Σπουδαίοι Έλληνες – Remarkable Greeks

Στο κεφάλαιο της Γλώσσας «Το σχολείο του κόσμου» προτείνεται ως εργασία η επιλογή και παρουσίαση προσώπων που προσπάθησαν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο με την προσφορά τους. Για την εργασία αυτή οι μαθητές εργάστηκαν ατομικά και σε μικρές ομάδες και δημιούργησαν μια μικρή έκθεση με σπουδαίους Έλληνες.

Δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο την παρουσίαση της εργασίας
https://slides.com/mariaanagnostidou/deck/live#/

Παρουσιάζονται οι:

 • Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή – μαθηματικός
 • Γιαννούλης Χαλεπάς – γλύπτης
 • Νίκος Εγγονόπουλος – ζωγράφος, ποιητής
 • Ξενοφών Ζολώτας – οικονομολόγος
 • Γιώργος Ζογγολόπουλος – γλύπτης
 • Κωνσταντίνος Δοξιάδης – αρχιτέκτονας, πολεοδόμος, μηχανικός
 • Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας – ζωγράφος
 • Γιώργος Σεφέρης – ποιητής
 • Δημήτριος Βικέλας – ποιητής, πεζογράφος
 • Ιάννης Ξενάκης – συνθέτης
 • Γρηγόριος Ξενόπουλος – συγγραφέας
 • Δημήτρης Μητρόπουλος – διευθυντής ορχήστρας
 • Γεώργιος Παπανικολάου – γιατρός, ερευνητής
 • Μαρία Κάλλας -υψίφωνος
 • Οδυσσέας Ελύτης – ποιητής
 • Δημήτρης Νανόπουλος – φυσικός
 • Κωνσταντίνος Δασκαλάκης – μαθηματικός

Μ’ αυτή την παρουσίαση κλείνουμε τη φετινή χρονιά και με την προτροπή προς τους μαθητές και τις μαθήτριες: «Στόχευσε ψηλά! Γίνε κι εσύ ένας σπουδαίος Έλληνας, μια σπουδαία Ελληνίδα!»

0 σχόλια

Εμένα με νοιάζει – I care!

Στον σύνδεσμο που ακολουθεί βρίσκονται οι αφίσες των μαθητών με θέμα «Ανακύκλωση & Κλιματική Αλλαγή»

https://www.canva.com/design/DAC7wYVSV5A/view

0 σχόλια

eTwinning – Quad blogging project

Τη φετινή χρονιά 2017-18 με εταίρους σχολεία από Ιρλανδία, Ισπανία και Φιλανδία συμμετείχαμε σε ένα τετραπλό μπλογκ. Στον ιστοχώρο αυτόν, εκ περιτροπής, κάθε ένα από τα συμμετέχοντα σχολεία παρουσίαζε κάποια από τις σχολικές του δραστηριότητες. Το Quadblog ήταν σαν ένα παράθυρο που μας επέτρεπε να πάρουμε μια γεύση από πρότζεκτ που υλοποιούνται σε άλλα σχολεία της Ευρώπης, δίνοντάς μας παράλληλα τη δυνατότητα να αισθανθούμε μέλη της Ευρωπαϊκής κοινότητας σχολείων.

Ακολουθεί ο σύνδεσμος του Quadblog

https://etwinner.edublogs.org/

 

0 σχόλια

Συνεργασία με σχολείο του Πόρτλαντ ΗΠΑ – Collaboration with a school in Portland USA

Φέτος στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας συνεργαστήκαμε με την Έκτη τάξη του σχολείου Laurelhurst που βρίσκεται στο Portland των ΗΠΑ. Η δασκάλα τους, η κυρία Κέιτ, μας έστειλε σε ηλεκτρονική μορφή τα κεφάλαια από το βιβλίο τους της Ιστορίας, που αφορούν την Αρχαία Ελλάδα. Μας εντυπωσίασε το γεγονός ότι διδάσκονται τα ίδια περίπου μ’ αυτά που διδασκόμαστε κι εμείς στην Δ΄τάξη. Εμείς με τη σειρά μας επιλέξαμε ερωτήσεις με τις οποίες φτιάχτηκε ένα κουίζ σε power point, το οποίο μεταφράσαμε στα Αγγλικά και τους το στείλαμε.

A QUIZ about ANCIENT GREECE

Επίσης τους προτείναμε κάποια βίντεο σχετικά με την αρχαία ιστορία και μυθολογία, καθώς και χιουμοριστικές ερωτήσεις τις οποίες μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο.

https://www.canva.com/design/DAC7w6pyQkU/view

Εκείνοι μας ευχαρίστησαν γι’ αυτά που τους στείλαμε, και μας έστειλαν βίντεο και φωτογραφίες από τις δραστηριότητές τους σε σχέση με το αρχαίο θέατρο.

Η σύνδεση με το σχολείο Laurelhurst έγινε μέσω της περσινής μας θεατρολόγου κας Δώρας Νάκου, την οποία θερμά ευχαριστούμε για την ευκαιρία που μας έδωσε.

 

0 σχόλια

Πειράματα στο ΕΚΦΕ Σερρών – Science experiments

Για να διερευνήσουμε σε βάθος το κεφάλαιο της Μελέτης Περιβάλλοντος «Μελετώ τον Φυσικό Κόσμο», επισκεφθήκαμε, τα δύο τμήματα της Δ΄τάξης μαζί, το εργαστήριο πειραμάτων του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) της πόλης μας, που στεγάζεται στο Α΄Γυμνάσιο Σερρών. Τα πειράματα, τα οποία παρουσιάστηκαν από την κ. Ελένη Γιαννογλούδη, τον κ. Σωτήρη Μανδηλιώτη και τον κ. Κων/νο Καμπουρίδη, αφορούσαν τον αέρα, το νερό, το έδαφος σε σχέση με τη ρύπανση, τη μόλυνση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την κλιματική αλλαγή και την αειφορία.

Στο τέλος είχαμε την ευκαιρία να δούμε μια σειρά οργάνων και συσκευών για πειράματα, στο υπόγειο του κτιρίου, όπου λειτουργεί Μουσείο Οργάνων για Πειράματα. Τα εκθέματα του Μουσείου είναι ηλικίας μέχρι και εκατό ετών!

 

0 σχόλια

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος – World Environment Day

Φέτος γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος εστιάζοντας στη σχέση Ανακύκλωσης και Κλιματικής Αλλαγής. Αξιοποιήσαμε το υλικό που είχαμε παρουσιάσει στο EcoFestival δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους μαθητές του σχολείου να ενημερωθούν για τη συμβολή των σκουπιδιών σε αέρια του φαινομένου του θερμοκηπίου και τη σημασία της ανακύκλωσης.

Όλες οι τάξεις μετά την σύντομη ενημέρωση στην αυλή του σχολείου, είχαν την ευκαιρία να απασχοληθούν στους εξής Σταθμούς Παιχνιδιού:
«μπόουλινγκ του διοξειδίου του άνθρακα», με κορίνες-διοξείδιο του άνθρακα
«φιδάκι της ανακύκλωσης», με σκουπίδια και κάδους
«πυραμίδα αερίων», με τενεκεδάκια-στόχους από αέρια του φαινομένου του θερμοκηπίου
«τρίλιζα του περιβάλλοντος»
«τάνγκραμ και τζένγκα»
«σκάλες της γνώσης», παιχνίδι γνώσεων για την ανακύκλωση
«απαντώ και συνεχίζω», παιχνίδι γνώσεων για την κλιματική αλλαγή

Όλα τα παιχνίδια φτιάχτηκαν με ανακυκλώσιμα υλικά, από τους μαθητές των Δ1 και Δ2. Εύγε σε όλους τους μαθητές για τη συμμετοχή τους!

0 σχόλια

2018_Έτος Μαθηματικών VI – Μοτίβα – Patterns

Δείτε εδώ την εργασία που έκαναν οι μαθητές με θέμα τα μοτίβα, μια πολύ βασική και ενδιαφέρουσα έννοια στα μαθηματικά

 

0 σχόλια

Επίσκεψη στους Φιλίππους – Excursion to Ancient Philippi

Η φετινή ημερήσια εκδρομή μας στην παραλία Οφρυνίου περιελάμβανε και επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Για περίπου μία ώρα περιηγηθήκαμε στον αρχαιολογικό χώρο, παρατηρώντας και παρακολουθώντας την καταπληκτική ξενάγηση της κας Αγγελικής Κόμσιου σχετικά  με τη ζωή στους Φιλίππους στα αρχαία και τα ρωμαϊκά χρόνια. Ναοί, αγορά, λουτρά, ψηφιδωτά, η φυλακή του Αποστόλου Παύλου και φυσικά το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων θα μείνουν εντυπωμένα στη μνήμη μας.

 

0 σχόλια

EcoFestival_2018

Στα πλαίσια του προγράμματος του Σχολείου μας για τον 13ο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης της Unesco, που αφορά την κλιματική αλλαγή, οι μαθητές της Δ΄τάξης ασχολήθηκαν με την ανακύκλωση, τα σχετικά προβλήματα, τα οφέλη καθώς και την σύνδεσή της με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Έτσι, με εργασίες που αφορούν την ανακύκλωση και την κλιματική αλλαγή, οι μαθητές πήραν μέρος στο EcoFestival που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον Δήμο Σερρών. Στις φωτογραφίες βλέπετε τις αφίσες που δημιούργησαν, καθώς και μια σειρά παιχνιδιών από ανακυκλώσιμα υλικά, σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την ανακύκλωση.

0 σχόλια

Γνωριμία με τα αρχαία νομίσματα – Getting to know the ancient coins

Τις προηγούμενες μέρες ασχοληθήκαμε με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank “Νόμος-Νομίζω-Νόμισμα”. Το πρόγραμμα ταξιδεύει από σχολείο σε σχολείο, μέσα σε μία ειδικά σχεδιασμένη βαλίτσα.

Σκοπός του προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές την ιστορία του νομίσματος, που ξεκίνησε από την αρχαία Ελλάδα, να εξοικειωθούν με την εικονογραφία του, την κυκλοφορία και τη χρήση του ως μέσου συναλλαγής. Έτσι, ως επέκταση στο μάθημα της Ιστορίας, οι μαθητές παρακολούθησαν σχετική παρουσίαση, περιεργάστηκαν αντίγραφα αρχαίων νομισμάτων, κατασκεύασαν νομίσματα με πλαστελίνη, έπαιξαν παιχνίδια, σχεδίασαν τα δικά τους νομίσματα.

 

Μπορείτε  να δείτε σχετικό βιντεο εδώ.

0 σχόλια