεκτρονικά κυκλώματα τα οποία μιμούνται τις εξάρσεις ηλεκτροχημικής ενέργειας που χρησιμοποιούν οι βιολογικοί νευρώνες για να επικοινωνούν στο νευρικό σύστημα του σώματος.

Η διαφορά των συμβατικών ηλεκτρονικών υπολογιστών με το SpiNNaker είναι πως ενώ αυτοί επικοινωνούν στέλνοντας μεγάλο όγκο πληροφοριών από το ένα σημείο στο άλλο μέσω δικτύου, ο υπερυπολογιστής της Σχολής Επιστημών Υπολογιστών του The University of Manchester χρησιμοποιεί την παράλληλη επικοινωνία του εγκεφάλου που στηρίζεται στην ταυτόχρονη αποστολή αναρίθμητων πακέτων πληροφοριών σε χιλιάδες διαφορετικούς προορισμούς.

Ο καθηγητής της Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου, Steve Furber, δήλωσε πως ο υπολογιστής αυτός λειτουργεί περισσότερο σαν ανθρώπινος εγκέφαλος παρά σαν συμβατικός υπολογιστής, καταφέρνοντας το “στήσιμο” του ενός εκατομμυρίου επεξεργαστών σε έναν υπολογιστή για να εκτελεί εφαρμογές μοντέλου εγκεφάλου σε πραγματικό χρόνο.

Σκοπός των δημιουργών του SpiNNaker είναι η εξομοίωση της λειτουργίας 1 δισ. βιολογικών νευρώνων σε πραγματικό χρόνο, το οποίο αποτελεί το 1% της έκτασης του ανθρώπινου εγκεφάλου που αποτελείται από 100 δισεκατομμύρια νευρώνες. Επιπλέον, μια από τις χρήσεις αυτού του υπερυπολογιστή είναι η καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου, ενώ η ισχύς του χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα για τον έλεγχο του ρομπότ SpOmnibot που αξιοποιεί την ισχύ του SpiNNaker για την ερμηνεία των οπτικών πληροφοριών για να κινείται στο χώρο κατευθυνόμενο προς αντικείμενα αλλά και τη δυνατότητα να αποφεύγει εμπόδια.

Πηγή:

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προβληματισμός

Κάτω από: Χωρίς κατηγορία | ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡ
Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018 4:09 μμ |

Ένα πολύ όμορφο animation με θέμα την υπερβολική και λάθος χρήστη των μέσω κοινωνικής δικτύωσης και τις συνέπειες του cyber bulling.

Διαφορές μεταξύ διεργασιών και υπηρεσιών στα Windows

Κάτω από: Διεργασίες,Λειτουργικά Συστήματα | ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡ
Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018 10:04 πμ |

Διδάσκοντας διεργασίες στο μάθημα Λειτουργικά Συστήματα και Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων στη Β’ Τάξη των ΕΠΑΛ, έχουμε ανάγκη να διευκρινίσουμε στους μαθητές τις διακριτές έννοιες των Εφαρμογών, Διεργασιών και Υπηρεσιών. Στο παράθυρο των διεργασιών (ειδικά στα Windows 10) βλέπουν οι μαθητές αυτές τις διακριτές έννοιες, οι οποίες δεν διευκρινίζονται στο βιβλίο με λεπτομέρεια. Θα εξηγήσουμε λοιπόν τι ισχύει σε κάθε περίπτωση.

Οι επεξεργαστές έχουν πυρήνες, συνήθως πολλαπλούς πυρήνες. Ο πυρήνας είναι το μέρος του επεξεργαστή που κάνει την όποια εργασία. Τα νήματα, από την άλλη πλευρά, είναι αναθέσεις που δίδονται σε κάθε πυρήνα. Στο παρελθόν, ένας πυρήνας θα αντιστοιχούσε σε ένα νήμα, αλλά η υπερνημάτωση (hyperthreading) της Intel επιτρέπει στον πυρήνα να εργάζεται ταυτόχρονα σε πολλαπλές διεργασίες. Το Hyperthreading κάνει έναν ενιαίο πυρήνα σαν δυο ή περισσότερους εικονικούς πυρήνες, έτσι ο υπολογιστή σας θα υποθέσει ότι έχετε έναν επιπλέον πυρήνα.

Αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, τα περισσότερα από αυτά που κάνετε σε έναν υπολογιστή δεν είναι παράλληλης διεργασίας (multitasking). Οι περισσότεροι χρήστες είναι σε επεξεργαστές πολλαπλού πυρήνα, αλλά οι διεργασίες εκτελούνται η μία μετά την άλλη σε κάθε πυρήνα ή εικονικό πυρήνα.

Ωστόσο, οι επεξεργασίες και οι υπηρεσίες αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο από τον επεξεργαστή σας, αλλά όχι όμως από το λειτουργικό σας σύστημα. Η διαφορά μεταξύ μιας διεργασίας είναι ότι δηλώνεται (ανήκει) σε μια εφαρμογή με την οποία αλληλεπιδράτε άμεσα, όπως το πρόγραμμα περιήγησης ιστού ή ο messenger. Μια υπηρεσία δεν συμμορφώνεται με τους ίδιους κανόνες και γενικά τρέχει εκτός της άμεσης αλληλεπίδρασής σας – πχ. τα antiviruses, στο ρολόι του συστήματος κτλ.

  Μια εφαρμογή είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο αλληλεπιδράτε στην επιφάνεια εργασίας. Αυτό είναι που ξοδεύετε σχεδόν όλο το χρόνο σας χρησιμοποιώντας στον υπολογιστή. Chrome, Microsoft Word, Skype – είναι όλες οι εφαρμογές.

 

Μια διεργασία είναι μια παρουσία ενός συγκεκριμένου εκτελέσιμου αρχείου προγράμματος .exe. Μια δεδομένη εφαρμογή μπορεί να έχει πολλές διεργασίες που εκτελούνται ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, μερικά σύγχρονα προγράμματα περιήγησης όπως το Google Chrome τρέχουν πολλές διεργασίες ταυτόχρονα, με κάθε καρτέλα να αποτελεί ξεχωριστή παρουσία/διεργασία του ίδιου εκτελέσιμου αρχείου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι περίπλοκες εφαρμογές ενδέχεται να έχουν πολλές διεργασίες. για παράδειγμα, το Visual Studio εκτελεί μια ξεχωριστή διεργασία όταν εκτελεί κώδικα από την στιγμή που εμφανίζει το IDE. Ωστόσο, οι περισσότερες φορές, μια δεδομένη εφαρμογή τρέχει από μια ενιαία διεργασία. για παράδειγμα, ανεξάρτητα από το πόσα πολλά παράθυρα του Word έχετε ανοίξει, εκτελείται μόνο ένα instance του winword.exe.

Μια υπηρεσία είναι μια διεργασία που εκτελείται στο παρασκήνιο και δεν αλληλεπιδρά με την επιφάνεια εργασίας. Στα Windows, οι υπηρεσίες σχεδόν πάντα εκτελούνται ως instances της διεργασίας svchost.exe, της διεργασίας φιλοξενίας των υπηρεσιών Windows. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές φορές εξαιρέσεις σε αυτό.

 

Μερικές φορές, οι διεργασίες ενδέχεται να εκτελούνται στο παρασκήνιο χωρίς να αλληλεπιδρούν με την επιφάνεια εργασίας, χωρίς όμως να εγκαθίστανται ως υπηρεσία. Πολλοί οδηγοί συσκευών με βελτιωμένες λειτουργίες συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο. Για παράδειγμα, ένα πρόγραμμα οδήγησης touchpad θα έχει συνήθως μια διεργασία που εκτελείται, όταν ένας χρήστης συνδέεται και χειρίζεται τα ειδικά χαρακτηριστικά του touchpad, αλλά δεν είναι μια υπηρεσία και δεν εμφανίζει κανένα παράθυρο στο χρήστη.

Μερικές φορές μια εφαρμογή μπορεί να εξαρτάται από μια συγκεκριμένη υπηρεσία. Η εκτύπωση από οποιοδήποτε πρόγραμμα απαιτεί την ενεργοποίηση της υπηρεσίας ουράς εκτύπωσης. Τα πακέτα εγκατάστασης (εγκατάστασης .msi) απαιτούν την εκτέλεση της υπηρεσίας εγκατάστασης παραθύρων. Τα προγράμματα αντιμετώπισης ιών συνήθως χρησιμοποιούν μια υπηρεσία, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να εκτελούνται ακόμη και όταν ο χρήστης δεν είναι συνδεδεμένος.

