ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΒΔΗΡΩΝ

ο δικός μας χώρος έκφρασης!

Κόμιξ…

Απρ 201213

COMICS…

Του μαθητή Βαλάντη Σιτσάνη

Πηγή Εικόνας: http://florakia.blogspot.com/

Στις μέρες μας η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η ραγδαία πρόοδός της είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Αυτή η επιτυχία έχει βοηθήσει την ανθρωπότητα να ανακουφιστεί από τον πόνο, κάπως να χορτάσει, ενίοτε να διεκδικήσει μια καλύτερη ποιότητα ζωής, αλλά και να εκφραστεί. Η τέχνη μάλιστα έχει λάβει  πολυποίκιλες αποχρώσεις χάρη στα τεχνολογικά επιτεύγματα, σε σημείο μάλιστα που οι σύγχρονοι καλλιτέχνες να «κακοχαρακτηρίζονται» από τους λάτρεις του Ωραίου για κυνισμό, αφού τα σύγχρονα έργα τέχνης μοιάζουν ακόμη και με… ρομπότ ή διαστημόπλοια! Όπως και να ‘ναι, η καλλιτεχνική έκφραση, και ιδίως η κωμική, πάντοτε γίνεται ευπρόσδεκτη από το κοινό με μεγάλο ενθουσιασμό, γι’ αυτό και τα κόμιξ κατέχουν ιδιαίτερη θέση στην καρδιά τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων φίλων, ανεξάρτητα από την φόρμα.

Ποιος δε θυμάται τον Μικρό Ήρωα, την Μαφάλντα, τον Τεν-Τεν, τον Αστερίξ, τους ήρωες του Ντίσνεϋ; Και συνάμα ποιος δεν ενθουσιάζεται με τον Χάρυ Πότερ και το Άβαταρ; Είναι σχεδόν εθιστική η σχέση με τους φανταστικούς ήρωες! Όμως, η ερμηνεία του φαινομένου δε μοιάζει και τόσο δύσκολη ή πρωτότυπη.

Θα ξεκινούσα από την παρατήρηση ότι τα κόμιξ είναι εικονογραφημένες ιστορίες με απλή πλοκή που δίνουν έμφαση στην περιπέτεια. Όλοι αγαπούν τα κόμιξ διότι συναρπάζονται από την αιώνια σύγκρουση ανάμεσα στο «καλό» και το «κακό»,  πάντοτε με την προσδοκία να επικρατήσει το δεύτερο.  Οι ήρωες είναι είτε άνθρωποι είτε ζώα είτε αντικείμενα ή φανταστικές υπάρξεις που έχουν προσωποποιηθεί για τις ανάγκες της επικοινωνίας του αναγνώστη με τον καλλιτέχνη. Η τεχνική αυτή είναι η παλαιότερη στον κόσμο, στο βαθμό που μπορούμε να γνωρίζουμε την ιστορία του κόσμου, αφού την απαντούμε καταρχάς στα ομηρικά έπη: ήρωες, θεοί, νύμφες, μυθικά τέρατα αποτέλεσαν εξαρχής πρώτη ύλη για το πρώτο (ανθρωποκεντρικό) μυθιστόρημα του κόσμου! Σήμερα, με την ίδια δυναμική η τεχνική αυτή εξακολουθεί να ικανοποιεί την ανθρώπινη περιέργεια και να ενεργοποιεί την αδρεναλίνη.

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνει το σημαντικό πλεονέκτημα των κόμιξ, σε σύγκριση με τα κινούμενα σχέδια, να κινητοποιεί τη φαντασία των παιδιών: τα κόμιξ επιτρέπουν στα παιδιά να «συμπληρώνουν» τα στοιχεία που ζωντανεύουν τους ήρωες. Ναι μεν οι εικόνες δίνουν τη βάση πάνω στην οποία τα παιδιά μπορούν να οραματιστούν, αλλά παίρνουν κίνηση και ζωή μέσα στην φαντασία τους. Γλώσσα απλή και συνήθως αποσπασματική , γρήγορη εξέλιξη της πλοκής, εύληπτες ιστορίες που αποδίδουν μεγάλες αλήθειες.

Υπάρχουν, βέβαια, και εκείνοι που επισημαίνουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν, κυρίως από την έλλειψη του μέτρου σε σχέση με την έκθεση των παιδιών στα κινούμενα σχέδια. Είναι διακριβωμένο ότι ασκεί συγκλονιστική επίδραση στην ψυχολογία των παιδιών, ιδίως όταν αυτά εκτίθενται για μεγάλο χρονικό διάστημα της καθημερινότητάς τους: σταδιακή αποστέρηση ενδιαφερόντων για άλλες δραστηριότητες, απόσταση από τους ομηλίκους, απόσταση από τον ίδιο τους τον εαυτό, μείωση της κοινωνικότητας, πνευματική αποχαύνωση. Έχουμε τη βεβαιότητα ότι η εθιστική επίδραση των κινουμένων σχεδίων  είναι μάλλον κατευθυνόμενη, αφού οι εταιρείες παραγωγής τους σημειώνουν αμύθητα κέρδη!  Ελπίζουμε να νομοθετηθεί στο μέλλον κάποια δεοντολογία, ώστε να προστατευτούν αποτελεσματικά τα παιδιά μας, χωρίς ωστόσο να στερηθούν τους φανταστικούς τους φίλους!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων