Β΄τεύχος (Απρίλιος 2013)

Παρουσιάζονται αποσπάσματα από το β΄τεύχος της σχολικής εφημερίδας :“ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ”

Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ (Από τα παιδιά του  ΣΤ΄ 2)

Το πιο διαδομένο μέσο μαζικής ενημέρωσης είναι η τηλεόραση. Είναι γεγονός ότι κυριαρχεί στη ζωή μας. Όλοι μας καθημερινά επιστρέφουμε σπίτι μετά από μία κουραστική μέρα και ανοίγουμε την τηλεόραση, έτσι ώστε να χαλαρώσουμε και να ηρεμήσουμε. Πρόκειται, όμως, για ένα κουτί με πολλές ύπουλες παγίδες, που κάθε άλλο παρά στη χαλάρωσή μας συντελεί.

Η βασική λειτουργία της τηλεόρασης είναι η ενημέρωση, η οποία γίνεται μέσα από τις ειδήσεις και κρατάει τον κόσμο ενήμερο για καθετί που συμβαίνει. Ωστόσο, πολλές φορές οι πληροφορίες που μας παρουσιάζει είναι άλλοτε αλλοιωμένες και άλλοτε διογκωμένες. Επίσης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης σχολιάζονται ανούσια θέματα που προβάλλονται ως σημαντικά.

Ανούσια θέματα προβάλλονται κυρίως στις κουτσομπολίστικες εκπομπές. Βλέποντας τις εκπομπές αυτές και θέλοντας να μιμηθούμε τους επώνυμους γινόμαστε άθελά μας εκτός από κουτσομπόληδες και υπερκαταναλωτικοί. Θαυμάζοντας τη ζωή τους παραμελούμε τη δική μας ξεφεύγοντας από την πραγματικότητα. Έτσι, όμως, δεν καλλιεργούμε τον χαρακτήρα μας και χάνουμε την προσωπικότητά μας.

Όμως, ο χαρακτήρας μας δεν επηρεάζεται μόνο από τους επώνυμους, αλλά και από όλους τους ήρωες της τηλεόρασης. Κυρίως  τα μικρά παιδιά που δεν έχουν αναπτύξει την κριτική τους ικανότητα μιμούνται πολλές φορές τους ήρωες βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Σπάνια, ωστόσο, μπορεί κανείς να εντοπίσει και θετικά πρότυπα στην τηλεόραση (π.χ. παρουσιαστές που επιτελούν  φιλανθρωπικό έργο).

Γενικά, ο χαρακτήρας μας επηρεάζεται καθοριστικά από την τηλεόραση. Πρώτον, γινόμαστε αγχώδεις, νευρικοί και βίαιοι  παρακολουθώντας ειδήσεις, πολιτικές εκπομπές και ταινίες ακατάλληλου περιεχομένου. Δεύτερον, λόγω των διαφημίσεων και των σήριαλ όπου η ζωή φαίνεται να είναι μέσα στη χλιδή και τα πλούτη προσκολλώμαστε στα υλικά αγαθά. Πολλές φορές μάλιστα γινόμαστε σπάταλοι παίρνοντας μέρος σε διάφορα τηλεπαιχνίδια. Τρίτον, καταλήγουμε να είμαστε παθητικοί δέκτες μηνυμάτων, καθώς βομβαρδιζόμαστε από αμέτρητα άχρηστα μηνύματα. Η τηλεόραση δεν επιδρά αρνητικά μόνο στον χαρακτήρα μας, αλλά επιβαρύνει και την υγεία μας λόγω της κατάχρησης που κάνουμε. Ειδικότερα βλάπτει τα μάτια μας και μας παρασύρει στην κατανάλωση έτοιμου φαγητού οδηγώντας μας στην παχυσαρκία.

Από όλα τα παραπάνω συμπεραίνουμε πως αν επιλέγουμε να βλέπουμε τηλεόραση, αυτό πρέπει να γίνεται συνετά, με μέτρο και προσεκτικά, για να αποφεύγουμε τις αρνητικές επιδράσεις της.

Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ( Από τους μαθητές του ΣΤ΄2)

Η πυραμίδα της υγείας είναι η βελτιωμένη εκδοχή της μεσογειακής πυραμίδας που όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε.

Στη βάση υπάρχει το νερό. Πρέπει να πίνουμε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα, για να αναπληρώνουμε τα υγρά του σώματός μας, αφού γνωρίζουμε ότι το 75% του είναι νερό. Επίσης, στη βάση παρατηρούμε το αμυγδαλόγαλα που είναι πολλές φορές πιο θρεπτικό από το ζωικό, το οποίο στις μέρες μας, όπως διαπιστώσαμε μέσα από έρευνες, είναι και επιβαρυντικό για την υγεία μας. Ακόμη, στη βάση τοποθετήσαμε το μέλι, το οποίο, όπως γνωρίζετε, περιέχει πολλές βιταμίνες και είναι το μόνο υγιεινό και θρεπτικό γλυκό.

Επί καθημερινής βάσεως προτείνουμε να καταναλώνονται τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, τα λαχανικά και τα φρούτα, αφού περιέχουν πολλές βιταμίνες και υδατάνθρακες, στοιχεία χρήσιμα για τον οργανισμό μας. Εδώ τοποθετούμε το ρύζι, το ελαιόλαδο και τους ξηρούς καρπούς. Το ελαιόλαδο είναι το σημαντικότερο λίπος για τον οργανισμό μας. Οι ξηροί καρποί θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Στα εβδομαδιαία τρόφιμα συγκαταλέγονται τα πουλερικά, τα αυγά και το ψάρι. Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι όλα αυτά τα προϊόντα πρέπει να αγοράζονται με πολλή προσοχή, διότι στις μέρες μας είναι μολυσμένα. Επίσης, στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται οι ελιές και τα όσπρια. Τα όσπρια μας δίνουν χρήσιμες πρωτεΐνες, αλλά πρέπει να τρώγονται σε εβδομαδιαία βάση, διότι δυσκολεύουν την πέψη.

Τέλος, στη μηνιαία βάση βρίσκονται τα γλυκά και το κόκκινο κρέας, αφού όλοι γνωρίζουμε πόσο βλαβερές είναι αυτές οι τροφές για τον οργανισμό μας.

ΕΥΟΣΜΟΣ

Από το χθες στο σήμερα

Οι ντόπιοι κάτοικοι στην περιοχή – κτηνοτρόφοι στην πλειοψηφία τους – χτίζουν την Εκκλησία του Αγίου Αθανασίου το 1818 λίγο πριν από την Ελληνική Επανάσταση. Το 1922 ο πληθυσμός αυξάνεται με την   εγκατάσταση προσφύγων της Μικράς Ασίας. Η περιοχή άνηκε στην κοινότητα  Χαρμάνκιοϊ (τουρκ. Harman köy: χωριό με αλώνια, αλωνότοπος)  έως το 1953, όποτε και έγινε ανεξάρτητη κοινότητα με την ονομασία Νέος Κουκλουτζάς, ενώ το 1955 μετονομάστηκε σε «Εύοσμον» σε μετάφραση της προηγουμένης τουρκικής ονομασίας.

Στο Παλαιό Χαρμάνκιοϊ εγκαταστάθηκαν 266 προσφυγικές οικογένειες, από τις οποίες οι περισσότερες προέρχονταν από την ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης και ιδιαίτερα από τον Κουκλουτζά, προάστιο και θέρετρο της Σμύρνης, ακόμη 10 οικογένειες κατάγονταν από τον Πόντο και 2 από την Ανατολική Θράκη. Μόλις τέσσερα χρόνια μετά την προσφυγική εγκατάσταση ο οικισμός μετονομάσθηκε Νέος Κουκλουτζάς (1926), σε ανάμνηση της γενέτειρας της πλειοψηφίας των προσφύγων.

Αναμφισβήτητα, η άφιξη των προσφύγων αποτέλεσε τη σημαντικότερη τομή στην οικιστική «διαδρομή» του Χαρμάνκιοϊ. Επίσης, προκάλεσε για πρώτη φορά τη «διαίρεση» του τοπωνυμίου: α) Παλαιό Χαρμάνκιοϊ ήταν πλέον η περιοχή γύρω από τον ιστορικό ναό του Αγίου Αθανασίου, β) (Νέο ή Κάτω) Χαρμάνκιοϊ ονομάσθηκε η περιοχή (σημερινό Ελευθέριο) με τις σκηνές, τις παράγκες και τους γαλλικούς θαλάμους της Στρατιάς της Ανατολής (Armée d’ Orient)∙ από το Χαρμάνκιοϊ διήλθαν ή εγκαταστάθηκαν σ’ αυτό προσωρινά χιλιάδες -μόνιμα πολύ λιγότεροι- πρόσφυγες από όλη την Ανατολή: Ανατολική Θράκη, Ανατολική Ρωμυλία, Πόντο, Καρς, Καππαδοκία και Μ. Ασία, στο χρονικό διάστημα από το 1914 μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1920.

