Το Γενικό Λύκειο Μούδρου τίμησε την Παρασκευή, 8 Μαρτίου, με ιδιαίτερο σεβασμό την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Η εκδήλωση «Γεννημένη Γυναίκα» που διοργάνωσε σε συνεργασία με το Δήμο Λήμνου (Δήμος Λήμνου-Municipality of Lemnos), το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Λήμνου και το ΚΕΠ Υγείας Λήμνου(ΚΕΠ Υγείας Δήμου Λήμνου΄) ήταν αφιερωμένη σε κάθε ρόλο και έκφανση της γυναίκας όλων των εποχών.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και την ευλόγησε ο Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος κάνοντας σύντομη αναφορά στη σημασία του ρόλου της γυναίκας σε όλες τις πτυχές της ζωής.
Κεντρική ομιλήτρια η Δήμαρχος Λήμνου, κ. Γεώργα Ελεονώρα Eleonora Georga), που αναφέρθηκε στην πολυσχιδή προσωπικότητα της γυναίκας και στις δυνάμεις που διαθέτει για δημιουργικότητα σε κάθε τομέα.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν με εισηγήσεις τους η Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Λήμνου, κ. Μπούρδου Αργώ (Αργώ Μπούρδου) για την έμφυλη βία και τα αόρατα σημάδια κακοποίησης και η κοινωνική λειτουργός και συντονίστρια του ΚΕΠ Υγείας Λήμνου, κ. Καραγιαννάκη Ελένη (Eleni Karagiannaki) που αναφέρθηκε στην υγεία, την πρόληψη, τη σημασία της συμμετοχής των γυναικών σε αποφάσεις υγείας, καθώς και στον καίριο ρόλο της αλλαγής συμπεριφοράς στην υιοθέτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής.
Επίσημη προσκεκλημένη μας που έδωσε κυριολεκτικά μαθήματα ζωής για την αγωνιστικότητα και τη γυναικεία δύναμη στη μάχη απέναντι στον καρκίνο η κ. Εύη Λάμπρου (Ευη Λαμπρου), μαχήτρια η ίδια και νικήτρια αυτής της μάχης. Στην κ. Εύη Λάμπρου πήρε συνέντευξη η μαθήτρια Βελβέ Ελπίδα. Η δράση πραγματοποιήθηκε με το συντονισμό της Σχολικής Νοσηλεύτριας του ΓΕ.Λ. Μούδρου. Κ. Καραμπέτσου Παναγιώτας (Γιωτα Καραμπετσου).
Επίσης, με εισήγησή της συμμετείχε η κ. Αθηνά Καβαλέρη (Athina Kavaleri), μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γενικού Λυκείου Μούδρου, που μίλησε για τον πολυσχιδή ρόλο της μητέρας, συζύγου εργαζόμενης και για τη σημασία της εσωτερικής δύναμης και αγωνιστικότητας της γυναίκας.
Διαδικτυακή παρέμβαση για τη στήριξη της γυναίκας από την Unesco έκανε η Εθνική Συντονίστρια του Δικτύου Συνεργαζομένων Σχολείων της Unesco, κ. Βέρα Δηλάρη (Vera Dilari), όπως επίσης, χαιρετισμό και σύντομη παρέμβαση έκανε η βουλευτής της Α΄Θεσσαλονίκης, κ. Ράνια Θρασκιά. Βιντεοσκοπημένα μηνύματα με τα οποία χαιρέτιζαν την εκδήλωσή μας και τοποθετούνταν για τη στάση και τις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών απέστειλαν και οι ευρωβουλευτές, κκ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και Έλενα Κουντουρά.
Οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου αναφέρθηκαν σε πολλές πτυχές της γυναικείας προσωπικότητες.
Παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις:
«Η γυναίκα στην Ορθόδοξη Πίστη» με τον συντονισμό της Θεολόγου του ΓΕ.Λ. Μούδρου, κ. Αυγολούπη Μαρίας . Την εισήγηση παρουσίασαν οι μαθήτριες Λασκάρογλου Βασιλική και Κεχαΐδου Ξανθίππη.
«Οι γυναίκες στην Πολιτική» με τον συντονισμό της φιλολόγου και Διευθύντριας του σχολείου, κ. Παπαπαναγιώτου Μαρίας (Μαρία Παπαπαναγιώτου). Στην παρουσίαση οι μαθήτριες Βελβέ Ελπίδα και Ταρσή Ειρήνη.
«Γυναίκες Βιοεπιστήμονες που άλλαξαν τον κόσμο» με τον συντονισμό της βιολόγου κ. Βαλαντή Ευταξίας-Κωνσταντίνας. Στην παρουσίαση οι μαθήτριες Δημητροπούλου Μαρία, Μπατσούλη Μελίνα, Ταρσή Ραφαηλία, Χαβιά Ασπασία.
«Αθλητισμός και γυναίκα. Ιστορική αναδρομή του αθλητισμού μέσα στο χρόνο. Παρουσίαση σημαντικών Ελληνίδων γυναικών στο χώρο του αθλητισμού» με τον συντονισμό των εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής, κκ. Λασκαρέλια Βασίλειου (Βασιλειος Λασκαρελιας) και Στεφάκη Παρασκευής (Βούλα Στεφάκη). Παρουσίασαν οι μαθήτριες Δημητροπούλου Μαρία, Ταρσή Ραφαηλία.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με θεατρικά αποσπάσματα και δρώμενα.
Παρουσιάστηκαν:
Αποσπάσματα από την «Τιμή και το Χρήμα» του Κ. Θεοτόκη. Τους ρόλους ερμήνευσαν οι μαθητές και οι μαθήτριες Λιγδαρά Ελευθερία, Μανωλέρης Αντώνης, Μπατσούλη Μελίνα, Τέλλιος Σωτήρης. Τον συντονισμό είχε ο Φιλόλογος του ΓΕ.Λ. Μούδρου κ. Κουτσογιώτας Απόστολος (Apostolis Koutsogiwtas).
«Βία κατά των γυναικών. Αναπαράσταση ιστοριών». Τις προσωπικές ιστορίες κακοποιημένων θυμάτων και νεκρών γυναικών ερμήνευσαν οι μαθητές και οι μαθήτριες Αφιώνη Στέλλα, Κρασσά Μαρία, Λυμπέρη Μαρία, Καβαλέρου Φωτεινή, Χαβιά Ασπασία, Σουσαλή Βιβή, Βαρδαξής Θεόφιλος. Συμμετείχε η Καβαλέρη Σοφία.
Απόσπασμα από «Το κουκλόσπιτο» του Ερρίκου Ίψεν. Ερμήνευσαν οι μαθητές Κωνστάντιου Ανδριάνα και Μαστορόπουλος Δημήτρης.
Τον συντονισμό των δύο τελευταίων δράσεων είχε η Φιλόλογος του σχολείου, κ. Ταραμάνη Λαζαρία (Λιζέτα Ταραμάνη).
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απαγγελία του «Σημείου αναγνωρίσεως» της Κικής Δημουλά από τη μαθήτρια της Β΄Λυκείου, Κωνσταντίνου Κυβέλης και ερμηνεία του τραγουδιού του Φοίβου Δεληβοριά και Πάνου Μουζουράκη «Εκείνη». Στην κιθάρα και στο τραγούδι ο μαθητής της Γ΄Λυκείου, Αγιοστρατίτης Χάρης ).
Την τεχνική επιμέλεια και την ηχοληψία ανέλαβαν ο εκπαιδευτικός του σχολείου μας κ. Γιαρματζής Δημήτρης και οι μαθητές Μανωλέρης Αντώνης και Στενός Γιώργος.
Ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία τους τον αντιδήμαρχο κ. Καφαλτή Αλέξανδρο (@Αλεξανδρος Καφαλτης), τον Δημοτικό Σύμβουλο και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Βορείου Αιγαίου κ. Τουλαδέλλη Κωνσταντίνο (Kostas Touladelis), τον Πρόεδρο της Κοινότητας Μούδρου κ. Ζουπάντη Αντώνιο (Antonis Zoupantis), το Διευθυντή του ΕΠΑ.Λ. Μούδρου κ. Ρηγόπουλο Νίκο (Nikos Rigopoulos), τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μούδρου «Παύλος Κουντουριώτης», πατέρα Πρόνιο Ιωάννη), καθώς και όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους. Την εκδήλωση παρακολούθησαν ομάδα μαθητών του Γυμνασίου Μούδρου «Αργύριος Μοσχίδης» (Γυμνασιο Μουδρου “Αργυριος Μοσχιδης”) και του ΕΠΑ.Λ. Μούδρου (Επαγγελματικό Λύκειο Μούδρου). Ευχαριστούμε τους διευθυντές κ. Λυμπέρη Θεοδώρα (Theodwra Lymperi) και κ. Ρηγόπουλο Νίκο για τη στήριξή τους.
Τέλος, ευχαριστούμε θερμά το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Γενικού Λυκείου Μούδρου για τον όμορφο μπουφέ και τη φροντίδα του χώρου (ιδιαίτερα τις κυρίες Καβαλέρη Αθηνά και Κρασσά Λουκία (Λουκία Κρασσά) για το χρόνο τους και τη δοτικότητά τους), τον Διευθυντή του ΕΠΑ.Λ. Μούδρου κ. Ρηγόπουλο για την αγαστή συνεργασία και την παραχώρηση επίπλων για τη διαμόρφωση της σκηνής, τους εκπαιδευτικούς του ΕΠΑ.Λ. Μούδρου κκ. Γρηγορίου Δημήτρη και Μπούκαρη Ντόρα για την τεχνική υποστήριξη, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μούδρου «Παύλος Κουντουριώτης» (Πολιτιστικός Σύλλογος Μούδρου ‘Παύλος Κουντουριώτης’) για τον εξοπλισμό που μας παρείχε, το ανθοπωλείο της κ. Σεβαστής Αλεξάνδρου για τα άνθη που διακόσμησαν τον μπουφέ.
Θελήσαμε να τιμήσουμε με σεβασμό και δέος ως επίσημο μέλος του Δικτύου Σχολείων ASPnet της Unesco μια γιορτή που καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη στη μνήμη των γυναικών που έχασαν τη ζωή τους στην απεργία των μοδιστρών της Νέας Υόρκης το 1908 και τιμά τους αγώνες, τις μάχες που έδωσαν οι γυναίκες κάθε εποχής για τα δικαιώματά τους, τη δικαιοσύνη, την ειρήνη και την ισότητα των φύλων, τη μάχη για την υπόσταση και την αξιοπρέπεια τους.
Κλείνουμε με μια φράση που αποτυπώθηκε στην τιμητική πλακέτα που προσέφεραν οι μαθήτριές μας στη Δήμαρχο Λήμνου:
«Η γυναίκα που αγωνίζεται, δημιουργεί, προσφέρει και ελπίζει είναι δύναμη.»
γεν8 γεν7 γεν6 γεν5 γεν4 γεν3 γεν2 γεν1

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Καβαλέρη Αθηνά και τον κ. Μόσχοβα Δημήτρη, καθώς και τον κ. Κωνστάντιο Άγγελο που έκαναν πιο νόστιμη τη σημερινή μέρα της σχολικής κοινότητας του Γενικού Λυκείου Μούδρου κι έφεραν το χαμόγελο και το κέφι στους μαθητές και στις μαθήτριες του σχολείου, αλλά και στους εκπαιδευτικούς.
Και του χρόνου!

Μια δυνατή ταινία για τη σχολική βία, το φανατισμό, την απόρριψη του διαφορετικού, τα χαρακτηριστικά της φασιστικής νοοτροπίας παρακολούθησαν σήμερα οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας. Το θύμα γίνεται θύτης, η εκμετάλλευση του αδύνατου γίνεται μεθοδολογία, οι χειριστικές συμπεριφορές δημιουργούν πιόνια, συχνά όμως ο έλεγχος χάνεται. Το “Κύμα” μας προβλημάτισε.

 

Μοιραζόμαστε μαζί σας τη χαρά της Λημνιάς συγγραφέας κ. Ρούλας Σαμαϊλίδου-Βάκου, όταν διαπίστωσε ότι στο φύλλο Φεβρουαρίου του “Λυκειακού Παλμού του Μούδρου”, που μόλις κυκλοφόρησε, υπάρχει μια καλογραμμένη και διεισδυτική κριτική του βιβλίου της “Ένας Τούρκος στο σαλόνι μου” από τη μαθήτριά μας της Α΄Λυκείου, Ασπασία Χαβιά. Χαιρόμαστε που το κείμενο την άγγιξε. Πολλά συγχαρητήρια στη μαθήτριά μας.
Μη χάσετε το καινούριο μας φύλλο.
εν1

Με 4-2 ολοκληρώθηκε ο Τελικός Ποδοσφαίρου των Πανελλήνιου Μαθητικού Πρωταθλήματος στο νησί της Λήμνου. Η εξαιρετική ομάδα μας, που έπαιξε με σθένος και πάθος, νικήθηκε από τους πολύ καλούς αντιπάλους της, τους μαθητές του ΕΠΑ.Λ Μύρινας . Θερμά συγχαρητήρια στους νικητές και τις ευχές μας για καλή επιτυχία στην επόμενη φάση.
Θερμά συγχαρητήρια όμως και στα δικά μας παιδιά, τους νικητές της καρδιάς μας, για τον εξαιρετική και αξιοπρεπή παρουσία τους και στους εξαιρετικούς προπονητές τους, κ. Βασιλειος Λασκαρελιας και Βούλα Στεφάκη .
Επίσης, η Διεύθυνση του σχολείου και το σύνολο της Σχολικής Κοινότητας του Γενικού Λυκείου Μούδρου, και ιδιαίτερα οι αθλητές και οι προπονητές τους, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον γιατρό-καρδιολόγο κ. Νίκος Μαρινάκης για τις υπηρεσίες που προσφέρει στη διεξαγωγή των σχολικών αγώνων όλα αυτά τα χρόνια.
Επίσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και τον σύνδεσμο των διαιτητών για την ομαλή διεξαγωγή του σχολικού πρωταθλήματος και πιο συγκεκριμένα τους κ.κ. Βασίλη Καράμαλη, Γιωργο Σιδηρόπουλο και Αντώνιο Λαρδή.
Χωρίς την αρωγή τους η διεξαγωγή των αγώνων δεν θα ήταν εφικτή.
Κλείνοντας τον κύκλο των ευχαριστιών, ευχαριστούμε θερμά και τον υπεύθυνο αγώνων, κ. Γάλλο Γεώργιο, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής του Γυμνασίου Λιβαδοχωρίου, για την άψογη διοργάνωση και την αγαστή συνεργασία με τους γυμναστές όλων των σχολείων που συμμετείχαν.
πρ1 πρ2

Ανάμεσα στις 20 ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνικές Επιχειρήσεις) που διακρίθηκαν από τις 60 ιδέες που κατατέθηκαν στο Διαγωνισμό Κοινωνικής Καινοτομίας – SIR για το σχολικό έτος 2023-24 για την επιχειρηματική τους ιδέα οι ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ του ΜΟΥΔΡΟΥ, μια κοινωνική επιχείρηση που οραματίζεται τη δημιουργία ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΧΡΟΝΟΥ στην περιοχή.
Μου κρατάς το παιδί, σου κλαδευω τον κήπο. Πηγαίνεις για τα ψώνια μου, σου φτιάχνω το κέικ για το πρωινό των παιδιών σου. Μου διαβάζεις τον μικρό στα μαθηματικά, σου φτιάχνω τα νύχια. Όλοι έχουμε δεξιότητες που μπορούμε να αξιοποιήσουμε και καθώς οι καιροί είναι δύσκολοι και το χρήμα λιγοστό, η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας για να ζούμε καλύτερα και ποιοτικότερα. Προχωράμε στο business plan σε συνεργασία με τη μέντορά μας.
Οι Τραπεζίτες του Μούδρου
Λασκαρογλου Βασω
Δημητρόπουλου Μαρία
Μπατσουλη Μελινα
Και η συντονίστρια τους
Παπαπαναγιώτου Μαρια.
ξανν

Podcast στο European School Radio
Οι μαθήτριες της Α’ Λυκείου Μελίνα Μπατσούλη, Δέσποινα Χασάπη και Νίκη Πλωμαρίτη συνεργάστηκαν για τη δημιουργία ενός podcast, με θέμα τα αξιοθέατα της Λήμνου! Όπως μας προτρέπει η Μελίνα, ας καθίσουμε αναπαυτικά κι ας το απολαύσουμε!
https://europeanschoolradio.eu/

Ευχαριστούμε θερμά τη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης Λέσβου και τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου για την εμπεριστατωμένη ενημέρωση των μαθητών του Λυκείου αναφορικά με το επάγγελμα του αστυνομικού και την εισαγωγή στις Αστυνομικές Σχολές που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου και ώρα 12.30 διαδικτυακά.

Στο δεύτερο στάδιο του προγράμματος που υλοποιούμε σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μεσολογγίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ’ Λυκείου αυτή τη φορά, συνδυάζοντας διαθεματικά τον αντίστοιχο θεματικό κύκλο για το περιβάλλον στη Νεοελληνική Γλώσσα, διεξήγαγαν έρευνα γύρω από το πρόβλημα των μη βιώσιμων πόλεων και προέβησαν στην τεκμηρίωση των στοιχείων που συμβάλλουν σε αυτό. Στο πλαίσιο αναζήτησης λύσεων για δημιουργία βιώσιμων πόλεων και κατοικιών οι μαθητές ενθαρρύνονται να κάνουν μία διερεύνηση καταρχάς σε τοπικό επίπεδο, στην πόλη που ζουν. Μέσα από τη μελέτη περίπτωσης μιας παραδοσιακής κατοικίας και μιας σύγχρονης κατοικίας του 21ου αιώνα, καλούνται να συγκρίνουν τους δύο τύπους κατοικίας, να απαριθμήσουν ομοιότητες και διαφορές, να καταγράψουν επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον στην κάθε περίπτωση και να καταλήξουν στα προσωπικά τους συμπεράσματα για τη σχέση ανθρώπου-φυσικού περιβάλλοντος στο παρελθόν και σήμερα μέσα από τον τρόπο δόμησης των κατοικιών και γενικότερα της ανάπτυξης των πόλεων (ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2). Το παρόν δημιουργήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία του Κ.Ε.ΠΕ.Α./Κ.Π.Ε. Μεσολογγίου με τίτλο “ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΟΛΕΙΣ: τέχνη για τη ζωή”, το οποίο υλοποίησε το σχολείο μας το σχολικό έτος 2023-2024
Συμπεριέλαβαν τα μηνύματά τους σε μία αφίσα που δημιούργησαν! Μπράβο στα παιδιά της Γ’ Λυκείου!
Υπεύθυνοι προγράμματος οι εκπαιδευτικοί: κ. Καραγιάννης Στέλιος, Λιζέτα Ταραμάνη.
βι1 βι3 β221