28η Οκτώβρη Σχ. έτους 2024-25

Γιορτή της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο 8ο ΓΕΛ Τρικάλων σχ. έτους 2024-25

Της Μαριάννας Αποστόλου

Οι συνάδελφοι που ανέλαβαν φέτος τη γιορτή στο 8ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων μας κατέπληξαν με την προσέγγιση της γιορτής που αφορούσε την εμπλοκή της πόλης και της ευρύτερης περιοχής μας στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, όπως και τις επιπτώσεις της πολεμικής σύρραξης στην τοπική μας κοινωνία.

28η Οκτωβρη

Στο 1ο μέρος της γιορτής έγινε ανάγνωση του πρακτικού από την φιλόλογο Μαργαρίτα Πατουλιώτη, ορισμός σημαιοφόρων, παραστατών, παράδοση της σημαίας από τη διευθύντρια κ. Μαριάννα Αποστόλου…βράβευση των μαθητών/τριών … αριστεία …. βραβεία… χειροκροτήματα… Συγχαρητήρια αγαπητοί μας μαθητές και αγαπητές μας μαθήτριες, οι καρποί της γνώσης πάντα τα καλύτερα εφόδια για τη μετέπειτα ανοδική πορεία σας…

Η σημαία

Στο 2ο μέρος οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, κ. Μαργαρίτα Πατουλιώτη και κ. Χρήστος Κογιάννης, που ήταν επιφορτισμένοι με τη διοργάνωση της εκδήλωσης, είχαν μια καινοτόμα ιδέα να προσεγγίσουμε τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου 1940 μέσα από μία διαφορετική οπτική γωνία σε σχέση με ότι γινόταν μέχρι σήμερα. Συζητήσαμε και αποφασίσαμε να καλέσουμε τον τ. Γυμνασιάρχη του 7ου Γυμνασίου Τρικάλων κ. Δημήτριο Κωνσταντινίδη, εκπαιδευτικό, ιστορικό – ερευνητή και συγγραφέα να προβάλλει μία σειρά σπάνιων αλλά και ανέκδοτων φωτογραφιών που αφορούσε την εμπλοκή της πόλης μας στον ελληνοϊταλικό πόλεμο και τις επιπτώσεις της πολεμικής σύρραξης στην τοπική μας κοινωνία.

ο Δ. Κωνσταντινίδης

Ο κ. Κωνσταντινίδης ήταν συγκινημένος που μετά από λίγα χρόνια έβλεπε τους μαθητές /τις μαθήτριες του 7ου Γυμνασίου Τρικάλων (κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Γυμνασιάρχη) τώρα να φοιτούν στο 8ο Λύκειο Τρικάλων έφηβοι/ έφηβες, ώριμοι και αλλαγμένοι. Με τη διατύπωση του κεντρικού θέματος «Τα Τρίκαλα στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο» προσδιορίστηκε η οπτική γωνία από την οποία επιλέχθηκε να ερευνηθεί το τοπικό ιστορικό παρελθόν και τα στοιχεία εκείνα που οδήγησαν στην απάντηση του κεντρικού ερωτήματος, δηλαδή στο ιστορικό συμπέρασμα και στη συγκρότηση του ιστορικού λόγου. Η ενεργός συμμετοχή όλων μας στη παρουσίαση της εκδήλωσης επιβεβαίωσε την άποψη των ιστορικών ότι «…η μνήμη, όταν ακουμπά και πιάνει κουβέντα με την ιστορία, δυναμώνει και φωτίζει τον χρόνο….». Τη γιορτή παρουσίασαν οι μαθήτριες Αργυροπούλου Κρίστι και Πάτα Κασσιανή. Η χορωδία μας μετέφερε νοερά στην «Αλβανία» με τα «Παιδια της Ελλάδας», τον «Ναπολιτάνο» και τις «Γυναίκες Ηπειρώτισσες». Τη χορωδία συνόδευσε με το ακορντεόν η κ. Βούλγαρη η οποία είχε και την επιμέλεια της χορωδίας.

Η χορωδίαΝοιώθουμε υπερηφάνεια και δίνουμε βουβή υπόσχεση για μια κοινωνία αλληλεγγύης και ευημερίας ως απόγονοι ηρώων χρέος μας να δείξουμε εθνική ενότητα και ομοψυχία. Η δημοκρατία, η αλληλεγγύη, η ανιδιοτέλεια, η φιλοπατρία, η αγάπη, η δικαιοσύνη, ο σεβασμός στην παράδοση και στον πολιτισμό μας ας αναδειχτούν σε θεμελιακές αξίες της κοινωνίας μας. Απλές λέξεις, τεράστιο το νόημά τους. Έτσι μόνο θα αντισταθούμε σε κάθε ξενόφερτη αλλοίωση και θα οικοδομήσουμε ένα μέλλον για τα παιδιά μας για τον συνάνθρωπό μας. Στην πορεία μας αυτή ας στηθεί φωτεινός σηματοδότης ο ανώνυμος ανθυπολοχαγός της Αλβανίας που… Ήταν γενναίο παιδί!!! Mε τον αέρα του άντρα στην περπατηξιά … Και το στόμα του, μικρό πουλί ακελάηδιστο… Βρόντηξαν τα βουνά της Αλβανίας. Δεν έκλαψαν. Γιατί να κλάψουν; Ήταν γενναίο παιδί!!! Είναι γενναίοι οι Έλληνες!!!

Αγαπητοί μαθητές/ριες, αγαπητοί συνάδελφοι / συναδέλφισσες, αγαπητοί υπεύθυνοι της γιορτής: Χρήστο και Μαργαρίτα, συντελεστές ήχου: Σεραφείμ και Βαγγέλη, αγαπητή υπεύθυνη της χορωδίας: Αναστασία, σας ευχαριστούμε θερμά … ήταν μια γιορτή αλλιώτικη, από αυτές τις γιορτές που μας συγκινούν με τις μνήμες, χωρίς πατριωτικές εξάρσεις, με αυθεντικότητα, τοπικό χρώμα και ευαισθησία. Η γιορτή έκλεισε με ένα γερό χειροκρότημα για τον κ. Δημήτριο Κωνσταντινίδη που έδωσε στην γιορτή μας τοπικό χρώμα και έδειξε τη σημαντικότητα της τοπικής ιστορίας.  Και του χρόνου !!!

Οι μαθητές τριες Οι συνάδελφοι

Κατηγορίες: 8ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων, Δημοσιεύσεις, Μαριάννα Αποστόλου | Γράψτε σχόλιο

1ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

8ο ΓΕΛ Τρικάλων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας με τίτλο: «Οι αθέατες πλευρές της  ενδοσχολικής βίας. Προσεγγίσεις και καλές πρακτικές». Στόχοι του συνεδρίου είναι ο εμπλουτισμός της σύγχρονης βιβλιογραφίας σε θεματικές σχετικές με την ενδοσχολική βία, επιστημολογικές και φιλοσοφικές προσεγγίσεις, εκπαιδευτική έρευνα, πρόληψη, αντιμετώπιση, δικαιώματα του παιδιού, παιδική προστασία, φύλο, σχολείο, οικογένεια, πρόγραμμα σπουδών, επιμόρφωση, συμβουλευτική, Ειδική Αγωγή, ευάλωτες ομάδες (πρόσφυγες, μετανάστες, ρομά), Διαδίκτυο, αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, σύνδεση με την Παιδική Λογοτεχνία, καινοτόμες διδακτικές πρακτικές και μεθοδολογίες, διδακτικά σενάρια. Το Συνέδριο ήταν υβριδικό, με δια ζώσης κεντρικές ομιλίες και εργαστήρια. Επίσης δια ζώσης και εξ αποστάσεως συνεδρίες με προφορικές εισηγήσεις. Οι διοργανωτές/τριες διασφάλισαν έτσι περισσότερες ευκαιρίες έκφρασης και αλληλεπίδρασης των συμμετεχόντων/ουσών. Συμμετείχαν από το 8ο  ΓΕΛ Τρικάλων η Διευθύντρια Μαριάννα Αποστόλου και ο Υποδιευθυντής Σαμορέλης Σεραφείμ με τίτλο εισήγησης:

«Ο ρόλος της Διεύθυνσης του σχολείου στην αντιμετώπιση και πρόληψη της σχολικής βίας»

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας λόγω των ποικίλων γενεσιουργών αιτιών του, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από τους εκπαιδευτικούς ή τους γονείς, αλλά οφείλει να ενεργοποιήσει συνολικά την κοινωνία, ώστε να καταστεί εφικτή η πρόληψή του. Σε κάθε περιστατικό σχολικού εκφοβισμού, τόσο το θύμα όσο και ο θύτης, για να αναπτυχθεί και να αποκατασταθεί η σχέση και η επικοινωνία μεταξύ τους, χρειάζονται βοήθεια. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι σαφώς καταλυτικός για την εκτόνωση του φαινομένου. Για να αντιμετωπιστεί ένα φαινόμενο ενδοσχολικής βίας χρειάζεται να έχουμε υπόψη μας ότι η σχολική κοινότητα αποτελείται από άτομα με διαφορετικό κοινωνικό, πολιτισμικό, οικογενειακό και ατομικό υπόβαθρο. Επομένως, το σχολικό κλίμα θα πρέπει να βασίζεται σε κοινές αξίες και όρια σχετικά με την ανεκτικότητα και τον σεβασμό που θα ορίζουν κάθε σχολική δραστηριότητα. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνηθεί ο ρόλος της Διεύθυνσης ενός σχολείου για την πρόληψη και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού. Για τη διαχείριση των περιστατικών του σχολικού εκφοβισμού τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης αφορούν διαφορετικές ομάδες-στόχο: μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς, σχολείο/διοίκηση, οικογένεια, φυσικό περιβάλλον, κοινότητα και όχι μόνο τους άμεσα εμπλεκόμενους.

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ: μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί, σχολείο/διοίκηση, οικογένεια, κοινότητα.

Πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την άρτια οργάνωση. Ευχαριστούμε την Επιτροπή για την επιλογή της εργασίας μας και τη δυνατότητα που μας δόθηκε να συμμετέχουμε εξ αποστάσεως.

 

Ευχόμαστε Καλή Συνέχεια στο δημιουργικό έργο τους.

Κατηγορίες: 8ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων, Δημοσιεύσεις | Γράψτε σχόλιο

Τελετή Αποφοίτησης των μαθητών/τριών της Γ’ Λυκείου του 8ου ΓΕ.Λ. Τρικάλων

Μέσα σε ατμόσφαιρα χαράς και συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η  Τελετή Αποφοίτησης των μαθητών/τριών της Γ’ Λυκείου του 8ου ΓΕΛ Τρικάλων Σχολείου μας  την Τρίτη 25 Ιουνίου 2024.

Την εκδήλωση άνοιξε η κ. Μαργαρίτα Πατουλιώτη η οποία είχε και την επιμέλεια της γιορτής, η οποία συνεχάρη τους/τις  τελειόφοιτους/ες για την ολοκλήρωση των σπουδών τους, καθώς και  για  τα αξιόλογα επιτεύγματά τους.

Η Διευθύντρια του Λυκείου  κ. Μαριάννα Αποστόλου,  αποχαιρέτισε τους/τις  τελειόφοιτους/ες  του 2024 εκ μέρους του εκπαιδευτικού προσωπικού εξήρε τις σημαντικές επιτυχίες στις ποικίλες δραστηριότητές τους και τους ευχήθηκε καλή σταδιοδρομία… όπως όλοι οι ελεύθεροι και μορφωμένοι άνθρωποι, εσείς οι ίδιοι θα πρέπει να χαράξετε την πορεία που θα ακολουθήσετε στη ζωή σας. Εσείς θα κυνηγήσετε το δικό σας όραμα! Να είστε βέβαιοι ότι θα πετύχετε! Να θυμάστε πάντα τα τρία ‘Τ’ της επιτυχίας του Οδυσσέα Ελύτη: Ταλέντο, Τόλμη, Τύχη!”

Ακολούθησαν χαιρετισμοί εκ μέρους της πρώην Δ/ντριας του Λυκείου κ. Ζωής Περιστέρη η οποία ήταν καλεσμένη στην εκδήλωση καθώς με τους/τις  τελειόφοιτους/ες  μοιράστηκε όμορφες στιγμές τα δύο προηγούμενα χρόνια, εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων με την  Πρόεδρο, κ. Νικολέτα Τρικαλιώτη  να εύχεται στους /στις  τελειόφοιτους/ες «Καλά αποτελέσματα στις Πανελλήνιες Εξετάσεις και καλή σταδιοδρομία».  Ακολούθησε η ομιλία του Προέδρου του 15μελούς, κ Αχιλλέα Αθάνατου, ο οποίος αποχαιρέτισε τους συμμαθητές/τις συμμαθήτριες του  ευχαρίστησε τους καθηγητές/τις καθηγήτριες και τους γονείς για την προσφορά και την υποστήριξή τους.

Μετά τις ομιλίες έγινε αναφορά στις σημαντικότερες επιτυχίες των μαθητών/τριών του 8ου  ΓΕΛ Τρικάλων με τον DJ να πλαισιώνει μουσικά τις ομιλίες και τις απονομές. Η Ομάδα Πετοσφαίρισης κοριτσιών κατέκτησε τον τίτλο «της πρωταθλήτριας ομάδας» σε επίπεδο νομού κι αυτό δείχνει τη δύναμη που αποκτά μια ομάδα όταν υπάρχει αγάπη, δέσιμο και αλληλοϋποστήριξη. Φυσικά δίπλα στην ομάδα πάντα ο συνάδελφος Φυσικής Αγωγής, κ. Γουσόπουλος Σωτήριος.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τις απονομές τίτλων αποφοίτησης, επαίνων, τιμητικών διακρίσεων και βραβείων. Αναμνηστικά και φωτογραφίες ήταν προσφορά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Η Τελετή Αποφοίτησης ολοκληρώθηκε με χορό και φαγητό καθώς οι γονείς και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ετοίμασαν ένα πλούσιο μπουφέ με γλυκιές και αλμυρές λιχουδιές, παγωτά,  αναψυκτικά και πολλά άλλα. Στολισμό επιμελήθηκαν οι μαθήτριες της Γ΄ Λυκείου φορτισμένες με τη γλυκιά συγκίνηση του αποχωρισμού. Το κέφι και ο χορός κράτησε μέχρι αργά και οι ευχές των παιδιών όπως αποδείχθηκε από τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων έφτασαν ψηλά και εισακούστηκαν από τον Δημιουργό.

Όπως τονίστηκε και στην παρουσίαση του θεατρικού μας το 8ο ΓΕΛ Τρικάλων καλλιεργεί «αξίες» και γνώσεις που αναπτύσσουν  το θάρρος, την υπομονή, την ευγένεια ψυχής, την αντίσταση στη μοιρολατρία, την πίστη στον Θεό, την δημοκρατία, την αλληλεγγύη, την ανιδιοτέλεια, την φιλοπατρία, την αγάπη, τη δικαιοσύνη, τον σεβασμό στην παράδοση και στον πολιτισμό, την σεβασμό προς τον άνθρωπο, την ισότητα, τη  διαφορετικότητα, την παροχή ίσων ευκαιριών, τον σεβασμό στο περιβάλλον για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής, τον σεβασμό και την αγάπη για τα ζώα, κ.ά.. Απλές λέξεις, τεράστιο το νόημά τους. Έτσι μόνο θα αντισταθούμε σε κάθε ξενόφερτη αλλοίωση  και θα οικοδομήσουμε ένα μέλλον με ανιδιοτέλεια και κοινωνική δικαιοσύνη για τα παιδιά μας, για τον συνάνθρωπό μας.

Αγαπητά μας παιδιά ζούμε σε μια εποχή που η τεχνολογία εξελίσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Επιβάλλεται «δια βίου εκπαίδευση». Ας μη μείνετε θεατές στο ταξίδι της ζωής, να μάθετε ν’ αγωνίζεστε, να ξεπερνάτε εμπόδια, να παλεύετε με τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες και να συνεχίζετε το ταξίδι σας. Αυτά που σας λέω βγαίνουν από τη δική μου πείρα, αλλά η πείρα δύσκολα μεταδίδεται και δυστυχώς δεν διδάσκεται!!!

Να περνάτε να μας βλέπετε με σεβασμό και αγάπη και να μας ενημερώνετε για την πρόοδό σας και τις επιτυχίες σας. Αυτό θα μας δίνει μεγάλη χαρά!!!

Η Διευθύντρια του Λυκείου

Μαριάννα Αποστόλου, ΠΕ05,, Πολιτισμολόγος, MSc, M.A.

 

Η Ομιλία της Διευθύντριας κ. Μαριάννας Αποστόλου

Αγαπητοί μαθητές / αγαπητές μαθήτριες της Τρίτης Λυκείου τρία χρόνια της δημιουργικής ζωής σας τα περάσατε στα θρανία του 8ου  Γενικού Λυκείου Τρικάλων . Ίσως τα καλύτερα. Μέχρι τώρα υπήρχε ξενοιασιά. Από δω και πέρα αρχίζει ο αγώνας και η έντονη προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων σας.

Από την αρχαιότητα ο Αριστοτέλης είχε αναγνωρίσει την αξία της γνώσης, υποστήριζε μάλιστα ότι η γνώση από την απουσία γνώσης έχουν τόσο μεγάλη διαφορά όση έχει η ζωή από το θάνατο. Προσπαθήσαμε λοιπόν, αυτά τα τρία χρόνια να σας εφοδιάσουμε με γνώσεις να μπορείτε να είστε ανεξάρτητοι/ες, να μπορείτε να αντιμετωπίζετε ακόμα και δύσκολες καταστάσεις και να διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας. Προσπαθήσαμε να σας διδάξουμε αρχές και αξίες που χαρακτηρίζουν τον πολιτισμό μας, όπως:  τον σεβασμό προς τον άνθρωπο – την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την αξιοκρατία, τη δικαιοσύνη, την ισότητα, τη διαφορετικότητα, την παροχή ίσων ευκαιριών, τον σεβασμό στο περιβάλλον για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής, τον σεβασμό και την αγάπη για τα ζώα, κ.ά.. Θα πάτε σε λίγο στο Πανεπιστήμιο για ανώτατες σπουδές ή όπου αλλού έχετε αποφασίσει. Στο μυαλό σας όμως να θυμάστε τα παρακάτω:

Ο Σωκράτης έλεγε «Γνώθι σαυτόν». Όλοι έχουμε δυνάμεις μέσα μας που αν τις ενεργοποιήσουμε, μπορούμε να κάνουμε θαύματα αρκεί να έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Αναζητείστε το δυναμικό που έχετε μέσα σας και θα μεγαλουργήσετε. Να αξιοποιήσετε όλες τις δυνάμεις που κρύβετε μέσα μας κι αν ψάξετε θα βρείτε ότι κρύβετε πολλές !!!

Οι προσπάθειες που θα κάνετε να έχουν πάντα μία ποιότητα. Να γίνονται βασισμένες στην αρχή του «Ευ αγωνίζεσθε». Τα μέσα που χρησιμοποιείτε για να πετύχετε κάθε σκοπό σας να είναι θεμιτά. Ο αγώνας σας να είναι καθαρός. Ο δρόμος αυτός της Αρετής μπορεί να είναι πιο αργός, πιο κουραστικός, είναι όμως πιο σίγουρος, πιο δίκαιος, πιο ανθρώπινος από το δρόμο της Κακίας,.

Ζούμε σε μια εποχή που η τεχνολογία εξελίσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Επιβάλλεται «δια βίου εκπαίδευση». Ας μη μείνετε θεατές στο ταξίδι της ζωής, να μάθετε ν’ αγωνίζεστε, να ξεπερνάτε εμπόδια, να παλεύετε με τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες και να συνεχίζετε το ταξίδι σας. Αυτά που σας λέω βγαίνουν από τη δική μου πείρα, αλλά η πείρα δύσκολα μεταδίδεται και δυστυχώς δεν διδάσκεται!!!

Να ακούτε τους γονείς σας. Αυτοί σας αγαπούν περισσότερο απ’ όλους και θέλουν πάντα το καλό σας και την επιτυχία σας. Ακόμα και όταν οι συμβουλές τους δεν σας ταιριάζουν απόλυτα ακούστε τους προσεκτικά γιατί έχουν δει περισσότερα από εσάς.

Να ζείτε με αξιοπρέπεια. Αυτό σημαίνει ότι πρώτα εσείς υπολογίζετε τον εαυτό μας και μόνο έτσι θα σας υπολογίζουν και οι άλλοι. Κάθε φορά να διαλέγετε με ποιους θα συμπορευτείτε, με ποιους θα μοιραστείτε τις χαρές σας, τις έννοιες σας, τις ανησυχίες σας, ποιες θα είναι οι παρέες σας, ποιοι θα είναι οι φίλοι σας. Γιατί σπουδαίο ρόλο στην πρόοδο σας θα παίξουν και οι παρέες που θα κάνετε και οι φίλοι σας. Να έχετε πάντα ανοιχτά και άγρυπνα τα μάτια της ψυχής σας.

Να θέτετε εφικτούς στόχους. Οι Πυθαγόρειοι κάθε βράδυ έθεταν στον εαυτό τους τρία ερωτήματα: τι έπραξα; πού έσφαλα; τι έπρεπε να κάνω και δεν το έκανα; Η αυτογνωσία μας βοηθάει να γνωρίζουμε ως που μπορούμε να φτάσουμε ώστε οι στόχοι που βάζουμε να μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα, άνετα, ήρεμα.

Για μια καλύτερη κοινωνία ας ηχούν στα αυτιά μας τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη «Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γη. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω». Εμείς οι εκπαιδευτικοί έχουμε ευθύνη να αφυπνίζουμε συνειδήσεις, για να μπορέσουν οι μαθητές και οι μαθήτριές  μας να μας φθάσουν και να μας ξεπεράσουν.

Έχουμε χρέος να γίνουμε καθοδηγητές, να δίνουμε το καλό παράδειγμα που σύμφωνα με τον Albert Einstein μπορεί να μην είναι ο σπουδαιότερος τρόπος να επηρεάσουμε τους άλλους είναι όμως ο μοναδικός!!! Έτσι μόνο θα βοηθήσουμε τους μαθητές μας και τις μαθήτριές μας να είναι υπεύθυνοι/ες, να ζουν με αξιοπρέπεια, να δείχνουν ανθρωπιά και αλληλεγγύη στο συνάνθρωπο, έτσι μόνο θα οδηγηθούμε σε ένα νέο κόσμο ανθρωπιάς, ηθικής ακεραιότητας και ισορροπίας.

Να ενθυμείστε ότι τα τρία χρόνια στο 8ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων πήρατε απλόχερα αγάπη, γνώση  και ενδιαφέρον από μένα και τους καθηγητές/τις καθηγήτριές σας. Κι αν κάποιες φορές σας μιλήσαμε έντονα ή σας μαλώσαμε, το κάναμε από αγάπη και ενδιαφέρον για σας.  Στη ζωή σας να κρατάτε τις καλές στιγμές και να ξεχνάτε τις δυσάρεστες. Να γράφετε στην πέτρα ότι θέλετε να μείνει για πάντα και ότι είναι δυσάρεστο και θέλετε να το ξεχάσετε γράψτε το στην άμμο.

Να περνάτε να μας βλέπετε με σεβασμό και αγάπη και να μας ενημερώνετε για την πρόοδό σας και τις επιτυχίες σας. Αυτό θα μας δίνει μεγάλη χαρά!!!

 

Κατηγορίες: 8ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων, Δημοσιεύσεις, Μαριάννα Αποστόλου | Γράψτε σχόλιο

Το Δημοτικό Σχολείο της Κρηνίτσας

Το Δημοτικό Σχολείο της Κρηνίτσας

1331 6 Αντιγραφή

Γράφει η Μαριάννα Αποστόλου, Πρόεδρος Ε.ΠΟ.Σ.

Η Πατρίδα μας

Ξένε ποὺ μόνος κι ἔρημος

σὲ ξένους τόπους τρέχεις,Η Δασκάλα Πηγή Τασούλη

πές μου, ποιὸς εἶναι ὁ τόπος σου

καὶ ποιὰ πατρίδα ἔχεις;»

«Τὴ μακρινὴ πατρίδα μου

πάντα ποθῶ στὰ ξένα.

Ἐκεῖ τὰ χρόνια τῆς ζωῆς

περνοῦν εὐλογημένα.

Ἐκεῖ κι ὁ θάνατος γλυκός,

κι ἀφοῦ κανεὶς πεθάνει,Η Δασκάλα μας Ουρανια Κατσαουνη

ἔχει στὸ μνῆμα του Σταυρό,

καντήλι καὶ λιβάνι.

Στ᾿ ἀγαπημένο μου χωριὸ

χαρὲς πάντα καὶ γέλια,

στ᾿ ἁλώνια τραγουδιῶν φωνὲς

ξεφάντωμα στ᾿ ἀμπέλια.

Κι ὅταν χορεύει ἡ λεβεντιὰ

στῆς Πασχαλιᾶς τὴ μέρα,1 24

βροντοκοπᾶ τὸ τύμπανο

καὶ κελαηδεῖ ἡ φλογέρα.

Στὴ μακρινὴ Πατρίδα μου

ἔχει εὐωδιὰ καὶ χάρη

τὸ ταπεινότερο δεντρί,

τὸ πιὸ φτωχὸ χορτάρι.

Στοὺς κλώνους τῆς ἀμυγδαλιᾶς,

σμίγουν ἀνθοὶ καὶ χιόνια1 20

καὶ φέρνουνε τὴν ἄνοιξη

γοργὰ τὰ χελιδόνια.

Στῶν μαγεμένων της βουνῶν

τὰ μαρμαρένια πλάγια,

γλυκολαλοῦν οἱ πέρδικες

καὶ κλαίει ἡ κουκουβάγια.

Τὴ μακρινὴ Πατρίδα μου,1 12 Αντιγραφή

πρὶν ἡ σκλαβιὰ πλακώσει,

τὴ δόξαζ᾿ ἡ παλληκαριά,

τὴ φώτιζεν ἡ γνώση.

Καὶ τώρ᾿ ἀπὸ τὴ μαύρη γῆ,

τὴ γῆ τὴ ματωμένη,

πρόβαλε πάλ᾿ ἡ ἐλευθεριὰ

σὰν πρῶτα ἀντρειωμένη».

«Φτάνει τὴ χώρα ποὺ μοῦ λές,1 11 Αντιγραφή

τὴ γνώρισα, τὴν εἶδα,

τὴ μακρινὴ Πατρίδα σου

ἔχω κι ἐγὼ Πατρίδα».

Γεώργιος Δροσίνης

1 13 Αντιγραφή

Το Δημοτικό Σχολείο της Κρηνίτσας  ιδρύθηκε το 1915 και είχε τότε δασκάλα την κ. Κλεώση Αθηνά όπως πληροφορηθήκαμε από το αρχείο που μας εστάλη κατόπιν αιτήσεώς μας από τον κ. Καπράλο προϊστάμενο των  ΓΑΚ Τρικάλων. Από το 1915 μέχρι το 1932 μόνο για τέσσερα σχολικά έτη το σχολείο ήταν σε λειτουργία. Ευτυχώς στη συνέχεια που για 20 συναπτά έτη τοποθετήθηκε στην Κρηνίτσα η δασκάλα Πηγή Τασούλη και μπορούσαν οι μαθητές/τριες (αγόρια στην πλειοψηφία ) να παρακολουθούν μαθήματα.

1 10Το σημερινό δημοτικό σχολείο λειτούργησε ως μονοθέσιο για πενήντα χρόνια από το 1915 μέχρι το 1965. Το 1955-1960 ανέλαβε Δάσκαλος ο Πατέρας Δ. Ιωάννης. Το 1860 Δάσκαλος ήταν ο Τύμπας Ηλίας. Το 1963 – 64 τοποθετήθηκε στο Δημοτικό σχολείο Κρηνίτσας ο Ηλίας Παπαωάννου, ο δάσκαλός μου. Από το 1965 – 66 λειτούργησε ως διθέσιο. Πριν το 1950  τα αγόρια παρακολουθούσαν μαθήματα για να συνεχίσουν στο γυμνάσιο. Τα κορίτσια όπως διηγείται η μητέρα μου που γεννήθηκε το 1933, συνήθως πήγαιναν για τρείς τάξεις μόνο τις πρωινές ώρες στο σχολείο  και διδάσκονταν γραφή, μαθηματικά και ανάγνωση, τα περισσότερα μαθήματα γινόταν το απόγευμα, αλλά πολλά παιδια δεν πήγαιναν το απόγευμα γιατί εργάζονταν στα χωράφια ή φύλαγαν τα πρόβατα. Έστω και η πρωινή παρακολούθηση μαθημάτων βοήθησε αρκετά στην καταπολέμηση του αναλφαβητισμού στο χωριό μας, αφού οι περισσότερες γυναίκες έμαθαν εκεί να διαβάζουν και να γράφουν.

1 14 Από το 1965 μέχρι το 2000 το σχολείο ήταν διθέσιο και για αρκετά χρόνια οι μαθητές/τριες παρακολουθούσανε μαθήματα πρωί απόγευμα. Τις μικρότερες τάξεις (Πρώτη, Τρίτη, Τετάρτη) τις έπαιρνε συνήθως η δασκάλα και τις άλλες (Δευτέρα, Πέμπτη, Έκτη) ο δάσκαλος και όταν οι διδάσκοντες  ασχολούνταν με μια τάξη, οι μαθητές/τριες των άλλων τάξεων ζωγράφιζαν ή έκαναν χειροτεχνία, παρακολουθώντας αναγκαστικά τα μαθήματα των άλλων τάξεων. Οι μαθητές/τριες της Τρίτης και Τετάρτης Τάξης παρακολουθούσαν κοινά μαθήματα. Το ίδιο γινόταν και για τους/τις μαθητές/τριες της Πέμπτής και Έκτης Τάξης. Οι μαθητές/τριες έκαναν κάθε μέρα μάθημα, πρωί και απόγευμα με διάλειμμα δυο ωρών το μεσημέρι για ξεκούραση και φαγητό, εκτός από το Σάββατο που έκαναν μάθημα μέχρι το μεσημέρι. Αργότερα αυτό άλλαξε και τα μαθήματα ήταν πρωινά και το Σάββατο δεν γινόταν μάθημα.

1 21Η σχολική σάκα παλιότερα ήταν ένας τρουβάς υφασμένος στον αργαλειό, τον κρεμούσαν στο λαιμό χιαστί και μέσα έβαζαν τα πρωτάκια το αλφαβητάρι, την πλάκα και το κονδύλι. Αργότερα δεκαετία του 1970 ο τρουβάς αντικαταστάθηκε με τη σάκα, τα σχολικά είδη, τα μολύβια και τα τετράδια τα αγόραζαν  σε βιβλιοπωλεία των Τρικάλων. Τα βιβλία τα έντυναν με μπλε κόλα και έβαζαν ετικέτα με το μάθημα που σχετίζονταν το κάθε βιβλίο. Οι μαθήτριες φορούσανε μπλε σχολικές ποδιές με άσπρο γιακά και υποχρεωτικά άσπρη κορδέλα στα 1 15 Αντιγραφήμαλλιά, ο άσπρος υφασμάτινος γιακάς για να διατηρείται καθαρός άλλαζε συχνά γι αυτό κάθε μαθήτρια είχε 2 και 3 γιακάδες και τους άλλαζε. Τα αγόρια δεν είχαν ιδιαίτερη σχολική ενδυμασία, έπρεπε μόνο να φοράνε καθαρά ρούχα, να προσέχουν τα μαλλιά τους να είναι κοντά, συνήθως ήταν κουρεμένα με τη ψιλή μηχανή. Τα ρούχα τους ήταν ελάχιστα και πολλές φορές φθαρμένα στα γόνατα από το πολύ παιχνίδι.

1 7 Αντιγραφή

Κάθε πρωί μαθητές/μαθήτριες με το χτύπημα του κουδουνιού έκαναν γραμμές μπροστά στην είσοδο του σχολείου. Ο δάσκαλος φρόντιζε την τάξη κι έδινε το πρόσταγμα: «Στοιχηθείτε, ατενώς, ανάπαυση, προσοχή». Το παιδί το οποίο είχε σειρά για την προσευχή έλεγε «το Πάτερ ημών»,  αμέσως μετά γινόταν η έπαρση της σημαίας τραγουδούσαν όλα τα παιδιά τον εθνικό ύμνο και ύστερα έμπαιναν στις αίθουσες για μάθημα. Η απόλυση των μαθητών το απόγευμα γινόταν πάλι με προσευχή, «Το Βασιλεύ Ουράνιε» που το έλεγαν μέσα στην αίθουσα. Κάθε Δευτέρα το πρωί ο δάσκαλος επιθεωρούσε τους/τις μαθητές/τριες σχετικά με την καθαριότητα. Επιθεωρούσε τις ποδιές, τον άσπρο γιακά των μαθητριών, τα αυτιά αν ήταν καθαρά, τα νύχια αν ήταν κομμένα στα χέρια και στα πόδια, τις κάλτσες, τα μαλλιά των αγοριών αν ήταν μεγάλα  τότε έπρεπε να κουρευτούν. Όσοι δεν τηρούσαν τις οδηγίες και τους κανονισμούς της καθαριότητας τιμωρούνταν. Πολλές φορές μπροστά από φόβο και για να αποφύγουν την τιμωρία κάποιοι προλάβαιναν να κόψουν τα νύχια με τα δόντια.

1 9 ΑντιγραφήΗ βέργα ήταν εργαλείο τιμωρίας. «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο» έλεγαν οι γονείς μας.  Βέργα από κρανιά ετοίμαζε συχνά ο πατέρας μου, που κάποιοι δάσκαλοι χρησιμοποιούσανε και με το παραμικρό μας χτυπούσανε και πολλές φορές χωρίς να έχει γίνει  κάτι σημαντικό. Δε θα ξεχάσω μαθητές όταν τις έτρωγαν έβαζαν τα χέρια στις μασχάλες και κοκκίνιζαν, γέμιζαν δάκρυα τα μάτια τους αλλά σπάνια έκλαιγαν.

 

1 5 ΑντιγραφήΣτο Δημοτικό σχολείο συνεχίζονταν η φοίτηση με περιορισμένο αριθμό μαθητών/τριών, καθώς όλοι σχεδόν καταγόμενοι/ες από αγροτικές οικογένειες σε μεγαλύτερο βαθμό δεν συνέχιζαν  τη φοίτηση στην επόμενη εκπαιδευτική βαθμίδα (Γυμνάσιο). Η εκπαίδευση των κοριτσιών άργησε σημαντικά και στην Κρηνίτσα, παρά τις ικανοποιητικές επιδόσεις αυτών έναντι των αγοριών. Συχνά ακούω τη μητέρα μου να λέει «τα έπαιρνα τα γράμματα» αλλά ο παππούς σου (πατέρας της) ήταν στη Μακρόνησο, εγώ σαν μεγαλύτερη έπρεπε να βοηθάω τη μάνα μου στον καπνό, στο θέρο, στα πρόβατα.  Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου στη δουλειά μέρα νύχτα. Χρόνια δύσκολα. Κι ο πατέρας μου ο συγχωρεμένος τα ίδια έλεγε …ορφάνεψα μικρός από πέντε χρονών στο κοπάδι…, η μάνα μου είχε 6 παιδιά έπρεπε να μας ζήσει, δούλευα για να σπουδάσει ο αδερφός μου στη Γερμανία.

1 22 ΑντιγραφήΗ μαθητική διαρροή εξελίχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερά προβλήματα του δημοτικού σχολείου Κρηνίτσας. Ο μαθητικός πληθυσμός εμφανίζονταν αυξημένος στην Α΄ τάξη, όμως κατά τη διάρκεια της φοίτησης και κυρίως στις δύο τελευταίες τάξεις του δημοτικού σχολείου αρκετοί μαθητές εγκατέλειπαν το σχολείο, με αποτέλεσμα στη Δ΄ τάξη ο αριθμός των μαθητών/τριών να είναι σημαντικά περιορισμένος. Κυρίως διέκοπταν τη φοίτηση μαθητές/τριες με αγροτική καταγωγή ή ορφανοί από πατέρα και με δεδομένη την απουσία μέριμνας από την πλευρά της πολιτείας για αυτούς τους μαθητές/τριες, έτσι το ποσοστό της μαθητικής διαρροής αυξάνονταν αντί να περιορίζεται. Η κυριότερη συνέπεια της μαθητικής διαρροής υπήρξε η μη αποφοίτηση των εγγεγραμμένων μαθητών/τριών καθώς διέκοπταν τα παιδιά τη φοίτηση τους κυρίως στις δύο τελευταίες τάξεις του δημοτικού και επιδίδονταν σε χειρωνακτικές εργασίες ή ακολουθούσαν το επάγγελμα του γεωργού ή του κτηνοτρόφου.

1 17 ΑντιγραφήΣτο δημοτικό σχολείο φοιτούν αρχικά μαθητές  και μαθήτριες, όλων των κοινωνικών και οικονομικών στρωμάτων, σταδιακά όμως ένα σημαντικό τμήμα του μαθητικού δυναμικού εγκαταλείπει τη φοίτηση για βιοποριστικούς λόγους (αγροτικές εργασίες). Χαρακτηριστικό ταξικό γνώρισμα αποτελεί και η φοίτηση μαθητριών στο δημοτικό σχολείο Κρηνίτσας διότι ακολούθησε κι εδώ όπως και σε άλλους τόπους η μη  γυναικεία εκπαίδευση, αιτία που οφείλεται και στην επικρατούσα αντίληψη για το ρόλο της γυναίκας στην κοινωνική ζωή. Πρωταρχικός σκοπός της γυναίκας ήταν η δημιουργία οικογένειας, επομένως ο γάμος είχε πρωτεύοντα ρόλο και όχι η μάθηση. Οι μαθήτριες συνεπώς, οι οποίες συνέχιζαν τη φοίτηση μετά το δημοτικό σχολείο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως αποδείχθηκε προέρχονταν από ορισμένα κοινωνικά στρώματα που δεν είχαν ως στόχο την επαγγελματική αποκατάσταση, όπως συμβαίνει στις μέρες μας, αλλά κύρια την κοινωνική καταξίωση.

1 1 ΑντιγραφήΤην καθαριότητα του σχολείου την αναλάμβαναν οι μαθήτριες των δυο τελευταίων τάξεων. Το πρωί οι επιμελητές/επιμελήτριες τον χειμώνα άναβαν τη σόμπα με τα ξύλα που υπήρχαν στο υπόγειο κάτω από την αίθουσα. Κάθε Σάββατο καθάριζαν τα τζάμια, ξεσκόνιζαν τα θρανία, καθάριζαν το πάτωμα και σκούπιζαν την αυλή. Όλοι οι μαθητές /τριες ασχολούνταν με τον σχολικό κήπο, μετέφεραν κοπριά, τον σκάλιζαν, τον πότιζαν, φύτευαν λουλούδια στα παρτέρια της αυλής, κλάδευαν και αναλάμβαναν το πότισμα. Για το καλοκαίρι αναλάμβαναν οι ίδιοι/ες μαθητές/τριες το πότισμα με τη σειρά. Ο μικρός κήπος του σχολείου, έδινε ομορφιά στο περιβάλλον, καθώς όλα ήταν ταξινομημένα σε παρτέρια και όταν ανοίγανε τα μανουσάκια, που στο μεθυστικό άρωμά τους και οι Θεοί υποκύπτουν!!! και οι ίριδες μοσχοβολούσε η αυλή. Το χειμώνα γύρω από την ξυλόσομπα απολαμβάναμε τη θαλπωρή της ξυλόσομπας. Όταν τέλειωναν τα ξύλα φροντίζανε οι μαθητές /τριες να κουβαλήσουν από το σπίτι τους για τις κρύες μέρες του Μάρτη.

1 3 ΑντιγραφήΑπό το 1964 στο δημοτικό μας λειτούργησε συσσίτιο, διότι το βιοτικό επίπεδο δεν ήταν υψηλό  και οι κάτοικοι είχαν μέτρια εισοδήματα. Το μαγειρείο και η αίθουσα τραπεζαρίας ήταν δίπλα από το σχολείο, εκεί που βρίσκεται σήμερα η αποθήκη. Όλοι/ες οι μαθητές/τριες  είχαν μια νάιλον τσάντα  με το κύπελο, το πιάτο τους και το κουτάλι τους. Το πρωί πριν αρχίσουν το μάθημα, οι μαθητές/τριες, έπαιρναν το πρωινό τους, περνούσαν με τη σειρά μπροστά από την μαγείρισσα, που τους/τις έβαζε με 1 4 Αντιγραφήτην κουτάλα γάλα σε ένα τσίγκινο (συνήθως) κύπελλο. Ήταν σκονόγαλα με κακάο, οι πιο πολλοί/ές δεν το έπιναν, το έχυναν, δεν συγκρίνονταν με το γάλα από τις αγελάδες τις κατσίκες και τα πρόβατα που έτρωγαν στο σπίτι τους, έτρωγαν με μεγάλη ευχαρίστηση ψωμί με θρεψίνη. Ακόμα και σήμερα θυμάμαι τη μυρωδιά εκείνου του γάλακτος από σκόνη με το κακάο. Το μεσημέρι όλοι/ες στην τραπεζαρία έτρωγαν μαγειρεμένα φαγητά στο μεγάλο καζάνι, συνήθως μπλουγούρι, φασολάδα, μανέστρα ή πατάτες με κρέας, ψάρια φέτα και ψωμί αγορασμένο. Η μαγείρισσα ήταν γυναίκα του χωριού, που είχε αναλάβει αυτή την εργασία. Πολλοί/πολλές μαθητές/τριες όταν δεν έτρωγαν το φαγητό το έπαιρναν στο σπίτι, στο δρόμο η  παρέα 4-5 παιδιών όπως κατηφορίζανε μόλις συναντούσανε τις γαλοπούλες έριχναν το φαγητό τους και οι γαλοπούλες το έτρωγαν με μεγάλη ευχαρίστηση.

1 17Το 2000-01 το σχολείο λειτούργησε ως τριθέσιο όμως σιγά – σιγά οι μαθητές/τριες άρχισαν να μειώνονται. Το 2010-11 ήταν η τελευταία χρονιά που λειτούργησε το δημοτικό σχολείο της Κρηνιτσας. Στη συνέχεια οι μαθητές/τριες της Κρηνίτσας φοιτούσαν στο Δημοτικό σχολείο Παληοκάστρου που είναι το μοναδικό Δημοτικό στην Περιφερειακή Ενότητα Παληοκάστρου του Δήμου Τρικκαίων. Στην αυλή του σχολείου υπάρχει το Ηρώον Πεσόντων όπου αναγράφονται τα ονόματα των πεσόντων στη Μικρασιατική καταστροφή και στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα το Δημοτικό Σχολείο Κρηνίτσας με ενέργειες του 133Επιμορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Κρηνίτσας (Ε.ΠΟ.Σ.) παραχωρήθηκε στον Σύλλογο.  Μετά το κλείσιμο όμως το σχολείο σιγά-σιγά υπέστη φθορές και το Δ.Σ. του Συλλόγου, μετά την παραχώρηση του, με τη συνδρομή του Δήμου Τρικκαίων προσπάθησε να τις αποκαταστήσει. Διόρθωσε τη σκεπή που έβαζε νερά με τη βροχή, καθάρισε τα λούκια, έβαψε εσωτερικά και εξωτερικά τους τοίχους και τα κάγκελα της αυλής κ.ά..

Μετά την αποκατάσταση των φθορών και με τη συνδρομή όλων των κατοίκων του χωριού το Δημοτικο Σχολείο έγινε χώρος πολιτισμού. Η μια αίθουσα έγινε Μουσείο Παιδείας και η άλλη αίθουσα στεγάζει Έκθεση Φωτογραφίας με τις «Νύφες της Κρηνίτσας» και χρησιμοποιείται για τις πρόβες του χορευτικού του Συλλόγου. Υπάρχει και μια Τρίτη αίθουσα με καρεκλάκια και θρανία για τις εκδηλώσεις, σεμινάρια κ.ά..

1 26Η κακοκαιρία Daniel δημιούργησε πολλά προβλήματα στην αυλή και στον μαντρότοιχο του Σχολείου τα οποία χρειάζεται επειγόντως να διορθωθούν γιατί ανεβαίνουν οι μικροί «ερευνητές» και μπορεί να συμβεί  κάποιο ατύχημα καθότι τα μικρά παιδιά αψηφούνε δυστυχώς τον κίνδυνο. Ευελπιστούμε ως δημότες στη συνδρομή του Δήμου Τρικκαίων για την άμεση αποκατάσταση των φθορών. Ο Ε.ΠΟ.Σ. έχει καταθέσει αίτημα πριν πολλούς μήνες λόγω της επικινδυνότητας που δημιούργησαν οι τεράστιες ζημιές για να προλάβουμε κάθε τραυματισμό ή μεγαλύτερο κακό.

1 281 29

Συμπερασματικά η βασική εκπαίδευση στην  Κρηνίτσα ακολουθεί τα δεδομένα της ελληνικής περιφέρειας του 20ου  αιώνα. Εν κατακλείδι το Δημοτικό σχολείο Κρηνίτσας από τις αρχές του 1915 και για 100 περίπου χρόνια μέχρι το 2011 έπαιξε ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη ζωή των κατοίκων της Κρηνίτσας. Ήταν το μέρος όπου γινόταν εκδηλώσεις, γιορτές, πρόβες θεατρικών, γυμναστικές επιδείξεις, ομιλίες, σεμινάρια, κατάθεση στεφάνων. 1 26Το σχολείο ήταν και είναι ακόμα και σήμερα επίσης ο χώρος όπου διεξάγονταν οι Δημοτικές, Βουλευτικές, Περιφερειακές εκλογές και οι Ευρωεκλογές. Το Δημοτικό Σχολείο Κρηνιτσας είναι τα καλύτερά μας χρόνια, η παιδική ανεμελιά, οι σκανταλιές και οι γλυκιές αναμνήσεις. Τα σχολικά χρόνια τελειώνουν, ο καθένας ακολουθεί τη δική του πορεία. Είναι κρίμα λοιπόν εσείς που μοιραστήκατε  το ίδιο θρανίο να χωρίσετε τις ζωές σας. Κι αν οι δρόμοι σας φέρουν ξανά στα παλιά λημέρια, χτυπήστε το κουδούνι για έναν καφέ στα γρήγορα. Περάστε μαζί ακόμα ένα διάλειμμα για να αναπολήσετε μερικά από τα πιο ανέμελα χρόνια της ζωής σας!

1 31    1 30        1 32

1 27

Παρακαλούνται όσοι διετέλεσαν δάσκαλοι στο Δημοτικό Σχολείο Κρηνίτσας να επικοινωνήσουν στο κινητό 6976080607, με την Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Μαριάννα Αποστόλου για να οργανώσουμε μια τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στον δάσκαλο στη Δασκάλα .Σας ευχαριστώ πολύ.

Εξάλλου, αξίζει να χτίζουμε το παρόν μας πάνω σε χαρούμενες αναμνήσεις του παρελθόντος.

Κατηγορίες: Δημοσιεύσεις, Κρηνίτσα, Μαριάννα Αποστόλου | Γράψτε σχόλιο

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων: Επιτυχιών συνέχεια στο 8ο  ΓΕΛ Τρικάλων

1 Συνεχίζοντας την άριστη παράδοση του σχολείου μας στη συμμετοχή σε Συνδιασκέψεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων και μετά το πέρας των εργασιών της 46ης Εθνικής Συνδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος (ΕΚΝΕ), που έγινε τον Δεκέμβριο 2023 στη Θεσσαλονίκη, ο διακριθείς μαθητής της Β’ τάξης του σχολείου μας Αθανάσιος Καραγεώργος επιλέχθηκε μαζί με άλλα τρία άτομα από τη Θεσσαλονίκη να στελεχώσουν αποστολή εκπροσωπώντας το ΕΚΝΕ στην 24η Εθνική Συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ολλανδίας στην Ουτρέχτη στις 24-27 Μαΐου 2024, οι εργασίες της οποίας διεξήχθησαν αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα.

Μετά από αφιέρωση χρόνου προετοιμασίας του ταξιδιού και γνωριμίας με την ομάδα άρχισε3 και η ακαδημαϊκή προετοιμασία για τις απαιτήσεις του συνεδρίου. Ακολούθησε το ταξίδι στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας, όπου και έγιναν οι εργασίες της συνδιάσκεψης. Πρώτο βήμα το team building, η γνωριμία και αλληλεπίδραση τόσο με την οργανωτική και ακαδημαϊκή ομάδα όσο και ανά επιτροπές. Ακολούθησε δημόσια συζήτηση (panel debate) με κεντρική θεματική την παραπληροφόρηση στην ψηφιακή εποχή στο Δημαρχείο της πόλης, όπου και προσφέρθηκε δείπνο. Τις επόμενες δύο ημέρες στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης Drift 25 Universiteit Utrecht διεξήχθησαν οι εργασίες των Επιτροπών (Committee work), ένα Hall event με διευκρινιστικές ερωτήσεις στις επιτροπές και τέλος το Euro concert, όπου οι συμμετέχοντες/ουσες μπορούσαν να παρουσιάσουν κάποιο καλλιτεχνικό κομμάτι. Οι εργασίες των committee work περιλάμβαναν την επεξήγηση της κάθε θεματικής και την ανάλυση των προβλημάτων, που απορρέουν από το κάθε θέμα. Επίσης, λύσεις στα προβλήματα της κάθε θεματικής και τελειοποίηση των ψηφισμάτων (resolutions). Την τελευταία μέρα στην προτεσταντική εκκλησία Jacobikerk συνήλθε η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, όπου η κάθε επιτροπή κατέθεσε τα ψηφίσματά της σε ανοιχτό διάλογο και αξιολόγηση. Η συνδιάσκεψη τελείωσε με την τελετή λήξης.

Επιστρέφοντας ο μαθητής μας Αθανάσιος Καραγεώργος δήλωσε για αυτή του την εμπειρία:

«Προσωπικά νιώθω ευγνώμων που μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω αυτό το ταξίδι. Γνώρισα εξαιρετικά άτομα και ήρθα σε επαφή με την νοοτροπία και τον τρόπο ζωής των Ολλανδών συνομήλικων μου αλλά και συνομηλίκων από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Το υψηλό επίπεδο γνώσεων αλλά και της αγγλομάθειάς τους ήταν μια πρόκληση για εμένα για να επιδείξω τις ικανότητές μου και να φανώ αντάξιος των προσδοκιών και των απαιτήσεων του συνεδρίου. Κάθε διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απαιτεί υψηλό επίπεδο γνωστικών, κοινωνικών και γλωσσικών ικανοτήτων για την μεγιστοποίηση της συμμετοχής και της αποτελεσματικότητας κατά την διάρκεια του συνεδρίου. Θέλω να πιστεύω ότι η Ελληνική αποστολή μπόρεσε να ανταποκριθεί πλήρως στις παραπάνω απαιτήσεις δείχνοντας2 στο εξωτερικό την ύπαρξη αυτών των ικανοτήτων. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που έκανα αυτό το ταξίδι με αυτά τα παιδιά και ελπίζω να ξανασυναντηθούμε σύντομα. Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ε.Κ.Ν. Ελλάδος για τον συντονισμό της αποστολής καθώς και τον σύλλογο διδασκόντων του σχολείου μου για την απαράμιλλη υποστήριξή τους. Θα ήθελα να ευχηθώ στην επόμενη γενιά μαθητών να ασχοληθούν και να συμμετάσχουν σε δράσεις του Ε.Κ.Ν και να επιλεγούν και αυτοί για να στελεχώσουν αποστολές στο εξωτερικό».

Εκ μέρους του σχολείου μας εκφράζουμε και δημόσια τα θερμά μας συγχαρητήρια στον Αθανάσιο Καραγεώργο και του ευχόμαστε καλή συνέχεια και πολλές άλλες διακρίσεις. Από τη μεριά μας  θα επιδιώξουμε να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε στην συγκεκριμένη διοργάνωση εμψυχώνοντας και παροτρύνοντας και άλλους μαθητές και μαθήτριες να καλλιεργούν την αγάπη τους για την αγγλική γλώσσα και να λαμβάνουν μέρος σε αντίστοιχες δραστηριότητες και προγράμματα.

Η Διευθύντρια                                                                     Η υπεύθυνη καθηγήτρια      

 

Μαριάννα Αποστόλου ΠΕ05                                                  Ευαγγελία Γκάγκα ΠΕ06           

Κατηγορίες: 1ο Γυμνάσιο Τρικάλων | Γράψτε σχόλιο

Τα Πασχαλόγιορτα  στην Κρηνίτσα

 

Γράφει η Μαριάννα Αποστόλου, πρόεδρος του Ε.ΠΟ.Σ. Κρηνιτσας

 

Η Κρηνίτσα (Τοπική Κοινότητα Κρηνίτσης – Δημοτική Ενότητα ΠΑΛΗΟΚΑΣΤΡΟΥ), ανήκει στον δήμο ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ της Περιφερειακής Ενότητας ΤΡΙΚΑΛΩΝ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Με τη λέξη Πάσχα, Πασχαλιά, Λαμπρή και Λαμπρά (Κύπρο) εννοούμε το χρονικό διάστημα, δυο βδομάδων,  που αρχίζουν από την Ανάσταση του Λαζάρου και τελειώνουν την Κυριακή του Θωμά. Το Πάσχα με απόφαση της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, το 325 μ.Χ., ορίστηκε να γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας. Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή του Χριστιανισμού και από τα βυζαντινά χρόνια, τα χρόνια της τουρκοκρατίας και μέχρι  σήμερα σ’ όλη την χώρα  οι χριστιανοί προετοιμάζονται 40 μέρες  πριν για τις πασχαλινές γιορτές.

σαρακοστή

Μετά τις Απόκριες αρχίζει στην Κρηνίτσα η νηστεία πριν το Πάσχα η οποία κρατάει 40 ημέρες, όσες μέρες νήστεψε και ο Χριστός στην έρημο. Η κυρά Σαρακοστή ήταν είδος ημερολογίου. Μια γυναίκα χωρίς στόμα να δείχνει ότι νηστεύει και 7 πόδια όσες οι βδομάδες της Σαρακοστής πριν το Πάσχα. Κάθε Σάββατο έκοβαν και ένα πόδι. Το τελευταίο το έκοβαν το Μ. Σάββατο. Την ημέρα του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαΐων η νηστεία επιτρέπει την κατανάλωση ιχθύος.

Του Λαζάρου οι «Λαζαρίνες» της Κρηνίτσας, έτσι ονομάζονται όσα κορίτσια συμμετέχουν στις λαϊκές εορταστικές εκδηλώσεις, που αρχίζουν την Παρασκευή – παραμονή του Λαζάρου και συνεχίζονται το Σάββατο του Λαζάρου. Οι «Λαζαρίνες» στην Κρηνίτσα  κάθε χρόνο το απόγευμα της Παρασκευής – παραμονής του Λαζάρου  μαζεύουν αγριολούλουδα (ανεμώνες, κούκους, μαργαρίτες, ίτσια/λουλούδια από κουτσοπιές), αλλά και τριαντάφυλλα, σουμπουγιές (βιολέτες) και γύφτσες (καλέντουλες) από τους κήπους και με αυτά στολίζουν τα καλάθια τους.

1 2

Συγχρόνως τραγουδάνε ανοιξιάτικα τραγούδια όπως «..ίτσια – ίτσια κόκκινα κορίτσια» κ.ά. (Ιτσιές στην Κρηνίτσα ονομάζουμε τις Κουτσουπιές), ακούγονται φωνές χαρούμενες, πειράγματα και γέλια, καθώς περιμένουν την επόμενη να τραγουδήσουν το Λάζαρο, ένα γεγονός με ιδιαίτερη σημασία για κάθε κορίτσι. Όπως στόλιζαν παλιότερα οι Λαζαρίνες τα καλαθάκια τους έτσι κάθε χρόνο από το βράδυ της Παραμονής του Σάββατου του Λαζάρου οι νοικοκυρές στολίζουν περίτεχνα τα καλαθάκια των κοριτσιών τους, δένουν χεριές – χεριές τα αγριολούλουδα και στη συνέχεια τα στερεώνουν πάνω στο καλάθι.

3 2

Όταν τελειώνει το στόλισμα τοποθετούν το στολισμένο καλαθάκι σε δροσερό μέρος για να μην μαραθούν τα αγριολούλουδα. Μέσα στο καλάθι τοποθετείται ένα αυγό για φώλι. Το αυγό αποτελεί πηγή της ζωής και οι Λαζαρίνες, σύμφωνα με το μεγάλο ερευνητή της λαογραφίας και της αρχαιολογίας, Κώστα Σιαμπανόπουλο, είναι καθαρά αρχαιοελληνικό έθιμο και έχει σχέση με την αναγέννηση της φύσης και την ανανέωση της ζωής. Πρωί – πρωί το Σάββατο του Λαζάρου, οι «Λαζαρίνες» της Κρηνίτσας, καλοντυμένες και στολισμένες με τα καινούρια ρουχαλάκια τους ξεκινούν από τα σπίτια τους για να συναντηθούν στην Εκκλησία για να τραγουδήσουν τα παραδοσιακά τραγούδια του Λαζάρου.

2

Έρχονται στο ραντεβού τους στην Εκκλησία των Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης και τραγουδάνε το τραγούδι για την Εκκλησιά:

 

Εκκλησίτσα φουντωτή

Εκκλησίτσα φουντωτή-φουντωτή καμαρωτή

Που ’χεις στην κορφή σταυρό κι στη ρίζα κρύο νερό.

Το ’μαθαν κι οι πέρδικες πήγαιναν κι το  ’πιναν

Έστησα το βρόχι μου, τσάκωσα μια πέρδικα

Σκούζει βάζει η πέρδικα, σώπα – σώπα πέρδικα

Δεν σου κάνω τίποτα κι αν σου κάνω τίποτα

νάχω χίλια κρίματα, χίλια παραδείγματα

του θεού τα κρίματα.

 

Στη συνέχεια τραγουδάνε σε όλα τα σπίτια του χωριού και σε κάθε σπίτι λένε το ανάλογο τραγούδι που σχετίζεται με το επάγγελμα, την οικογένεια, τους πόθους,  τους καημούς και τα όνειρά του κάθε νοικοκύρη. Όπως παλιότερα τα τραγούδια τα μαθαίνουν τα μικρότερα κορίτσια, από τα μεγαλύτερα καθώς συμμετέχουν στην ομάδα με τις «Λαζαρίνες».  Οι «Λαζαρίνες» τραγουδάνε τα Λαζαρίτικα Κάλαντα και το τραγούδι του Λαζάρου που ταιριάζει σε κάθε σπιτικό.

Ήρθε ο Λάζαρος (τραγουδιέται στα περισσότερα σπίτια)

 

19891

 

Ήρθε ο Λάζαρος ήρθαν τα βάγια

ήρθε η Κυριακή που τρων τα ψάρια.

Σήκω Λάζαρε και μην κοιμάσαι

ήρθε η μάνα σου από την Πόλη

σου ’φερε χαρτί και κομπολόι

γράψε Θόδωρε γράψε Δημήτρη

γράψε λεμονιά και κυπαρίσσι

οι κοτούλες σας αυγά γεννούνε

δώστε μας και μας να τα χαρούμε

Για το Λάζαρο που τραγουδούμε.

 

Στις οικογένειες που υπάρχει μικρό παιδί το οποίο περπατάει

Ένα μικρό μικρούτσικο

Ένα μικρό μικρούτσικο του βασιλιά τ’ αγγόνι

τριγύρω γύρω έφερνε βασιλικό μαζώνει

βασιλικό και βάλσαμο και μοσχοκαρυοφύλλι

χεριά δίνει στη μάνα του χεριά στην αδελφή του

χεριά και στην ξαδέλφη του που πλέκει το γαϊτάνι.

 

Στις οικογένειες που υπάρχει μικρό παιδί στην κούνια

Ένα μικρό μικρούτσικο https://www.facebook.com/129760433876127/videos/1191518177722404/

Ένα μικρό μικρούτσικο, μικρό στη σαρμανίτσα,

τρεις βαϊοπούλες το κουνούν και τρεις αράδα- αράδα

τη μια τη λένε Βαγγελιώ την άλλη Δεσποπούλα

την Τρίτη τη μικρότερη την λεν καψοκαρδούλα

που έκαψε εννιά καρδιές και τη δική μου δέκα.

 

Εάν στο σπίτι είχαν μοναχογιό:

Μάνα μου τον υγιόκα σου

Μάνα μου τον υγιόκα σου, μάνα μ΄ το μοναχό σου,

τον έλουζις τον χτένιζις στου δάσκαλου τον στέλνεις

κι ου δάσκαλους τον καρτιρεί μι μιά χρυσή βιργούλα,

μι μιά χρυσή μι μιά αργυρή μι μιά μαλαματένια.

Πιδί μου πουν΄ τα γράμματα πιδί μου πουν΄ ο νούς σου,

τα γράμματα είνι στου χαρτί κι ου νους μου πέρα-πέρα,

πέρα διαβεί πέρα στρατί πέρα στις μαυρομάτες

πούχουν το μάτι σαν ελιά το φρύδι σαν γαϊτάνι.

 

Εάν στο σπίτι είχαν κορίτσι για παντρειά:

Σι τούτα σπίτια τα ψηλά

Σι τούτα σπίτια τα ψηλά τα μάρμαρα στρωμένα,

εδώ έχουν κόρη για παντρειά θέλουν να την παντρέψουν,

την τάζουνε του Βασιλιά, την τάζουνε του Ρήγα,

δεν θέλω ιγώ του Βασιλιά δεν θέλω ιγώ του Ρήγα,

μόν΄ θέλω το αρχοντόπουλο τ’ αρχοντογεννημένο

Οπού γεννήθηκε εχθές κατάματα στον ήλιο

Τον ήλιο βάζει πρόσωπο και το φεγγάρι αστέρι

Και τον καινούριο αυγερινό κουμπί και δαχτυλίδι.

 

Εάν στο σπίτι είχαν μοναχοκόρη

Μάνα μ’, τη θυγατέρα σου

Μάνα μ’, τη θυγατέρα σου, μάνα μ’ την μοναχιά σου,

την έλουζες, τη χτένιζες, στα σύννεφα την κρύβεις

και σκόρπισαν τα σύννεφα και φάνηκε η κόρη

την είδε ο Θεός, την είδε η γη, την είδε ο κόσμος όλος,

την είδε κι ο πραματευτής κι έπεσε να πεθάνει

Σήκω, σήκω, πραματευτή, γαμπρό για να σε κάνω,

γαμπρό στη θυγατέρα μου, γαμπρό στη μοναχιά μου.

 

Εάν στο σπίτι είχαν κάποιον που είχε κάνει σπουδές ή σπουδάζει

Γραμματικέ, γραμματικέ

Γραμματικέ, γραμματικέ και ψάλτη κι αναγνώστη

Που έγραφες κοντύλιαζες κοντά στην κρύα βρύση

Σπαράχτηκαν τα χέρια σου και χύθηκε η μελάνη

Και βάψανε τα ρούχα σου τα λιανομεταξένια

Σε εννιά ποτάμια τά ’πλυνα και βάψαν τα ποτάμια

Σε εννιά λιβάδια τά  ’πλωσα και βάψαν τα λιβάδια

Επέρασε κι ο Βασιλιάς και βάψε τ’ άλογό του

Επέρασαν κι οι πέρδικες και βάψαν τα φτερά τους.

 

Εάν στο σπίτι είχαν κάποιον στην ξενιτειά

Ξενιτεμένο μου πουλί

Ξενιτεμένο μου πουλί και παραπονεμένο

η ξενιτιά σε χαίρεται και ιγώ χω τουν καημό σου

Τι να σου στείλω ξένε μου αυτού στα ξένα που είσαι;

Να στείλω μήλο σέπεται κυδώνι μαραγκιάζει

Να στείλω και το δάκρυ μου σε καθαρό μαντίλι

Το δάκρυ είναι καυτερό θα κάψει το μαντήλι.

Το τραγούδι για τον νοικοκύρη.

Σ’  αυτό το σπίτι το ψηλό

Σ’  αυτό το σπίτι το ψηλό

πέτρα να μη ραγίσει

Ο νοικοκύρης του σπιτιού

χρόνια πολλά να ζήσει.

να ζήσει χρόνια εκατό και

εξάμηνα διακόσια

να ασπρίσουν τα μαλλάκια του

σαν τ’ άσπρο περιστέρι.

Οι νοικοκυρές σήμερα δίνουν αυγά σοκολάτες και ευρώ ενώ παλιότερα έδιναν αυγά, ξυλοκέρατα και στραγάλια που και που δραχμούλες και καραμέλες, σε όλες τις «Λαζαρίνες». Είναι ευημερία για το σπιτικό κάθε νοικοκυράς να κεράσει όλα τα κορίτσια. Όταν κάποια νοικοκυρά δεν είναι πρόθυμη να κεράσει τις «Λαζαρίνες» τότε της «έβγαινε το όνομα». Το άκουσμα των παλιών «Λαζαριάτικων» τραγουδιών δίνει ιδιαίτερο «χρώμα» στην εορταστική αυτή περίοδο της Πασχαλιάς γιατί «ο άνθρωπος που αγνοεί την ιστορία, τις παραδόσεις και τα έθιμά του, είναι δέντρο χωρίς ρίζες». Οι οικοκυρές θα ετοιμάσουν τα πρόσφορα για τη λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων

 

  4 5    4 3

Η Κυριακή των Βαΐων, είναι αφιερωμένη σε ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, ο Ναός του Αγίου Δημητρίου στην Κρηνίτσα είναι στολισμένος με κλαδιά από βάγια τα οποία μετά τη Θεία λειτουργία μοιράζονται στους πιστούς. Η εκκλησία μας το έθιμο αυτό το καθιέρωσε από τον 9ο αιώνα. Την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ τελείται η Ακολουθία του Νυμφίου. Η Μ. Εβδομάδα είναι αφιερωμένη στα  Πάθη του Ιησού Χριστού. Ονομάζεται Μεγάλη από την ανάμνηση των γεγονότων που διαδραματίζονται καθημερινά και θεωρούνται σημαντικά για τη χριστιανική θρησκεία. Τη Μεγάλη Εβδομάδα ακολουθείται αυστηρή νηστεία και παλαιότερα αποχή από κάθε εργασία. Κάθε βράδυ στην Εκκλησία γίνεται ακολουθία.

  • Η Μεγάλη Δευτέραείναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ του  γιου του Ιακώβ, που αναφέρεται στη Παλαιά Διαθήκη και στην άκαρπη συκιά, που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε με έναν Του λόγο.
  • Η Μεγάλη Τρίτηείναι αφιερωμένη στην παραβολή των Δέκα Παρθένων.  Η παραβολή αυτή συμβολίζει την πίστη και την προνοητικότητα. Ψάλλεται το τροπάριο που έγραψε η μοναχή Κασσιανή.
  • Η Μεγάλη Τετάρτηείναι αφιερωμένη στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας, που μετανόησε, πίστεψε στον Χριστό και άλειψε τα πόδια Του με μύρο. Στην εκκλησία τελείται το μυστήριο του ευχελαίου.
  • Η Μεγάλη Πέμπτη είναι αφιερωμένη στον Μυστικό Δείπνο, στην προσευχή στην Γεθσημανή, στην προδοσία του Ιούδα, στη σύλληψη του Ιησού, στην ανάκριση από τον Άννα, στην Άρνηση του Πέτρου και στην καταδίκη του Χριστού από τον Καϊάφα. Στην Εκκλησία τοποθετείται στο κέντρο ο Σταυρός με τον εσταυρωμένο και τα κορίτσια βάζουν στεφάνια στην κεφαλή και στα χέρια του Ιησού. Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στολίζουμε τον Επιτάφιο και τη νύχτα ξενυχτάμε τον νεκρό.
  • Η Μεγάλη Παρασκευήείναι αφιερωμένη στα  Άγια Πάθη και στη Σταύρωση. Έχουμε την Κορύφωση του θείου δράματος, τελείται η «Ακολουθία των Παθών» και θυμόμαστε και βιώνουμε τα Άγια Πάθη του Κυρίου μας.

5 1

Παλαιότερα ο επιτάφιος στολίζονταν το πρωί της Μ. Παρασκευής με λουλούδια που έχουν φέρει όλοι οι χωριανοί: βιολέτες, τριαντάφυλλα, μενεξέδες. Φτιάχναμε στεφάνια και γιρλάντες και κρεμούσαμε στον Επιτάφιο. Τώρα στολίζουμε τον Επιτάφιο το βράδυ της Μ. Πέμπτης μετά τα Δώδεκα Ευαγγέλια.  Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ημέρα πένθους. Η καμπάνα χτυπά θλιμμένα από το πρωί. Οι νοικοκυρές, άφαντες, πενθούν. Περιμένουν τα αγόρια να τραγουδήσουν: Σήμερα μαύρος ουρανός… συζητώντας με τον πατέρα μου Θεόδωρο Αποστόλου (ο Θεός ας αναπαύσει την ψυχή του) γυρίσαμε λίγο στα παλιά στα παιδικά του χρόνια και η μία κουβέντα έφερε την άλλη. Έτσι αποφάσισα να πάρω μολύβι και χαρτί να καταγράψω όσα συνέβαιναν Μεγάλη Παρασκευή κατά τη διάρκεια της Ιταλογερμανικής κατοχής 1941-1944 στο χωριό μου, την όμορφη Κρηνίτσα.

Τη Μεγάλη Παρασκευή ξυπνούσαμε νωρίς, άρχισε να διηγείται ο πατέρας μου τα αγόρια και τα κορίτσια. Τα κορίτσια μάζευαν λουλούδια από τους κήπους του χωριού για να στολίσουν τον επιτάφιο. Τότε δεν αγοράζαμε λουλούδια όπως σήμερα. Μοσχοβολούσε η Εκκλησία όταν στολίζαμε τον Επιτάφιο από το μεθυστικό άρωμα της Πασχαλιάς, της ακακίας και της λεβάντας. Εμείς τα αγόρια μέχρι 12 χρονών είχαμε την τιμητική μας. Γυρίζαμε όλα τα σπίτια του χωριού για να τραγουδήσουμε το Μαύρο Ουρανό.

Ξεκινούσαμε πρώτα –πρώτα από το σπίτι του παπά. Πηγαίναμε παρέα δυο – δυο και είχαμε ένα καλάθι, σπάνια παίρναμε ο καθένα το καλάθι του, λειτουργούσαμε σαν ομάδα και δεν μαλώναμε. Όταν τελειώναμε μοιράζαμε τα καλούδια. Οι νοικοκυρές μας έδιναν καμιά δεκαρίτσα και σπάνια μας έδιναν πενηνταράκι. Θυμάμαι μια Μεγάλη Παρασκευή δεκάρα – δεκάρα είχα μαζέψει 2,5 δραχμές. Εξήντα πέντε οικογένειες ήταν τότε στην Κρηνίτσα. Μην κοιτάς σήμερα που διπλασιάστηκε το χωριό μας. Μας έδιναν επίσης ξυλοκέρατα, κανένα λουκουμάκι, καραμελίτσες και αυγά. Τα αυγά ήταν κυρίως άσπρα. Σπάνια μας έδιναν κόκκινα αυγά. Τη Μεγάλη Παρασκευή παίρναμε το αίμα μας πίσω γιατί του Λαζάρου στην Κρηνίτσα μόνο τα κορίτσια τραγουδούσαν.
Έτσι συμμετείχαμε κι εμείς στο πένθος. Ήταν πολύ συγκινητικό να τραγουδάμε το μοιρολόγι της Παναγίας. Εγώ ήμουν ορφανός είπε ο πατέρας μου και με άγγιζαν περισσότερο τα λόγια από όσο άγγιζαν τα άλλα παιδιά και τότε ένα δάκρυ κύλισε στο μάγουλό του. Χαμογέλασε για να κρύψει τη συγκίνησή του και άρχισε να τραγουδά το μοιρολόγι:

Σήμερα μαύρος ουρανός σήμερα μαύρη μέρα
Σήμερα όλοι θλίβουνται και τα βουνά λυπούνται
Σήμερα έβαλαν βουλή οι άνομοι Οβραίοι
Οι άνομοι και τα σκυλιά οι τρισκαταραμένοι
Για να σταυρώσουν τον Χριστό των πάντων βασιλέα
Ο Κύριος ηθέλησε να μπει σε περιβόλι
να λάβει δείπνο μυστικό για να τον λάβουν όλοι.
Η Παναγιά η Δέσποινα καθόταν μοναχή της,
τας προσευχάς της έκανε για το μονογενή της.
Φωνή τους ήρθ’ εξ Ουρανού απ’ Αρχαγγέλου στόμα:
-Φτάνουν κυρά μου οι προσευχές, φτάνουν κι’ οι μετάνοιες,
το γιό σου τον επιάσανε και στο χαλκιά τον πάνε
και στου Πιλάτου τας αυλάς εκεί τον τυρανάνε.
-Χαλκιά-χαλκιά, φτιάσε καρφιά, φτιάσε τρία περόνια.
Και κείνος ο παράνομος βαρεί και φτάχνει πέντε.
-Συ Φαραέ, που τά φτιαξες πρέπει να μας διδάξεις.
-Βάλτε τα δυο στα χέρια του και τ’ άλλα δυο στα πόδια,
το πέμπτο το φαρμακερό βάλτε το στην καρδιά του,
να στάξει αίμα και νερό να λιγωθεί η καρδιά του.
Κι’ η Παναγιά σαν τάκουσε έπεσε και λιγώθη,
σταμνί νερό της ρίξανε, δύο κανάτια μόσχο
και τρια μυροδόσταμο για να ρθει ο λογισμός της,
Και σαν της ήρθε ο λογισμός, και σαν της ήρθε ο νους της
ζητά μαχαίρι να σφαγεί, γκρεμό να πάει να πέσει,
ζητά σκοινί να κρεμαστεί για το μονογενή της.
-Μην σφάζεσαι, Μανούλα μου, δεν σφάζονται οι μανάδες
Μην καίγεσαι, Μανούλα μου, δεν καίγονται οι μανάδες.
Λάβε, κυρά μ’ υπομονή, λάβε, κυρά μ’ ανέση.
-Και πώς να λάβω υπομονή και πώς να λάβω ανέση,
που έχω γιο μονογενή και κείνον Σταυρωμένον.
Κι’ η Μάρθα κι’ η Μαγδαληνή και του Λαζάρου η μάνα
και του Ιακώβου η αδερφή, κι’ οι τέσσερες αντάμα,
επήραν το στρατί-στρατί, στρατί το μονοπάτι
και το στρατί τις έβγαλε μες του ληστή την πόρτα.
-Άνοιξε πόρτα του ληστή και πόρτα του Πιλάτου.
Κι’ η πόρτα από το φόβο της ανοίγει μοναχή της.
Τηράει δεξιά, τηράει ζερβά, κανέναν δεν γνωρίζει,
τηράει δεξιότερα βλέπει τον Αη Γιάννη,
Αγιε Γιάννη Πρόδρομε και βαπτιστή του γιου μου,
μην είδες τον υγιόκα μου και το διδάσκαλό σου;
-Δεν έχω στόμα να σου πω, γλώσσα να σου μιλήσω,
δεν έχω χεροπάλαμα για να σου τόνε δείξω.
Βλέπεις Εκείνον το γυμνό, τον παραπονεμένο,
οπού φορεί πουκάμισο στο αίμα βουτηγμένο,
οπού φορεί στην κεφαλή αγκάθινο στεφάνι;
Αυτός είναι ο γιόκας σου και με ο δάσκαλός μου!
Κι’ η Παναγιά πλησίασε γλυκά τον αγκαλιάζει.
-Δε μου μιλάς παιδάκι μου, δε μου μιλάς παιδί μου;
-Τι να σου πω, Μανούλα μου, που διάφορο δεν έχεις•
μόνο το μέγα-Σάββατο κατά το μεσονύχτι,
που θα λαλήσει ο πετεινός σημάνουν οι καμπάνες,
τότε και συ, Μανούλα μου, θάχεις χαρές μεγάλες!
Σημαίνει ο Θεός, σημαίνει η γη, σημαίνουν τα Ουράνια,
σημαίνει κι’ η Άγια Σοφία με εξήντα δυο καμπάνες.
Όποιος τ’ ακούει σώζεται κι’ όποιος το λέει αγιάζει,
κι’ όποιος το καλο αφουγκραστεί Παράδεισο θα λάβει,
Παράδεισο και λίβανο απ’ τον Άγιο Τάφο.
Και του χρόνου

Μεγάλο το μοιρολόγι της Παναγιάς είπα. Σπάνια το ακούμε ολόκληρο. Και τότε συμπλήρωσε ο πατέρας μου, δεν μας αφήναν να το πούμε μέχρι τέλος. Μας σταματούσαν φτάνει…φτάνει έλεγαν οι νοικοκυρές και μας κερνούσαν. Ωραία χρόνια ανέμελα. Έτσι είναι τα παιδικά χρόνια ανέμελα. Τότε θυμήθηκα την Εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου όπου γινόταν η αποκαθήλωση του Χριστού και ξενυχτούσαμε στην εκκλησία ψάλλοντας τον Μαύρο Ουρανό ή τη Ζωή εν Τάφω. Το ξημέρωμα μας εύρισκε στους κήπους του χωριού για το μάζεμα των λουλουδιών και το στόλισμα του Επιτάφιου. Το βράδυ οι ψαλτάδες ψέλνουν τη Ζωή εν Τάφω…μυροφόρες μαυροντυμένες ραίνουν με άνθη τον Επιτάφιο και ακολουθεί η περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους της Κρηνίτσας.

Οι καμπάνες κάθε Μεγάλη Παρασκευή συνεχίζουν να χτυπούν πένθιμα τα παιδιά συνεχίζουν να τραγουδάνε τον Μαύρο Ουρανό στην Κρηνίτσα και να μεταφέρουν το μήνυμα του Θείου Δράματος σε όλους.

Φέτος (2020) λόγω covid 19 δεν θα έρθουν τα παιδιά να φέρουν το πένθιμο μήνυμα. Θα θρηνήσουμε στο σπίτι μας ο καθένας με την οικογένειά του για να μπορέσουμε του χρόνου όλοι μαζί ξανά να γιορτάσουμε τα Πάθη και την Ανάσταση του Κυρίου !!!

  • Το Μεγάλο Σάββατοείναι αφιερωμένο στην Ταφή του Χριστού και την «εις  Άδου Κάθοδο».

Κατά τη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας ακολουθούν εργασίες καθαριότητας το πλύσιμο των αυλών, το βάψιμο των δένδρων με ασβέστη, το ξεχορτάριασμα και εργασίες που έχουν σχέση με την αναγέννηση της φύσης. Την Τρίτη οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τα κουλουράκια  για να στείλουν στα κουμπαρούδια, την Τετάρτη ζυμώνουν τα τσουρέκια και την Πέμπτη ετοιμάζουν τα κόκκινα αυγά.

7 1 6 1

Κόκκινα όπως είναι κόκκινο το χρώμα της χαράς, αλλά και λογιών – λογιών χρώματα για την Ανάσταση του Χριστού. Στην Κρηνίτσα βάφουμε αυγά – πλούμπες με φύλλα από διάφορα φυτά. Το πρώτο αυγό είναι της Παναγιάς και αυτό μπαίνει  στο εικονοστάσι. Κόκκινα αυγά βάζουμε και στο νεκροταφείο στους δικούς μας νεκρούς που έφυγαν από τη ζωή.  Επίσης κόκκινα αυγά δίνουμε στην Κρηνίτσα στα παιδιά που τραγουδούν τον Μαύρο Ουρανό. Η Μ. Παρασκευή είναι μέρα αργίας και νηστείας. Ημέρα πένθους. Πολλοί πίνουν ξίδι για την αγάπη του Χριστού. Επίσης όσοι αντέχουν νηστεύουν τρεις μέρες (χωρίς φαγητό και μόνο νερό πίνουν). Τα μικρά παιδιά περνάνε τρεις φορές κάτω από τον επιτάφιο για να πάρουν ευλογία.

FB IMG 1637031581271 8 1Το Σάββατο το πρωί κοινωνούν μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι και το βράδυ γίνεται η λειτουργία της Ανάστασης. Οι νοικοκυρές ετοιμάζουν φρέσκο ζυμωτό ψωμί και καθαρίζουν τα εντόσθια για τη μαγειρίτσα (σύβρασμα). Παλιότερά η λειτουργία γινόταν ξημερώματα κατά τις 3.30 π.μ. Στις μέρες μας το βράδυ του Μ. Σαββάτου λίγο πριν τα μεσάνυχτα θα χτυπήσουν οι καμπάνες για την λειτουργία της Ανάστασης, θα φορέσουμε  τα ολοκαίνουργα ρούχα μας, και θα ανάψουμε με  το ΄Άγιο Φως τις λαμπάδες για να παρακολουθήσουμε την λειτουργία της Ανάστασης. Όταν επιστρέφουμε από την Ανάσταση σταυρώνουμε με το Άγιο Φως  το πάνω μέρος της εξώπορτας και ετοιμάζουμε τη φωτιά για το ψήσιμο του αρνιού .

Παλαιότερα ξεχώριζε η Τρίτη τελευταία ημέρα του Πάσχα όπου μετά τη λειτουργία πραγματοποιούνταν στην Κρηνίτσα μια μεγαλοπρεπής γιορτή και στο πίσω μέρος της Εκκλησίας των Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης στήνονταν χορός.

Φωτεινή Τάσιου Βιργινία Αναστασίου Ζωή Αποστόλου Σταυρούλα Νασιάκου Άννα Παπαχρήστου

Ας κρατήσουμε περήφανα στις καρδιές μας, αλώβητο αυτό το θησαυρό με τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας για τον παραδώσουμε στις επόμενες γενιές! Έτσι θα ακούμε τους παλμούς του τόπου μας ολοζώντανα και δεν θα σβήσει τίποτε στη χοάνη της παγκοσμιοποίησης .

Εύχομαι Χαρούμενη Ανάσταση σε όλους/όλες. Το Άγιο Φως να χαρίσει αγάπη στις καρδιές μας για να γίνει ο κόσμος καλύτερος, δικαιότερος, πιο χαρούμενος !!!

Κατηγορίες: Δημοσιεύσεις, Κρηνίτσα, Μαριάννα Αποστόλου | Γράψτε σχόλιο

Διεθνές Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: Χρυσοπράσινο Φύλλο / Διετής Συνεργασία: 8ο ΓΕΛ Τρικάλων-Περιφερειακό Λύκειο Κολοσσίου-Αποστόλου Λουκά

4 1

« Οι αέρηδες του Ελύτη » μας μετέφεραν  και πάλι στη «γη των αγοριών και των κοριτσιών, στην «Κύπρο της αγάπης και του ονείρου». Ξεκινήσαμε πριν ένα εξάμηνο τη διετή συνεργασία μας με τη Σοφία, την Δέσποινα  και την Νικολέττα εκπαιδευτικούς του Περιφερειακού Λυκείου Κολοσσίου – Αποστόλου Λουκά μέσα από το Διεθνές Δίκτυο  «Χρυσοπράσινο Φύλλο» τις οποίες φιλοξενήσαμε στην Πόλη μας από 14 έως και 17 Δεκεμβρίου 2023. Στο πρόγραμμα Χρυσοπράσινο Φύλλο συμμετέχουν 28 σχολεία Β/θμιας εκπαίδευσης από την Ελλάδα και την Κύπρο (14 από κάθε χώρα) που συνεργάζονται σε διετείς διασχολικές συμπράξεις υλοποιώντας προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία. Τα τέσσερα Λύκεια που συμμετέχουν στο δίκτυο Π.Ε. «Χρυσοπράσινο Φύλλο» για τη διετία 2023-2025  από την Ελλάδα είναι:

  • 2ο ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου, Ζάννειο Λύκειο Πειραιά*, ΓΕΛ Καρδαμύλων Χίου, 8ο Λύκειο Τρικάλων* (*Σχολεία που δεν συμμετείχαν την τελευταία διετία)

Στα προγράμματα αυτά εκτός από εκπαιδευτικοί και μαθητές/ μαθήτριες των Σχολείων εμπλέκονται ενεργά ΚΠΕ, σύλλογοι γονέων, τοπικές κοινωνίες και Δήμοι και έτσι τείνουν να έχουν τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης άποψης για τη δια βίου μάθηση. Η Διετής Συνεργασία: 8ο ΓΕΛ Τρικάλων-Περιφερειακό Λύκειο Κολοσσίου-Αποστόλου Λουκά αφορά στον 11ο στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης 2030 «Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες». Η παραδοσιακή συνοικία της Πόλης μας το Βαρούσι με τις πολλές εκκλησίες αποτελεί το θέμα της συνεργασίας μας και εντάσσεται στον 11ο στόχο «Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες» που αποτελεί αντικείμενο μελέτης και των μαθητών/τριών του Περιφερειακού Λυκείου Κολοσσίου-Αποστόλου Λουκά.

8

Οι πόλεις αποτελούν κόμβους για την ανταλλαγή ιδεών, για το εμπόριο, τον πολιτισμό, την επιστήμη, την παραγωγικότητα, την κοινωνική ανάπτυξη κ.ά.. Οι πόλεις έχουν δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να προοδεύσουν κοινωνικά και οικονομικά. Η διατήρηση των πόλεων με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούνται θέσεις εργασίας και να προάγεται η ευημερία χωρίς την ταυτόχρονη κατάχρηση γης και την κατασπατάληση πόρων είναι μία πρόκληση από μόνο του. Μια άλλη πρόκληση είναι η κυκλοφοριακή συμφόρηση, η έλλειψη κονδυλίων για την παροχή βασικών υπηρεσιών καθώς και η έλλειψη επαρκούς στέγασης και η υποβάθμιση των υποδομών. Οι στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι το μονοπάτι που μας οδηγεί σε ένα κόσμο δικαιότερο, πιο ειρηνικό και σε έναν υγιή πλανήτη. Είναι επίσης μια πρόσκληση για αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο καθήκον από το να επενδύσουμε στην ευημερία των νέων. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πόλεις μπορούν να ξεπεραστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να συνεχίσουν να ακμάζουν και να αναπτύσσονται, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τη χρήση πόρων και μειώνοντας τη μόλυνση και τη φτώχεια. Το μέλλον το οποίο θέλουμε, είναι ένα μέλλον όπου οι πόλεις θα προσφέρουν ευκαιρίες για όλους, πρόσβαση σε υπηρεσίες, ενέργεια, στέγαση, μεταφορές κ.ά. πόλεις που θα είναι ασφαλείς, ανθεκτικές και βιώσιμες.

Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες σημαίνει όλοι οι άνθρωποι να έχουν ασφαλή στέγαση και να απολαμβάνουν δημόσιους χώρους πρασίνου. Να αγοράζουμε και να τρώμε τοπικά προϊόντα. Να υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις της γειτονιάς, που διατηρούν τους ανθρώπους απασχολούμενους και διακινούν χρήματα στην κοινότητά μας. Να μετακινούμαστε με βιώσιμο τρόπο, με ποδήλατο, με τα πόδια, με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με συνδυασμένη μετακίνηση ή με συνεπιβίβαση.

Στην 4ήμερη επίσκεψη οι συναδέλφισσες από το συνεργαζόμενο σχολείο μας συνόδεψαν σε επισκέψεις γνωριμίας με μνημεία της Λεμεσού όπως :

1 1

  1. Το «Κούριον» που βρίσκεται σε μια από τις πιο εντυπωσιακές αρχαιολογικές περιοχές της Κύπρου. Το θέατρο, που βρίσκεται στο νότιο άκρο του απότομου λόφου στον οποίο ήταν χτισμένη η πόλη, είναι μεγάλης σημασίας. Το θέατρο κατασκευάστηκε στα τέλη του 2ου αιώνα π.Χ., αποτελείται από μια ημικυκλική ορχήστρα που περιβάλλεται από καθίσματα του κοίλου. Εκατέρωθεν της σκηνής υπήρχαν δύο θολωτές πάροδοι (διάδρομοι), απ΄ όπου το κοινό εισερχόταν στο θέατρο. Το θέατρο μπορούσε να φιλοξενήσει μέχρι και 3.500 θεατές. Σήμερα το θέατρο αποτελεί τη σκηνή όπου διαδραματίζονται πολλές πολιτισμικές δραστηριότητες και θεατρικές παραστάσεις, ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
  2. Τη Μονή Αγίου Νικολάου των Γάτων που βρίσκεται στο Ακρωτήρι Γάτα, 15 χιλιόμετρα δυτικά της Λεμεσού και νότιο-ανατολικά της Αλυκής του Ακρωτηρίου. Το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου των Γάτων είναι ίσως το αρχαιότερο μοναστήρι στην Κύπρο. Το παρεκκλήσι του Μοναστηριού χρονολογείται από τον 14ο αιώνα, ενώ εγκαταλείφθηκε τον 16ο αιώνα. Το Μοναστήρι αποκαταστάθηκε από Ορθόδοξες καλόγριες το 1983. Σύμφωνα με την παράδοση, η Μονή ιδρύθηκε από την Αγία Ελένη, μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, η οποία άφησε ένα κομμάτι ξύλο από τον Τίμιο Σταυρό στο χώρο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Κύπρος αντιμετώπισε μια σοβαρή και μεγάλη ξηρασία, αναγκάζοντας πολλούς ανθρώπους να φύγουν από το ακρωτήρι, αφού η περιοχή μολύνθηκε από φίδια. Ο Μέγας Κωνσταντίνος έστειλε τον κυβερνήτη Καλόκαιρο στην Κύπρο για να απελευθερώσει χιλιάδες γάτες και να απαλλαγεί η περιοχή από τα φίδια. Ως εκ τούτου, το ακρωτήρι σώθηκε κι έγινε γνωστό ως Κάβο Γάτα. Ενώ η Μονή τώρα διαθέτει ένα μικρό αριθμό καλογριών, υπάρχουν πολλές γάτες, οι οποίες λέγεται ότι είναι οι απόγονοι εκείνων που απάλλαξαν την περιοχή από τα φίδια.

3 1

  1. Το Κάστρο Κολοσσίου ένα μεσαιωνικό φρούριο λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Λεμεσούτης Κύπρου. Το κτίριο έχει τρεις ορόφους , είναι χτισμένο με λίθους και οι τοίχοι του έχουν πάχος ενάμισι μέτρο. Είχε μεγάλη στρατηγική σημασία αφού έλεγχε την περιοχή Κολόσσι που υπήρχαν φυτείες ζαχαροκάλαμου και παραγόταν ζάχαρη. Το κάστρο αυτό αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μεσαιωνικά οχυρωματικά έργα που σώζονται μέχρι σήμερα στην Κύπρο                                                 .5
  2. Την Ιερά Μονή των Σπηλαίων που βρίσκεται συναπάντημα τριών κοινοτήτων της Δυτικής Λεμεσού και συγκεκριμένα της Ερήμης, του Κολοσσίου και του Ύψωνα, σε ένα δαντελωτό από βράχια ανάγλυφο ανάμεσα σε πολύ λίγα δέντρα (χαρουπιές) όμως σε πολλά ταπεινά φυτά και θάμνους της Κυπριακής γης˙ ανοίγετε μεγαλόπρεπο και ταυτόχρονα αρκετά πληγωμένο το Μέγα Σπήλαιο «Τ’ Αϊ Γιωρκού» η πάλαι ποτέ διαλάμψασα Ιερά Μονή των Σπηλαίων.  Το σπήλαιο είναι γνωστό σε όλους του κατοίκους της Ερήμης και σε αρκετούς ανθρώπους των γύρω κοινοτήτων. Ιδιαίτερα είναι γνωστό σε εκείνους όπου τα κτήματα τους γειτονεύουν με αυτό αφού η σχέση τους με το σπήλαιο του Αγίου Γεωργίου ήταν και πρακτική. Ποιο συγκεκριμένα μερικά μέτρα πιο πάνω, βόρεια του σπηλαίου υπάρχει «Το βρυσί του Αϊ Γιωρκού» δηλαδή μια πηγή που αναβλύζει καθαρό και κρύο νερό το οποίο έχουμε ως Αγίασμα. Έπιναν από το νερό αυτό όταν εργάζονταν στα κτήματα τους, ιδιαίτερα δε τους καλοκαιρινούς μήνες όταν μάζευαν τα χαρούπια τους.  Η Προφορική παράδοση αλλά και τα ευρήματα που εντοπίστηκαν στο Σπήλαιο όπως π.χ. σταυρός, λειψανοθήκη, θραύσματα από αγγεία, νομίσματα αποδεικνύουν ότι ο χώρος  άρχισε να χρησιμοποιείται ως χώρος μοναχών και ασκητών  γύρω στον 10ο με 11ο  αιώνα. Εντός του σπηλαίου βρέθηκαν λαξεύματα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή κρασιού. Όλα αυτά είχαν καλυφθεί με πέτρες και θραύσματα από αγγεία από τους μοναχούς κατά τη μετατροπή του σπηλαίου σε εκκλησιαστικό χώρο. Οι Ερημίτες επέλεξαν το Σπήλαιο αυτό ως τόπο της εγκαταβίωσής  τους λόγω του ερημικού τοπίου, του μεγάλου μεγέθους του και της πηγής που ήταν κοντά καλύπτοντας τις υδατικές τους ανάγκες. Σήμερα γίνονται εργασίες αναστύλωσης της Μονής και τελούνται ακολουθίες  καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου με ιδιαίτερους πανηγυρισμούς στις μνήμες του Αγίου Γεωργίου δηλαδή στις  23 Απριλίου και στις 23 Νοεμβρίου ανάμνηση της Ευρέσεως του Λειψάνου του.

      10           2 1

Η Παρασκευή 19 Απρίλη 2024  ήταν αφιερωμένη σε γνωριμία με τα Λεύκαρα  που είναι παραδοσιακός οικισμός όπως η συνοικία Βαρούσι. Τα Λεύκαρα είναι γνωστά για τα λευκαρίτικα κεντήματα και την αργυροτεχνία. Οι γυναίκες των Λευκάρων κεντούσαν τα λευκαρίτικα κεντήματα για να στολίζουν τα σπίτια τους. Η παράδοση αναφέρει ότι το λευκαδίτικο κέντημα έχει την αρχή του όταν οι αρχόντισσες των Ενετών δίδαξαν στις γυναίκες του χωριού το κέντημα. Ακολούθησε εξέλιξη  του κεντήματος με σχέδια εμπνευσμένα από τη φύση και το περιβάλλον. Αναφέρεται ότι το 1481 ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι επισκέφθηκε τα Λεύκαρα, αγόρασε ένα από τα κεντήματα και το πήρε στον Καθεδρικού ναού του Μιλάνου. Το 2010 το λευκαρίτικο κέντημα εντάχθηκε στον κατάλογο της  Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Στα Λεύκαρα η αργυροχοΐα αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων. Τα σπίτια στα Λεύκαρα αποτελούν δείγμα της λαϊκής αρχιτεκτονικής της Κύπρου. Στα Πάνω Λεύκαρα επισκεφτήκαμε το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης. Είναι αρχοντικό του 19ου αιώνα με έπιπλα, ενδυμασίες και κεντήματα του 19ου αιώνα. Τα σπίτια στα Λεύκαρα αποτελούν δείγμα της λαϊκής αρχιτεκτονικής της Κύπρου. Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού  κατασκευάστηκε τον 14ο αιώνα.

6

Το Σάββατο ήταν αφιερωμένο σε μια 8ωρη συνάντηση  εργασίας στο ΚΠΕ Αθαλάσσας όπου παρουσιάστηκαν οι στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη 2030, ακολούθησε παρουσίαση της πορείας των προγραμμάτων και βιωματική μάθηση με νέα καινοτόμο προσέγγιση της γνώσης,  χρήση κινητού κ.ά.. Κλείνοντας θα ευχαριστήσω από καρδιάς τον Μπουλογεώργου Ιωάννη για τα υπέροχα γλυκά που φτιάχνουν – στο εργαστήρι με αγνά υλικά βάζοντας όλη την τέχνη του και μας χάρισε να κεράσουμε στην Κύπρο, ευχαριστούμε επίσης τους συντονιστές του χρυσοπράσινου φύλλου τον Δρ. Μαραθεύτη Χρίστο, Συντονιστή Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης της Κύπρου που συμμετέχουν στο Δίκτυο από την Κύπρο (Με τον Χρίστο Μαραθεύτη συνεργαστήκαμε σε προηγούμενα προγράμματα) και τον  Σμπαρούνη Θεμιστοκλή, συντονιστή  Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας για την ευκαιρία που έδωσαν στο 8ο  ΓΕΛ Τρικάλων να συμμετέχει σε αυτό το υπέροχο διακρατικό πρόγραμμα και να βρεθούμε ως παιδαγωγική ομάδα ο κ. Σαμορέλης Σεραφείμ και η γράφουσα  Μαριάννα Αποστόλου στην Κύπρο για τη 2η συνάντηση εργασίας. Τέλος ευχαριστούμε τη Σοφία, τη Χάρις και τη Δεσποινα για την υπέροχη φιλοξενία.

9  7

Αυτό είναι και το σημαντικό της Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Να μελετάς ένα θέμα και να μπορείς να ταξιδέψεις μαζί του πέρα από σύνορα. Κι αυτό είναι καλό για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση,  αλλά όχι απαραίτητα καλό για το περιβάλλον, διότι …τα περιβαλλοντικά προβλήματα δεν γνωρίζουν σύνορα. Εύχομαι το «Χρυσοπράσινο Φύλλο» της δικιάς μας συνεργασίας να συνεχίσει το δρόμο του σ’ ένα πέλαγος Ειρήνης – Αλληλεγγύης & Πολιτισμού  που τόσο έχει ανάγκη ο πλανήτης μας για την επιβίωσή του !!!

 

Η συντονίστρια του προγράμματος

 

Αποστόλου Μαριάννα, MSc, M.A, ΠΕ05,

Πολιτισμολόγος – Δ/ντρια του 8ου  ΓΕΛ Τρικάλων

Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια – Πρόεδρος του Συλλόγου “Ε.ΠΟ.Σ” Κρηνίτσας

 

Κατηγορίες: 8ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων, Δημοσιεύσεις, Μαριάννα Αποστόλου | Γράψτε σχόλιο

Άσκηση σεισμού και πυρόσβεσης στο 8ο ΓΕΛ Τρικάλων στο πλαίσιο του Περιβαλλοντικού Προγράμματος “ Σεισμός: η γνώση …ασπίδα προστασίας”

Παρασκευή 26-Απριλιου 2024

Υποενότητες: Ο σεισμός ως φυσικό φαινόμενο. Τα σεισμικά εργαλεία. Ιστορικά στοιχεία σχετικά με τους σεισμούς. Επιπτώσεις του σεισμού στο φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον. Μέτρα προστασίας και ανάπτυξη του εθελοντισμού.

20240426 102602 20240426 102611  20240426 110758   20240426 110813     Το συγκεκριμένο  πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης έχει στόχο να καλύψει τις ανάγκες της ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης των μαθητών/μαθητριών μέσα από ένα υποστηρικτικό περιβάλλον. Μέσα από διαδικασίες που αφορούν στη βιωματική και συνεργατική μάθηση οι μαθητές/τριες θα οδηγηθούν στην κατανόηση του εαυτού τους, της ανάπτυξης της προσωπικότητας και της αυτοεκτίμησης. Θα μάθουν να  αναπτύξουν συμπεριφορές αλληλεγγύης και εθελοντισμού.

Σκοπός της άσκησης ήταν:

– Η εκπαίδευση όλου του προσωπικού της σχολικής μονάδας  και εξοικείωση με το χώρο εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

– Η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών και μαθητών /μαθητριών στη χρήση του πυροσβεστήρα, υπό συνθήκες συμβάντος.

– Η εκπαίδευση του προσωπικού στην εγκατάσταση και χρήση χαμηλής πίεσης καθώς και στην διάσωση τραυματισμένου ατόμου.

– Η αποτελεσματική συνεργασία του προσωπικού της Π.Υ. Τρίκαλων με  με το προσωπικό του 8ου  ΓΕΛ Τρικάλων.

Παρασκευή 26-Απριλιου 2024: Η άσκηση περιελάβανε  άσκηση σεισμού καταμέτρηση κ. ά., με σενάριο να τραυματιστούν 3 μαθητές/μαθήτριες και να απουσιάζουν από την καταμέτρηση. Στη συνέχεια  περιλάμβανε ενημέρωση για  εκδήλωση πυρκαγιάς στο χώρο του σχολείου, κλήση της πυροσβεστικής υπηρεσίας και κατάσβεση της εστίας. Η άσκηση υλοποιήθηκε σύμφωνα με τον προγραμματισμό σε δυο στάδια. Κατά το πρώτο στάδιο μετά από συνεχόμενο χτύπημα του κουδουνιού οι μαθητές/μαθήτριες ακολουθώντας τις οδηγίες που δόθηκαν στις δύο προηγούμενες ασκήσεις σεισμού μπήκαν κάτω από τα θρανία και με την επόμενη ειδοποίηση ακολούθησαν την εκκένωση του κτιρίου και κατέφυγαν στο χώρο συγκέντρωσης. Έγινε καταμέτρηση και αναζητήθηκαν οι απόντες /απούσες άμεσα από τους εκπαιδευτικούς που είναι υπεύθυνοι για την αναζήτηση τραυματιών. Το δεύτερο στάδιο ολοκληρώθηκε με τον ερχομό του πυροσβεστικού οχήματος στο χώρο του σχολείου. Οι πυροσβέστες ενημέρωσαν τους/τις μαθητές/τριες για τρόπους αντιμετώπισης πυρκαγιάς και τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν.

20240426 114112    20240426 113945

Στη συνέχεια μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στο χώρο του προαυλίου όπου ο επικεφαλής της ομάδας τους ενημέρωσε για το ρόλο της πυροσβεστικής υπηρεσίας, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξεσπούν οι πυρκαγιές και τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Κατόπιν έγινε επίδειξη της πλήρους εξάρτυσης των Πυροσβεστών για την αντιμετώπιση αστικών και δασικών πυρκαγιών καθώς και των πυροσβεστικών μέσων που χρησιμοποιούν, όπως αυλός υψηλής πίεσης και πυροσβεστήρες.

20240426 110806  20240426 110802

Μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά τα μέρη του εξοπλισμού και να απευθύνουμε απορίες και ερωτήσεις στους πυροσβέστες οι οποίοι πρόθυμα ανταποκρίθηκαν  να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως:  αντιμετώπιση μίας πυρκαγιάς τις πρώτες στιγμές, οι κινήσεις που απαιτούνται, η διαχείριση του κόσμου, η χρήση πυροσβεστήρων και η ασφάλεια κ.α.. Η ενημέρωση ολοκληρώθηκε επιτυχώς με ασφάλεια μετά από μία ώρα και οι μαθητές/τριες  επέστρεψαν ικανοποιημένοι/ες στις τάξεις τους.

Ευχαριστούμε το προσωπικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας  Τρικάλων και τον άξιο αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος, Πύραρχο Ευάγγελο Τσιορλίδα για την πολύτιμη και ουσιαστική συμμετοχή τους στην πραγματοποίηση της ενημέρωσης αυτής  και για τον υψηλό δείκτη αισθήματος επαγγελματικής και κοινωνικής ευθύνης που ενδυναμώνει τους εκπαιδευτικούς να ανταποκριθούμε στις πολυσύνθετες απαιτήσεις του διδακτικού, παιδαγωγικού και κυρίως κοινωνικού μας ρόλου.

20240426 114023    20240426 113920

Η παιδεία των παιδιών ξεκινά από το σχολείο και την οικογένεια. Γι’ αυτό και το 8ο  ΓΕΛ Τρικάλων  προσπαθεί να εμφυσήσει αρχές στους / στις μαθητές/μαθήτριες  μας ώστε όχι μόνον να πάρουν γνώσεις,  αλλά και να αποκτήσουν σημαντικές δεξιότητες  μέσα από το σχολείο για να βοηθήσουν στο απώτερο μέλλον τον τόπο τους με εθελοντική προσφορά. Συμπερασματικά ο σχεδιασμός σε μια σχολική μονάδα προϋποθέτει συλλογική προσπάθεια στην εφαρμογή, την αξιολόγηση και συνεχή βελτίωσή. Στο 8ο ΓΕΛ Τρικάλων έγιναν

  1. Ενέργειες Πριν τον Σεισμό – Αντισεισμικός Σχεδιασμός
  2. Ενέργειες Κατά τη Διάρκεια του Σεισμού – Αυτοπροστασία
  3. Ενέργειες Μετά το τέλος του Σεισμού – Εφαρμογή του Σχεδιασμού.

20240426 110149      20240426 114856

H εκδήλωση ενός ισχυρού σεισμού σε ώρα λειτουργίας του σχολείου μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα σε όλους μαθητές/μαθήτριες εκπαιδευτικούς διεύθυνση εργαζομένους (κυλικείο-καθαριότητα) και επισκέπτες. Η σωστή εκτίμηση των κινδύνων, μεταξύ αυτών και του σεισμικού κινδύνου, είναι καθοριστικής σημασίας για τη διαμόρφωση ασφαλών σχολείων.

Κατηγορίες: 8ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων, Δημοσιεύσεις, Μαριάννα Αποστόλου | Γράψτε σχόλιο

2ο  ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ «ΕΛΑ ΝΑ ΣΟΥ ΜΙΛΗΣΩ ΓΙΑ ΣΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ»

Το 8ο ΓΕΛ Τρικάλων υλοποιεί φέτος Όμιλο Προφορικής Ιστορίας και συμμετείχε μαζί με άλλα 380 σχολεία από όλη την Ελλάδα στο δίκτυο  «Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου» με συντονιστή το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Πατρών. Επιστέγασμα των εργασιών του δικτύου αποτέλεσε η διοργάνωση του 2ου Πανελλαδικού Μαθητικού Συνεδρίου που διεξήχθη από τις 17 έως τις 20 Απρίλη  υβριδικά, στην Πάτρα για όσους μπόρεσαν να ταξιδέψουν και διαδικτυακά για τα υπόλοιπα σχολεία της Ελλάδας .

Οι 580 εργασίες που εκπονηθήκαν καλύπτουν τις εξής υποενότητες της βασικής θεματικής:

α) Τοπική ιστορία και εθιμικές τοπικές συνήθειες

β) Μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι

γ)  Τοπική Λογοτεχνία/ Συνδεδεμένοι με τον τόπο λογοτέχνες

δ) Τέχνες και  αρχιτεκτονική

ε) Τοπική  ιδιομορφία: φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον

στ) Οικονομική ζωή/ εμπορική δραστηριότητα

ζ) Εξέχουσες μορφές του τόπου.

Αρκετοί μαθητές/τριες του 8ου ΓΕΛ συμμετείχαν και ασχολήθηκαν με τις παρακάτω εργασίες.

  1. Οι Εκκλησίες του Βαρουσίου: Ένα ταξίδι στον Πολιτισμό, στο Περιβάλλον και στην Ιστορία των Τρικάλων, 8ο ΓΕΛ Τρικάλων
  2. Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Βασίλη Τσιτσάνη,  8ο ΓΕΛ Τρικάλων   
  3. Τα Μετέωρα και η Μονή Βαρλαάμ, 8ο ΓΕΛ Τρικάλων
  4. Το ημερολόγιο της Καταστροφής , 8ο ΓΕΛ Τρικάλων

Οι ομάδες  του 8ου  ΓΕΛ Τρικάλων ασχολήθηκαν με τις εργασίες τους όλη τη χρονιά με τη βοήθεια της Διευθύντριας Μαριάννας Αποστόλου, ΠΕ05 και των συντονιστών Εκπαιδευτικών Σαμορέλη Σεραφείμ, Κλάντζου Ευαγγελής, Πατουλιώτη Μαργαρίτας, Μανθέλα Ευάγγελου και Βούλγαρη Αναστασίας. Θεωρούμε ότι η συμμετοχή σχολικών μονάδων στο Δίκτυο ενισχύει τους μεταξύ τους δεσμούς, εντείνει την εξωστρέφεια τους, αναδεικνύει δεξιότητες και ταλέντα των μαθητών/τριών, καλλιεργεί τον κριτικό και κοινωνικό εγγραμματισμό τους και αποτελεί αντίδοτο στην απομόνωση που οι υγειονομικές συνθήκες επέβαλαν τα προηγούμενα χρόνια.

Εκ μέρους του Ομίλου Προφορικής ιστορίας του 8ου ΓΕΛ Τρικάλων ως Διευθύντρια του σχολείου και συντονίστρια του Ομίλου συγχαίρω τους μαθητές /τις μαθήτριες, τους εκπαιδευτικούς που συντόνισαν την ολοκλήρωση των εργασιών και όλους τους εκπαιδευτικούς για την κατανόηση και υποστήριξη παρόμοιων καινοτόμων δράσεων.

Η Διευθύντρια του Λυκείου και συντονίστρια του Ομίλου Προφορικής Ιστορίας

Μαριάννα Αποστόλου, ΠΕ05

 

Κατηγορίες: 8ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων, Δημοσιεύσεις, Μαριάννα Αποστόλου | Γράψτε σχόλιο

καλημέρα ήλιε !!!

της Μαριάννας Αποστόλου
Ήλιε μου έβγα
να γλυκάνεις
τις καρδιές
βαρέθηκα
τα βλέμματα
αγέλαστων
ανθρώπων
μήπως αυτές
οι τελευταίες
συννεφιές
συμβάλλουν
στην κατήφεια
των προσώπων ?
Ήλιε μου έβγα
να ζεστάνεις
τα φυτά ν
α μεγαλώσουν
και καρπούς
να μας χαρίσουν
χωρίς εσένα
θα ναι δύσκολο
θαρρώ
πτηνά και ζώα
μα και άνθρωποι
να ζήσουν
Μήπως
σε πίκραναν
οι άνθρωποι
κι αργείς
μήπως οι βόμβες
των πολέμων
σε βραδύνουν
ή μήπως
πρόσωπα  παιδιών
δεν θες να δεις
που άλλα δουλεύουν
ολημερίς
κι άλλα πεινούν
από των εχόντων
ξεχασμένα
τα καημένα
Κατηγορίες: Μαριάννα Αποστόλου, Ποιήματα | Γράψτε σχόλιο