Γνωριμία με την Ηλεία

Ηλεία

Η Ηλεία, είναι ένας νομός με σπάνια φυσική ομορφιά και ένα γεωγραφικό ανάγλυφο η ποικιλία του οποίου δεν υπάρχει εύκολα σε ένα και μόνο μέρος.

Ο επισκέπτης έχει να θαυμάσει πολλά: ιστορία, αναψυχή, ιαματικά λουτρά, θαλάσσια και ποτάμια σπορ, υγροβιότοπους και λίμνες, δάση από πεύκα που καταλήγουν στην αμμουδιά, όπως αυτό της Στροφυλιάς και άλλα μοναδικά στο είδος τους όπως το δρυοδάσος της Φολόης για το οποίο πολλοί μύθοι υπάρχουν.

Η πρόσβαση σε όλες τις περιοχές, ακόμα και τις ορεινές είναι προσιτή με πολλαπλούς τρόπους. Από τα λιμάνια της Κυλλήνης και το Κατάκολο είναι εύκολο να φτάσει κανείς πολύ γρήγορα στα δύο από τα πιο όμορφα νησιά του Ιονίου, την Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά.

Αξίζει κανείς πραγματικά να επισκεφθεί τα Μουσεία και τον Αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, της Ήλιδας, του Επικούρειου Απόλλωνα.

Η Ηλεία «βουτάει» στο Ιόνιο σε μήκος 150 χιλ. ακτών με δεκάδες παραλίες για όλες τις προτιμήσεις. Την εύφορη γη της διασχίζουν ο Πηνειός και ο Αλφειός, ενώ στο βορά ορίζεται από τον μοναδικό υγροβιότοπο Κοτυχίου, με το δάσος τη λιμνοθάλασσα και τις αλυκές του.

Ένας ακόμη παράδεισος υπάρχει στο νότιο μέρος: ο Καϊάφας με τη λίμνη, το πευκοδάσος, τις πασίγνωστες ιαματικές πηγές και την παραλία του.

Σύνορο με τη Μεσσηνία, το θηλυκό ποτάμι Νέδα, με το πανέμορφο φαράγγι.
Ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, ο ντόπιος Παρθενώνας, λίγο πάνω από την πέτρινη πολιτεία της Ανδρίτσαινας.

Το κάστρο των Παλαιολόγων και της πριγκίπισσας Ιζαμπώ, το Χλεμούτσι στην Κυλλήνη, το Ποντικόκαστρο στο λιμάνι του Κατάκολου, τα γραφικά ορεινά χωριά με τα έλατα.

Όλα αυτά προκαλούν τον επισκέπτη να ανακαλύψει τα «χίλια πρόσωπα» του νομού Ηλείας.

Γνωρίστε την Ηλεία μέσα από τις ιστοσελίδες  διαφόρων πόλεων, συλλόγων και φορέων της:

Ένωση ξενοδόχων Δυτικής Ηλείας

 

 

 

Ένα ταξίδι στο παρελθόν και το παρόν της Ανδραβίδας

Γλύφα Ηλείας

Κάτω Παναγιά-Το χωριό που “γεννά” μνήμες

Μυρσίνη Ηλείας

Καρδαμάς Ηλείας

Γνωρίζοντας την Ηλεία

Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης

Δήμος Πηνειού

Δήμος Ήλιδας

Δήμος Πύργου

Δήμος Σκυλλούντος

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας

Επίσκεψη στην Ηλεία

Η ιστορία της Ηλείας

Επιμελητήριο Ηλείας

 

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/lykandra/archives/1344

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση