Αρχική » Ανακοινώσεις » Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βουλή των Εφήβων», ΚΓ’ Σύνοδος 2017-2018.

Μάρτιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ιστορικό

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βουλή των Εφήβων», ΚΓ’ Σύνοδος 2017-2018.

 

Σχετικό έγγραφο: το με αρ. πρ. 226710/Δ2/22-12-2017 εισερχόμενο έγγραφο του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βουλή των Εφήβων».

Γενικός στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση των μαθητών με τον ρόλο και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, η ανάδειξη της σημασίας των δημοκρατικών θεσμών στη σύγχρονη κοινωνία, αλλά και της αξίας της συμμετοχής του πολίτη στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι τα δύο τελευταία χρόνια εφαρμόστηκαν με επιτυχία σημαντικές καινοτομίες στη δομή του προγράμματος:

  • άλλαξε ο τρόπος συμμετοχής των μαθητών και ανάδειξης των «εφήβων βουλευτών», με αξιοποίηση των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών,
  • άλλαξε ο τρόπος οργάνωσης των εργασιών της Συνόδου, επιτυγχάνοντας βαθύτερο προβληματισμό και ουσιαστικοποίηση του διαλόγου μεταξύ των μαθητών,
  • ξεκίνησαν συνεργασίες με φορείς που δραστηριοποιούνται σε θέματα που αφορούν στους νέους (όπως ο Συνήγορος του Παιδιού κ.λπ.),
  • ενθαρρύνεται και αναδεικνύεται με ποικίλους τρόπους η εφηβική δημιουργικότητα (πολιτιστικές εκδηλώσεις από εφήβους για εφήβους, καλλιτεχνικοί διαγωνισμοί κ.λπ.).

Αναλυτικές πληροφορίες για τον τρόπο διεξαγωγής του προγράμματος κατά τη νέα Σύνοδο, καθώς και για τον τρόπο εγγραφής των σχολείων στο πρόγραμμα θα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του προγράμματος στη διεύθυνση: www.efivoi.gr από την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018.

Το θέμα της εφετινής Συνόδου «Ένα σχολείο να μας χωράει: κάνουμε like στη διαφορά» εστιάζει στον σεβασμό και την αποδοχή της διαφορετικότητας στον χώρο του σχολείου. Οι μαθητές θα κληθούν να προβληματιστούν και να συζητήσουν πώς μπορούμε, ατομικά και συλλογικά, να εμπλουτίζουμε τη σχολική και κοινωνική ζωή αξιοποιώντας τις δυναμικές της διαφορετικότητας.

Παρακαλούνται να ενημερωθούν για το πρόγραμμα κατά προτεραιότητα εκπαιδευτικοί που εκπονούν προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών θεμάτων κ.λπ.), αλλά και κάθε εκπαιδευτικός που ενδιαφέρεται για τη δημοκρατική διαπαιδαγώγηση των μαθητών του.

Το πρόγραμμα απευθύνεται στους μαθητές της Α΄ και της Β΄ τάξης των Γενικών Λυκείων και ΕΠΑ.Λ. της χώρας, της Κύπρου και των Ελληνικών Λυκείων της αλλοδαπής. Ανώτατο ηλικιακό όριο συμμετοχής ορίζεται το 21ο έτος ηλικίας των μαθητών.

Για την εφαρμογή του προγράμματος στα Λύκεια απαιτείται ορισμός εκπαιδευτικού, ανεξαρτήτως ειδικότητας, ως συνδέσμου καθηγητή του Λυκείου με το αρμόδιο για το πρόγραμμα «Βουλή των Εφήβων» τμήμα του Ιδρύματος της Βουλής. Για ένα (1) έως επτά (7) τμήματα ορίζεται ένας (1) σύνδεσμος καθηγητής με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων. Αν τα σχολικά τμήματα είναι περισσότερα ορίζεται και δεύτερος σύνδεσμος καθηγητής.

Ο σύνδεσμος καθηγητής αναλαμβάνει την ηλεκτρονική εγγραφή του σχολείου του και των προσωπικών του στοιχείων ως συνδέσμου, την ενημέρωση των μαθητών της Α΄ και Β΄ τάξης κατά τμήμα (3 διδακτικές ώρες) για το πρόγραμμα και τη διευκόλυνσή τους κατά τη συμμετοχή τους στις διάφορες δραστηριότητες στο Εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου. Σημειώνεται ότι οι ηλεκτρονικές εγγραφές των σχολείων θα πραγματοποιηθούν κατά το διάστημα 12-31 Ιανουαρίου 2018, χωρίς να προβλέπεται παράταση.

Ως συμβολική επιβράβευση της συμβολής των καθηγητών συνδέσμων στο πρόγραμμα, προβλέπεται η αποστολή επιλεγμένων εκδόσεων του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων.

Οι μαθητές που θα επιλεγούν ως τακτικοί έφηβοι βουλευτές θα κληθούν να μετάσχουν στις εργασίες της ΚΓ’ Συνόδου που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Ιουλίου 2018 στην Αθήνα.

Για περισσότερες πληροφορίες τα σχολεία που επιθυμούν να συμμετάσχουν μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210-37.35.248 (κ. Κωνσταντίνου Κατερίνα, Υπεύθυνη για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βουλή των Εφήβων»).

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ


Σχολιάστε

Επικοινωνία με το Γενικό Λύκειο Λίμνης

Τηλέφωνα:
2227032430
2227032464
——–
Fax:
2227032028
————–
email:

—mail@lyk-limnis.eyv.sch.gr—

————
Tαχυδρομική Διεύθυνση:
Λίμνη Ευβοίας
34005

Translate

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση