Οι μαθητές του Πειραματικού ΓΕΛ Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου συνεργάζονται με το Τμήμα Επιστημών Θαλάσσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017, ομάδα 11 μαθητών του Ομίλου «Νερόμιλος» του Πειραματικού ΓΕΛ Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μαζί με τους υπευθύνους καθηγητές του Ομίλου κ.Ταμβακέρα Βλάση και Αιβαλιώτη Δημήτρη,  φιλοξενήθηκαν στο σκάφος του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας, από τους καθηγητές του Τμήματος κ. Ζερβάκη Βασίλη και κ. Κρασακοπούλου Ευαγγελία, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ομίλου, με τους συγκεκριμένους καθηγητές προκειμένου να μελετήσουν το θαλάσσιο περιβάλλοντος. Φέτος, οι μαθητές του Ομίλου ασχολήθηκαν με τη μελέτη του Λιμανιού της Μυτιλήνης.
Αρχικά οι μαθητές πόντισαν το ρομπότ «Hydrobot», που κατασκεύασαν σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου, και πήραν μετρήσεις θερμοκρασίας, φωτεινότητας, πίεσης και βάθους με τους αισθητήρες του, αλλά και βιντεοσκόπησαν τον βυθό προσπαθώντας να καταγράψουν την οικολογική κατάσταση που βρίσκεται το λιμάνι σήμερα. Στη συνέχεια, οι κ. καθηγητές συζήτησαν με τα παιδιά για το πρόγραμμα μελέτης τους, αλλά και γενικά για το θαλάσσιο περιβάλλον και τους παρουσίασαν διάφορα όργανα μετρήσεων θαλάσσιων περιβαλλοντικών παραμέτρων.

Οι μαθητές, ως αυριανοί ερευνητές άκουσαν με προσοχή τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αιγαίου, έθεσαν τις απορίες τους αλλά και πληροφορήθηκαν για τις ερευνητικές   δραστηριότητες του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας.

Τους μαθητές στο σκάφος συνόδευσε και δύτης της Ομάδας Διάσωσης Μυτιλήνης που κατέθεσε τις γνώσεις του, προσφέροντας, ταυτόχρονα, ασφάλεια προς τους μαθητές που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη δράση.

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς οι μαθητές επικοινώνησαν διαδικτυακά με εξειδικευμένη ερευνήτρια του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), με Αξιωματικούς του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης που τους ενημέρωσαν σε θέματα σχετικά με την έρευνα τους, όπως και με δύτες της Ομάδας Διάσωσης που μετέφεραν την εμπειρία τους σχετικά με τις καταδύσεις τους στο Λιμάνι.

Τέλος, μαθητές του Ομίλου συμμετείχαν στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού στο Θερινό Σχολείο που οργάνωσε το Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας με ξένα πανεπιστήμια. Παρακολούθησαν τις εργασίες του Θερινού Σχολείου παρουσιάζοντας, ταυτόχρονα, τη δουλειά τους στον Όμιλο  στους ξένους συμμετέχοντες.

Μελλοντικά, στο πλαίσιο της μόνιμης συνεργασίας του προγράμματος με το Τμήμα αυτό του Πανεπιστημίου, θα προχωρήσουν σε περιβαλλοντικές εργαστηριακές εξετάσεις, ώστε να αποκτήσουν περαιτέρω εργαστηριακή εμπειρία για τη μελλοντική πανεπιστημιακή τους πορεία.

IMG_3653 IMG_3632 IMG_3528 IMG_3419 IMG_3342 IMG_3758

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/lykpeirm/2017/04/08/%ce%bf%ce%b9-%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84%ce%ad%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%ce%b3%ce%b5%ce%bb-%ce%bc%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%bb/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση