Γενικό    Λύκειο    Τυχερού
2 Ιούν 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ : Learning with light Competition, ISE

Συντάκτης: ΤΡΥΦΩΝΙΔΟΥ ΣΤΕΛΛΑ | Κάτω από: Project, Ανακοινώσεις, Ενημέρωση γονέων, Καινοτόμες δράσεις
Competition

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού σχολικού διαγωνισμού “Learning with Light” του Inspiring Science Education, και στον οποίο συμμετείχαν σχολεία και εκπαιδευτικοί από όλη την Ευρώπη.

Σκοπός του διαγωνισμού ήταν η αναγνώριση και επιβράβευση εμπνευσμένων διδακτικών πρακτικών στον τομέα των Φυσικών Επιστημών με επίκεντρο το Φως, με αφορμή την καθιέρωση του 2015 ως Παγκόσμιου Έτους Φωτός.

CompetitionΟι μαθητές της Α’ τάξης του Γενικού Λυκείου Τυχερού, στα πλαίσια του μαθήματος της Ερευνητικής Εργασίας με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Τρυφωνίδου Στέλλα, συμμετείχαν στο διαγωνισμό με την εργασία «Αστρονομία με τα ρομποτικά τηλεσκόπια Faulkes – Εξερευνώντας το ανοιχτό αστρικό σμήνος Μ25».

Οι μαθητές, μελέτησαν το ανοιχτό αστρικό σμήνος Μ25 που βρίσκεται σε απόσταση 2.000 ετών φωτός από τη Γη, στον αστερισμό του Τοξότη, χρησιμοποιώντας το φως που προσπίπτει στο 2-μετρο κάτοπτρο του ρομποτικού τηλεσκοπίου Faulkes Telescope North (FTN). Το FTN βρίσκεται στο ανενεργό ηφαίστειο Haleakala, στο νησί Μάουι της Χαβάη και η απευθείας σύνδεση πραγματοποιήθηκε μέσω του Διαδικτύου. Οι μαθητές έλαβαν πραγματικά αστρονομικά δεδομένα, τα αρχεία fits του σμήνους, τα οποία επεξεργάστηκαν κατάλληλα μέσω του ελεύθερου λογισμικού φωτομετρίας SalsaJ, παρήγαγαν το Διάγραμμα Χρώματος-Μεγέθους και υπολόγισαν την ηλικία των αστέρων (περισσότερα στο blog του έργου: science-project-gel-tycherou.weebly.com)

Η εργασία δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Faulkes Telescope Project ως καλή πρακτική και στον Διαγωνισμό Learning with Light, βραβεύτηκε ως «υποψηφιότητα που απέσπασε τα εξαιρετικά σχόλια της κριτικής επιτροπής».

 

Αφήστε μια απάντηση