Εκδήλωση – αφιέρωμα στον Ποιητή Οδυσσέα Ελύτη – Απρίλης 2013

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤO ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑ ΠΟΙΗΤΗ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ

Το Γενικό Λύκειο Γαστούνης και το Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού πραγματοποίησαν στις 6 Απριλίου 2013 εκδήλωση αφιερωμένη στον ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Κουρβισιάνειου Πολιτιστικού Κέντρου Γαστούνης.

Η σύμπραξη των δύο σχολείων του Δήμου Πηνειού είχε στόχο να φέρει τους μαθητές μας και τους θεατές σε επαφή με τον κόσμο της ποίησης μέσα από στίχους και μελοποιημένα έργα του ποιητή .Όπως αναφέρει ο Οδυσσέας Ελύτης :
«Αντιλαμβάνομαι την ποίηση σαν μια πηγή αθωότητας γεμάτης από επαναστατικές δυνάμεις , που αποστολή μου είναι να τις κατευθύνω επάνω σ΄ένα κόσμο απαράδεκτο για την συνείδησή μου , ελπίζοντας, μέσα από συνεχείς μεταμορφώσεις , να τον κάνω πιο σύμφωνο με τα όνειρά μου».

Την εκδήλωση προλόγισε η φιλόλογος του ΓΕΛ Γαστούνης Διαμαντοπούλου Ελένη καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους. Ακολούθησε χαιρετισμός από τη Διευθύντρια του ΓΕΛ Γαστούνης ,Περιβολάρη Χρυσάνθη και το Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού , Γκίβαλο Παρασκευά.

Τη ζωή και το έργο του Οδυσσέα Ελύτη παρουσίασαν οι μαθήτριες του ΓΕΛ Γαστούνης: Γκαραβέλα Κ. , Κακολύρη Σ. , Κόλλια Α.

Ποιήματα απήγγειλαν οι μαθητές του ΓΕΛ Γαστούνης:Βασιλοπούλου Ε. , Γκαραβέλα Κ. , Κακολύρη Σ., Κεχαγιά Ε. , Κόλλια Α. , Ιωαννίδη Δ., Πατρινού Ε., Σαμίου Χ. , Σωτηροπούλου Χ., Χατζηγιάννης Π.

Στη χορωδία συμμετείχαν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού :Αλεξανδροπούλου Κ. , Αλεξόπουλος Δ. , Αναστασίου Κ. , Αρβανίτης Π. , Βρυώνη Α. , Βυθούλκα Κ. , Γαλάνη Μ., Γαλανόπουλος Ι. , Γεωργακοπούλου Θ. , Ζαφειρόπουλος Γ. , Ζαφειροπούλου Λ., Καρώνη Γ., Κουταβάς Γ., Λαγκαδινός Ε. , Λευκαδίτης Ι., Μανωλόπουλος Κ. ,Μαράτου Σ., Μενύχτα Δ., Μινιοτάκης Ν., Μπινιέρης Δ., Μποζίκης Χ., Μωραίτη Α., Νικολόπουλος Ι., Παναγιωτόπουλος Α., Παπαδοπούλου Θ., Πομώνης Ι., Πουλή Σ., Πουλή Στ. , Σούρμπης Κ., Τασουλοπούλου Ξ., Τούμπου Ε., Τουρίκης Ν., Τσαρδούλια Α., Τσάση Β., Τσάσης Α., Χαλκιοπούλου Μ., Χαραλαμποπούλου Α., Χαραλαμποπούλου Φ.
και οι μαθήτριες του ΓΕΛ Γαστούνης: Γιαννέλη Μ., Γκαραβέλα Κ., Δαλαμάρα Ε., Κοτροκόη Κ., Κουρτάκη Γ., Λούρμπα Α., Ρέτση Χ., Σωτηροπούλου Χ., Φλίγκου Κ.

Τραγούδησαν οι μαθήτριες του ΓΕΛ Γαστούνης: Γκαραβέλα Κ. , Λούρμπα Α ,. Σωτηροπούλου Χ., και οι μαθητές του Μουσικού σχολείου: Μποζίκης Χ., Τσαρδούλια Α.

Tην ορχήστρα αποτελούσαν οι εκπαιδευτικοί: Γιαννούλης Βασίλειος ,Κοντέλης Ευστράτιος και οι μαθητές :Αρβανίτης Θ. , Βασιλακοπούλου Κ. , Γεωργιόπουλος Χ., Κουνανής Κ., Στασινόπουλος Χ. , Τσάπια Α. , Χατζηπαπά Χ.

Την απαγγελία ποιημάτων συνόδευαν μουσικά οι μαθητές του ΓΕΛ Γαστούνης: Λέτσιος Β. , Μπεκίρι Δ. , Συλαϊδής Ν.

Την ενορχήστρωση έκανε και ἐπαιζε πιάνο : ο μουσικός του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού Αντωνιάδης Χρυσόστομος

Τη διδασκαλία χορωδίας είχαν: οι μουσικοί του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού Θανοπούλου Ηρώ και Μπούρας Γεώργιος.

Την επιμέλεια και το συντονισμό της εκδήλωσης έκαναν : οι φιλόλογοι του ΓΕΛ Γαστούνης Διαμαντοπούλου Ελένη και Φανός Θεόδωρος.

Την ψηφιοποίηση των εικόνων και παρουσίαση οπτικό-ακουστικού υλικού είχε: ο φυσικός του ΓΕΛ Γαστούνης Περιβολάρης Ανδρέας.

Την εκδήλωση έκλεισε ο φιλόλογος του ΓΕΛ Γαστούνης Φανός Θεόδωρος κάνοντας μια συνολική αποτίμηση του έργου του Νομπελίστα ποιητή.

Η ποίηση μας βοηθάει να ζήσουμε. Είναι η ανώτερη μορφή που έχει βρει ο άνθρωπος για να γνωρίσει τον εαυτό του και να κάνει τους άλλους να τον γνωρίσουν. Το μέσο της επικοινωνίας της είναι η ομορφιά. Η ποίηση είναι η πιο γενναία και αποτελεσματική επέμβαση στα πράγματα. Είναι όπως ο έρωτας ο αληθινός, που όταν σου συμβεί πραγματικά, σου αποκαλύπτει σαν θεία χάρη το βαθύτερο νόημα των πραγμάτων. Η ποιητική ζωή είναι πιο γνήσια από την πραγματική, γιατί αποσπάται από τη σύμβαση και ξαναδίνει στον άνθρωπο την αίσθηση των πραγμάτων.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση και δύο απόσπασμα βίντεο.

 

 

α βίντεο μπορεί να τα δείτε  και στις παρακάτω διευθύνσεις:
Δείτε τι έγραψαν οι τοπικές εφημερίδες  “Πρὠτη”  , “Πρωινή”
elitisproti elitisproini

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση