ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΒΔΗΡΩΝ

ο δικός μας χώρος έκφρασης!

Πόσο αξίζει η ιστορία; Η μάστιγα της αρχαιοκαπηλίας…

Απρ 201213

«Πόσο αξίζει η ιστορία;»

Η μάστιγα της αρχαιοκαπηλίας

Της μαθήτριας Παγώνας Ψεμματά

Πηγή Εικόνας: http://kdouroukas.blogspot.com/2010_05_16_archive.html

Τι είναι η αρχαιοκαπηλία;

Πρόκειται για την παράνομη πράξη της εμπορίας αρχαίων έργων τέχνης και άλλων αντικειμένων ή η λαθραία εξαγωγή τους στο εξωτερικό με στόχο τον πλουτισμό. Αποτελεί ποινικό αδίκημα και τιμωρείται αυστηρά από τα ποινικά δικαστήρια (αρ.374, περίπτωση Β’ του Ποινικού Κώδικα).

Παρατηρούνται συχνά φαινόμενα αρχαιοκαπηλίας;

Δυστυχώς η αρχαιοκαπηλία μεθοδεύεται συχνά είτε από ανθρώπους που έχουν τις γνώσεις και την πρόσβαση στις πηγές, ώστε να καταλάβουν πού ακριβώς θα πρέπει να ψάξουν για αρχαίες ανακαλύψεις, είτε από απλούς πολίτες, οι οποίοι τυχαία τα βρίσκουν στα χωράφια ή τα οικόπεδά τους και δελεάζονται.

Παράδειγμα…

Ένα τυπικό παράδειγμα αρχαιοκαπηλίας αποτελεί η προώθηση των μαρμάρων του Παρθενώνα από τον Έλγιν στην προσωπική του συλλογή στη Μεγάλη Βρετανία. Ο Έλγιν υπήρξε κατά τις τελευταίες δεκαετίες την τουρκοκρατίας στην Ελλάδα πρεσβευτής της Μεγάλης Βρετανίας στην Κωνσταντινούπολη. Ζήτησε από το Σουλτάνο άδεια για ανασκαφές στον Παρθενώνα, αλλά παραβλέποντας τη δεοντολογία σφετερίστηκε πάνω από 253 έργα τέχνης. Τα πιο χαρακτηριστικά από αυτά είναι τα μαρμάρινα γλυπτά από τα αετώματα και τη ζωφόρο του Παρθενώνα, το άγαλμα του Διονύσου και μία από τις Καρυάτιδες. Η δράση του δεν περιορίστηκε στην Αττική, αλλά επεκτάθηκε σε Μυκήνες, Αίγινα, Νεμέα, Ελευσίνα και σε άλλες ελληνικές πόλεις με πλούσιο πολιτισμό. Σήμερα τα κλεμμένα έργα τέχνης από την Ελλάδα κοσμούν τις προθήκες του Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο.

Γιατί η αρχαιοκαπηλία βλάπτει εμάς;

Τις επιπτώσεις της αρχαιοκαπηλίας θα τις κατανοήσουμε σε βάθος αν αναλογιστούμε πως όλα αυτά τα αρχαία έργα τέχνης είναι ό, τι έχει απομείνει από τους προγόνους μας. Είναι η πολιτισμική μας κληρονομιά, το μεγαλείο της ιστορίας μας, μοναδικές πηγές, μάρτυρες της πορείας μας μέσα στο χρόνο. Δεν είναι απλά «πέτρες», αλλά σπαράγματα την ιστορίας. Αν τα ενώσουμε, θα δούμε να ξεπηδούν μέσα από το χρόνο αρχαίες μορφές, που κι αυτές μιλούν την ίδια ελληνική γλώσσα με εμάς.

Πώς η τεχνολογία και η επιστήμη βοηθούν στη διάσωση των αρχαίων ευρημάτων;

Αν ορισμένα από τα αρχαία ευρήματα δεν είχαν ανακαλυφθεί νωρίτερα, την ευθύνη γι’ αυτό φέρει το έλλειμμα τεχνογνωσίας. Πάντοτε τα αρχαία χειρόγραφα και η επιστήμη της παλαιογραφίας αποτελούν πολύτιμο οδηγό στην προσπάθεια να έρθουν στο φως τα κειμήλια. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία έχει διατελέσει ρόλο πολύτιμου αρωγού, η οποία παρέχει νέα μηχανήματα για την ανίχνευση θαμμένων αρχαιοτήτων. Ωστόσο, τα μηχανήματα αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από ειδικούς κατέχοντες τις σχετικές άδειες και με απόλυτο σεβασμό στη δεοντολογία.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να συλλέξουμε πληροφορίες για ένα τόσο μακρινό παρελθόν;

Οφείλουμε να γνωρίζουμε την καταγωγή μας, τις ρίζες μας. Μόνο εφόσον γνωρίσουμε τους προγόνους μας μέσα από τις πράξεις και τα έργα τους, θα μπορέσουμε γόνιμα να εντάξουμε τα «καλά» στοιχεία και να αποφύγουμε τα ατοπήματα. Ο σύγχρονος πολιτισμός θα είναι χωρίς βάσεις αν δεν γονιμοποιήσει την πολύτιμη προίκα της παράδοσης και του παρελθόντος. Ο σύγχρονος Έλληνας έχει ανάγκη να μάθει για τους προγόνους του, ώστε να κατορθώνει διαρκώς να προσδιορίζει τη δική του ταυτότητα.

Ωστόσο, ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός αποτελεί πολύτιμο κληροδότημα και για τους Ευρωπαίους και για τον σύγχρονο Δυτικό Κόσμο εν γένει. Εκτός από την ίδια τη γλώσσα που μιλούμε, η Ελλάδα γέννησε με το παράδειγμά της τις ίδιες της έννοιες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του ανθρωπισμού. Είναι καθήκον όλων μας να διαφυλάξουμε και συνάμα να αναδείξουμε τα αρχαία κειμήλια, πυξίδες της ανθρώπινης δημιουργίας, φάρους της ανθρώπινης σοφίας.

Ένα Σχόλιο στο άρθρο

“Πόσο αξίζει η ιστορία; Η μάστιγα της αρχαιοκαπηλίας…”

  1. 14 Μαΐου, 2012 στις 10:04      Απάντηση Τασος ψ. Έγραψε:

    teleiooo….


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων