Γενικό    Λύκειο    Τυχερού
8 Μάι 2016

O “Νευρικός Κύριος” στο Λύκειο Τυχερού

Συντάκτης: ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΥΧΕΡΟΥ ΕΒΡΟΥ | Κάτω από: Καινοτόμες δράσεις, Φιλολογείν

    Στις αρχές Μαρτίου, ένα απόσπασμα από το Γρ. Ξενόπουλο έδωσε την αφορμή να ασχοληθούμε με το ανέβασμα ενός θεατρικού έργου του Δ. Ψαθά· αρχικά με κάποια επιφύλαξη, στη συνέχεια όμως με έντονο ενθουσιασμό ο «Νευρικός Κύριος» άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά και να μας απασχολεί σε όλο το χρονικό διάστημα μέχρι και τη γενική πρόβα την Παρασκευή πριν το κλείσιμο του σχολείου για τις διακοπές του Πάσχα. Έτσι για 6 περίπου εβδομάδες και οι 12 μαθητές της Β΄ Λυκείου συμμετείχαμε στην προετοιμασία του θεατρικού και αποτελέσαμε μια άτυπη θεατρική ομάδα αναλαμβάνοντας να φέρουμε σε πέρας μια αρκετά σύνθετη και πρωτόγνωρη για όλους μας διαδικασία: η επιλογή του έργου, η διανομή των ρόλων, οι σκηνοθετικές προτάσεις, η επιλογή της ενδυμασίας ήταν μια συλλογική εργασία, για την οποία χρησιμοποιήσαμε αρκετές ώρες από τα μαθήματα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και των Αγγλικών.

   Η επίσημη παράσταση θα ανέβει την Τετάρτη μετά τις διακοπές του Πάσχα· ελπίζουμε ότι μέσω του «Νευρικού Κυρίου» θα σας δώσουμε την ευκαιρία να γελάσετε αλλά και να σκεφτείτε πόσο τρελή μπορεί να γίνει η καθημερινότητά μας αν εγκαταλείψουμε την αυτονόητη λογική που θα έπρεπε να χαρακτηρίζει τις ανθρώπινες σχέσεις.

Ο «Νευρικός Κύριος», γνωστός και με τον τίτλο «Η τσάντα και το τσαντάκι», γράφτηκε το 1942-43 από το Δ. Ψαθά. Πρόκειται για ένα σύντομο μονόπρακτο, με το οποίο ο συγγραφέας σατιρίζει τις υπερβολές της εποχής του, υπερβολές που και σήμερα ακόμη μπορούμε να παρατηρήσουμε γύρω μας.

Η διανομή έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Πατλάκας Γιώργος
Δικαστής Α΄: Βαλκάνη Τριάδα
Δικαστής Β΄: Λογαρά Όλγα
Δικαστής Γ΄: Δομακίνη Ναυσικά
Νευρικός κύριος: Τσοτανίδης Παναγιώτης
Μάρτυρας: Τσιαούση Χριστίνα
Κυρία: Μπαρόλα Θεοδώρα
Δικαστικός υπάλληλος: Γεμουσακάκης Στράτος
Επιβάτης Α΄: Χριστοφορίδης Δημήτρης
Επιβάτης Β΄: Μόκαλη Ιωάννα

Κοστούμια: Κεσσάτη Άννα, Κηπουρού Αλεξάνδρα

Σκηνικά:  Παπαδάκης Παναγιώτης

 

neyrikos_kyrios

 

 

Αφήστε μια απάντηση