Οι διεργασίες συνήθως τερματίζουν όταν κλείνει μια εφαρμογή, ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Ορισμένα προγράμματα, ιδίως προγράμματα λήψης και δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, ενδέχεται να συνεχίσουν να εκτελούνται στο παρασκήνιο χωρίς να εμφανίζονται παράθυρα. Antivirus είναι επίσης ένα παράδειγμα – αντί να χρησιμοποιούν μια υπηρεσία, πολλές εφαρμογές προστασίας από ιούς εκτελούν μια διεργασία σιωπηλά στο παρασκήνιο, η οποία εμφανίζει την εφαρμογή στο χρήστη μόνο όταν απαιτείται κάποια δράση.

Πηγές:

Steve Horton Αύγουστος 20, 2013:

https://www.reviversoft.com/blog/2013/08/processes-and-services-in-windows/

Superuser forum:

https://superuser.com/questions/209654/whats-the-difference-between-an-application-process-and-services

Υλικό 5ης Συνεδρίας Επιμόρφωσης Β1 Επιπέδου ΤΠΕ

Κάτω από: Επιμόρφωση | ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡ
Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018 8:14 μμ |  Με ετικέτα , |

Στα πλαίσια δραστηριοτήτων της 5ης συνεδρίας του επιμορφωτικού σεμιναρίου Β1 Επιπέδου ΤΠΕ έγινε παραγωγή του υλικού βασισμένου στην ακόλουθη οδηγία.

Πέραν των δραστηριοτήτων που αναφέρονται στο επιμορφωτικό υλικό, μπορούν να δημιουργηθούν και άλλες δραστηριότητες με τη χρήση υπολογιστικών φύλλων. Τυπικό παράδειγμα αποτελεί η «δημιουργία» βαθμολογιών σε μια υποθετική σχολική τάξη, με την κατάλληλη χρήση τυχαίων αριθμών και στη συνέχεια η «έκδοση αποτελεσμάτων» (ποιος ή ποια θα είναι σημαιοφόρος, ποιοι προάγονται, ποιοι μένουν στάσιμοι, ποιοι μένουν ανεξεταστέοι). Πολύ καλό παράδειγμα για τις δυνατότητες των υπολογιστικών φύλλων, αποτελεί το παρακάτω, που συνδυάζει πολλές από τις δυνατότητες των υπολογιστικών φύλλων.

Δείγμα άσκηση σε excel μαζί με τις οδηγίες υλοποίησης:

https://drive.google.com/open?id=1_zkOKtqLbiwNDoLSzqy_5XcaBpF59SHE

Κατηγοριοποίηση Γλωσσών προγραμματισμού

Κάτω από: Προγραμματισμός | ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡ
Κυριακή, 28 Ιανουαρίου 2018 3:41 μμ |  Με ετικέτα , |

Η λειτουργία των SQL joins στις Βάσεις Δεδομένων

Κάτω από: Βάσεις Δεδομένων | ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡ
Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018 12:07 μμ |

Η SQL γλώσσα χειρισμού δεδομένων στις Σχεσιακές Βάσεις Δεδομένων είναι απαραίτητη για τον χειρισμό των δεδομένων και την λήψη ομαδοποιημένων δεδομένων.

Η κατανόηση της χρήσης των ενώσεων δεδομένων ή αλλιώς των SQL Joins είναι ένα θέμα που δυσκολεύει τους άπειρους προγραμματιστές, αλλά και όσους θέλουν να μάθουν να χειρίζονται την SQL γλώσσα γενικότερα.

Πιο κάτω λοιπόν ακολουθεί ένα σχηματικό παράδειγμα του πως εκφράζεται το Join δύο πινάκων, ανάλογα με το σύνολα δεδομένων που επιθυμούμε να συμπεριλάβουμε στο στιγμιότυπο που θα αντλήσουμε από την βάση δεδομένων.

Γενικά ισχύει:

 

Ειδικότερα:

Μονάδες μέτρησης πληροφορίας και Πολλαπλάσια

Κάτω από: bytes,Μονάδα μέτρησης πληροφορίας | ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡ
Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018 10:02 πμ |

Χρόνοι σε έναν υπολογιστή

Κάτω από: Υλικό | ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡ
Παρασκευή, 5 Ιανουαρίου 2018 4:47 μμ |  Με ετικέτα , , |

Αν συγκρίναμε τους χρόνους που εμπλέκονται διάφορες λειρτουργίες του υπολογιστή και τους συγκίναμε μεταξύ τους θα καταλήγαμε στα ακόλουθα συμπεράσματα.

Τα σχόλια δικά σας 🙂