Ο Εύοσμος είναι ένας από τους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2001, ο πληθυσμός του ανέρχεται στις 52.624 κατοίκους. Τα τελευταία χρόνια έγινε ευρύτερα γνωστός λόγω του υψηλοτάτου ρυθμού οικοδόμησης που ξεκίνησε από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 με βάση τον νόμο της αντιπαροχής.

Η Νέα Πολιτεία είναι περιοχή βόρεια του Ευόσμου. Η έκταση της ξεκινά λίγο παρακάτω από τον περιφερειακό. Η περιοχή έχει γνωρίσει ανάπτυξη μετά τη δεκαετία του 1990. Υπάρχουν ασαφή στοιχεία για τον πληθυσμό καθώς αυξάνεται αρκετά γρήγορα λόγω της αυξημένης τάσης ανοικοδόμησης και υπολογίζεται στις 20-60 χιλιάδες κατοίκους. Πάνω από την περιφερειακή έχει αρχίσει η ανοικοδόμηση της Άνω Νέας Πολιτείας.

Η πολύ μεγάλη αύξηση του πληθυσμού οδήγησε στην αναγνώριση των κοινοτήτων Ευόσμου και Ελευθερίου σε ομώνυμους Δήμους το 1972 και το 1982 αντίστοιχα. Το 1984 ο Δήμος Ελευθερίου μετονομάσθηκε Δήμος Ελευθερίου-Κορδελιού. H διατήρηση δύο τοπωνυμίων σε επωνυμία Δήμου ήταν μάλλον πρωτόγνωρο φαινόμενο σε πανελλαδικό επίπεδο.

Σήμερα, ο αρτισύστατος «καλλικρατικός» Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου (2011), από τους πολυπληθέστερους στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, μπορεί και πρέπει να προοδεύσει, μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει το ικανό ανθρώπινο δυναμικό του, τους πολίτες του, όραμα των οποίων είναι ένας Δήμος σύγχρονος και λειτουργικός.  Έχει άλλωστε το κοινό παρελθόν του, τις μνήμες των προσφύγων και των γηγενών, «τρέφεται» από την αρμονική συμβίωση ανομοιογενών πληθυσμών.

Ελευθερία, Έφη, Γιώργος, Κωνσταντίνος, Θέμης – Στ΄1

Πηγή: Βικιπαίδεια, http://www.evosmos.gr/

ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ – ΣΤΙΓΜΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Κουλουράκια Πασχαλινά
(Συνταγή της μαμάς)

Υλικά:

  • 1 1/2 κούπες βούτυρο
  • 1 1/2 κούπες ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 κουταλιές μπέικιν μέσα στο αλέυρι
  • 1/2 κούπα γάλα
  • 3 αυγά ( κρατάμε τον 1 κρόκο και λίγο νερό για επάνω

Εκτέλεση:

Χτυπάμε πρώτα το βούτυρο μόνο του μετά ρίχνουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια, τα αυγά ένα-ένα και μετά το αλεύρι λίγο-λίγο εναλλάξ με το γάλα. Σταματάμε το μίξερ και ζυμώνουμε με το χέρι. Πρέπει να είναι μαλακιά και αφράτη. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς κελσίου για 20 λεπτά.

Τη συνταγή προτείνει ο Παύλος Παπαευγενιάδης –  Στ΄2

Μία πρωτότυπη συνταγή! Μαγειρέψτε την και θα μας θυμηθείτε…

Απολαυστική Ομαδικότητα
Υλικά:

  • 3 κιλά συνεργασία
  • 1 κιλό φίλους
  • 600γρ. χαρά
  • 300γρ. προθυμία
  • 200γρ. συνεννόηση
  • 200γρ. γέλιο

Εκτέλεση:
Σε μία κατσαρόλα με ζεστό νερό βάζουμε τη συνεργασία και ρίχνουμε μια πρέζα φίλους. Ανακατεύουμε στο multi τη βοήθεια με τη χαρά για 2 λεπτά, μέχρι να σφίξει. Αφού έχει ζεσταθεί καλά η συνεργασία, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το μίγμα που φτιάξαμε στο multi. Σε ένα μικρό φλιτζάνι ανακατεύουμε τη συγκέντρωση με τους υπόλοιπους φίλους και, αφού ενσωματωθούν, αφήνουμε το μίγμα μας να ξεκουραστεί. Σε δύο ώρες το μίγμα μας θα έχει φουσκώσει. Τότε, προσθέτουμε την προθυμία με το γέλιο και τη συνεννόηση. Η ομαδικότητά μας είναι έτοιμη για μία καλή εργασία!

Τη συνταγή προτείνουν οι: Βιργινία, Χριστίνα, Τάσος, Γιώργος, Αλέξανδρος Κ. – Στ΄2

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση