Προετοιμασία για την εκδήλωση – αφιέρωμα στον ποιητή Οδυσσέα Ελύτη , Aπρίλης 2013

ΕΚΔΗΛΩΣΗ   ΓΙΑ  ΤΟΝ  ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑ  ΠΟΙΗΤΗ ΟΔΥΣΣΕΑ  ΕΛΥΤΗ

 

       Το Γενικό Λύκειο Γαστούνης και το Μουσικό σχολείο Βαρθολομιού προετοιμάζουν για να πραγματοποιήσουν  στις 6 Απριλίου 2013  εκδήλωση αφιερωμένη στον  ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο Γαστούνης,  ώρα  20:30 μ.μ.

       Όσα  μας παίρνει η Ελλάδα του πάνω κόσμου με την  ευτέλεια και την αναξιοπιστία της , η ποίηση μας τα επιστρέφει στο πολλαπλάσιο. Εκεί που νοιώθουμε εξαπατημένοι και εξευτελισμένοι από μια Ελλάδα που στενάζει από την οικονομική κρίση, η ελληνική ποίηση και ο δικός της  κόσμος ¨ο Μικρός  ο Μέγας¨  χτίζει για λογαριασμό μας, μια άλλη Ελλάδα, που χρόνια τώρα ταξιδεύει σε χρόνο υπόγειο, βαθιά λησμονημένο και μας γεμίζει ελπίδα.

       O ποιητής Οδυσσέας Ελύτης εμπνέεται από τη φωτεινή ομορφιά του ελληνικού τοπίου  η  ηλιόλουστη θάλασσα με την ασημένια επιφάνεια και ο ήλιος είναι η σκηνή της  ιστορίας του, και τα ταπεινά ξωκλήσια, λησμονημένα στα ακρωτήρια των νησιών είναι άσβεστοι φάροι  που φωτίζουν την άβυσσο της  ύπαρξής του, η διαχρονική  αντανάκλαση της ελληνικής ψυχής εις τους αιώνας των αιώνων.

         Η ποίηση μας βοηθάει να ζήσουμε. Είναι η ανώτερη μορφή που έχει βρει ο άνθρωπος για να γνωρίσει τον εαυτό του και να κάνει τους άλλους να τον γνωρίσουν. Το μέσο της επικοινωνίας της είναι η ομορφιά. Η  ποίηση είναι η πιο γενναία και αποτελεσματική  επέμβαση στα  πράγματα. Είναι όπως ο έρωτας ο αληθινός, που όταν σου συμβεί πραγματικά, σου αποκαλύπτει σαν θεία χάρη το βαθύτερο νόημα των πραγμάτων. Η ποιητική ζωή είναι πιο γνήσια από την πραγματική, γιατί αποσπάται από τη σύμβαση και ξαναδίνει στον άνθρωπο την αίσθηση των πραγμάτων.

proslisi eliti

Σχετικά  άρθρα  πριν την εκδήλωση έγραψαν  οι τοπικές εφημερίδες “Πρωινή” και “Πρώτη” τα  οποία  μπορείτε να δείτε παρακάτω:

proini proti

 

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση