Εορτασμός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Κρηνίτσα Τρικάλων

 

Της Μαριάννας Αποστόλου, Προέδρου Επιμορφωτικού
Πολιτιστικού Συλλόγου Κρηνίτσας
H eikona   Την Τετάρτη 6 Αυγούστου στην Κρηνίτσα γιορτάστηκε με λαμπρότητα η γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και το ομώνυμο ξωκλήσι είχε την τιμητική του. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν ο Σωτήρης, η Σωτηρία, η Ευμορφία και η Μόρφω.

Πλήθος πιστών κατέκλυσε τον καταπράσινο λόφο, όπου είναι κτισμένο το ξωκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος κατά τον Εσπερινό της Τρίτης, 5 Αυγούστου. Μετά τον Εσπερινό προσφέρθηκε στους πιστούς το καθιερωμένο ντοματόρυζο που το απόλαυσαν και φέτος όπως κάθε χρόνο. Ανήμερα της εορτής οι πιστοί παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία, κοινώνησαν και πήραν αντίδωρο, αρτοκλασία και λουκούμι. Ακούσανε με αυλάβεια το απολυτίκιο της ημέρας:

«Μετεμορφώθης ἐν τῷ ὄρει Χριστὲ ὁ Θεός, δείξας τοῖς Μαθηταῖς σου τὴν δόξαν σου, καθὼς ἠδύναντο. Λάμψον καὶ ἡμῖν τοῖς ἁμαρτωλοῖς, τὸ φῶς σου τὸ ἀΐδιον, πρεσβείαις τῆς Θεοτόκου, φωτοδότα δόξα σοι».

Εκείνη την ημέρα στο χωριό μας, που είναι αγροτική περιοχή φέρουν και τα πρώτα σταφύλια για να ευλογηθούν και στη συνέχεια μοιράζονται στους πιστούς. Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος είναι από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης. Στην Καινή Διαθήκη (Ματθαίου ιζ’ 1-13, Μάρκου θ’ 2-12, Λουκά θ’ 28-36) αναφέρεται ότι ο Χριστός πήρε μαζί του τους μαθητές του Πέτρο, Ιάκωβο και Ιωάννη και ανέβηκαν μαζί σ’ ένα βουνό, πιθανώς το Θαβώρ της Γαλιλαίας, για να προσευχηθούν. Οι τρεις μαθητές, κουρασμένοι από την δύσκολη πορεία, κάθισαν να ξεκουραστούν και τους πήρε βαθύς ύπνος.

Όταν ξύπνησαν, αντίκρισαν το πρόσωπο του Κυρίου που άστραφτε σαν τον ήλιο και τα φορέματά του ήταν λευκά σαν το χιόνι. Τον περιστοίχιζαν και συνομιλούσαν μαζί Του δύο άνδρες, ο Μωυσής και ο Ηλίας, δύο από τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Μέχρι τον 4ο αιώνα η Μεταμόρφωση του Χριστού γιορταζόταν πριν από το Πάσχα, αλλά από την ημέρα των εγκαινίων του Ναού της Μεταμορφώσεως που ίδρυσε στο Θαβώρ η Αγία Ελένη, μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου. Την ημέρα αυτή επιτρέπεται η κατάλυση ιχθύος.

Και του χρόνου να είμαστε καλά!!!

Artoklasia   O papa Giorgis   Ta stafilia   Antidoro ke artoklasia

2 Oi pistoi   Oi pistoi   Proskinima   To esoteriko tou naou

Κατηγορίες: Κρηνίτσα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση