Επιβλαβές περιεχόμενο

Στον Κυβερνοχώρο είναι εφικτή η γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών. Όμως αρκετές φορές ο χρήστης έρχεται αντιμέτωπος με παράνομο και επιβλαβές υλικό ή νόμιμο αλλά ακατάλληλο για την ηλικία του, όπως πορνογραφικό υλικό, σεξουαλική παρενόχληση, οικονομικές απάτες, υλικό που προωθεί τη βία, το ρατσισμό, την ξενοφοβία κ.λ.π.

Ιδιαίτερα οι γονείς πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι σχετικά με αυτό θέμα αυτό  ώστε να μπορούν να προφυλάξουν τα παιδιά τους από ενδεχόμενους κινδύνους.

Στην ιστοσελίδα του Ασφαλούς Διαδικτύου (saferinternet.gr)  υπάρχουν συμβουλές για το παράνομο και το επιβλαβές περιεχόμενο:

 

  • Κανένα τεχνικό μέσο δεν είναι 100% αποτελεσματικό. Επομένως καλό θα ήταν να προετοιμάσετε το παιδί για το ενδεχόμενο να συναντήσει τέτοιου είδους περιεχόμενο.

 

  • Μην αντιμετωπίζετε το Διαδίκτυο σαν μια ψηφιακή νταντά. Ειδικά, για τα μικρότερα παιδιά είναι πολύ σημαντική η επίβλεψη κατά το σερφάρισμα καθώς είναι εύκολο να φτάσουν τυχαία σε περιεχόμενο που μπορεί να τα σοκάρει ή ακόμη και να τα βλάψει.

 

  • Χρησιμοποιήστε κάποιο εργαλείο γονικού ελέγχου ή φίλτρο περιεχομένου για το Διαδίκτυο λαμβάνοντας πάντα υπόψη την ηλικία και τις ανάγκες του παιδιού.

 

  • Ορίστε ως αρχική σελίδα του browser σας μια σελίδα που εσείς εγκρίνετε ή μια μηχανή αναζήτησης ειδικά για παιδιά όπως για παράδειγμα οι: http://www.askkids.com, http://kids.yahoo.com ή http://quinturakids.com.

 

  • Ρωτήστε το παιδί αν έχει συναντήσει περιεχόμενο που το σόκαρε. Κουβεντιάστε μαζί του και παροτρύνετέ το να σας εμπιστευθεί σε περίπτωση που συναντήσει τέτοιο περιεχόμενο.

 

  • Προσθέστε ιστοσελίδες στα αγαπημένα σας (δείτε πως) και προτείνετε στα παιδιά να περιηγούνται σε αυτές.

 

Σε περίπτωση που συναντήσετε περιεχόμενο που είναι παράνομο ή επιβλαβές ή κάποιο περιεχόμενο στο διαδίκτυο σας φαίνεται  ύποπτο ή αν κάποιος σας ενοχλεί μέσω κινητού τηλεφώνου ή δεχθείτε προσβλητικό μήνυμα σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης  καταγγείλτε το στην ιστοσελίδα www.safeline.gr/report ή στείλτε μήνυμα στο report@safeline.gr

 

Αν το παιδί σας χρειάζεται βοήθεια για την αντιμετώπιση επιβλαβούς περιεχομένου ή επιπτώσεών του μπορείτε να καλέσετε τη Γραμμή Βοηθείας ‘help-line.gr’ του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου στο τηλέφωνο 210 6007686.

Πηγή:

Μαθαίνω να σερφάρω δημιουργικά και με ασφάλεια-Τα πρώτα βήματα

Μαθαίνω να σερφάρω δημιουργικά και με ασφάλεια-Για προχωρημένους

Ασφαλής χρήση του διαδικτύου – Συνοπτικός οδηγός για τους εκπαιδευτικούς

www.saferinternet.gr

www.safeline.gr

 

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/lykandra/archives/1153

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση