Δημοσιεύθηκε στην Γενικά νέα, Γενικές πληροφορίες

Κλιματική αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να επιδεινώσει τη διάβρωση, τη μείωση της οργανικής ύλης, την αλάτωση, την απώλεια βιοποικιλότητας του εδάφους, τις κατολισθήσεις, την απερήμωση και τις πλημμύρες.

κλιματικη αλλαγη κλιματικη αλλαγη 2 κλιματικη αλλαγη 3

 



Λήψη αρχείου

 

Δημοσιεύθηκε στην Γενικές πληροφορίες

Τρύπα του όζοντος

Τρύπα του όζοντος ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο το στρώμα του όζοντος που βρίσκεται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης (στρατόσφαιρα) μειώνεται σε πάχος πάνω από την Ανταρκτική. Παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 1985.

images Χωρίς τίτλο

Δημοσιεύθηκε στην Γενικά νέα

Ποσειδώνας

Στην ελληνική μυθολογία ο Ποσειδώνας (αρχ. ελλην. Ποσειδῶν) είναι ένας από τους κύριους Ολύμπιους Θεούς, ο υπέρτατος θεός των υδάτων, (λιμνών, ποταμών, πηγών) και κατ’ επέκταση της θάλασσας (εξ ου και Πελαγαίος καλούμενος). Γαιήοχος, Ενοσίχθων, Εννοσίγαιος, Μοχλευτήρ, Σεισίχθων, Δαμασίχθων, κλπ.

φωτο ποσειδωνας

 



Λήψη αρχείου

 

Δημοσιεύθηκε στην Εγγραφές

ΕΓΓΡΑΦΕΣ 2023-2024

ΕΓΓΡΑΦΕΣ   ΣΤΟ   ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Οι εγγραφές στο Νηπιαγωγείο για το νέο σχολικό έτος 2023-2024 θα γίνουν σύμφωνα με την Αρ. Πρωτ: Φ.6/15035/Δ1 /09-02-2023 εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ από 01/3/2022 έως 20/3/2022 με Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής την οποία  θα υποβάλλει ο γονέας/κηδεμόνας για το Νηπιαγωγείο που ανήκει, βάσει της διεύθυνσης κατοικίας του σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας του Νηπιαγωγείου, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://proti-eggrafi.services.gov.gr/. Σε περιπτώσεις γονέων/κηδεμόνων που αδυνατούν να κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής υπηρεσίας η αίτηση μπορεί να υποβληθεί με παρουσία στο Νηπιαγωγείο. Για τον σκοπό αυτό η Προϊσταμένη του νηπιαγωγείου εισέρχεται στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) και καταχωρίζει την αίτηση σύμφωνα με τα δικαιολογητικά που προσκομίζουν οι γονείς/κηδεμόνες.

Εγγραφές μετά τις 20 Μαρτίου θεωρούνται εκπρόθεσμες και χρειάζονται την έγκριση του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Πάτρα.

Εγγράφονται τα προνήπια που έχουν γεννηθεί το 2019 και η φοίτηση είναι υποχρεωτική (Η εγγραφή των νηπίων στο δεύτερο έτος του Νηπιαγωγείου γίνεται αυτεπάγγελτα.).

Για τα παιδιά που θα εγγραφούν πρώτη φορά απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσετε στο σχολείο είναι :

  • Επίδειξη του βιβλιαρίου υγείας του παιδιού ή προσκόμιση άλλου στοιχείου π.χ. βεβαίωσης που να φαίνεται ότι έγιναν τα εμβόλια.
  1. Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή. (Α.Δ.Υ.Μ) αφορά στα ιατρικά, θα παραληφθεί από το σχολείο και θα επιστραφεί σε εύλογο χρονικό διάστημα.
  2. Βεβαίωση Φοίτησης από τον Διευθυντή/ντρια της συστεγαζόμενης σχολικής μονάδας εφόσον υπάρχει/χουν άλλα τέκνα που φοιτά/τούν σε συστεγαζόμενη σχολική μονάδα.
  3. Απόδειξη από ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λπ), μισθωτήριο συμβόλαιο ή άλλο δημόσιο πρόσφατο έγγραφο στο όνομα του πατέρα ή της μητέρας  από το οποίο προκύπτει η διεύθυνση κατοικίας.
  4. Υπεύθυνη δήλωση του έτερου γονέα με την οποία προκύπτει η έγγραφη συναίνεση για την εγγραφή του παιδιού ( συστήνεται να είναι από το gov.gr ή επικυρωμένη από ΚΕΠ).
  5. Βεβαίωση από ΚΕΣΥ, ή δημόσιο ιατροπαιδαγωγικό κέντρο ή άλλη αρμόδια δημόσια υπηρεσία, εφόσον υπάρχει, σε περιπτώσεις μαθητών/τριών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

 

Τηλ. σχολείου:  26910-29520

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σχολείου: mail@nipkoulour.ach.sch.gr

Ώρες επικοινωνίας: 12:00-13:00

 

Eπίσκεψη στο σχολείο κατόπιν ραντεβού.

 



Λήψη αρχείου

Δημοσιεύθηκε στην Γενικά νέα, Γενικές πληροφορίες

Αφροδίτη

Η Αφροδίτη κατά την αρχαία ελληνική μυθολογία και θρησκεία είναι η θεά του έρωτα, της ομορφιάς, της σεξουαλικότητας, της ηδονής και της τεκνοποίησης. Η αντίστοιχη θεότητα των Αρχαίων Ρωμαίων ήταν η Βένους (λατινικά: Venus),[1] ενώ παρουσιάζει και πολλά κοινά στοιχεία με την αιγυπτιακή θεά Άθωρ.[2] Σε αυτήν οφείλει το όνομά του ο πλανήτης Αφροδίτη.[3]

Ο μύθος

Όπως συμβαίνει με πολλές αρχαιοελληνικές θεότητες, υπάρχουν περισσότεροι του ενός μύθοι αναφορικά με την προέλευσή της. Σύμφωνα με τη Θεογονία του Ησίοδου,[4] γεννήθηκε όταν ο Κρόνος απέκοψε τα γεννητικά όργανα του πατέρα του, Ουρανού, και τα πέταξε στη θάλασσα. Από τον αφρό προήλθε η θεά, εξ’ ού και το όνομά της. Κατά την Ιλιάδα του Ομήρου, είναι κόρη του Δία και της Διώνης. Ο Πλάτων υποστηρίζει στο «Συμπόσιον» πως αμφότερες οι αφηγήσεις είναι έγκυρες, αλλά αναφέρονται στη γέννηση διαφορετικών οντοτήτων: της Ουρανίας και της Πανδήμου Αφροδίτης, προστάτιδες του πνευματικού πλατωνικού εξειδανικευμένου και σαρκικού ηδονιστικού έρωτα αντίστοιχα. Παρόλο που οι εκδιδόμενες γυναίκες θεωρούσαν την Αφροδίτη προστάτιδά τους, η δημόσια λατρεία της ήταν σοβαρή, ιεροπρεπής και απέριττη.

Εξαιτίας της ομορφιάς της και του σωματικού της κάλλους, οι άλλοι θεοί φοβήθηκαν ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ τους για να κερδίσουν την εύνοιά της θα οδηγούσε σε πόλεμο. Συνεπώς ο Δίας κανόνισε τον γάμο της με τον Ήφαιστο, ο οποίος, εξαιτίας της ασχήμιας και των δυσμορφιών του, δεν εκλαμβανόταν ως απειλή. Η Αφροδίτη είχε, ωστόσο, πολλούς εραστές, τόσο θεούς, όπως ο Άρης, όσο και ανθρώπους, όπως ο Αγχίσης. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον μύθο του Έρωτα και της Ψυχής, ενώ προκάλεσε τη γέννηση του Άδωνη, ο οποίος έγινε αργότερα εραστής της. Θεωρείται μητέρα πολλών ακόμη μικρότερων θεοτήτων και οντοτήτων. Στον Τρωικό Πόλεμο, τον οποίο σε μεγάλο βαθμό πυροδότησε βοηθώντας τον Πάρη να απαγάγει την Ωραία Ελένη, η θεά τάχθηκε με το μέρος των Τρώων.

Ιερά όντα της θεάς ήταν η μυρτιά, τα περιστέρια, τα σπουργίτια, τα άλογα και οι κύκνοι. Η Αφροδίτη είναι επίσης γνωστή ως Κυθέρεια και Κύπριδα από τους δύο βασικούς τόπους λατρείας της, τα Κύθηρα και την Κύπρο, που υποστήριζαν ότι αποτελούν τον τόπο γέννησής της. Χάρις στον μύθο της ανάδυσής της από τη θάλασσα η Αφροδίτη λατρευόταν ευρέως ως προστάτιδα των ναυτικών, με τα επίθετα Πελαγία, Ευπλοία και Θαλασσία. Λόγω του δεσμού της με τον θεό Άρη, λατρεύτηκε παραδόξως και ως πολεμική θεότητα στη Σπάρτη με το επίθετο Αρεία, ενώ οπλισμένη απεικονιζόταν και η Ουράνια Αφροδίτη στα Κύθηρα. Πολλές τοπικές λατρείες της απέδιδαν διάφορα ονόματα και παραδόσεις, εντούτοις, οι Αρχαίοι Έλληνες αναγνώριζαν πως οι δοξασίες αυτές αναφέρονταν σε μία κοινή θεά, την Αφροδίτη.

afroditi 2 afroditi 1