Κουτιά πολιτισμού – Cultural boxes

Το 2018 εκτός από Έτος Μαθηματικών (Υπ. Παιδείας) έχει οριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Έτος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Στο πλαίσιο αυτό, καθώς και του σχετικού κεφαλαίου της Μελέτης Περιβάλλοντος για τον πολιτισμό, οι μαθητές της τάξης μας έφεραν ο καθένας στην τάξη και παρουσίασαν ένα «κουτί πολιτισμού». Στο κουτί της χώρας που επέλεξαν οι μαθητές τοποθέτησαν αντικείμενα από την παρουσιαζόμενη χώρα, βιβλία, τη σημαία της χώρας, εικόνες και πληροφορίες. Έτσι έχουμε στην τάξη μια συλλογή από κουτιά πολιτισμού, τα οποία δεν αφορούν μόνο ευρωπαϊκές χώρες αλλά και χώρες εκτός Ευρώπης.

 

Μέχρι στιγμής παρουσιάστηκαν οι εξής ευρωπαϊκές χώρες: Γερμανία, Ιταλία, Αγγλία, Ολλανδία, Ισπανία, Γαλλία, Ρωσία και κάνοντας επέκταση σε χώρες εκτός Ευρώπης, παρουσιάστηκαν: η Κίνα, η Αίγυπτος, ο Καναδάς και η Ιαπωνία.

0 σχόλια

Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου – World Radio Day

Στα πλαίσια του προγράμματός μας «Δρόμοι επικοινωνίας και ενημέρωσης», του σχετικού κεφαλαίου της Μελέτης Περιβάλλοντος και της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου -13 Φεβρουαρίου- επισκεφθήκαμε τον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ Σερρών. Ο περιφερειακός ραδιοφωνικός σταθμός Σερρών της ΕΡΤ λειτουργεί από το 1959. Η ΕΡΤ Σερρών διαθέτει ένα σπάνιο δισκογραφικό αρχείο που ξεπερνά τους 7000 δίσκους και σπάνιες ηχογραφήσεις. Ο σταθμός καθημερινά καλύπτει 10ωρο τοπικό πρόγραμμα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Το προσωπικό της ΕΡΤ μας ξενάγησε στους χώρους του σταθμού και απάντησε στις απορίες των μαθητών. Οι μαθητές παρουσίασαν επίσης ζωντανά στον αέρα τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης της Unesco και μίλησαν για θέματα με τα οποία έχουμε ασχοληθεί από την αρχή της χρονιάς, για θέματα με τα οποία ασχολούμαστε τώρα και γι’ αυτά που σχεδιάζουμε για το μέλλον. Αναφορά έγινε και στο φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου σχετικά με την παρουσίαση των σπορ στα ΜΜΕ και ειδικότερα την μη ύπαρξη γυναικών παρουσιαστριών σε αθλητικές διοργανώσεις.

0 σχόλια

Σωκράτης – Socrates

Με αφορμή τα αντίστοιχα μαθήματα της Ιστορίας, μετά την ενασχόλησή μας με τους Προσωκρατικούς φιλοσόφους, ασχοληθήκαμε με τη ζωή και τη σκέψη του Σωκράτη, Ενώ οι προσωκρατικοί ασχολούνταν με τον φυσικό κόσμο, ο Σωκράτης στράφηκε στον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου. Επιλέξαμε λοιπόν να παρουσιάσουμε στα αρχαία Ελληνικά κάποιες από τις ρήσεις του, που αποτελούν τροφή για σκέψη μέχρι σήμερα.

0 σχόλια

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας -International Greek Language Day

Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας (9 Φεβρουαρίου) πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο μας, με πρωτοβουλία της κ. Ελένης Σαμαρά, εκδήλωση με καλεσμένο τον Βραζιλιάνο καθηγητή Ελληνικών, δρ Φιλολογίας, σε πανεπιστήμια της Βραζιλίας, Theo de Borba Moosburger. Ο καλεσμένος μας μεταξύ άλλων μας είπε ότι πληροφορείται τα πάντα για την Ελλάδα και ασχολείται και με τα αρχαία και με τα νεοελληνικά, τα οποία πραγματικά μιλάει υπέροχα. Μας είπε ακόμα ότι υπάρχουν πολλά πανεπιστήμια στην Βραζιλία όπου διδάσκεται η αρχαιοελληνική γλώσσα, στο πλαίσιο της κλασσικής φιλολογίας. Το ενδιαφέρον για τα νέα ελληνικά όμως είναι κάτι σπάνιο. Ο ίδιος έχει μεταφράσει Παπαδιαμάντη , Ελύτη και Σεφέρη στα Πορτογαλικά. Ευχαριστούμε τον κ. Κιορίδη, σύμβουλο φιλολόγων, που μεσολάβησε για να γίνει αυτή η εκδήλωση.
Παράλληλα, για τον εορτασμό της ημέρας, οι μαθητές επέλεξαν ομάδες λέξεων με θέματα όπως: Λέξεις αξίες ζωής, Λέξεις που αγαπούν, Λέξεις που δημιουργούν, Λέξεις που χαμογελούν, Λέξεις που πιστεύουν, Λέξεις που φιλοσοφούν και τις ανάρτησαν στους διαδρόμους του σχολείου.

0 σχόλια

Γιορτή Αποκριάς – Carnival Day

Την Τσικνοπέμπτη γιορτάσαμε την Αποκριά με παιχνίδια κρυμμένου θησαυρού, που οργάνωσαν οι ίδιοι οι μαθητές σε ομάδες και άλλα παιχνίδια, όπως το «Βάλε την ουρά στον γάιδαρο», την «Κεραμίδα», στην οποία τα καρύδια κατρακυλούν σε ένα κεραμίδι και πρέπει να χτυπήσουν τα καρύδια των άλλων παικτών και τον διασκεδαστικό «Αλευρόπυργο», στον οποίο οι παίκτες κόβουν φέτες από τον  αλευρόπυργο προσπαθώντας να μη ρίξουν το κέρμα που είναι πάνω.

 

 

0 σχόλια

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου-Safer Internet Day

Για την Ημέρα Ασφάλειας στο Διαδίκτυο (6 Φεβρουαρίου) η τάξη μας έφτιαξε δύο διαδραστικά πόστερ  σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα και την προσοχή και την υπευθυνότητα που πρέπει να δείχνουμε όταν χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο. Τις εργασίες αυτές τις αναρτήσαμε στον κεντρικό διάδρομο του σχολείου για μπορούν όλοι οι μαθητές του σχολείου να ενημερωθούν γι’ αυτά τα θέματα. Την ίδια μέρα και ο κ. Γιάννης Μαυρίδης, ο κύριος των ΤΠΕ, μίλησε στους μαθητές για το θέμα της ημέρας.

 

0 σχόλια

2018_Έτος Μαθηματικών ΙΙ – 2018 Year of Mathematics ΙΙ

Αποκριάτικη χειροτεχνία με γεωμετρικά σχήματα.

0 σχόλια

Λαογραφικό Μουσείο Βλάχων- Folklore Museum

Στα πλαίσια της Μελέτης Περιβάλλοντος και της ενότητας για τον πολιτισμό, μαζί με τους μαθητές του Δ2, επισκεφθήκαμε το Λαογραφικό Μουσείο Βλάχων.

Η ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου μας άφησε άριστες εντυπώσεις. Στον πρώτο όροφο, που είναι διαμορφωμένος σαν παραδοσιακός χώρος υποδοχής με χειροποίητα μάλλινα χαλιά, σοφράδες, μιντέρια και τζάκι μας υποδέχτηκε η κ. Βέρρου.

Στον πάνω όροφο οι κύριοι Βέρρος και Κοκκώνης ξενάγησαν τους μαθητές στη λαογραφική συλλογή του μουσείου, ενώ στο κάτω επίπεδο επισκεφθήκαμε την αίθουσα χορού του Συλλόγου Βλάχων, «Γεωργάκης Ολύμπιος».

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν στοιχεία από την καθημερινή ζωή των Βλάχων, γνώρισαν ασχολίες και έθιμα και παρατήρησαν αντικείμενα καθημερινής χρήσης και έργα λαϊκής τέχνης. Ευχαριστούμε θερμά τους υπευθύνους του Μουσείου.

0 σχόλια

Κουλουράκια λαδιού – Olive oil cookies

Σήμερα στο μάθημά μας της Γλώσσας «Μαγειρεύουμε με ελαιόλαδο», κατεβήκαμε στην κουζίνα του σχολείου και αφού πλύναμε χέρια , μετρήσαμε υλικά, ανακατέψαμε, ζυμώσαμε, πλάσαμε, ψήσαμε,  στο τέλος γευτήκαμε, τα νοστιμότατα και ευωδιαστά κουλουράκια λαδιού με πορτοκάλι και σουσάμι.

 

Στην ίδια ενότητα φτιάξαμε κι ένα βιβλίο μαγειρικής με συνταγές για φαγητά και γλυκά με ελαιόλαδο.

0 σχόλια

Πολεμικές Μηχανές της αρχαιότητας: στοιχείο πολιτισμού ή μήπως όχι;

Στα πλαίσια της Μελέτης Περιβάλλοντος, συγκεκριμένα της ενότητας για τον πολιτισμό, οι μαθητές έκαναν μικρά πρότζεκτ με θέμα την εξέλιξη στοιχείων πολιτισμού. Η εργασία του Δημήτρη Γκ. και του Δημήτρη Ε. είχε ως θέμα τις πολεμικές μηχανές.

Ο αρχαίος κόσμος έχει να επιδείξει τεχνολογικά επιτεύγματα που προκαλούν τον θαυμασμό ακόμα και σήμερα. Πολλά από τα επιτεύγματα αυτά δεν είναι και τόσο γνωστά. Οι δύο μαθητές παρουσίασαν έξι μηχανές της αρχαίας εποχής, που είχαν χρησιμότητα στον πόλεμο. Η εργασία αυτή μας έδωσε την ευκαιρία να προβληματιστούμε και να συζητήσουμε στην τάξη για θέματα ηθικής σε σχέση με την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού.

0 σχόλια