Φυσική Αλληλεπίδραση

Δημήτρης Μακράκης πρώην Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 04 Εκπαιδευτικών Φυσικών Επιστημών Περ. Ενοτ. Δράμας

Νέο Σχολείο-Νέο Πρόγραμμα Σπουδών 2015

Συγγραφέας: Δημήτρης Μακράκης στις 6 Οκτωβρίου 2016

Κατεβάστε από την ιστοσελίδα του ΙΕΠ γαι το νέο Σχολείο

τα Προγράμματα Σπουδών και τους Οδηγούς των Εκπαιδευτικών 

Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών αποτελεί ένα συνολικό πλαίσιο εκπαιδευτικών στόχων και διδακτικών πρακτικών που αποσκοπούν στην καλλιέργεια χαρακτηριστικών και ικανοτήτων τα οποία δίνουν στους νέους τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις πολλαπλές απαιτήσεις και ρόλους της ενήλικης ζωής, να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις του 21ου αιώνα, να συνεχίσουν να μαθαίνουν διά βίου και να συμμετέχουν πλήρως ως ενεργοί πολίτες της ελληνικής, ευρωπαϊκής και παγκόσμιας κοινωνίας.

Δεδομένου ότι τα Προγράμματα Σπουδών αποτελούν αφετηρία για κάθε αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα, η Πράξη «Νέο Σχολείο-Νέο Πρόγραμμα Σπουδών» στοχεύει στην εκπόνηση νέων Προγραμμάτων Σπουδών Πρωτοβάθμιας (Προσχολικής, Δημοτικής) και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σύμφωνα με τις αρχές του Νέου Σχολείου. Τα νέα Προγράμματα Σπουδών σχεδιάστηκαν ώστε να:

  • είναι στοχοκεντρικά, ενιαία, συνεκτικά, συνοπτικά, διαθεματικά, βιωματικά και παιδαγωγικά διαφοροποιημένα προβλέποντας συνεργατικούς, αυτοκατευθυνόμενους και άλλους τρόπους μάθησης.
  • γίνεται σαφής διάκριση μεταξύ της μετάδοσης πληροφορίας και της καλλιέργειας βαθύτερης γνώσης.
  • είναι ανοικτά και ευέλικτα εξασφαλίζοντας δυνατότητες και ελευθερία στον εκπαιδευτικό για την επιλογή θεματικών στη βάση αναγκών και ιδιαιτεροτήτων των τοπικών κοινωνιών.

Στόχος είναι ο κάθε εκπαιδευτικός να χρησιμοποιεί το νέο Πρόγραμμα Σπουδών ως βασικό εργαλείο για το σχεδιασμό της διδασκαλίας του. Αυτό θα συμβάλλει στην ενίσχυση του ρόλου του και στην αναγνώριση γι’ αυτόν μεγαλύτερης ευθύνης σε ό,τι αφορά την επιλογή και εφαρμογή εκπαιδευτικών πρακτικών και εκπαιδευτικών εργαλείων και υλικών.

Αφήστε μια απάντηση