Feed
Άρθρα
Σχόλια

Επίσκεψη του 8ου ΓΕΛ στο μύλο Ματσόπουλου

Η σημερινή επίσκεψη είχε προγραμματιστεί από τα μέσα της σχολικής χρονιάς με σκοπό την ενημέρωση των μαθητών για το μηχανολογικό μέρος του Μύλου και την λειτουργικότητά του κατά τις περιόδους που ήταν παραγωγικός, δηλαδή έως το 1984. Αφορμή για σχεδιασμό της επίσκεψης ήταν η ντιζελομηχανή που βρίσκεται πια παροπλισμένη σε κάποιον από τους διαδραστικούς χώρους του Μύλου των Ξωτικών και που για τους μαθητές της Θετικής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης της Β λυκείου αποτελεί ένα χειροπιαστό παράδειγμα μιας μεγάλης θερμικής μηχανής.

Η επίσκεψή μας ξεκίνησε με μια ευχάριστη έκπληξη καθώς ο ξεναγός μας κ. Καραγιώργος μας ενημέρωσε πως ήδη ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την ανάδειξη του Μύλου και μηχανολογικά και συγκεκριμένα η συντήρηση που θα γίνει θα έχει ως βασικό σκοπό την λειτουργία κάποιων μηχανών έτσι ώστε να γίνει κατανοητή από τον επισκέπτη η διαδικασία της παραγωγής.

Ξεκινήσαμε την ξενάγησή μας από τον υδροστρόβιλο που βρίσκεται  στο πίσω (νότιο) μέρος του συγκροτήματος και μάθαμε πως θα γίνει η συντήρησή του με τη μεταφορά του ήδη υπάρχοντος μεταλλικού στελέχους στα ναυπηγεία και επισκευή του έτσι ώστε να γίνει και πάλι λειτουργικός. Εννοείται πως θα πρέπει να γίνει και διευθέτηση της κοίτης του Αγιαμονιώτη ποταμού για να εισέρχεται ικανή πο΄σοτητα νερού για την περιστροφή του (του υδροστρόβιλου).

Στη συνέχεια περάσαμε στο εσωτερικό του Μύλου και συγκεκριμένα στο χώρο με την ντιζελομηχανή η οποία μαζί με τον υδροστρόβιλο έδιναν την κίνηση μέσω ιμάντα στα μηχανήματα του Μύλου. Ενημερωθήκαμε για τον τρόπο εκκίνησης και τις αρχές λειτουργίας της ντιζελομηχανής και στη συνέχεια περάσαμε στον διπλανό χώρο όπου βρίσκεται ο ιμάντας μετάδοσης της κίνησης. Παρατηρήσαμε τον ηλεκτροκινητήρα που είναι ίσως από τους λίγους ελληνικής κατασκευής που υπάρχουν πια και μάθαμε πως ήταν βοηθητικός της ντιζελομηχανής στην περίοδο που ο Μύλος είχε μεγάλο κύκλο εργασιών και φυσικά μεγαλύτερες ανάγκες σε ενέργεια.

Μετά από την ξενάγηση στα μηχανολογικά μέρη που βρίσκονται στο ισόγειο του Μύλου περάσαμε στον 1ο όροφο όπου έγινε μια ενημέρωση για την πολιτιστική κληρονομιά των Τρικάλων, για τους μουσικούς καλλιτέχνες και φυσικά για τον Τσιτσάνη και το ομώνυμο μουσείο για το οποίο μάθαμε με χαρά πως θα βρει τελικά μια μόνιμη στέγη στο κέντρο της πόλης.

Η επίσκεψή μας τελείωσε με περιήγηση στο σπάνιο αρχειακό υλικό του 1ου ορόφου που αποτελεί ένα μέρος του Μουσείο Τσιτσάνη και υποσχεθήκαμε στα παιδιά πως θα είμαστε από τους πρώτους που θα επισκεφτούμε το νέο χώρο του Μουσείου μόλις αυτό γίνει επισκέψιμο.

Παρακολουθήστε το σχετικό αρχείο εικόνας ήχου στον υδροστρόβιλο: 2014-4-11 Mylos1

Παρακολουθήστε το σχετικό αρχείο εικόνας ήχου στο εσωτερικό του Μύλου: 2014-4-11 Mylos2

DSC01688

Ο κεντρικός κινητήριος άξονας του Μύλου, όπως είναι σήμερα (2014)

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων